Jump to content
Родени в България

Класация на потребителите


Популярно съдържание

Най-харесвано съдържание от 10.11.2018 във всички раздели

 1. 2 points
  Здравейте на всички в групата. Искам да дам и аз малко полезна информация. Формулярите Е401 и Е411. Първо си ги изтегляте на български език и разпечатвате , след това ги подпълвате и изпращате на адрес София 1051 ул"Триадица "12 МТСП. Те ви ги връщат подпълннени и подпечатени и след това като е обяснено тук в форума ги изпращате на Familienkasse. Мисля, че е по добре това да го направи някой от България и след това да ви изпрати вече подпълнените документи на вас в Германия. Дано и аз да съм полезна с тази информация, защото благодарение на този сайт подпълних и изпратих всички документи. На всички вас пожелавам весело посрещане на предстоящите празници! !!
 2. 2 points
  Aleksander

  Пътуване с кола до Мюнхен

  Очакват ви интересни преживявания и много изненади. Успех!
 3. 2 points
  Чак съществен не е. Различните застрахователи слагат тежест на този параметър от 5,5% до 7,5% от цялата застрахователна сума. При избора ми на сегашния автомобил основна роля изигра Typklasse. Бях се спрял на три различни марки , които изпълняват моите изисквания. Разликата в цената на застраховката при еднакви други условия бе около/над 50%.
 4. 2 points
  Привет на всички! Днес получихме отговор от Фемили касата, одобрени сме за детските. Ще ги изплатят със задна дата, от датата на адресната регистрация. Само да уточня, бях изпратила документ от социалните от БГ, който не преведох на немски, тъй като прочетох тук, че те имали преводачи...Върнаха ми го за превод.. Благодаря на всички за помощта! Успех!
 5. 2 points
  Здравейте, vizzaro! Наистина в България не издават служебни бележки за социалните служби, тъй като те вече се изпращат чрез система. Вие обаче ще обясните, че ви трябва за Гемания. Длъжни са да я издадат. Може да се пише " за да послужи пред службите в Германия" или " там където е необходимо". На двете ни деца беше написано по тези два начина и нямаше проблеми. Успех!
 6. 2 points
  Здравейте Nadya, позволих си коментара, защото мое задължение е да следя за спазване на правилата в този форум. Заради вас го написах на шльокавица. Опитвам се да върша задачите си според силите и уменията си, като обикновено се старая намесата ми да бъде дискретна. Но рано или късно идва момента, в който чашата прелива. Така че няма нищо лично в написаното от мен, в случая вашата публикация беше последната капка ... Иначе отговор на въпроса си ще намерите само няколко реда по-горе. В списъка на Крякащата тайфа има двама общопрактикуващи лекари, които са декларирали, че говорят български. До нови срещи!
 7. 1 point
  Здравейте Мари, предлагам ви да използвате една друга възможност, за да получавате известия при нови публикации по дадена тема. Това става, като натиснете бутона "Следвайте това", намиращ се най-горе на страницата от дясната страна на заглавието на темата. Дори ще имате възможност да изберете какво и как точно да следите. Хубава събота и неделя!
 8. 1 point
  Защо точно Мюнхен? Имаш сигурна и добре платена работа ли там? Имаш някой там ли, който да ти помогне? Ако искаш точни отговори, дай точно и повече информация. Да намериш кватира в Мюнхен и околността е почти невъзможно, в комбинация ако не знаеш и немски, сам прицени за какво става въпрос. Обществен паркинг, плюс допътуване с обществен траспорт до работа, ще ти струва твърде много, плюс някъде спане и пътуване 40-50 км.,??? Ако нямаш никой на когото да разчиташ, но просто искаш да работиш в Германия ти препоръчвам следното. 1. Учи немски. 2. Търси фирма, която ще те вземе на работа и осигурява и жилище или някакъв вариант за нощувки. Жилището е проблем, който не подценявай. 3. Изчети форумът и когато прочетеш всичко, задавай доуточняващи въпроси. Много неща ще ти се прояснят. 4. Кола 2000 г. не уточняваш, но ако е дизел забрави. Отново чети във форумът по въпроса.
 9. 1 point
  Здравей Anthony, какво ще кажеш например за Landshut? Имаш ли претенции по отношение на работата? Имаш ли определена квалификация или желана област за реализация? И в крайна сметка - защо точно Мюнхен при толкова много други места, на които за 2 свободни жилища има 1 кандидат? В Мюнхен за едно читаво жилище има 200 кандидата. До скоро ...
