Jump to content
Родени в България

Класация на потребителите


Популярно съдържание

Най-харесвано съдържание от 14.11.2017 във всички раздели

 1. 5 points
  Аз взех наскоро немско гражданство. Общо взето е както е написано по-горе. Таксата е 265 евро. Ако имаш ниво немски В2 можеш да вземеш гражданство след 6 години пребиваване, това е най-късият срок. При В1 трябват 7 години, иначе 8. Аз го взех почти на осмата година, въпреки, че имам В2 и можех да го взема още преди 2 години, но не бях особено мотивиран. След като подадеш документите за гражданство, включително издържан тест "Einbürgerungstest", който се предлага почти във всяко Фолксхохшуле и струва 25 евро, и общо взето е доста лесен, те проверяват по всякакви канали в продължение на около 6 месеца. Дали имаш дългове, дали си на социални помощи, дали си финансово независим, дали си осъждан и прочие. След като проверката приключи и ако е успешна, получаваш удостоверение че си вече германски гражданин. После с него отиваш в Бюргербюрото в твоя град и първо си сменяш изписването на имената ако искаш, това струва 30 евро, аз си смених имената, както са ми сега в профила, изписването иначе беше с KS вместо Х и фамилията с V вместо W и махнах бащиното име, защото иначе щеше да бъде записано като две първи имена, което е тъпо. След смяната на същото място попълваш Антраг за лична карта и плащаш още 28 евро, тя струва толкова. След 2-3 седмици получаваш писмо по пощата, в което има пин-код за онлайн удостоверяване на самоличността. Получаването на кода означава, че вече картата ти е готова и те чака в Бюргербюрото. Отиваш и си я вземаш. Мога да си взема и задграничен паспорт, той струва 60 евро и е валиден 10 години. С немски паспорт се пътува в 176 държави по света безвизово. Нито един друг паспорт не дава такава свобода на пътуване както германският. Мисля че това е най-голямото предимство.
 2. 4 points
  Сега искам да ви информирам че най вероятно ще ми изплатят детцките надбавки за моя син , борбата с тази институция продължава и най вероятно няма да приключи, защото по техните думи ние сме българи!!!Имаше коментар във форума който няма да забравя, че не бива да се отказваш, защото ако го направиш по добре да си ходиш!!! Искаха ми всевъзможни документи от Фамилната каса, включително и доказателство за прехрана. Званях скоро и ми казаха че най вероятно ще ми изплатят сумата. Ако някой има нужда от помощ ще помогна с това през което съм преминала до момента. Поздрави!
 3. 4 points
  Много благодаря за бързите отговори. До колкото можах да разбера и аз с моя немски от линковете които сте ми дали, в повечето случаи писмата от тази фирма са измама. И там точно пишат сумата от 915евро, която е и в нашите писма. Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме. А името на българския адвокат не знам, защото ни свърза наш приятел. Но ако се наложи наистина адвокат, не бих си наела български. Пак благодаря от все сърце. Не очаквах толкова бърз и добре аргументиран отговор. Останете със здраве. Ако има развитие по въпроса ще пиша пак, за да помогнем и на други хора със същия проблем.
 4. 4 points
  Здравейте, да, това е много неприятно и е част от онази Германия, която понякога ми идва в повече. За съжаление и аз не мога да отговоря конкретно, но се порових и попаднах на следното: https://www.wbs-law.de/waldorf-frommer/ Доколкото разбрах, с моя слаб немски, няма повод за огромни притеснения, по-скоро за много неудобства и нерви Ето и адвокатска кантора, която може да ви помогне. Твърдят, че са обработили над 7000 подобни жалби. http://www.abmahnungs-abwehr.de/waldorf-frommer-abmahnung/ Бих искал да разбера името на бг адвоката поискал 1000 евро . Правило номер едно в Германия - далеч от адвокати с български език! Те са алчни и спекулират с незнанието и слабостта ви, често са недостатъчно компетентни, по-точно компетентни по всички въпроси! Пъти по-евтино и резултатно ще ви излезе ако отидете с преводач при който и да е немски адвокат. Успех!
 5. 4 points
  Виждам, че въпросът е зададен отдавна, но все пак - приложението трябва да работи във всички страни със свободен достъп до интернет, тъй като не е кодиран, а и в близко време ще се приеме европейска директива за забрана на сайтове само с "национален достъп" т.е. сайт, който е създаден само за отделна страна и не може да се влиза с чужд IP адрес в рамките на ЕС няма да има.
 6. 4 points
  Здравейте, като за начало си направете труда първо сама да потърсите информация във форума. Има предостатъчно изписано по този въпрос. Относно социалните помощи и правата ви - защо никой не пита за работа? Видове, възможности, начини за търсене, квалификация и преквалификация и т.н. и т.н. Може да изглеждам груб, но ние също гледаме деца и се борим, оцеляваме и развиваме разчитайки на правото си на труд, а не на помощи!
 7. 4 points
  veronik_veronik

