Jump to content
Родени в България

Цялата активност

Този поток се обновява автоматично     

 1. Today
 2. Sulbie Rafail

 3. Така ... в България също се случват неща, които ни касаят по един или друг начин. Стартирам една доста обща тема, но ако се натрупа материал, не е проблем да създадем отделен подфорум. На 1 ноември 2017 Народното Събрание одобри поправки в Закон за гражданската регистрация, които дават възможност за връщане на бащиното име в личните документи на български деца, родени в чужбина. Основните промени, сързани с тази процедура са описани в чл.9 и чл.76, като главната заслуга за подготовка на поправките имат не депутатите или експерти на МВнР, а експертите от Временни обществени съвети на българите в чужбина. Специална благодарност на г-н Стефан Манов.
 4. Tonkata

 5. Най-добрата психологична помощ е, може би - когато човек си помогне сам. По приказката за Неволята.. http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=3006&Level=1 А по същество: В случая бих предложил, да си вземеш една тетрадка, и да си записваш всички тия неща, които са се случили, които искаш да се случват, и какви мисли се появяват. След време сигурно ще почнеш да разбираш по-лесно причините, както и мислите.
 6. Тука забелязвам, че са засегнати 2 (огромни) въпроса. 1) Банките и 2) адвокатите. По първото бих искал да задам един въпрос. В договора, който е бил подписан с тая банка - имало ли е точка, която да засяга тоя въпрос? Дали и кога банката може да изменя - какво? По тема "банки" ще разкажа и за един случай. Преди доста години, ми се наложи да работя за един човек, който търсеше решение на един друг въпрос. Тогава не знаех (все още), немския език - в тая сфера. Както и нямах решение на неговия проблем. Но се опитах да му помогна. Решение на въпроса не намерихме, както и не намериха - неговите адвокати. Но засегнатия (негов) проблем - беше интересен. Накратко - човека е бил взел кредит, и е почнал да санира много жилища. В един голям немски град. Става дума за милиони (евро). След което обаче, от банката се усещат - и променят условията така, че той да не може да изпълни исканото от банката. Как и защо - в случая няма значение. Става дума и за период от няколко години. И в крайна сметка, човека е трябвало да преотстъпи на банката тия сгради, които е бил "купил" - на евтино - и със средства на тая банка. Които после сами завършват тая идея - с печалба за тях. Що се отнася до адвокатите, то за тях не искам да казвам нищо
 7. Любимият ви маршрут с автомобил на път за България

  Здравей Mitaka FU, знам че имаш какво да споделиш по темата. Защо не го направиш и тук, в този форум? С теб пътуваме по сходни маршрути и ще бъде добре, ако личните ти мнения се появят и тук и допълнят или опровергаята подаваната от мен информация. В момента подготвям продължението на предишната ми публикация с информация за Унгария и Сърбия, но ми отнема много време, защото със слизането на юг нещата стават много по-интересни. До скоро ...
 8. Едва ли може да се счита за уместно дадена тема в интернет форум да се допълва с тема от преди четири години от друг форум. Когато това се случва повече от един път се пораждат въпроси. Едва ли е за да се генерира трафик към "Заедно", най-малкото, защото сме все още далеч от значимостта и големината на този страхотен интернет форум. Остава варианта, според който искате да "натриете нечий нос" по известни само на вас причини или да искате да кажете нещо на всяка цена, но да не знаете какво. И в двата случая това е неприемливо. Приемете го като предупреждение.
 9. Вчера
 10. Ето ви една подобна тема от друг форум. Мисля, че ще се допълнят много добре http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=52&t=19805&hilit=пътуване+към+родината
 11. Staoqn Deni Atanasovi

 12. ilape

 13. Любимият ви маршрут с автомобил на път за България

  Ето и някои нови неща по темата. Последните 2 години смених препочитанията си и ще споделя впечатленията си за пътуването по маршрута Германия-Чехия-Словакия-Унгария-Сърбия-България. Чешка република Понеже тръгвам от Sachsen имам избора и мога да вляза в Чешката република от най-различни места. Изпробвал съм всякакви варианти, като целта винаги е да се стигне до околовръстното на Прага, след което да се поеме по D1 към Бърно. После е ясно какво следва. За тръгващите от северна/източна Германия, влизането в Чехия през А17 е оправдано, ако началната точка на пътуването се намира източно от линията Лайпциг-Магдебург. За всички други, тръгващи западно от Лайпциг-Магдебург препоръчвам влизане през Chemnitz(по В174) в посока Chomutov (R7) и после Прага (D7). Пътува се по-малко като километри, времето за пъуване е същото или дори по-кратко, няма трафик и задръствания, минава се доста встрани от Прага. При управление на МПС до 3,5 тона се пътува с винетка. Необходима е само, ако се използват магистралите, като някои участъци са безплатни. На сайта http://www.tolls.eu/czechia има актуална информация за цените и други подробности. Словашка република Преминавайки през тази държава всеки път се чудя дали да остана на магистралата или да сляза от нея. Причината е, че ако използва човек магистралата е длъжен да даде безобразно високата цена на винетката. За 80 км. участък по магистрала D2 ти прибират минимум 10 евро. Алтернатива е успоредно вървящия покрай магистралата първокласен път I/2. Дължината му е около 85 км., а забавянето като време е само около 15 мин. (като отчетем факта, че не се спира за покупка на винетка). Изпробвал съм и двата варианта. Лично аз давам предпочитание на минаването извън магистралата, не защото нямам 10 евро, а защото искам да бойкотирам по някакъв начин своеобразния рекет от страна на словашкото правителство. При управление на МПС до 3,5 тона се пътува с винетка. Продават се на специални пунктове, терминали за самообслужване на бензиностанциите, на касите на бензиностанциите и от разни частници. За да ви я издадат е необходимо да покажете талона на превозното средство (поне на мен ми го искат), за да се впише регистрационният номер в системата. Винетката е необходима, ако се използват магистралите, като някои участъци около Братислава са безплатни. На сайта http://www.tolls.eu/slovakia има актуална информация за цените и други полезни неща. Понеже стана доста дълго, очаквайте скоро продължение за втората половина на маршрута (Унгария-Сърбия).
 14. hahari