 10. 1 point
  Говорите ли немски? Просто отивате и прехвърляте на Ваше име. Не виждам смисъл от прехвърляне в България на Ваше име и всички съпътстващи неудобства, които всички знаят какви са и колко струва. Отивате на място, ако сте в по-голямо населено място трабва да запишете час предварително. Представяте голям и малък талон, ако ви искат придружаващо писмо за параметрите на колата, обяснявате, че в България такова нещо няма и показвате гърба на големият талон, където са поясненията. Процедурата е бърза и доста ясна. Първо минавате през застраховател заради застраховката, дават ви документ с който отивате и регистрирате. Може и он лайн. При самото прехвърляне не искат договор, но на мои познати застрахователя им искаше. В крайна сметка заради застрахователя извадиха от нета един стандартен договор подписаха го помежду си, няма нотариални заверки и т.н., подобно на процедурата в България. Препоръчвам Ви да прочетете и темата за застраховките, която е от преди няколко дни. За за платите по-малко застраховка, прочетете тук във форумът вече е писано, за удостоверението за липса на щети от български застраховател, издава се на български и само го превеждате, някои компании го издават на английски или немски директно. Английският също е ок и не е нужно да се превежда. Може са го направи някой вместо вас в България. Копие по имейла е достатъчно. Ще ви спести пари. Както е важно и да предвидите колко км. ще минавате годишно, защото ако заявите по-малко, а карате повече застраховката няма да ви е валидна. Пишете и споделяйте не само по темата, но и като цяло всичко което би било от полза.
 11. 1 point
  Стана ми интересно споделеното от теб и искам да те питам следните неща: тези проценти за тежестта на годишния пробег от застраховател ли ги имаш? И дали не става въпрос за 5,5% до 7,5% разлика, ако преминеш към съседно стъпало, например от 12.000 км на 9.000 км? Защото когато преди време когато бях обявил в началото на годината 20.000 км, а после се наложи да поискам корекция на 35.000 км (което са няколко стъпала увеличение), застраховката ми се увеличи с над 20% (точните числа в момента не са пред мен, но мога да ги цитирам при необходимост). за Typklasse си прав до голяма степен, но знаеш ли, че този параметър се променя всяка година на база статистическите данни? Според мен може да се окаже , че за следващата година изведнъж изгодната Typklasse става неизгодна. Действително ли само поради промяната на Typklasse си успял да намалиш застраховката с 50% и за коя застраховка става въпрос, защото Haftpflichtversicherung, Teilkasko и Vollkasko си имат отделни Typklasse?
 12. 1 point
  Генеколог, все още не съм намерила, но знам Доктор (българин), кардиолог И вътрешни болести, ако не се лъжа.
 13. 1 point
  Вече започвам да се чудя дали някой се интересува от тази тема и струва ли да пиша. Едва ли има потребител във форума, които да не притежава поне един автомобил, но участието се свежда до 3-4 души. EdiMi, пиша това мнение основно заради теб. Понеже така и така започнах да коментирам тази застраховка, няма как да не направя и последните 2-3 финални щриха. Ще се опитам да обърна внимание на някои неща, които биват пренебрегвани или остават неразбрани и по тази причина застраховката за автомобила на мнозина е ненужно висока. Деклариран годишен пробег (Fahrleistung) Предполагаемия годишен пробег е един от съществените ценообразуващи фактори. Няма да се спирам на варианта "Дай да надхитрим системата", при който декларираш едни километри, а караш 3 пъти повече и се надяваш да не стане пътнотранспортно произшествие (ПТП). Човек знае в общи линии какво е това число за неговия стил на живот. Ако се декларира по-малкък пробег, при надвишаването му е небходимо това да се декларира, като в резултат следва и малко доплащане към застраховката. Ако не се достигне декларирания пробег е трудна работа човек да получи обратно пари. Ето една ситуация, свързана с годишния пробег, върху която си струва да помислите. Ако имате намерение през новата година да продавате колата (или просто да я пререгистрирате на друг член от домакинството) е добре да пресметнете пробега и да декларирате само тези километри, които предполагате, че ще изминете до месеца на продажба на автомобила. Например - средният ми годишен пробег през 2016 г. и 2017 г. е бил около 20.000 км. Смятам да продам колата си през юни/юли 2019, следователно за 2019 г. вписвам в застраховката на този автомобил само 10.000 км, което автоматично намалява цената на гражданската отговорност. Ако нещата не се случат така, както съм мислил и се откажа да продавам колата, тогава вече съм длъжен да уведомя застрахователя, когато премина декларираните 10.000 км. Пререгистрация на автомобила Разглеждаме ситуацията, в която семейството има два автомобила, които са били регистрирани на съпруга и също така той е бил титуляра на застраховките, а съпругата му е била вписана като втори водач на единия автомобил (или двата). През настоящата година съпругата прави 2 ПТП-та с управлявания от нея автомобил, поради което застрахователя връща SF-Klasse на тази кола за 2019 г. до ниво "0" или дори "М" (т.