  Добре дошли

  "Новия старт и ежедневие са трудни и напрегнати в чужда страна, но нека не забравяме началото и подаваме ръка на следващите в нужда." Много ми хареса това, което сте написал. Но нещо реалността е друга ми се струва. Малко са хората, като Крякащата тайфа и още няколко ентусиаста, които създадоха и поддържат този форум. Повечето са на принципа - "Да си решат проблемът сега, пък другите да се оправят". Форумът може да е доста "по-жив", ако се отделят 5 минути да се напише преживяното и опита. Нещата се повтарят, който иска чете и може да се възползва от опита на другите. За съжаление ми прави впечатление, че не само не им се пише, а често и не им се чете. По-лесно е да пуснеш нова тема, кажете ми....., отколкото да се порови 15 минути и да се намери нужната информация.
 8. 4 points
  Проверете веднага на място. Мисля, че сега искат да си имал 3 или 6 месеца работни в Германия, но не съм сигурна точно. Както и Arbeitsamt, бюрото по труда. По принцип там трябва да си работил 1 година в ЕС, т.е. ако е работил и в България, последните 2 години стажът се сумират, като за целта се представя формуляр PD U 1 от НОИ. В нета има достатъчно информация, можеш да прочетеш. Не разчитай на форуми, отидете на място. Нещата се променят постоянно. И не на последно място, сподели опита си тук. Масово хората четат, жалват се и като си свършат работа, забравят, че някой, някъде им е подал ръка безвъзмездно без да очаква нищо, но следващите да се оправят.
 9. 3 points
  Venelin Atanasov Здравейте! Документът, с който се уведомява за всякаква промяна Фемили касата е KG45. Може да го изтеглите от сайта им.
 10. 3 points
  Здравей handoo, въпроса за получаване на детски при разведени родители е дискутиран поне 3-4 пъти в темата. Единият вариант е да се върнеш назад и да прелистваш, докато намериш написаното по този въпрос. Другият вариант е да използваш търсачката, за да намериш съответните публикации. За целта докато си в темата за Kindergeld, напиши горе в полето за търсене например разведени и ще ти излязат доста резултати. Ако все пак остане нещо неясно - не се притеснявай пак да попиташ. По отношение на Steuerklasse си имаме отделна тема, но от сега мога да ти кажа, че ако нямаш граждански брак или аналогично на него декларирано съжителство, няма начин да избегнеш Steuerklasse 1. Това е темата за данъците, ако имаш желание да се самоинформираш: Здравейте Nikolinka, когато детето не е в Германия е достатъчно да се попълни приложение "Чужбина". Този формуляр го има на български и номера му е KG 51-bg. Ако следите темата ни, би трябвало да знаете откъде да го изтреглите. Ако все пак имате затруднения с попълването му, първо погледнете какво сме писали по-напред в темата по отношение на този формуляр. Само да не останете с погрешно впечатление, че след като подадете първоначалния комплект документи, историята ще приключи. Напротив, вероятно ще ви искат в допълнение какви ли не неща, защото поради многото злоупотреби с детските надбавки Familienkasse е затегнала доста проверките Понеже стана въпрос и за Versicherungsnummer - това е т.нар. Sozialversicherungsnummer (= Rentenversicherungsnummer). Krankenversicherungsnummer е нещо различно. Човек получава Sozialversicherungsnummer автоматично по пощата чрез Sozialversicherungsausweis (много важен документ), ако работи нещо, аз което плаща осигуровки. Само някои категории професии не получават този номер (напр. съдии, военни, държавни служители). Той може да се поиска по телефон, E-Mail или на място от Deutsche Rentenversicherung или съответната здравната каса. Успех!
 11. 3 points
  Здравейте mari_georgieff, браво на вас. Подобни въпроси трябва да се поставят докато администрацията ни не вземе най-после да реши вътрешните си проблеми и не спре да ни прави на маймуни. Прилагам два отговора точно от консулските ни служби в Германия по този въпрос. От написаното от вас разбирам, че консулствата ни дават заден ход по темата с многоезичните извлечения. Интересно как ли ще обяснят разликата в обясненията си до вас и написаното до мен през не толкова далечната 2016 г. При бъдещата си кореспонденция спокойно може да използвате и моите писма. Ето още веднъж моето запитване до три от консулствата ни в Германия: Ето отговорът на консула в Берлин: А ето отговора на консула от Франкфурт, който доста се различава от даденото на вас обяснение:
 12. 3 points
  С направени промени в Gesetz zum Schutz vor Manipulationen an digitalen Grundaufzeichnungen от началото на 2018 г. данъчните власти в Германия имат право да извършват внезапни посещения (без предизвестие) на търговските обекти, при които да проверява редовността при регистриране на търговските операции, както и съответствието между касовата наличност и регистрираните данни. С цел установяване на данъчни измами, данъчните служители могат да посещават търговските обекти като "тайни клиенти" и да правят пробни покупки, без да се легитимират. Легитимацията е нужна единствено, ако служителят поиска във връзка с проверката да му бъдат предоставени справки, документи и т.н. Тези от вас, които са засегнати от промяната е добре да се запознаят по-подробно със следния материал: Die Kasse muss stimmen! Ab 2018 haben Steuer-Prüfer noch mehr Rechte
 13. 3 points
  Ето моя принос за форума, който на мен ми струва 115 евро за адвокат, защото тук никой не можа да ми отговори. Когато майката на детето ми е женена и работи в България и живее с детето, аз нямам право на детски явно, адвоката каза че в някои случаи отпускат, ако пусна декларация от майката, че се грижа за детето и полагам материални и нематериални грижи. Важното обаче е, че майката има право да получава детски от фамилната каса, въпреки че е в България и работи там, случаят се разглеждал, като че ли и тя е тук в Германия. Сигурен съм, че имаше хора които можеха да ми спестят 115 евро, но повечето искат само да получат информация тук и гледат себе си, ето на пук аз пък да дам нещо на форума.
 14. 3 points
  Здравей kotarkus, не знам дали все още темата те интересува, но аз ще си кажа каквото имах да си казвам. Сигурно имаш своята причина да подхождаш по въпроса с научаването на немски език по този начин. Но ще в началото ще ти кажа, че на тази възраст, ако не направиш поне 2 нива езиков курс няма как да научиш езика повече от това "да разбираш какво ти говорят хората и ти да можеш да си комуникираш що годе добре". Езиковият курс няма да те научи да говориш немски. Той по-скоро ти е нужен, за да разбереш най-общо как работи немския език. Това е особено важно при положение, ако на човек не му е ясна граматиката на английския език. "Да разбираш какво ти говорят хората и ти да можеш да си комуникираш що годе добре" ще се научиш сравнително бързо, ако гледаш само немска телевизия, слушаш немско радио, колегите ти са немци и работата ти е такава, че се налага да говориш с тях. Но дори и след 5 г. ще си останеш на това ниво. т.е. ще се разбираш с другите говоримо, но така и няма да можеш да разбираш текстовете (особено от писмата на разните учреждения), нито ще можеш да пишеш сравнително грамотно на немски. По този начин ще приличаш по-скоро на бежанците, които също се научават да говорят, но не могат да прочетат и после да отговорят на елементарен SMS. Те имат обаче извинение за това - не познават азбуката, за граматика да не говорим. Ако твоите планове се ограничават до това да поработиш няколко години в Германия и после да се махаш, няма да има проблем да си останеш на нивото да разбираш като ти говорят и да можеш смислено да отговаряш. Но все пак при по-сложни ситуации винаги ще си зависим от познати, които да ти превеждат. А в бюрократична Германия сложни ситуации възникват непрестанно и ако човек не реагира своевременно и адекватно, следват неприятности. Още по-сложна е ситуацията, ако имаш все пак планове да се задържиш, да постигнеш нещо в работата, да живееш със семейство тук ... тогава просто отдели време и средства и направи 2 нива езиков курс, за да ти бъдат обяснени поне основните правила на езика. После ти пак си го развивай и надграждай, но ще имаш някаква основа, върху която да се работи. Прегледай и темите по-долу. В първата има интересни идеи за научаване на немски език извън езиковите курсове. Втората е ако все пак решиш, че ще запишеш курс. Успех!
 15. 3 points
