Jump to content

bgzentrum

76167 прегледа

На 12.03.2015 г. бе създаден сайта Български център / Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de

За изминалите 13 месеца и 19 дни, сайтът бе посетен точно 896.101 пъти или средно по 2201,72 посещения на ден. Бяха създадени 745 публикации по 185 теми от общо 291 регистрирани потребителя. Сайтът бе създаден с цел взаимопомощ между българи, като това се изразяваше най-вече чрез обмяна информация. Смятаме, че за изминалото време сме помогнали на доста хора. Проблемът е, че горепосочените цифри водят до въпроси, които не могат да останат без отговор. Висока посещаемост и крайно ниска активност. Точно 2,06 публикации на ден при средно 2200 посещения. В един момент нещата се сведоха до това да се задават въпроси, повечето повтарящи се, а един всеотдаен потребител да се старае да отговаря изчерпателно на всички. Забележете, основно един човек, на когото дължим много за успеха на сайта.

Получи се така, че идеята за български център в Германия бе сведена до задължението да консултираме нуждаещи се. Това, несъмнено е добро за нуждаещите се, но е липса на диалог, което не е добре за другите след тях. Например зададен въпрос остава дни наред без отговор от страна на други посетители, които имат възможност, но не и желание да отделят от времето си и да отговорят. Тук трябва да се споменат и десетките лични съобщения в страницата във Фейсбук, някои от които с безцеремонен тон и грамотност под всякаква критика буквално изискват отговори, които спокойно могат да бъдат намерени във форума. На няколко пъти това бе съпроводено с обиден тон. Истината е, че ние не сме длъжни на никого. Въпреки това отстоявали сме идеята взаимопомощ до край. Само един пример: Жена, пострадала във фабрика, с разпрана ръка. Било й казано, че за времето, което е необходимо да се възстановява ще си стои в къщи под формата на неплатен отпуск. Въпросът й бе дали това е законно. Спешно, същата нощ, се свързахме с адвокат, които си направи труда и напълно безплатно, в шест сутринта, отговори изчерпателно, писмено, изброявайки всичките й права в качеството й на работник съгласно закона. Жената каза -"mersi" и повече нищо не се чу за нея. Редно бе да сподели с останалите историята и проблема за да могат и други хора да научат и да знаят правата си в подобна ситуация. 

Това развитие на нещата доведе до идеята за смяна на концепцията за Български център. Ако при, приблизително 200.000 българи в Германия успяхме да намерим само един истински безкористен българин (Крякащата тайфа), воден от желанието да помага на останалите, то това означава, че или трябва да се откажем или да разширим търсенето. За това решението бе създаване на нов сайт, чиято цел е да търси и обединява добри и всеотдайни хора, българи в помощ на българи не само в Германия, а навсякъде където има българи по света. Ако чувствате желание да бъдете част от една такава общност сте добре дошли в сайта наследник - "Родени в България". 

Днес, 21.04.2016, Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de ще бъде спрян и ще отстъпи мястото си на Родени в България - rodenivbg.com

Цялата информация ще бъде прехвърлена, вкл. и потребителите, т.е. ако сте бил регистриран потребител на bgzentrum.de, ще можете да влезете по същият начин в rodenivbg.com.

По-долу са приложени снимки, които ще останат за спомен от сайта Български център / Bulgarisches Zentrum. Домейнът bgzentrum.de ще остане действащ и на първо време ще сочи директно към новият сайт.

 

С уважение,
Александър Узунов

Създател на "Български център" и "Родени в България"

21.04.2016, гр. Хамбург

 

bgz_page.png                                           bgz_stat.png

4 Коментара


Recommended Comments

Български център беше едно добро начало, но новият портал определено дава повече възможности. Дано енергията на екипа успее да превърне повече гости в преки участници в този проект. Успех!

Адрес на коментара

Здравейте! Пиша тук, защото не знаех къде точно да го направя.С удоволствие бих се включвала в дискусиите и бих помогнала с каквото мога, но все още нямам никакъв опит тук, в Германия.Живея от няколко месеца в Нюрнберг.Посещавах курс, който приключи преди седмица.Опитвам се да си намеря работа тук, докато минат изпитите.Ако някой може да помогне с информация за работа, бих била благодарна.Успешен ден!

Адрес на коментара
На 7.5.2016 at 11:37, Nela Dimitrova написа:

Здравейте! Пиша тук, защото не знаех къде точно да го направя.С удоволствие бих се включвала в дискусиите и бих помогнала с каквото мога, но все още нямам никакъв опит тук, в Германия.Живея от няколко месеца в Нюрнберг.Посещавах курс, който приключи преди седмица.Опитвам се да си намеря работа тук, докато минат изпитите.Ако някой може да помогне с информация за работа, бих била благодарна.Успешен ден!

Здравейте Нела,

радвам се, че се регистрирахте и все още сте между нас. А ако нещо ви задържи тук и през следващите месеци, ще бъде едно много приятно изключение. Казвам го с известна тъга, която се подсилва от пика на едноминутни посещения през днешния ден, повечето от които (за съжаление) няма да оставят никаква следа след себе си.

По отношение на работата ви препоръчвам да публикувате своя тема в подфорума с обяви. Така въпросът ви ще бъде видим за по-дълго време от повече участници.

До нови срещи!

Адрес на коментара

Здравейте отново! Първо искам да благодаря, за отделеното време да ми отговорите.Обичам да общувам с хора, да обменям информация, но истината е, че в момента съм малко притеснена от предстоящите изпити и най-вече от липсата на комуникация.Тъй като живея сама, нямам абсолютно никакви контакти с германци и реално няма как да се упражнявам да говоря.Опитвам да компенсирам с четене, но това не може да замени "живия" контакт /дано не прозвучи като оплакване:)/                                                 Сайтът е много добре издържан по мое мнение, макар да не съм го разгледала основно.Искрено желая здраве и успехи на всички тук!

Адрес на коментара

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..