нар. SF-Rückstufung). В резултат цената на застраховката нараства изключително много. Напълно законно е през новата година автомобилът да бъде прехвърлен на съпругата и тя като нов собственик да сключи сама и напълно нова застраховка "Гражданска отговорност". Без никакви услилия SF-Klasse на колата автоматично пада на SF1/2 (ако съпругата има книжка от ЕС и поне 3 г. стаж) или дори на SF2/SF3 (при добра SF-Klasse на съпруга, поради т.нар. Sondereinstufung/verbesserte Ehegattenrregelung). И така, макар че съпругата носи вината за влошената SF-Klasse на едната от колите, когато тзи автомобил бъде регистриран наново на нейно име, тези стари тежести се заличават. Може и да изглежда парадоксално (поне за мен е дори абсурдно), но си е напълно легално. На една от срещите ми с моя застрахователен посредник 5 пъти го кара да ми обяснява, за да съм сигурен, че съм разбрал правилно. Избягване на дублирани застрахователни опции Има хора, които притежават правна застраховка (Rechtschutzversicherung) с включена в нея траснпортно право (Verkehrsrechtschutz). Няма смисъл застраховката ви "Гражданска отговорност" да покрива същото нещо, макар че ако има дублиране, никой застраховател няма да е против да ви взима два пъти пари за едно и също нещо. Застраховката ви "Гражданска отговорност" обикновено съдържа и т.нар. Schutzbrief + Pannenhilfe. Но ако сте член на ADAC или на друг голям немски автомобилен клуб е много вероятно членството ви там да покрива тези опции от застраховката. Говорете със застрахователния си брокер и му кажете, ако случаят е такъв. Ако не е шмекер, а действително работи във ваш интерес ще провери дали има дублиране и ще ви посъветва какво да направите. Телематик-устройства Много застрахователи предлагат специални бонуси, ако позволите в автомобила ви да бъде поставено устройство, което да следи какви ги вършите на пътя. Идеята е ясна и логична - устройството следи и записва всичко, дори и неща които няма да разберете, че се записват и нямат особена връзка с поведението на пътя. После бивате оценявани с коефициент, на базата на който ви връщат част от стойността на застраховката, т.е. награждават те, ако си предпазлив шофьор. Защото според стандартната система за бонуси, може да нямаш зад себе си ПТП-та, но поведенето ти на пътя да е рисково и това да създава предпоставки за ПТП. А новите устройства са много внимателни в това отношение - следенето е постоянно, което си е част от играта, иначе губиш бонуса. Джаджата е тих и дискретен специалист в следенето: оценява се всяко пътуване постоянно се записва скоростта стил на каране също се следи и записва (газ-спирачки-газ) по какви маршрути минава човек - натоварени, с висока концентрация на произшествия по кое време предимно се шофира - час-пик, дни с повече произшествия Толкова е готино, че чак е плашещо. Иначе казано - малкият брат на големия брат. Затова аз нямам такова устройство!
 14. 1 point
  Изчетете какво пише във форумът. Писано е вече, ползвайте търсачката. Пиша ви единствено, защото разбирам в каква ситуация се намирате и че не е никак лесно. Само ще ви уточня, че щом напуска сам ще има право но обезщетение след 3 месеца чак, но поне за този период ще има осигуровки. На място ще го консултират и регистрират.
 15. 1 point
  Може и да ви е известно, може и да не е, но месец ноември е времето, когато притежателите на автомобили в Германия се оглеждат за нови оферти по застраховката Kfz-Haftpflichtversicherung. В началото на месеца се получават предложенията от настоящия застраховател за следващата година и до края на месеца човек има време да реши дали ще сменя застрахователя или не. Има три варианта човек да разбере дали предлаганата му от настоящия застраховател оферта е все още най-отрактивна за него: прави директни срещи с други застрахователи използва услуги на застрахователни посредници използва онлайн платформи за сравнение на цени на услуги (няма да ги споменавам, за да не правя безплатна реклама) Директни срещи със застрахователи Директните срещи със застрахователи са загуба на време за частните лица, особено ако те не са запознати с материята в детайли. Има смисъл, ако сте корпоративен клиент, голяма фирма с множество затраховани превозни средства или частни лице, сключващо разнообразни застраховки. Тогава се предлагат пакетни цени и нещата изглеждат по друг начин. Срещи със застрахователни посредници (брокери) Това според мен е най-удачният вариант за хора с малък или никакъв опит при немската застраховка "Гражданска отговорност" (Kfz-Haftpflichtversicherung). Трябва обаче да се прави разлика между трите вида застрахователни посредници: посредници, които работят само за едно застрахователно дружество. Това са няколко големи компании, като HUK, Allianz т.