  Искам да Ви споделя как се издава първа лична карта на дете, какво да подготвите и как да НЕ ПЛАЩАТЕ за това. Първа лична карта се издава на 14 години, ако поръчката е бавна т.е. едномесечна е необходимо да отидете в общината по местоживеене, ако не е в Дирекция “Български документи за самоличност” (БДС) в МВР, на бул. “Мария Луиза” №46 за София, ако сте от София. https://www.mvr.bg/dbds/дейности/административни-услуги/lichna_karta Там никой не ми отговори на телефоните позвънявания, но успях да се свържа с общината по местоживеене и от там ме насочиха, иначе щях да загубя още половин ден. Отидохме в централното им управление. Нямаше кой да ни упъти, нямаше и система за номера за гишетата, беше пълно с хора. Сякаш бях попаднала в соц администрация от преди 60 години, нямаше въздух, едва се разминавахме. Стисках здраво дамската си чанта и се чудех, защо е всичко това. Защо няма номера, защо трябва да висим с часове и защо трябва в това малко пространство да се натоварвам с драмите на хората, на всеослушание, едните разказваха на служителката искането на съдията да измамница напуснала страната, кога и как е станало, друг трябва утре да е на преглед в Турция, на трети самолетът му е утре сутринта и му трябва спешно лична карта. Така се наредихме на някакво гише, от там ни препратиха на друго, вече на третото направиха справка и ни изпратиха на четвърто. Наредихме се, като още преди това ни казаха, че ще ни глобят, защото детето е навършило 14 г. преди повече от 1 месец, веднага уточних, че детето живее в чужбина и този срок започва да важи от датата на влизане през граница. На следващото гише, отново започнахме същият разговор за глобата. След което ни казаха за платим такса за издаване на картата в банката. Веднага отговорих, че ако трябва въобще да плащам нещо, защото е първа лична карта и тя е безплатна, то искам да го направя на пос терминал. Аааа всъщност не трябвало да плащам за първа карта. И така ако не бях чела и не се бях информирала, щях за платя един път глоба и комисионна на банката и един път такса за иначе безплатната първа лична карта и отново комисионна на банката. Стикери, че има пос терминали няма, в ъгъла най-горе има една бележка. Оказа се, че години наред съм плащала такси за документи в клона на банката, при условие, че има терминали. Пос терминалите не са видими, няма стикери. Ако не бях търсила из интернет, нямаше да попадна на тази информация и да знам, че това съществува. Копия на документи не правят, затова за да не тичате до съседният копирен център, подгответе: 1. Копие на Акта за раждане на детето /носете и оригинала/ 2. Копие на първата страница и на печатът, където е посочена датата на влизане. Първа лична карта, независимо от поръчката е БЕЗПЛАТНА ако се издава в България. Ето тук може да намерите информация, ако искате да го направите в чужбина в някое от консулствата ни. http://www.mfa.bg/embassies/austria/3623 Присъствах само аз на издаването и на получаването, прочетох противоречива информация, но в крайна сметка отидох сама и ни издадоха личната карта за един ден.
 16. 3 points
  Отидете на зъболекар, който не говори български. Там вероятността да получите отсрочка и повече човещина ще е по-голяма. Миналото лято бях на зъболекар германец за кореново лечение и изработване на керамична коронка. Още на първото посещение ми каза ориентировъчна цена на цялата процедура и накрая се оказа дори по-малко. Не ме излъга. Излезе ми 230 евро, а ми каза между 250 и 280 отначало, а ходих цели 5-6 пъти и имаше много работа по зъба. Здравната каса пое 50% от стойността на коронката.
 17. 3 points
  В договора Ви или по скоро в условията за ползване на жилището (Hausordnung) би трябвало да имате правила за ползване на зелените площи, повечето големи наемодатели имат ясни правила относно слагане на маси в градините и т.н...трябва да се изясни дали е разрешено. Иначе ако Ви пречат до късно вечер Алксандър ясно е написал как се постъпва в такива случаи по нагоре. Относно ползването на вода е ясно, че общата вода може да се ползва за малки лични нужди, а не пълнене на басейни цяло лято. По принцип разходите не би трябвало да са високи като се разделят, въпреки това не е коректно спрямо съседите. По принцип може да се обърнете към наемодателя с кратко писмо, в което разяснявате проблема. В определени случаи се допуска дори намаление на наема, ако шума и своеволието на съседите надвишават нормалните граници и наемодателя не предприема нищо.
 18. 3 points
  Ъпдейт. Вече бачкам от 01.01.2018. Q1 мина, остават още 3 месеца да мина на безсрочен. Работата я намирам за интересна, но отговорна. Все още не се е случвало да ходя без желание. Заплащането за областта е добро, но за отговорността, която носиш го намирам за твърде недостатъчно. В смисъл - всеки ден съм отговорен за 12-метрова, 13-тонна машина, струваща поне четвърт милион. Да не говорим за живота на поне 150-200 човека на ден вътре и останалите участници в движението. Успоредно с това водя и кардио курсове в два фитнеса - в Магдебург и тук в Десау, с опция и да започна и в Кьотен и Лайпциг. Стига да имам време. За сега ще пообиколя и останлите 2-3 студия в Десау, че да си спестя поне пътните разходи. Явно трябва лично да се ходи - пускал съм Бевербунг във всички студия и нищо. Но в момента в който отдиох на крак в ИнДжой Лейди и ги попитах търсят ли си Курстрейнър, отговорът беше: Кога можеш да започнеш? Хем се поддържам във форма, хем разпускам от стреса, хем пари изкарвам и се забавлявам. В крайна сметка това е с което искам да се занимавам, но ще отнеме време да се получи. Имаме и други планове за развитие, но в момента са само на работната маса. Но със сигурност когато големия завърши 4-ти клас, ще се местим в град с размерите и възможностите на Лайпциг.
 19. 3 points
  Здравейте, остана малко време и спазвам обещанието да напиша как ни се случиха нещата с идването ни в Германия. Решихме да напуснем (въпреки че жената вече съжалява) поради ред причини, като недостатъчните ни доходи в България беше от последните по ред причини. Език: Ако в този момент си решил/а да тръгваш за Германия, вече е късно да започваш да учиш немски. Трябва много сериозна подготовка за езика. На мен като втори език в езикова гимназия и с няколко курса, вкл. и непосредствено преди да заминем успешно покрито ниво А2 обучението не ми стига. Най-вече от цялостното ми обучение като минус осъзнавам недостатъчната вербална тренировка. Демек че като граматика нещата са ми да речем на 705 ясни, но фейс ту фейс комуникацията ми е трудна. С други думи се затруднявам да говоря свободно. На теста за интеграционния курс изкарах ниво за директно влизане в 5-ти модул, но и това не е достатъчно. Предполагам че за няколко месеца ще се очупя- за 3 седмици напредъка е значителен. Работа. Намерих си работа чрез директно кандидатстване по работодатели или по сайтове за работа със CV-та. Бях се регистрирал и в няколко български борси - от една ми пратиха изключително незадоволително предложение, а другата ме покани на форум в Бургас през март месец. За месец получих доста откази, но един работодател ми се обади за интервю, на което аз на развален немски обясних, че предпочитам интервюто да е на английски, понеже немския в момента не ми е сила и не искам да пропусна нещо важно. Стана и интервюто мина с променлив успех. След две-три седмици получих мейл с въпрос кога мога да започна. В си мисля, че човека ме взе основно заради CV-то. Тук, явно, доста трудно се учи више. Хората не са запознати със системата в България и сигурно една бакалавърска степен и две магистратури са му се сторили доста внушителни. А пък и предполагам, че не е имало достатъчно квалифициран кандидат-германец с моя опит в сферата, навит за такава заплата. Така моя съвет като пускате автобиографии е да не се спирате пред нищо. Не знаеш от къде може да изскочи птичето. Друг съвет: аз лично повечето обяви за работа ги гледах или от портала ЕУРЕС или от Jobörsee. В случаите че работодателят е упоменат в обявата, си направете труда да направите един рисърч и да му намерите мейла. После поставете мейла му в явно копие когато кандидатствате. ПОМАГА! От много места ще ви отрежат учтиво, но все някъде ще върже. При мен се случи. Документи Нямам какво да добавя - всичко е описано достатъчно добре тук. Лично на нас ни искаха само снимки за здравната застраховка - всички други документи си ги преснимаха те. Но по 2-3 копия на останалите документи никога не са излишни. Жилище. Като разбрах в кой град ще работя, започнах да си търся жилище. Трябваше ми задължително обзаведено, понеже нито имах време, нито средства да обзавеждам. Ние сме в Десау - въпреки че е третия по големина град в провинцията, за размерите на Германия си е малък и доста скучен град. Обзаведени жилища няма много, но едно намерих. Работодателят беше така добър да разговаря с хазяйте от името на фирмата и уреди доста неща. За мен остана само да им преведа по сметката парите за първия наем и кауцион-а. Съвет - използвайте TransferWize - разходите по таксите събирани от банките драстично намаляват. Аз късно го открих тоя сайт и ме одръстиха от българската банка с по 20 Евро за трансфер - хазяйна искаше отделен трансфер за наема и отделен за кауцион-а. Шефа дойде и да ме вземе от летището в Берлин. Семейството: Всички потеглихме заедно - препоръчвам авиокомпанията AirBerlin - в сряда и четвъртък имат полети за Берлин за по 75 Евро с вкл. 23 кг. куфар чекиран багаж и 8 кг. ръчен на глава. На жена ми и е трудно, понеже няма познати и не знае езика. Иска да се връща. Детето го приема много по-добре. Като види някой да пресича неправилно или някой джигит по улиците му вика варненец. Но му е скучно. Времето тоя месец не беше много хубаво и стоенето в къщи с ревящата му майка не му се отрази добре. Днес обаче ходихме до детска градина и въпреки че директорката каза че му е късно - понеже август трябва да започва училище и за три