Jump to content
Родени в България

Цялата активност

Този поток се обновява автоматично     

 1. Today
 2. Chavdar Minev

 3. Атанас Симеонов Кръстев

 4. Здравейте. Първо,искам да благодаря на всички,споделящи и помагащи, за хубавата тема. Ще разкажа и моята история,може и тя да помогне на някой. Съпруга ми работи в Германия от 2 години,аз съм тук от няколко месяца. Сагата ни с детските започна преди една година и , благодарение на този форум,има шанс да приключи успешно.Когато съпругът ми пристигна тук,като повечето,не знаеше достатъчно немски и не беше наясно със законите.Затова плати на счетоводител да му подготви документите за детски.Ще спестя мислите си за този човек и ще посоча направо грешките,които направи,дано помогне на някой. Първо и важно нещо-ако децата са в БГ ,документите се подават в Майнц,нашият счетоводител ги беше пратил в клона по местоживеене. Второ,беше сбъркал адреса на мъжа ми и отговор нямаше повече от 6 месяца. Откакто се обадихме и коригирахме адреса,получаваме писмата до 3-4 седмици.Така че мой съвет е да се обаждате винаги,когато се забавят повече. Аз си разпечатах само молбите,другите документи ми ги пращат те и са много коректни дотук.Бележка от училище-взех нормално удостоверение и го преведох-нямаше специален формуляр.За семейното състояние ми съдействаха от община Варна и ми подпечатаха немския формуляр,не знам на други места дали отказват.За бележка от социалните също нямаше проблем,но ми я написаха на български и я изпратих с превод-приеха я.Пазете си фишовете за заплати,на мен ми ги искаха по месеци,нищо че пратих годишно извлечение.За деца над 18-ако не работят,не учат и живеят във вашето домакинство им се полагат детски до 21 години,ако учат-до 25. Да уточня само,че не знам и дума немски,превеждам с гугъл и никой не ми помага.И въпреки това мисията е възможна,ако отговаряте в срок и изчерпателно.Някои от първите писма бяха леко обидни,но сега тона се смени и ми отговарят изключително корректно.Успех на всички и не губете кураж.На успелите-не забравяйте да почерпите...
 5. Anel87

 6. Skellington Jack

 7. Silvija Georgieva

 8. Искаш в Германия, но не знаеш немски? Помисли си пак!

  Благодаря и на двете ви за отделеното внимание и споделения личен опит. Надявам се, че всичките тези усилия ще помогнат на други да не повтарят все едни и същи грешки. Надявам се да продължите с участието си и в темите на форума и ви желая хубав и усмихнат ден!
 9. Искаш в Германия, но не знаеш немски? Помисли си пак!

  Здравейте! Не изчетох всички цитати, но ми е ясно за какво иде реч. Когато си стегнах багажа за Германия, всичко от една страна изглеждаше лесно и просто, защото идвах при конкретен човек - българин, с когото няколко месеца преди това се запознах в интернет, от друга - пълно с неизвестност. Не знаех грам немски, въпреки че бях посещавала в Бългрия някакъв курс. Живеехме в едно село (заедно с двама негови колеги) без интернет, както и без транспорт в почивните дни, тъй като автобусът свързващ селото с най-близкото градче, беше ученически. Мъжете пътуваха със служебен бус до работа. През деня селото изглеждаше пусто и само някое дръпнато перденце и крадлив поглед ме съпровождаха по пътя ми към местния супермаркет. Единственият човек, който твърдеше, че е от 15 години в Германия и би могъл да ни даде полезна информация, се забавляваше да ни дезинформира и отказва от нашите идеи (това го разбрахме по-късно, разбира се) и така мъжът до мен се оказа без шофьорска книжка поради изтичане на валидността. Седем месеца в дивотията - не зная как не издивях и аз, но се бах хванала здраво да разговорниците и речниците и когато попаднахме по-късно в цивилизацията, още не можех да говоря, но можех да скълъпвам елементарни писэмца, което ни помогна в по-нататъшните ни битки... Благодарение на добри хора, които ми подадоха нужната информация, започнах езиков курс. Всичко беше за сметка на мъжа до мен, с който днес сме семейство. Днес, 6 години по-късно, вече съм по пътя към моите мечти и гледам да съм полезна с каквато мога информация, за да бъде по-лесно за новозадомилите се тук (тези, които ме познават, знаят това).
 10. Silvia Sabeva

 11. Anna Maria Drakos

 12. Искаш в Германия, но не знаеш немски? Помисли си пак!