н. Тези посредници нямат право да работят с други дружества посредници, които работят с ограничен брой застрахователни дружества (например AXA, HDI, Allianz т.н.) независими застрахователни и финансови брокерств, което не са обвързани с никоя компания. За разлика от първите две форми те са длъжни по закон да представляват интересите на клиента, а не на застрахователните дружества. Всеки един може на страницата на индустриалната камара в Германия (IHK) сам да провери техния статус Аз лично предпочитам третата категория посредници, т.н. unabhängiger Versicherungsmakler. Има ги навсякъде, едни са по-опитни, други не толкова. Аз минах през трима различни, докато намеря такъв, който да ми пасва. И така - записвате си час поне при двама различни посредници, на срещите казвате какво е ви е актуалното положение (какво ви е предложил настоящият застраховател за следващата година). Искате необвързваща оферта (unverbindliches Angebot) и после решавате какво да правите. Първата консултация при даден посредник е малко по-дълга, докато въведе личните ви данни, но все пак не надвишава 30-40 мин, ако не се разсейвате със странични теми. Ако решите да се възползвате от услугите на новия си посредник, за да може той да ви представлява, ще му е необходимо пълномощно от вас (Maklervollmacht). Този документ се пази старателно, за да може при оттеглянето му един ден да бъде намерен. Оттеглянето на едно подобно пълномощно в Германия е толкова просто, колкото и даването му. Но е небходимо човек да си пази копието. По тази тема обаче ще пиша друг път. А сега помислете дали ви се занимава да пробвате да намалите Kfz-Haftpflichtversicherung за следващата година. Ако е така, не чакайте последния момент, а още тази седмица си запишете час. Онлайн платформи за сравнение на цени на услуги Те също вършат чудесна работа, ако човек е запознат малко повече с материята на застраховането. Ако познанията му са никакви или повърхностни, но познати са го "светнали" по темата, много вероятно е в крайна сметка реалната застраховка да бъде изключително неизгодна. Едно е офертата, която ще ти направи даден сайт, друго е реалността. Причина за големите разминавания са непознаването на специфични понятия, които са от съществено значение за крайната цена на застраховката, както и вкарването на некоректни данни (неволно или напълно умишлено).
 16. 1 point
  Здравей mancheff, първо поздравления за упоритостта и успешното приключване на цялата тази история. И макар че имаш известно право по отношение на критиката си към останалите, не мога да разбера защо човек като теб е готов толкова лесно да тегли чертата и да каже "Много ви здраве, залупеняци". След като си се борил упорито години наред и си отстоял правото си, няма ли начин да предадеш поне малка част от тазъи своя енергия, на следващите, на които им предстои да се борят години наред с даден проблем? И не само за детските надбавки става въпрос. Има толкова много други теми, по които можем да сме си взаимно полезни... Ще се радвам след време, когато премине ядът ти, да видя пак нещо, публикувано от теб. До нови срещи, mancheff ...
 17. 1 point
  Най-после ни дадоха детските за 14 или 15 месеца назад, за цялото време, в което ме мотаха. Пуснахме молба от името на майката, която е в България с детето. Така искаха, така разглеждали случая, като че все едно и тя е тук в Германия. Повече няма да влизам да ви споделям в този форум, защото всички затова влизате, рядко някой помага на другите. Крякащата тайфа основно. Kristalina Karagyozova ми помогна този път, защото ми беше дошло догуша от разправии с касата. Таксата и е 170 евро и ги заслужи 100%. Ако искате помощ, платете си, ако не, поне изчетете темата преди да си повтаряте въпросите вместо да ви мързи. Всеки иска да си зададе наново въпроса и някой лично на него наново безплатно да му отговори
 18. 1 point
  Здравейте Vecka, оставих мнението ви единствено по причина, че вероятно имате спешен проблем за решаване, щом търсите услугите на адвокат. Ако не искате следващото ви мнение да бъде директно изтрито, напишете го на кирилица. Ако нямате кирилица на устройството от което пишете или инсталирайте, или просто използвайте онлайн транслитератор. Ако все пак се затруднявате да направите тези неща, но имате желание да пишете тук, кажете ми и ще ви обясня какво да направите.