месеца не и се ще да взима дете не знаещо немски(дори и в интеграционна група), излезе пич и ни записа. От 09.05 тръгва, дори ни показа в кое училище да идем да говорим и ако директорката там преценяла, нямало проблем да остане още една година в градината. Записа го и на спорт. Детето като видя децата на двора се превъзбуди и дори е навит да спи на обяд за да ходи там. Кучето пристига в неделя. Ходихме днес на Вет и там ми казаха, че трябва да му регистрират чипа в Бюргерамт в общината и да сключа застраховка там. Нет и телефон За сега съм на предплатена карта на о2. Нета се вързах към Водафон 22 евро на месец нет и домашен тел. Проблема е че че чакаме вече близо месец да го пуснат. Първо водафон трябва да получи разрешение от хазайте. После дойде един чичага и каза че окабеляването е старо. Можели да пуснат кабел от съседния блок, но първо собствениците трябва да се разберат, после да се питат живущите кога е удобно да дойдат с бургиите и чак тогава да се случи инсталацията. В момента като абонат на Водафон(макар и на хартия) ползвам един от техните хот-спотове. Живот и здраве във вторник ще идват да ни пускат и нашия нет. Имаме сателит в квартирата с рисийвър и над 200 канала. Предполагам че таксата им влиза в небенкостен - писма още не съм получавал. Ред на посещение на институциите: имам отделна тема по тоя въпрос. Малко допълнение от опит. Най удачния ред за мен е: 1.община - адресна регистрация - отне ми 30 мин с чакането 2. някой офис на мобилен оператор да си вземете предплатена карта. 3. банка за банкова сметка - искат ви я навсякъде. Ако бях съобразил да си я направя веднага след адресната, щях да свърша всичко за един ден. 4. Доставчик на ток - по съвет от съфорумец реши да не се занимавам и сключих с държавния доставчик - като излязох от Бюргерамт, само трябваше да вляза в съседната врата с още неизсъхналия печат на адресната регистрация. Стана за 15 мин. 5. с адресната и трудовият договор отивате в някоя кранкенкасе за здравна застраховка 6. интернет 7. езиков център за интеграционен курс. NB хубаво е където можете да си уговорите среща предварително - в банките това май е задължително. Има телефони, мейл - начини има. За сега все още се ориентираме в обстановката и има още много неща да се доизясняват и избистрят. Ще продължавам да пиша в реално време как се случват и другите неща.
 20. 3 points
  Здравейте, Да споделя и аз нашия опит в Германия. Дъщеря ни беше приета в университет в Аахен и ние с мъжа ми, като добри родители, отидохме с нея там, за да й помогнем в намирането на квартира. За жалост не беше никак лесно и дори не ни помогна много фактът, че бяхме с нея там, като родители, гарантиращи финансово и отговорно. Тя знаеше немски, защото беше учила в училище и беше преминала успешно теста DAF. Ние от своя страна се справяхме с английски и руски, та успявахме да контактуваме в повечето магазини и институции. Две седмици тя звъня по обяви и обикаляхме заедно по адреси, но това че бяхме с нея не ни помогна по никакъв начин. Все пак тя успя да си намери апартаментче в партерен етаж, чрез приятел на нейн познат от групата за взаимопомощ между студенти във ФБ, все българчета. Но апартаментът щеше да е свободен след месец и през този месец тя трябваше да нощува някъде, да си остави багажа някъде, а и да си остави парите в банка, за да не ги разнася постоянно със себе си и да рискува да ги загуби или да бъде обрана. Възникна въпросът как да открием сметка на нейно име в банка, за да оставим парите там. И тук попаднахме в "затворен омагьосан кръг". За да отворим сметка в банка се изискваше адресна регистрация, за да има такава регистрация се изискваше да има договор за наем, а за да има подписан договор за наем се изискваше да има банкова сметка. От банката ни отпращаха още на рецепция, в момента в който разберяха, че няма адресна регистрация в Германия. Изобщо не ни допускаха до среща с банков експерт. Една българска студентка, с която се бяхме запознали чрез познати, ни въведе на срещата с нейния банков експерт и тогава от него успяхме да разберем, че банкова сметка може да бъде разкрита и с български адрес, стига да е написан на латиница на официален документ, за да могат да го ползват при регистрацията на клиента. И познайте какво, нашите лични карти съдържат адрес, но той е изписан само на кирилица и никой чужденец не може да го разчете, камо ли да го препише с клавиатурата си, която не съдържа кирилица, а и не са длъжни. За наш късмет бяхме с мъжа ми на срещата и когато си разровихме документите се оказа, че само регистрационния талон на колата има адрес на кирилица и на латиница, та успяхме да го представим на банковия служител заедно с писмото за прием от университета, които той копира за доказателство, че това е реалната официална адресна регистрация на дъщеря ни в България, като страна от ЕС. И "ооо, Тангра", успяхме да й открием банкова сметка със средства, от която тя можеше да тегли от гише на банката, а след представяне на подписан договор за наем щеше да получи и банкова карта с всички студенстки екстри. Но отбелязахме победа, тъй като с открита сметка нямаше вече да има пречки за подписаване на договор за наем и т.н. Дотук добре, но договор за наем щеше да подпише чак след месец, а ние трябваше да тръгваме и да я ставим там сама в нищото с целия й багаж. Наложи се да търсим съдействие на място и за престоя й там помогнаха две български момичета (дъщери на познати на познати), студентки също в Аахен - за едната споменах по-горе. Тъй като в Германия има строги правила ограничаващи броя на живущите в етажната собственост, на дъщеря ни и се налагаше да се пренася през 3-4 дни от квартирата на едното момиче в тази на другото, с цялото спално бельо (чаршафи, възглавница и завивка) и с раницата с учебниците и компютъра, като охлюв. Но това беше огромна помощ за нас от страна на тези момичета, с риск да им наложат глоби от домсъветите на сградите, в които живеят. Мога само да кажа, че има добронамерени и чистосърдечни български студенти, които помагат в трудни моменти и това е похвално. БЛАГОДАРЯ ВИ! А тези, които искат да открият сметка в банка, без наличн адрес в Германия, могат да го направят само, ако имат регистрационен талон на кола или друг официален документ за самоличност с адресна регистрация в България, изписана на латиница Дано споделеното помогне на някого. Поздрави
 21. 3 points
  Здравейте! Не изчетох всички цитати, но ми е ясно за какво иде реч. Когато си стегнах багажа за Германия, всичко от една страна изглеждаше лесно и просто, защото идвах при конкретен човек - българин, с когото няколко месеца преди това се запознах в интернет, от друга - пълно с неизвестност. Не знаех грам немски, въпреки че бях посещавала в Бългрия някакъв курс. Живеехме в едно село (заедно с двама негови колеги) без интернет, както и без транспорт в почивните дни, тъй като автобусът свързващ селото с най-близкото градче, беше ученически. Мъжете пътуваха със служебен бус до работа. През деня селото изглеждаше пусто и само някое дръпнато перденце и крадлив поглед ме съпровождаха по пътя ми към местния супермаркет. Единственият човек, който твърдеше, че е от 15 години в Германия и би могъл да ни даде полезна информация, се забавляваше да ни дезинформира и отказва от нашите идеи (това го разбрахме по-късно, разбира се) и така мъжът до мен се оказа без шофьорска книжка поради изтичане на валидността. Седем месеца в дивотията - не зная как не издивях и аз, но се бах хванала здраво да разговорниците и речниците и когато попаднахме по-късно в цивилизацията, още не можех да говоря, но можех да скълъпвам елементарни писэмца, което ни помогна в по-нататъшните ни битки... Благодарение на добри хора, които ми подадоха нужната информация, започнах езиков курс. Всичко беше за сметка на мъжа до мен, с който днес сме семейство. Днес, 6 години по-късно, вече съм по пътя към моите мечти и гледам да съм полезна с каквато мога информация, за да бъде по-лесно за новозадомилите се тук (тези, които ме познават, знаят това).
 22. 3 points
  И аз да искам да добавя нещо, защото дори писах до Комисията по финансов надзор. Застрахователите издават удостоверенията за "Липка на щети", за 5 г. назад само. На въпросът ми защо не за по-дълго период, застрахователние дружно отговарят, така пише в закона. Но в законът пише, когато има финансова претенция, а тук говорим просто за добра история. Освен това, защо удостоверението масово се издава само на български език, отново ви беше отговорено - такъв е законът. Да ама не. Отговорът на КФН, беше че няма пречка да се издаде за повече от 5 г. и няма законова пречка да е на английски или немски. В Германия ми приеха без проблем при това копие на английски изпратено по имейла от Армеец. Независимо от официалният отговор от КФН, ми беше отказано от застрахователите издаването на удостоверение за по-дълг период. Но на нас така и така ни признаха по-дълъг период, защото съпругът ми в България работеше в голяма международна компания и бяхме взели официално писмо на официална бланка, че е управлявал служебен автомобил и не е имал щети.
 23. 3 points
  Aleksander

