Jump to content
Родени в България

Форуми

 1. Форуми в сайта

  1. 50
   Мнения
  2. 19
   Мнения
  3. 39
   Мнения
  4. 45
   Мнения
  5. 16
   Мнения
  6. 1872
   Мнения
  7. 3
   Мнения
  8. 2
   Мнения
   • Все още няма мнения тук
  9. 1
   Мнение
  10. 1
   Мнение
   • Все още няма мнения тук
  11. Електронни книги

   Автоматично създадени теми при всяка качена електронна книга. Също така място за дискусии и заявки за книги.
   Начини и съвети за четене в електроннен формат.

   12
   Мнения
  12. Качени файлове

   Автоматично създадени теми към качените в сайта файлове и документи.

   17
   Мнения
  13. 3
   Мнения
   • Все още няма мнения тук
  14. За сайта и проекта - Родени в България

   Добавете и вашите идеи, мнения и препоръки към нас.

   37
   Мнения
  15. Кошче

   Място за всички теми и публикации написани неграмотно и/или на латиница

   11
   Мнения
 • Предстоящи събития

 • Рождените дни днес

 • Последни мнения

  • Здравейте. Първо,искам да благодаря на всички,споделящи и помагащи, за хубавата тема. Ще разкажа и моята история,може и тя да помогне на някой. Съпруга ми работи в Германия от 2 години,аз съм тук от няколко месяца. Сагата ни с детските започна преди една година и , благодарение на този форум,има шанс да приключи успешно.Когато съпругът ми пристигна тук,като повечето,не знаеше достатъчно немски и не беше наясно със законите.Затова плати на счетоводител да му подготви документите за детски.Ще спестя мислите си за този човек и ще посоча направо грешките,които направи,дано помогне на някой. Първо и важно нещо-ако децата са в БГ ,документите се подават в Майнц,нашият счетоводител  ги беше пратил в клона по местоживеене. Второ,беше сбъркал адреса на мъжа ми и отговор нямаше повече от 6 месяца. Откакто се обадихме и коригирахме адреса,получаваме писмата до 3-4 седмици.Така че мой съвет е да се обаждате винаги,когато се забавят повече. Аз си разпечатах само молбите,другите документи ми ги пращат те и са много коректни дотук.Бележка от училище-взех нормално удостоверение и го преведох-нямаше специален формуляр.За семейното състояние ми съдействаха от община Варна и ми подпечатаха немския формуляр,не знам на други места дали отказват.За бележка от социалните също нямаше проблем,но ми я написаха на български и я изпратих с превод-приеха я.Пазете си фишовете за заплати,на мен ми ги искаха по месеци,нищо че пратих годишно извлечение.За деца над 18-ако не работят,не учат и живеят във вашето домакинство им се полагат детски до 21 години,ако учат-до 25. Да уточня само,че не знам и дума немски,превеждам с гугъл и никой не ми помага.И въпреки това мисията е възможна,ако отговаряте в срок и изчерпателно.Някои от първите писма бяха леко обидни,но сега тона се смени и ми отговарят изключително корректно.Успех на всички и не губете кураж.На успелите-не забравяйте да почерпите...  
  • Благодаря за отговора. Вече ми е ясно. Важен е всъщност трудовият договор и това какво си задължен да изработиш месечно,за да получиш това право на отпуск и  то в рамките на всеки календарен месец. Аз се заблудих от това, че на мен са ми изплащали отпуск от миниджоп, но там ситуацията е друга и часовете са по два на ден, те смятат изработените, а не календарните дни. Благодаря още веднъж.
  • здравейте и от мен , и честита първа пролет!!! Ще се радвам ако някой ми подаде линк за да изтегля формуляра за удостоверението за посещаване на висше учебно заведение в България , необходим е за фамилиен кассе. Благодаря предварително
  • Ще се опитам да го обясня още веднъж и се надявам да стане по-ясно.

   Тук става въпрос за правото на получаване на частична годишна отпуска (Teilurlaub). Текстът в закона Bundesurlaubsgesetz §5 гласи, че за всеки пълен месец на трудови правоотношения работникът има право на претенция за 1/12 от годишната отпуска (това  по закон означава минимум 2 дни, но може и повече, ако в трудовия договор пише друго). Ето какво значи в Германия "пълен месец на трудови правоотношения": месец, за който с трудовият договор се обхващат всичките му работни дни това е месец, в който работникът има поне 24 работни дни работното време за всеки от тези 24 работни дни е било поне 8 часа (чисто) ако има по-малко работни, тогава се прави преизчисляване и закръгление Според мен синът ви не изпълнява първото условие нито за февруари, нито за месец март, защото 29 март не е последния работен ден. Това е 31 март, защото при всички тези сметки се изхожда от обстоятелството, че работната седмица е 6-дневна. Работодателят е направил всичко това напълно съзнателно, юридически издържано, но неморално. Не знам дали си струва обаче да се разправяте с него.
  • Прегледах набързо дискусията по темата правена по- рано, но отговор за това как се изчислява отпускът никой не дава. Кога е началото и кога краят също никой не казва. Моля ако някой знае нещо по темата само с две думи да каже от кога се смята отпускът. Ако това има значение, мисля че няма, но все пак. За периодът синът ми не е ползвал никакви болнични и е бил на 6 дни работна седмица. Дори има и една неделя работна, и тези часове също не са платени. Това мисля че е съвсем друга тема. Въпросът ми е само за отпускът. Благодаря! 
 • Последни блогове

 • Завръщане в България   20 гласа

  1. 1. Бихте ли се завърнали в България?


   • Не, колкото и да ми е мъчно.
   • Да, бих искал.
   • Не мога да реша.

  Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате. Покажи темата
 • Последна репутация

×