 19. 1 point
  Zdravejte, ne znam zashho Imam chuvstvoto, 4e i da vi kazhem, pak njama da razberete. Minete sled sedmica, pi6ete na kirilica i 6te imate informaciata
 20. 1 point
  Здравей Magy, ще се опитам да ти обясня, но няма да е лесно. Ако има нещо неясно по написаното по-долу, просто погледни темата за Kindergeld във форума за Германия. Там надълго и нашироко е писано по този въпрос и нещата за Австрия стоят по същия начин. Отговор на въпроса си ще намерите в края на публикацията ми. Когато децата живеят все още в България, в 99% от случаите ще изискват да изпратите за попълване в България и да върнете на Familienkasse формуляри Е 401 и Е 411. Първо, съвсем кратка теория по въпроса: Е-формулярите са документи, които се издават на основание Регламенти 1408/71 и 574/72 и служат за удостоверяване на факти, които са необходими за ползване на права по тези регламенти. Формулярите са идентични на всички официални езици на ЕС и са структурирани така, че независимо от езика, на който са попълнени да се обработват лесно от институцията на другата държава-членка. Е-формулярите се попълват и разменят само между институциите на държавите-членки. Те не се попълват, пренасят и удостоверяват от частни лица, нито от други държавни институции, които не са включени в прилагането на регламентите – напр. посолства, консулски служби и др. Oт 1 май 2010 г. Е-формулярите вече са извадени от обръщение, поради отмяна на Регламенти 1408/71 и 574/72. Заменени са със Структурирани Електронни Документи, издавани на основание на Регламенти 883/2004 и 987/09. А сега ще се опитам да обясня накратко как стоят нещата на практика: формулярите Е401 Удостоверение за гражданско състояние за предоставяне на семейни обезщетения и Е411 Молба за отпускане на семейни обезщетения (детски надбавки) в държавата-членка, в която живеят членовете на семейството все още се използват за обмен на информация с българските институции по принцип австрийските чиновници спазват правилата за обмен на информация с Е-формулярите, но процедурата е доста тромава по вина на българската страна. Австрийците изпращат запитване до съответните институции в България, в едномесечен срок получават формулярите на български, после ги дават за превод и чак тогава обработват останалите документи по молбите на българските граждани. поради тази причина се практикува изпращане на частично попълнени или непопълнени Е 401 и Е 411, като дават възможност на хората сами да ги придвижат по-бързо (оказва се, че в много общини е възможно да си занесете лично формулярите, да ви ги попълнят и да ви ги върнат) ако получите формулярите Е 401 и/или Е 411 на хартия или просто ви ги поискат с писмо първо - проверявате дали са на български език (понякога са на английски и в България може да ви откажат да ги попълнят) и ако не са си разпечатвате от интернет варианта на български (има ги в секцията "Файлове"); второ - давате ги за попълване (вж. по-долу), после си разпечатвате немскоезичния вариант на формулярите и в тях пренасяте информацията от българските формуляри, като пишете на латиница при спазване на правилата за транслитерация (нещо, което не би трябвало да е проблем, все пак става въпрос само за имена и 3-4 думи); трето - връщате на австрийците българските формуляри с прикачени към тях попълнените от вас немскоезични варианти. Това е - ще ви ги приемат! актуалните формуляри Е401 и Е411 на български език не може да изтеглите от официален сайт, защото просто вече са отпаднали като документи формуляр Е 401 се попълва от служител в отдел „ГРАО” на общината по настоящ/постоянен адрес (според написаното във формуляра) и/или от Дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес (според информацията на сайта на МТСП) формуляр Е 411 се попълва от Дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес (според информацията на сайта на МТСП) ако изберете варианта сами да придвижите формуляр Е401 / Е411, моят съвет е да си попълните предварително част "А" на двата формуляра, а част "Б" да оставите да се попълни от администрацията.
 21. 1 point
  Опитахте ли като за начало да потърсите съдействие и информация от следните български сдружения: Българско училище, Есен (Kalinka.bg@web.de) Германо-българско културно дружество “Иван Вазов”, Есен (www.deutsch-bulgarischer-verein.de) Германско-българското дружество „Дунав”, Дюселдорф (www.donau-nrw.de) Не е сигурно, че ще получите съдействие от тях, но поне опитайте първо там. Ако действително се занимават с дейността, която са обявили, би трябвало да ви дадат поне насоки къде и кого да търсите.
 22. 1 point
 23. 1 point
  Съфорумци какво става? Този форум съвсем замлъкна. В тази връзка е добре, като продължение на нейният въпрос и аз да попитам: Как съхранявате езикът, умеят ли децата ви да говорят добре, четат и пишат на български език? Може ли това да стане без да посещават българско училище? Когато ние дойдохме в Германия, моето дете беше почти на 12 г., живеем на отдалечено място и българското училището беше твърде далеч, междувременно се откри българско училище на 60 км., за което аз разбрах доста по-късно. Сега почти 3 години след това, моето дете ми отказа да посещава училището. Не мога да го накарам на сила. Вярвах, че е голям и няма как да забрави езикът, но истината е, че когато едно дете на 10-11 години посещава училище в България, то развива езикът си ежедневно, научава нови думи, пише, анализира и т.н., а когато това натрупване го няма и езикът се ползва много малко ежедневно, той изостава и се забравя и писменно и говоримо, особено когато контактува само с нас на български език и всичките му приятели немскоговорящи. Определено подцених ситуацията.