  Завръщане в България

  Основният закон на бизнеса гласи, че за да спечелиш паричка трябва да направиш така, че друг да не я спечели. Горе, долу това описва положението в съвременния свят където за да е добре една държава, то това е възможно само ако околните са зле. Говорил съм с доста колеги, също чужденци. Всеки описва подобна на българската ситуация. Става дума за всички от бившия соц. лагер. Само да не вземе някой да ми обяснява, че унгарците или чехите са много добре, за това и те са тук по строежите... "Водещите" държави нямат интерес от проспериращи България, Румъния и т.н. Именно за това престъпниците, които управляват България се вписват в европейския интерес. Да, финансират ни по различни проекти, нашите крадат парите и стават по-силни. България е опасана от "кръгове" и групировки, които с нокти и кръв ще се борят за статуквото. От друга страна ние, които бягаме за да запазим достойнството си и да оцелеем живеейки, уж по-добър живот, сме крайната цел. Готови, отгледани, научени и неоплакващи се, част от съвременното класово общество. Мой колега ми разказа за документален филм, който гледал преди десетина години (в Германия) където се коментирало, че на немската икономика са й необходими минимум 100 хиляди емигранти годишно. Те са мотивирани и работят всичко, което немците не биха работили, да не изброявам. Проблемът бил, че те създавали семейства и раждали деца, които не искат да работят това, което техните родители работят. Това също е от полза, защото немците не искат да раждат деца и по този начин се влива "свежа кръв" в нацията, която е все по-застаряваща. Днес, години по-късно е видно, че същата схема се прилага от всички останали държави наричани от някои Г-8, Г-20 и т.н. И изведнъж, хоп, не достига човешка маса. За това хайде да разбием Украйна и т.н. и да клатим Сирия за да може да има емигрантски поток от свежи работници като ситото ще е Турция. И т.н. и т.н. Е, при цялата тази картинка как да не получават заслужени хвалби и прегръдки нашите хубавци. Нали те поддържат #СХЕМАТА. От всички нас, останалите се очаква да живеем с чувството на вина, че не правим достатъчно за да променим това, а живеем за да плащаме сметки и да оцеляваме обосновавайки се с грижа за семейството. Все пак и за нас е помислено, можем да пращаме левчета, плакнейки съвестта си, в "Българската Коледа".
 24. 3 points
  Mitaka FU

  Да се завърнеш ... в родината!

  ,, Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни ти завещаха - ти с плахи стъпки да събудиш в двора пред гостенин очакван радост плаха. Да те присрещне старата на прага и сложил чело на безсилно рамо, да чезнеш в нейната усмивка блага и дълго да повтаряш: мамо, мамо... Смирено влязъл в стаята позната, последна твоя пристан и заслона, да шъпнеш тихи думи в тишината, впил морен поглед в старата икона: аз дойдох да дочакам мирен заник, че мойто слънце своя път измина..." Всичко е минало, илюзията остава за някои от нас.... Тъжно ми е винаги( сълзи се проронват), когато чета тези редове.. Но , изборът вече е направен-децата ми няма да са роби на крадливата шайка и техните копелета! Преди години, бях поканен на едно парти в София. И около половината от младите хора бяха бивши студенти от Германия, завърнали се ( след неуспешни опити да получат работа по специалноста в Германия) и работещи в някакви колцентрове... В началото всички искаха да ми показват, колко им е добре, живеят добре, и как не им липсва лошата Германия ....Хммм... Станах веднага скептичен! След няколко чаши алкохол, се пусна най-мръсна чалга, някои симпатични девойки започнаха да танцуват като в клиповете, и на пръв поглед миловидните лица се превърнаха в жални себеподобия.... Започнаха се едни бръщолевения, словоизлеания, където се разкри една съвсем друга картина.... Стана ми много мъчно, и си тръгнах след 30 минути... Стискам Ви палци, на тези от вас които се връщат-нека Силата бъде с ВАС! В Родината по мирен път, никога няма да може да стане промяна!
 25. 3 points
  За ремонти по дома и колите ни, използвам често интернет борсата https://www.my-hammer.de/ Поне едни 2000 евро спестени до сега за последните 4 години !
 26. 3 points
  Проблемът е във възрастните, не при децата. Едно дете особено на такава малка възраст, няма никакъв проблем да се адаптира и проговори езика. Проблемът са родителите с техните страхове. Трябва да имате някой, който владее немски, за да ви насочат къде да бъде записано детето. Приемът е по всяко време. Никой няма да остави детето ви извън училище. Моето започна, веднага щом дойдохме през м. Октомври. Изчетете внимателно целият форум, тук има пълната информация за почти всичко, опитът на други минали по вашият път.
 27. 3 points
  EdiMi