 15. Маринела Маджурова

 16. Todor Plachkov

 17. sunrice

 18. Помогнете ми с превода ...

  Familienstandsbescheinigung май ще да е нещо, дали има брак / семейство/ в БГ. Трябва да питаш, какво точно имат предвид, и да разбереш кой ги издава тия бележки в БГ. http://buergerservice.nottuln.de/service/dienstleistung/familienstandsbescheinigung-%3D-erweiterte-meldebescheinigung-%26ndash%3B-nottuln/index.html Втория въпрос е, дали между 10.2016 и 6.2017 е имало доходи от работа, и ако да/ не - пак някаква бележка да се покаже. Трето, ако през 05.2017 е имало някаква работа (с доходи оттам) - то тогава задават въпрос - при кой е било детето в България по същото време.
 19. Завръщане в България

  .."Не знам каква е целта на подобни внушения".. Хората в България намаляват, съответно се прави реклама - това състояние да се промени .
 20. b18

 21. Последната седмица
 22. Помогнете ми с превода ...

  Здравеите и аз получих същото писмо като не знам какви документи искат още ..... но при мен има и удостоверение за семеино положение което е на Български и трябва да популня и заверя някъде в БГ.. имате ли някаква информация ..
 23. Брано

 24. milichka.andreewa

 25. Здравейте, не знам дали тук е правилното място за подаване на въпросите ми, така че моля извинете още от сега ако съм избрал грешната секция. И ние се опитваме да получим Kindergeld от Германия, баща ми работи там, а ние с майка ми и по-голямата ми сестра живеем тук в България. Тази година аз завършвам средно образование, а тя висше и през месец септември 2015г. сме подали документи за Kindergeld. Първоначално от тукашните институции ни казаха, че моите помощи ще бъдат спрени, ако искам да получа Kindergeld, поради факта, че получавам детски (не съм навършил още 18г.) и инвалидна пенсия с решение от ТЕЛК-70% неработоспособност, защото страдам от епилепсия. Въпреки прочетените неща из интернет, че имаме право на надбавяне, ние се отчаяхме и подадохме изискваните документи за сестра ми и по-малко за мен (каквото друго сме можали да съберем до детските). Та миналата година бяха поискали още документи, пратихме им (мисля, че бяха формуляри за училищата, в които учим). Преди около седмица ни пратиха отново писмо, че са им нужни неизпратените първоначално документи за мен и формуляр Е401 за двама ни. Сега се престрашихме отново, поради факта, че детските ми ще бъдат спрени, поради факта, че навършвам 18г., но се оказа, че другият документ, който ни поискаха за детските надбавки тук от България е формуляр Е411 (така ни казаха служителите от "социалното") и ни съобщижа, че то трябва да се прати по служебен път от тях, а бяхме прочели, че тях могат да бъдат отпечатани и тук (???). Впоследствие поискахме да ни дадат нормална бележка за детските, които получавам обаче възникна друг проблем, оказва се че по новата система от януари 2017 (увеличиха средствата на 350лв общо, за които сме благодарни, но мисля че тотално разрушиха реда) детските надбавки, инвалидните пенсии и други помощи са слети в едно и че трябва да запишат тази сума 350 за един период 450лв. за друг, като детски, говорехме с почти всички хора от социалното накрая нищо не се реши и ни записаха тази сума, въпреки, че това не са детските надбавки (по моя логика се оказва, че аз не получавам детски, а слята инвалидна пенсия и се страхувам това да не окаже въздействие върху решението на институциите в Германия), моля помогнете не знам дали има някаква грешка, към кого трябва да се обърнем и какво точно трябва да направим. Благодаря предварително за оказаната помощ.
 26. kikito

 27. Марио Виктория

 28. Yotov

 1. Зареди още активност
×