 24. 1 point
  Случвало ли ви се е след като дадете пари за нещо да се плеснете по челото и да си кажете "Хей, а не можеше ли да го направя така и така"? Лично на мен и моето семейство ни се случваше много често през първите 1-2 години на престоя ни в Германия да даваме пари за стоки и услуги, които е можело и да не даваме. Тук нямам предвид разточителното харчене и купуване на безсмислени неща. По-скоро се оказа, че едни и същи неща като качество се предлагат на много различни цени. Ето една темата, в която да можем да споделим какви законни начини използваме, за да избегнем безсмисленото харчене на пари. Няма значение дали става въпрос за 2 или 200 евро - споделете своя опит. До скоро ...
 25. 1 point
  Сигурен съм, че ви е правило впечатление как цените на горивата на немските бензиностанции се сменят по няколко пъти на ден, при това в доста широки граници. Това е известен факт, но лично бях останал с впечатлението, че цените на отделните бензиностанции в един и същи момент от време се различават с 1-2 цента. Струваше ми се, че когато дойдат часовете за повишение - всички като по команда качват цената, когато намаляват - всички я намаляват. От няколко дни ми се налага да карам по обиколен маршрут и ставам свидетел на нещо много интересно. Обиколният ми маршрут преминава покрай две бензиностанции, разположени на около 1 км. една от друга. Като цяло се спазва тенденцията в пиковите часове 7:00-8:00, 12:00-13:00 и 16:00-17:00 и двете бензиностанции да дързахт цените високи, като разликата е 1-2 цента. Но ... има моменти, в които разликата достига 15-16 цента. Поинтересувах се повече по темата и се оказа, че отделните вериги имат собствена политика по отношение на часовите интервали с ниски и високи цени. По тази причина има периоди от денонощието, в които едната верига вече е увеличила цената, другата все още не го е направила. Ако има между вас такива, на които не им е все едно на каква цена ще зареждат горивото, могат да си свалят някое от десетките приложения за смартфон, които ще им помогнат да намерят горивото с най-ниска цена към дадения момент. Няма да давам конкретни имена, за да не излезе като реклама. В момента, в който пиша това съобщение поглеждам и виждам, че актуалната цена на Total за мой атип гориво е 1,32 €. На разположения в близост Aral е 1,39 €.
 26. 1 point
  Преди три години,старата ми кола с БГ номера в добро здраве я взеха в първата автоморга.Закарах я на ход,свалих си номерата,дадоха ми 50€ и документ,че колата е при тях и те така...Само гумите стуваха 120€,но ГТП изтичаше и нямах избор.Прибиране до България излиза много по-скъпо.Откакто си купих кола от тук и имам немски номера съм спокоен. Можеш да пуснеш обява в местния вестник,че подаряваш кола.Веднага ще се отзове репатрак с полска румънска или българска регистрация...просто идея
 27. 1 point
  Здравейте, наскоро преминахме през тази процедура. Формулярите се попълват от съпруга Ви, защото той има осигурителен номер. Той представя и бележката от работодателя, приложена в единия от формулярите. Консултирахме се и с адвокат, името съм записала в секцията за адвокати през м.октомври-ноември 2017 г. /не помня датата/ Изтеглихме формулярите от сайта, посочен в началото, попълнихме българските версии на документите с латински букви и на немски, то почти няма текст освен лични данни. Не сме попълвали формуляри "Е четиристотин и нещо си", а само основните документи, които са указани в упътването. Страниците на паспорти/лични карти, акт за раждане на децата, удостоверения за настоящ адрес на всички, удостоверение, че детето посещава училище. Аз подадох и информация за доходите си- служебна бележка. Всички приложени документи, освен заявленията от Фамилиен кассе - служебни бележки, акт за раждане - с официален превод на немски. Знаехме, че не е задължително, но и че така ще стане по-бързо. След 3 месеца получихме писмо, че искат още информация от социалната служба в България, както и да докажем, че тук, в България, се водим на един и същ настоящ адрес. Изпратиха един формуляр, който трябваше да се попълни от кметството, във връзка с адресите. А справката за получените детски назад във времето ни поискаха в свободен текст. Подадох молба в службата и за 1 седмица стана. До два месеца след това ни изплатиха за старите периоди. Сега имаме срок за един документ във връзка с промяна на статус, който трябва да изпратим и се надявам да няма проблеми за текущите детски.