  Здравейте! С интерес прочетох написаното, цитираното и споделеното от сънародници, по-нагоре. И аз съм от българите последвали мечтата си да живеят в чужбина. В Германия съм от близо две години. В началото учех и се издържах благодарение на помощта на приятели и близки, но сега вече работя и съм много по-самостоятелен човек. Искам да подкрепя написаното от автора и да предупредя всички кандидат гурбетчии, да прочетат много внимателно, и ако е необходимо няколко пъти, това, което сте публикували! Без познания поне на езика , мили хора, не тръгвайте никъде! Каквото и да ви казват близки, приятели, познати, трябва да знаете истината, а тя е споделена от автора на тази публикация. Изцяло я подкрепям от личният си опит тук. Поздрави на всички и късмет!
 13. Mirem Bahtiyar

 14. Защо нямам право на отпуск?

  Благодаря за отговора. Вече ми е ясно. Важен е всъщност трудовият договор и това какво си задължен да изработиш месечно,за да получиш това право на отпуск и то в рамките на всеки календарен месец. Аз се заблудих от това, че на мен са ми изплащали отпуск от миниджоп, но там ситуацията е друга и часовете са по два на ден, те смятат изработените, а не календарните дни. Благодаря още веднъж.
 15. Вчера
 16. vladdimil

 17. Silvia Kadiyska

 18. здравейте и от мен , и честита първа пролет!!! Ще се радвам ако някой ми подаде линк за да изтегля формуляра за удостоверението за посещаване на висше учебно заведение в България , необходим е за фамилиен кассе. Благодаря предварително
 19. Защо нямам право на отпуск?

  Ще се опитам да го обясня още веднъж и се надявам да стане по-ясно. Тук става въпрос за правото на получаване на частична годишна отпуска (Teilurlaub). Текстът в закона Bundesurlaubsgesetz §5 гласи, че за всеки пълен месец на трудови правоотношения работникът има право на претенция за 1/12 от годишната отпуска (това по закон означава минимум 2 дни, но може и повече, ако в трудовия договор пише друго). Ето какво значи в Германия "пълен месец на трудови правоотношения": месец, за който с трудовият договор се обхващат всичките му работни дни това е месец, в който работникът има поне 24 работни дни работното време за всеки от тези 24 работни дни е било поне 8 часа (чисто) ако има по-малко работни, тогава се прави преизчисляване и закръгление Според мен синът ви не изпълнява първото условие нито за февруари, нито за месец март, защото 29 март не е последния работен ден. Това е 31 март, защото при всички тези сметки се изхожда от обстоятелството, че работната седмица е 6-дневна. Работодателят е направил всичко това напълно съзнателно, юридически издържано, но неморално. Не знам дали си струва обаче да се разправяте с него.
 20. Georgi Chelebiev

 21. Защо нямам право на отпуск?

  Прегледах набързо дискусията по темата правена по- рано, но отговор за това как се изчислява отпускът никой не дава. Кога е началото и кога краят също никой не казва. Моля ако някой знае нещо по темата само с две думи да каже от кога се смята отпускът. Ако това има значение, мисля че няма, но все пак. За периодът синът ми не е ползвал никакви болнични и е бил на 6 дни работна седмица. Дори има и една неделя работна, и тези часове също не са платени. Това мисля че е съвсем друга тема. Въпросът ми е само за отпускът. Благодаря!
 22. румен трифонов

 23. Димитрова Петя

 24. Последната седмица
 25. Защо нямам право на отпуск?

  Здравейте Ваня, много вероятно е работодателят да има право, защото при изчисляване на минимално полагащата ти се отпуска има някои особености. Въпросът сме го дискутирали в темата по-долу. За да стане ясно дали все пак не ви лъжат е важно да се знае каква е била продължителността на работната седмица по договор като дни и часове и имал ли е синът ви болнични за споменатия период?
 26. Право на преводна заплата в Германия

  Здравейте Любо, преводна заплата в България получаваха военнослужещите, когато ги преназначаваха в друг гарнизон. Имаха и други бонуси, с които да се компенсира раъкарването из цяла България. Не знам дали все още е така при професионалната армия. Нямам представа как е в Bundeswehr. Там ли работи синът ви? Иначе при преместване цивилните работници/служители имат някои малки права, но не и в смисълана преводната заплата.
 27. Здравейте,аз отново съм тук с проблем Надявам се да е за последно, но знае ли човек! Искам да попитам защо нямам право на отпуск? Става въпрос за синът ми,всъщност. Назначен е на 5.02 и получава кюндигунг на 13.03, с който го уведомяват че му прекратяват договора на 29.03. Когато попитахме работодателят защо няма право на отпуск, той отговори че няма пълен работен месец. За пример; от 01.02 до 28.02 или 01.03 до 31. 03 , а всъщност той има пълен месец от 05.02 до 05.03. Въпросът ми е как се изплаща отпускът в Германия? Календарен месец или изработен месец? В закона пише "пълен месец ", но явно всеки разбира и тълкува както си иска " пълен месец". Благодаря ви предварително от все сърце!
 28. Борислава Ламбова

 1. Зареди още активност
×