  Добре дошли

  Здравейте. Не открих такава тема. Ако съществува, се извинявам и нека поста бъде преместен. Предполагам ще е добре всеки новорегистриран потребител да бъде посрещнат с един такъв поздрав, а и надявам се да поздрави на свой ред. Та, Добре заварили и благодаря за приема. Ако имат желание, участниците биха могли да споделят, по собствена преценка колко, информация за себе си, район в който се намират и т.н. Теми в които всеки по желание и възможност може да помогне или да потърси съдействие има, а сигурно и ще стават повече и по-подробни. До сега съм черпил информация от форума, която ми е била неоценимо полезна. От скоро имам скромен опит, почерпил и допълнително информация от форуми и официални страници в България и Германия и с готовност, ако мога да съм полезен, ще ги споделя, защото знам колко е трудно едно начало. Новия старт и ежедневие са трудни и напрегнати в чужда страна, но нека не забравяме началото и подаваме ръка на следващите в нужда. Поради появили се допълнителни "катализатори", със семейството ми сравнително експресно, стартирахме планираното от известно време преместване. Част от семейството е вече в Германия. В началото на следващата година аз също ще съм там. Района е Франкфурт.
 28. 3 points
  Здравей, виж в тези сайтове дано ти помогнат ,и аз търся в тях но за гр.Папенбург. https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-wohnung-mieten/c203 https://www.immonet.de/ Поздрави.
 29. 3 points
  Здравейте, Докато ровех за допълнителна информация в групите и Фейсбук попаднах на тази информация, публикувана от Iliana Yordanova. Смятам, че ще е полезна. А тук е официалния документ - Молба-декларация на Familienkasse на български. Директно попълвате, разпечатвате и изпращате: http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mjuw/~edisp/l6019022dstbai707917.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI707821
 30. 2 points
  Съфорумци какво става? Този форум съвсем замлъкна. В тази връзка е добре, като продължение на нейният въпрос и аз да попитам: Как съхранявате езикът, умеят ли децата ви да говорят добре, четат и пишат на български език? Може ли това да стане без да посещават българско училище? Когато ние дойдохме в Германия, моето дете беше почти на 12 г., живеем на отдалечено място и българското училището беше твърде далеч, междувременно се откри българско училище на 60 км., за което аз разбрах доста по-късно. Сега почти 3 години след това, моето дете ми отказа да посещава училището. Не мога да го накарам на сила. Вярвах, че е голям и няма как да забрави езикът, но истината е, че когато едно дете на 10-11 години посещава училище в България, то развива езикът си ежедневно, научава нови думи, пише, анализира и т.н., а когато това натрупване го няма и езикът се ползва много малко ежедневно, той изостава и се забравя и писменно и говоримо, особено когато контактува само с нас на български език и всичките му приятели немскоговорящи. Определено подцених ситуацията.
 31. 2 points
  Здравейте!Ние със съпруга ми сме от три месеца в Германия. Съпругът ми е шофьор, а аз все още не работя. Ще започвам работа от 01.11.2018.На първия фиш от заплата беше Stoerklasa 3 сега на втория са му я сменили на Stoerklasa 4.Аз отидох в Finanzamt и ни промениха на 3/5.само че от 01.11.2018.Една приятелка ми каза че от фирмата на моят съпруг ще му върнат разликата за надвзетите пари. Това възможно ли е? Или трябва да чакаме до края на годината и да подаваме данъчна декларация? За месец октомври пак ли ще му удържат много голям данак? ЕДИН СЪВЕТ КЪМ ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ. ВЕДНАГА ЩОМ КАТО ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА В ГЕРМАНИЯ ОТИВАТЕ В FINANZAMT И СИ ПРОВЕРЯВАТЕ КОЯ STOERKLASA СТЕ, АКО НЕ Е ПРАВИЛНАТА СИ Я ПРОМЕНЕТЕ ВЕДНАГА, ЗАЩОТО Е МНОГО ТРУДНО СЛЕД ТОВА ДА СИ ВЪЗВЪРНЕ НАДВЗЕТИТЕ ПАРИ! !!!!! Само да допълня, аз ще работя на Minijob.
 32. 2 points
  Здравейте, За всички които проявяват интерес към немския език. Дано са ви от полза. Самоучител по немски - 1000 думи https://issuu.com/lilidimova/docs/1000_______________________________ Немски за 30 дни - самоучител https://issuu.com/lilidimova/docs/____________________________________01aae232395c39 Самоучител по разговорен немски език - 1част Анастасия Гицова и Барбара Мюлер https://issuu.com/lilidimova/docs/____________________________________41862c3212cb14 Самоучител по разговорен немски език - 2 част https://issuu.com/lilidimova/docs/____________________________________f47715107e9ebf Немска граматика и глаголи с един поглед http://issuu.com/ciriosprint/docs/___________________________________ Кратка немска граматика В.Атанасовa http://issuu.com/ciriosprint/docs/____________.____________._________ Немска граматика с упражнения http://issuu.com/ciriosprint/docs/____________.__________________.__.?e=3148148/10516355#search А Grammatik - на немски език, Anna Buscha, Szilvia Szita https://vk.com/doc1700703_271232189?hash=19e2cde54d03c0dff7&dl=b56063582d2eacc74f
 33. 2 points
  Ще помоля някого да го сканира, за да Ви го изпратя. P.S. Само трябва да уточня, че страницата за работодателя е вече попълнена
 34. 2 points
  Добра новина за родителите с малки деца в Niedersachsen и Hessen От месец август 2018 отпаднаха таксите за детски градини за децата, които ги посещават до 6 часа на ден. От тази привилегия могат да се ползват децата след навършване на 3 г. възраст до момента на постъпване в училище. На линковете по-долу ще намерите подробна информация. Niedersachsen: Beitragsfreiheit für Kindergartenkinder Hessen: Ab 1. August ist der Besuch des Kindergartens vom vollendeten 3. Lebensjahr bis zum Schuleintritt 6 Stunden täglich gebührenfrei
 35. 2 points
  За по-голяма прегледност премествам картата в първото мнение от темата (ред. 1984). Така изглежда актуалното към момента географското разположение на центровете за безплатни консултации, чиито адреси са публикувани в темата. Интеграционен център - Хамбург / Integrationscenter Hamburg Изключително полезна връзка за новопристигнали в Германия, оказва всякаква помощ на хора с желание да се интегрират. Може да търсите госпожа Елена Вреде. С нея може да разговаряте на български като всички услуги са безплатни. Elena Wrede Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer (MBE) Kreuzweg 7 20099 Hamburg Telefon: +49 (0)40 2840 7849 15 E-Mail: elena.wrede@awo-sh.de
 36. 2 points
  Понеже забелязвам повишаване на активността във форума през последните седмици, ще си позволя да повторя питането си, което преди време поставих. Има ли доброволци, които са готови да отделят от личното си време, за да запълним някои празноти в сайта? Например - все още липсват адреси на лекари и стоматолози с български език в Bremen, Hessen, Niedersachsen и Thüringen. Можем да си помагаме взаимно не само като коментираме даден проблем, но и по други начини. По-горе в темата съм обяснил какво трябва да направи доброволеца, а то не е сложно - необходим да има компютър с достъп до интернет и софтуер за текстообработка. Другото е copy & paste. Чакам ви ...
 37. 2 points
  Истината е, че в България всичко е до такава степен счупено, че не знам дали си струва напъна човек да е поне до някъде изряден. Мога книги да напиша за абсурдите когато оформяхме документи за брак, а по късно и за име и акт за раждане на малкия само и само да се знае, че е българче. Да не говорим за идиотизмите свързани с това да имаш фирма и да не можеш да я закриеш, в моя случай ЕООД. Трупат ми се някакви актове за хиляди левове и то само защото не съм подал нулеви декларации, да не говорим за банки и т.н. Реших проблема кардинално, просто отсвирих всичко и всички. Всички ние или поне повечето не сме от хубаво тук в чужбина и целта ни не е да сме тук, а да не сме там! Така, че решението идва от само себе си. Колкото и да се дърпаме в къщи явно идва времето да си вземем немските паспорти и да се разделим с Абсурдистан окончателно
 38. 2 points
  1984