 28. 1 point
  Здравейте, искам да разкажа за моя случай. Ако може някой да ми помогне ще съм му много благодарен. 2016 година се прибрах от германия. Подадох си веднага документите в бюрото по труда и в НОИ, по стажа който имам от БГ и Германия ми се полага 6 месеца право на обезщетение за безработица. Получих документа PD U1, пишеше за периода, който съм осигуряван там и също така доходите ми за последните 12 месеца. От НОИ Русе ми казаха че искат да видят документ с доходите ми за целия период на пребиваване в Германия, за това подадоха искане на едини други документи H 006 и U 004. Първия е за пребиваването ми в Германия, а втория за доходите ми за целия период. Получиха документите и ми изпратиха писмо. Пишеше ОТКАЗВАМ парично обезщетение. Мотивът е по този документ H 006 се виждало, че аз все още живея в Германия, за това нямам право на обезщетение в Бг. Аз лично поддържах връзка с немеца от арбайтсамт, който ги беше писал и изпратил на НОИ. Той същите документи ми ги изпрати и на мен. Чисто и просто по този документ H 006 се вижда, че периодът е от 1.11.2013 до 1.11.2016 съм пребивавал в Германия. Обжалвах решението на НОИ Русе, като включих документа H 006 и подчертах датите където пише за пребиваването, включих и абмелдунг от ратхаус (офицялният документ за отписването ми от Германия в 2016г). Днес бях в НОИ Русе, нямам още отговор за жалбата ми. Казаха, че са изпратили решението, но най-вероятно поради лошото време не съм го получил все още. Решението е било пак отказ. По този документ H 006 се виждало, че аз съм пребивавал там, а не съм бил само за престой... трябвало да е било престой, а не пребиваване. Попитах каква е разликата, казаха че престойа е за по кратко време едната служителка каза " примерно не повече от година", а другата "примерно не повече от година и половина". Щом така какъв беше смисъла да ми искат доходи за целия период за 3 години... вече минаха година и половина от както се занимавам с НОИ това са все разходи за мен, защото живея на 45 км от Русе... щом имаше такъв закон, защо просто като си подавах документите не ми казаха, че съм пребивавал там 3 г. и нямам право на обезщетение от Бг. Не им вярвам ЛЪЖАТ ме и се мъчат за нещо да се хванат за да не ми дават пари. Имам познати с 3-4 години там и са получавали по 10-15хил лв обезщетения. Първият ми отказ беше, че аз все още живея там. Доказах им, че не е така... сега се хващат за съвсем нещо друго за да не ми дават парите... казват че съм пребивавал, а не съм бил на престой... какво е това аз никога не съм чувал за такава опция престой... пълна измислица... не оправдават първия си отказ, а на втория отказ измислят съвсем друго. Писна ми.. незнам какво да правя нямам познат адвокат. Следващото ми обжалване трябвало да е пре съда. Благодаря Ви
 29. 1 point
  За ремонти по дома и колите ни, използвам често интернет борсата https://www.my-hammer.de/ Поне едни 2000 евро спестени до сега за последните 4 години !
 30. 1 point
  Следващото нещо може и да го знаете, но може и да не го знаете. Убеден съм, че почти всеки един от вас тук има автомобил. А автомобилите се нуждаят както от периодично сервизно обслужване, така и от ремонти. Следващият ми съвет се отнася за тези от вас, чиито автомобили вече са надхвърлили годините за гаранция от производителя. Пред тези собственици стои съвсем актуалния въпрос дали си струва да продължат да правят обслужванията и ремонтите в сервиза на съответната марка. Личното ми мнение е, че не си струва. Каква е алтернативата? Нарича се freie Werkstatt, т.е. сервиз, който не обслужва автомобили само да дадена марка или група (например VAG - Audi, Porsche, Seat, Skoda, Volkswagen). Предимствата на подобни сервизи са, че работят на занчително по-ниски часови ставки от фирмените сервизи (Vertragswerkstatt) и не те принуждават да влагаш непременно оригиналните части при ремонт. Съвети за избор на независим сервиз: немските колеги с автомобили на 5 и повече години са основния източник за информация по отношение на добър сервиз във вашия район пред добрите сервизи винаги има доста паркирани автомобили, които чакат за ремонт изберете за сравнение 2-3 сервиза, които да не са част от някаква голяма верига (като ATU или 1a), а да са местни и по възможност шефът да участва пряко в ремонтните дейности. Не можете да си представите колко много държат на реномето си собствениците на малките местни сервизи и колко важно за тях е да запазят доброто си име посетете ги и поискайте да ви направят оферта (Kostenvoranschlag) за прости неща, например като смяна на зимните гуми с летни или смяната на масло и филтри, или смяна на накладки, дискове и спирачна течност. После сравнете предложенията им. Непременно попитайте дали работят с части на клиента. Вероятно повечето ще ви откажат, защото голяма част от печалбата им е от препродажбата на самите части, които влагат при ремонта. Разбира се, на вас ще ви кажат, че не причината е друга - че не могат да гарантират качеството на услугата с части, донеси от клиента. Вие пък на свой ред им отговорете, че липсата на гаранция не ви притеснява. Разбира се, има ремонти за които аз самият оставям сервиза сам да купи частите, например при смяна на ангренажен ремък. Но почти всички други части си ги купувам сам от интернет - масло, спирачна течност, антифриз, филтри, накладки, спирачни дискове, спирачни цилиндри и т.н. Ще ви дам един пример за моя автомобил - т.нар. Ölservice (смяна на масла и филтри + инспекция според препоръките на производителя) струва: във фирмен сервиз (вкл. оригинални части и материали): 230+ евро в независим сервиз с части и материали от сервиза: 140 ... 160 евро в независим сервиз с мои части и материали: 90 ... 120 евро Такова обслужване правя минимум 2 пъти в годината (в семейството ми имаме 2 автомобила). Аз лично съм намерил два сервиза, в които приемат да работят с мои части и определено съм доволен от резултата.
