Jump to content

Работното удостоверение (Arbeitszeugnis) трябва да бъде подписано от работодателя коректно и по обичайния за него начин.


AdvokatBG

2389 прегледа

LAG Hamm, Urteil vom 27.07.2016, Az.: 4 Ta 118/16

Работното удостоверение (свидетелство за работата на служителя) е важно за професионалната кариера на работници и служители в Германия. Според § 109 II GewO документът не бива да съдържа неща, които имат за цел да опровергаят положителната характеристика написана в самия текст или да създадат при бъдещи работодатели несериозно впечатление. Използването на така наречените „тайни кодове“ за работодатели е забранено.

По тази причина съдилищата се налага често да решават спорове между работници и работодатели относно коректното съдържание и определени формулировки в характеристиката на служители.

В конкретния случай пред втора инстанция на съда за трудово-правни спорове в Хам служителката искаше корекция на издаденото и от работодателя свидетелство, тъй като той не се беше подписал по обичайния за него начин. Подписът наподобаваше детски почерк.

След като съдът и даде право работодателят издаде нов документ, подписан с обичайния му подпис, сложен обаче не както е нормално под текста в посока от ляво на дясно, а напречно на текста, в посока от горе надолу, което изглежда наистина много странно и необичайно.

По мнение на съдиите така подписаното работно удостоверение е невалидно и трябва да бъде коригирано. Документът трябва да е подписан коректно, по обичайния за работодателя начин. В противен случай свидетелството прави несериозно впечатление на бъдещи работодатели и съответно може да попречи на професионалното развитие на работника.

Имайте предвид, че в Германия имате законното право на това работно удостоверение (Arbeitszeugnis). Ако го изискате, след приключване на трудовия договор, работодателят е задължен да Ви го издаде.

Към документите, които трябва да Ви връчи работодателят след приключване на трудовите Ви отношения принадлежат също така всякакви документи, които са Ви нужни, за да бъдат предоставени на трето лице, например Arbeitsbescheinigung nach § 312 SGB III, Entgeltbescheinigungen, Lohnsteuerbescheinigung, Sozialversicherungsausweis, както и Sozialversicherungsnachweis.

Vania Griessl
Rechtsanwältin

Ваня Грийзел е адвокат в кантора в град Франкфурт и доцент по трудово право.

www.advokat-bg.de

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..