  За сайта - Родени в България

  Струва си да отбележим, че на днешния ден преди 3 години Александър Узунов - неуморим ентуасиаст, на чиято неизчерпаема енергия все още се чудя - обяви официално старта на проекта "Български център", който по-късно премина в "Родени в България". Александър, надявам се да запазиш ентусиазма и енергията, защото започнатото от теб си струва да го има. Дано да успеем междувременно да увлечем повече съмишленици, които да се включат в този проект, защото постигнатото до момента не е малко, но има какво още да се желае.
 39. 2 points
  Продължавам с обща информация за немската застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung) За разлика от България, в Германия при определяне на годишния размер на тази застраховка силно влияние играят редица фактори. В основана на всичко е чистата статистика, което е логично. Колкото по-рисков е един водач и колкото по-често притежаваният от него автомобил е влязъл през последната година в статистиките с ПТП, толкова повече ще струва застраховката му. Статистическите данни от ПТП за предходната година (и някои по-малко важни други неща) определят промените в трите Typklassen - за Kfz-Haftpflichtversicherung, Teilkasko, Vollkasko. На този сайт ... по HSN/TSN номерата от немския талон на автомобила или чрез разширено търсене по различни показатели може да се видят съответните номера. Колкото по-високо е числото, толкова повече се увеличава цената на съответния вид застраховка. Тези числа се преизчисляват всяка година. Typklassenabfrage - einfache Suche Typklassenabfrage - komplexe Suche След като изясних значението на Typklasse ще разгледам и влиянието на другите основни фактори, които формират стойността на Kfz-Haftpflichtversicherung. Още на този етап обръщам изрично внимание, че става въпрос за основната застраховка. Има съвсем различни фактори, които влияят на Teilkasko и Vollkasko, но за тях друг път. Марка / модел на автомобила Те определят т.нар. Typklasse, за която обясних по-горе. SF-Klasse Определя се от броя години без произшествия и нараства всяка селдваща година. Ако стартираш в дадена година с SF-Klasse 5, застраховката е сключена преди 01.07 и до края на годината не направиш произшествие по своя вина, тогава от следващата година сще минеш на SF-Klasse 6, след още една година на SF-Klasse 7 и т.н. За нас като граждани на ЕС важи следното правило - ако шофьорската ни книжка е издадена преди 3 или повече години, дори и да не представим други удостоверения от застрахователи в България, трябва да ни поставят в SF-Klasse 1/2, където обикновено ти предлагат Beitragssatz = 100% (но това е много лоша оферта). Ако човек успее да си осигури допълнителни удостоверения от застрахователи в България, може да мине в доста по-висока SF-Klasse и да намали цената на застраховката си. Beitragssatz Има препоръчителна таблица от Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) с размера на отстъпките, т.нар. Rabattstaffeln. Има обаче застрахователни дружества, които не се продържат към препоръчителните нива и предлагат по-нискък процент от препоръчания като Beitragssatz. Когато аз сключих за пръв път Kfz-Haftpflichtversicherung в Германия не успях да представя съответните удостоверения и започнах от SF-Klasse 1/2. Би трябвало да ме пратят на Beitragssatz = 100%, но намерих застраховател, който ми предложи 75% и по този начин намалих с 25% стойността на застраховката. Всъщност комбинацията от SF-Klasse и Beitragssatz определят основно стойността на застраховката, а не само SF-Klasse. Има вариант някой застраховател да ви предложи по-добра SF-Klasse, но към нея по-висок Beitragssatz и по този начин застраховката му да бъде неизгодна. Има и една друга уловка. Някои застрахователи/брокери се правят на ударени в случаи като нашите, когато се включваме в застрахователната система със закъснение. И така, за да регистрираш/пререгистрираш колата си ти трябва застраховка ГО. Те ти правят оферта с по-висока от реалната SF-Klasse, като обикновено знаят много добре, че те подвеждат. Съответно цената става по-ниска и няма как да не подпишеш с тях. Застрахователите знаят това и когато ти изготвят офертата за Kfz-Haftpflichtversicherung винаги има в нея един текст, че SF-Klasse е определен на база актуалната към момента информация и може да бъде променен впоследствие. Което и става - едва когато човек направи реалната регистрация/пререгистрация на автомобила, тогава идва истинската полица с коректната SF-Klasse и новата по-висока цена. Regionalklasse Определя се от адресната регистрация на ползвателя на моторното превозно средство (Hauptfahrer). На всички е ясно, че има рискови райони (големи населени места) и по-малко рискови такива. Годишен пробег (Fahrleistung) Колкото повече километри минава човек, толкова по-вече плаща за застраховка. Има си отделни нива (6000 км / 9000 км / 12000 км / ...). При сключване на застраховката човек дава едно прогнозно число, като в полицата се вписва показанието на километража към този момент. Ако в даден момент човек види, че е минал повече километри, т.е. декларирал е 12000, а през ноември вече е достигнал 14.000, би трябвало да декларира това пред застрахователя и да му преизчислят стойността на застраховката. Познавам много хора, които за да намалят стойността на застраховката декларират някакъв минимален годишен пробег, например 6000 или 9000 км. После си карат по 15-20000 км. и през следващата годината сменят застрахователя. Схемата работи, ако не се случи ПТП. В момента, в който човек причини ПТП, истината лъсва и последствията може да са от неприятни до ужасни. В най-лекия случай застрахователя ти преизчислява принудително застраховката със задна дата и доплащаш определената от него сума. По-неблагоприятния вариант е застрахователят да покрие само частично щетите, а другата част да я плащаш ти. Може да бъде и още по-лошо, т.е. застрахователят да реши, че има умишлено неизпълнение на договора (декларирани и реално преминати километри) и да обяви застраховката за невалидна. Тогава човек трябва да плаща сам всичко. Не познавам някой, който да го е отнесъл толкова лошо, но и не познавам особеностите на всички 90 компании, предлагащи застраховка ГО. Така че бъдете раумни и преценете дали си струва да спестите 100 евро точно от тази застраховка. Съвет: човек може да потърси застраховател, който не се интересува изобщо от годишния пробег, нито иска данни за показанието на километража. Има такива застрахователи и полиците им дори са достатъчно атрактивни. Брой водачи По този показател мнозина също се изкушават да не са коректни, защото колкото повече водачи се дописват като Zweitfahrer, толкова повече нараства риска и съответно размера на застраховката. Какво става, ако собственикът дава и други водач да карат колата, но те не са вписани в полицата. Ами става като при километрите по-горе. Ако ключът е получен със знанието на собственика от невписан в полицата водач, едни застрахиователи може да покрият щетите, но после да ти пратят преизчислена полица с искане за доплащане със задна дата. Други застрахователи просто могат да ти препратят цялата сметка. Така че ... умната. Избор на сервиз (Werkstattbindung) Няма много за казване и няма пряко отношение към основната застраховка, а се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Както самото име подсказва, става въпрос какво ще избере човек - дали при щети, които трябва да покрие застрахователя искаш сам да си избереш сервиза или позволяваш на застрахователя да те прати в определен от тях сервиз. Аз лично не виждам голяма драма в това да бъда пратен от застрахователя си в точно определен сервиз, особено когато получавам отстъпка в цената. Но има хора, които си държат на това само определени сервизи да им пипат по колата. Със или без самоучастие при евентуално покриване на щети (Selbstbeteiligung) И тук няма много за казване. Се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Човек може да откаже самоучастие или да избере различни нива 150, 300, 500 и повече евро, като става въпрос за всеки отделен ремонт. Самоучастието означава при покриване на разходите за дадена щета, човек да не плати нищо (без самоучастие) или да плати посочената в полицата неговата част (самоучастието). При по-голямо декларирано самоучастие намалява цената на застраховката. Тук всичко е въпрос на сметки и търсене на баланс. Професия / пол / години на водачите Конвенции за равни права и ала-бала тук не играят роля. Застрахователите се интересуват от статистическите данни и те за добро или лошо са в полза само на определени групи водачи на МПС. Следва продължение със съвети за притежателите на 2 или повече автомобила, Teilkasko, избор на застраховател и др. по-маловажни неща.
 40. 2 points
  Предполагам си наясно, че ти предстои нещо доста сложно. Ако нямаш достатъчно опит в Германия или стабилни приятели, положението вместо да се влоши, ще стане безнадеждно. Явно си запознат с опасността от измами, фалшиви обяви, фиктивни наемодатели и т.н. Ако ще си говорим за каква да е квартира за един човек, стига само да е колкото може по евтина, тогава някои от възможните варианти съм ги посочил в темата Намиране на жилище без трудов договор и официални доходи. Погледни мнението ми от 25.04.2016 там. Макар и заглавието на темата да не пасва на твоята житейска ситуация, има споменати поне 3-4 спасителни варианта. https://www.monteurzimmer.de https://www.zwischenmiete.de Когато ситуацията се промени и си наясно дали семейството ще идва, дали бюджета ти за наем се еувеличил, дали си склонен да живееш извън мегаполиса и да пътуваш до работносто място автомобил/оществен транспорт, пак ще говорим. Успех!
 41. 2 points
  Животът на подобни новини в българското медийно пространство е безкрайно кратък. Сигурно това е в реда на нещата ... Е, аз не приемам този ред и си позволявам отново да изтъкна направеното добро, за да остане поне още малко информацията за него в публичното пространство. Българка от Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната художествена галерия
 42. 2 points
  Тука забелязвам, че са засегнати 2 (огромни) въпроса. 1) Банките и 2) адвокатите. По първото бих искал да задам един въпрос. В договора, който е бил подписан с тая банка - имало ли е точка, която да засяга тоя въпрос? Дали и кога банката може да изменя - какво? По тема "банки" ще разкажа и за един случай. Преди доста години, ми се наложи да работя за един човек, който търсеше решение на един друг въпрос. Тогава не знаех (все още), немския език - в тая сфера. Както и нямах решение на неговия проблем. Но се опитах да му помогна. Решение на въпроса не намерихме, както и не намериха - неговите адвокати. Но засегнатия (негов) проблем - беше интересен. Накратко - човека е бил взел кредит, и е почнал да санира много жилища. В един голям немски град. Става дума за милиони (евро). След което обаче, от банката се усещат - и променят условията така, че той да не може да изпълни исканото от банката. Как и защо - в случая няма значение. Става дума и за период от няколко години. И в крайна сметка, човека е трябвало да преотстъпи на банката тия сгради, които е бил "купил" - на евтино - и със средства на тая банка. Които после сами завършват тая идея - с печалба за тях. Що се отнася до адвокатите, то за тях не искам да казвам нищо
 43. 2 points
  Ако сте двама или трима в квартира всеки ще получава известие за плащане на радио и телевизия .Всеки има Beitragsnummer .Трябва да посочите в писмо кой номер ще плаща или вече плаща .
 44. 2 points
  Тук не е фейсбук група, а форум. Моля, избягвайте копи/пейст публикации. Поздрави,
 45. 2 points
  Здравейте, от средата на януари започва безплатен курс по немски за начинаещи в Хамбург . Учителката не е българка, но има много добър подход. Обръща повече внимание на диалога. Курсът е безплатен за българи, продължителност 200 учебни часа разпределени по 2 пъти в седмица, не се издава сертификат. Ако някой има интерес мога да му дам телефон да се запише след нова година.
 46. 2 points
  Крякащата тайфа