 31. 1 point
  electrified, радвам се, че се включи с мнение по темата. В последно време ми липсваше твоето присъствие Ето и една идея от мен. Не знам дали вие известно, но зад имената Media Markt и Saturn не стоят две конкурентни вериги. Всъщност става въпрос за едно и също нещо, защото собствениците на веригите са едни и същи. Достатъчно е човек да погледне информацията в Impressum на сайтовете на двете вериги и ще се убеди в този факт. Но как човек може да се възползва от тази привидна конкуренция? Ето моя опит. Много често се случва в един и същи момент от време една и съща стока да е на различни цени в двете вериги. Ако например един хладилник струва тази седмица 560 евро в Saturn и 510 евро в Media Markt, то човек може да го купи за 510 евро и от Saturn, напук на обявената в магазина им по-висока цена. Как става това? Просто отивате в Saturn и казвате на продавач-консултанта, че се интересувате от дадения хладилник. Изслушвате от любезност няколкото неща, които ще ви каже и после преминавате директно на въпроса защо същия продукт в Media Markt струва 50 евро по-малко. Той или директно ще отиде да провери на компютъра дали е така, или ще започне да отрича. Тогава просто вие му кажете, че много съжалявате, но трябва да го купите от другия магазин. Това ще го раздвижи и в крайна сметка ще го получите на по-ниската цена. Другият случай е, когато има разлика в цените в интернет-сайта и в магазина за един и същи артикул на един и същи магазин, например на Saturn. Обикновено цената в интернет е по-ниска и аз лично винаги я проверявам, преди да отида и до магазина, за да видя артикула. И така, да приемем, че един таблет в магазина на Saturn е 30 евро по-скъп в сравнение с цената от интернет-сайта им. Пак отивате до продавач-консултанта, разменяте 2-3 приказки и директно му поставяте въпроса "Има разлика в цената. Има ли модела в магазина някакви допълнителни качества, които да го оскъпяват?". Обиковено отговорът е "Не, артикулите действително са едни и същи". Следващият ви въпрос е "А тогава защо да дам 30 евро повече, за да го купя тук?". Отговорът може да бъде например "Ами защото ще го получите веднага, а за доставката от интернет трябва да чакате 2-3 дни". Ако артикулът не ви трябва веднага, просто казвате, че за 30 евро бихте почакали 2-3 дни. Следва намаляване на цената за вас и вие получавате таблета на по-ниската цена от интернет-сайта. И двата варианта са изпробвани и работят безотказно.
 32. 1 point
  Аз съм забелязал, че във всички вериги има едни неща, дето са на една и съща цена - неща от т.нар потребителска кошница. Тези неща са с относително добро качествао и често са по евтини от ако си ги купуваш в България. Друго - един път се прекарах да взема нещо от тия бекерай - тройна цена а разликата в качеството не е тройна. Прехласват се че било фришгебакене и като такова било лекер. Аз не намирам чак такава огромна ралика в каеството и вкуса на земелчето от нето и това в щайнеке дето се намират в една и съща сграда. Абсолщтно неприемливо е да взимам неща дето имат такава разлика в цената, а в качеството - НЕ. И да не започнете да ми разправяте, че разбираш ли, в пекарните влаганите продукти са били по-качествени - брашното и водата са едни и същи - чешмяна и респективно най-евтиното. Единствено има смисъл да се взимат някакви торти и кексое, че са пресни, ама и те са неоправдано скъпи, спрямо вложените продукти и труд. Единствено съм склонен да дам малко повече пари за мляко от млекоматите в кравефермите. В селата около нас има няколко такива.
 33. 0 points
  015145498340

  Kak da podam v job

  Milka Извенете искам да попитам нещо много сам убркана низнам от къде да започна работихме със мъжът ми 8месица във гръцка таверна низнам имам ли право на жоб центар или борса аз съм без работна мъжът ми ще започни тези дни работа за два часа и така ако може някой да ме упъти благодаря ви много
×