  Жилище

  Така ... първо намираш адресите на подобни сдружения (вероятно има различни). Ако имаш избор се опитваш да събереш отзиви за качеството на предлаганите услуги и удовлетвореността на клиентите им - например от интернет-форуми, съседи (ако са немци със сигурност ще членуват някъде), самите сайтове на тези дружества предварително си записваш час (ако работят с Termin) или просто отиваш в работното им време (ако работят със Sprechstunden) записването става веднага на първата среща и още тогава ще можеш да направиш и консултация. При моето дружество срещу членския ми внос (5 евро/месец) имам право на неограничен брой безплатни консултации на срещата носиш всичко, което се сетиш - договор за наем, приемо-предавателен протокол от огледа на жилището, снимки, писма и т.н. Обсъждате какво е реалистично да бъде поставено като искане пред наемодателя, как да се действа занапред и др. след разговора пред теб ще има два варианта - или си водиш записки по време на срещата и действаш сама според указанията на специалистите, или оставяш те да действат. ако смяташ, че има сили и време се заемаш сама да приложиш на практика съветите. Когато възникнат нови въпроси или проблеми - отиваш пак на консултация ако искаш може да оставиш те да се заемат изцяло с нещата, което си има съответната цена. Непременно попитай какво ще ти струва, ако оставиш те да се заемат със случая. Цените в различните населени места са доста различни. При мен например за подобен като твоя случай трябва да се плати еднократно 50-60 евро. Срещу тази сума моят Mieterschutzverein (Deutscher Mieterbund) поема изцяло кореспонденцията до приключване на случая, независимо колко писма ще се изпратят и колко срещи с представители на фирмата ще се проведат. Това обаче е една ниска цена - все пак става въпрос за мрачния изток на Германия Това е за момента. До скоро ...
 47. 2 points
  Според мене в темата няма развитие, тъй като липсва въпрос за дискусия. Аз водя интеграционни курсове (също в Хамбург) и ако мога да съм полезна с нещо съм насреща.
 48. 2 points
  Обадете се на 08004555530 кажете си кунденомера и датата на раждане.те ще ви кажат какво се случва с вашите докумемти.аз сега ги прехвърлям на мое име и казаха че трябва да изчакам още малко
 49. 2 points
  Здравейте, да, с българи съседи винаги е проблемно Изпадали сме в подобни ситуации. Много е неприятно. Това, което може да направите, абсолютно смело и без никакви притеснения, е да звъннете в полицията и да се оплачете. Идват почти веднага, а ако се наложи да звъните няколко пъти може да се стигне до изхвърляне на "лошият" съсед. Също не бива да се притеснявате от реакциите му. Както каза един познат - "В Германия няма страх." Тук институциите работят. Поздрави.
 50. 2 points
  Danny

  Що за държава имаме?

  Чета из разни медии как за държавата ни и най-вече за младите имало надежда, как кичът и опростачването започвали да изчезват малко по малко. Не е вярно, някои заклети патриотари ( да уточня, за мен в момента истински патриоти все още няма) ще ме заплюят и анатемосат, защото никога не съм съгласна с възторжените им възгласи, но в България става все по-страшно. Наистина все още няма танкове и бомби, няма такава явна смърт и разрушение, но скритата война за оцеляване, която се води там е ужасяваща. Днес разбрах, че най-добрият приятел на моят син, който беше само на 21 години се е самоубил и как след един неуспешен опит за самоубийство го затварят в полицията, а не в психиатрията и вместо да му бъде оказана адекватна помощ, не разрешават на родителите му да го посетят. Детето отчаяно е крещяло за помощ, а е нямало кой да го чуе! Защо? И защо мислите го е направил? Не е от несподелена любов, а от пълна безизходица и отчаяние! Това ли ви е оптимизма? Гневна съм, и още как, пропилях цял един живот за да вярвам на оптимисти и патриотари, че скоро, много скоро нещата ще задобреят, няма такова нещо. Бягайте докато все още можете! Ще кажа на всички, които идват в Германия с идеята да изкарат някой лев: Или си вземайте цялото семейство тук, за да живеете най-после нормално или въобще не идвайте. Децата ви ще са тези които плащат цената, да ви дам ли примери? Децата ви имат нужда от вас, от вашето присъствие, не им трябват парите ви, за да се фукат пред съучениците си. Вземайте ги тук и им дайте бъдеще и възпитание, след като оная надута, начервосана и разголена като проститутка държавица нищо не прави за никого,покажете и, че можете и без нея. Самоубийствата са вече ежедневние,те са само статистика, не сензация, убийствата също!
×