Jump to content
Родени в България

Класация на потребителите


Популярно съдържание

Най-харесвано съдържание от 21.01.2018 във всички раздели

 1. 5 points
  Аз взех наскоро немско гражданство. Общо взето е както е написано по-горе. Таксата е 265 евро. Ако имаш ниво немски В2 можеш да вземеш гражданство след 6 години пребиваване, това е най-късият срок. При В1 трябват 7 години, иначе 8. Аз го взех почти на осмата година, въпреки, че имам В2 и можех да го взема още преди 2 години, но не бях особено мотивиран. След като подадеш документите за гражданство, включително издържан тест "Einbürgerungstest", който се предлага почти във всяко Фолксхохшуле и струва 25 евро, и общо взето е доста лесен, те проверяват по всякакви канали в продължение на около 6 месеца. Дали имаш дългове, дали си на социални помощи, дали си финансово независим, дали си осъждан и прочие. След като проверката приключи и ако е успешна, получаваш удостоверение че си вече германски гражданин. После с него отиваш в Бюргербюрото в твоя град и първо си сменяш изписването на имената ако искаш, това струва 30 евро, аз си смених имената, както са ми сега в профила, изписването иначе беше с KS вместо Х и фамилията с V вместо W и махнах бащиното име, защото иначе щеше да бъде записано като две първи имена, което е тъпо. След смяната на същото място попълваш Антраг за лична карта и плащаш още 28 евро, тя струва толкова. След 2-3 седмици получаваш писмо по пощата, в което има пин-код за онлайн удостоверяване на самоличността. Получаването на кода означава, че вече картата ти е готова и те чака в Бюргербюрото. Отиваш и си я вземаш. Мога да си взема и задграничен паспорт, той струва 60 евро и е валиден 10 години. С немски паспорт се пътува в 176 държави по света безвизово. Нито един друг паспорт не дава такава свобода на пътуване както германският. Мисля че това е най-голямото предимство.
 2. 5 points
  ,, Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни ти завещаха - ти с плахи стъпки да събудиш в двора пред гостенин очакван радост плаха. Да те присрещне старата на прага и сложил чело на безсилно рамо, да чезнеш в нейната усмивка блага и дълго да повтаряш: мамо, мамо... Смирено влязъл в стаята позната, последна твоя пристан и заслона, да шъпнеш тихи думи в тишината, впил морен поглед в старата икона: аз дойдох да дочакам мирен заник, че мойто слънце своя път измина..." Всичко е минало, илюзията остава за някои от нас.... Тъжно ми е винаги( сълзи се проронват), когато чета тези редове.. Но , изборът вече е направен-децата ми няма да са роби на крадливата шайка и техните копелета! Преди години, бях поканен на едно парти в София. И около половината от младите хора бяха бивши студенти от Германия, завърнали се ( след неуспешни опити да получат работа по специалноста в Германия) и работещи в някакви колцентрове... В началото всички искаха да ми показват, колко им е добре, живеят добре, и как не им липсва лошата Германия ....Хммм... Станах веднага скептичен! След няколко чаши алкохол, се пусна най-мръсна чалга, някои симпатични девойки започнаха да танцуват като в клиповете, и на пръв поглед миловидните лица се превърнаха в жални себеподобия.... Започнаха се едни бръщолевения, словоизлеания, където се разкри една съвсем друга картина.... Стана ми много мъчно, и си тръгнах след 30 минути... Стискам Ви палци, на тези от вас които се връщат-нека Силата бъде с ВАС! В Родината по мирен път, никога няма да може да стане промяна!
 3. 4 points
  Сега искам да ви информирам че най вероятно ще ми изплатят детцките надбавки за моя син , борбата с тази институция продължава и най вероятно няма да приключи, защото по техните думи ние сме българи!!!Имаше коментар във форума който няма да забравя, че не бива да се отказваш, защото ако го направиш по добре да си ходиш!!! Искаха ми всевъзможни документи от Фамилната каса, включително и доказателство за прехрана. Званях скоро и ми казаха че най вероятно ще ми изплатят сумата. Ако някой има нужда от помощ ще помогна с това през което съм преминала до момента. Поздрави!
 4. 4 points
  Много благодаря за бързите отговори. До колкото можах да разбера и аз с моя немски от линковете които сте ми дали, в повечето случаи писмата от тази фирма са измама. И там точно пишат сумата от 915евро, която е и в нашите писма. Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме. А името на българския адвокат не знам, защото ни свърза наш приятел. Но ако се наложи наистина адвокат, не бих си наела български. Пак благодаря от все сърце. Не очаквах толкова бърз и добре аргументиран отговор. Останете със здраве. Ако има развитие по въпроса ще пиша пак, за да помогнем и на други хора със същия проблем.
 5. 4 points
  Здравейте, да, това е много неприятно и е част от онази Германия, която понякога ми идва в повече. За съжаление и аз не мога да отговоря конкретно, но се порових и попаднах на следното: https://www.wbs-law.de/waldorf-frommer/ Доколкото разбрах, с моя слаб немски, няма повод за огромни притеснения, по-скоро за много неудобства и нерви Ето и адвокатска кантора, която може да ви помогне. Твърдят, че са обработили над 7000 подобни жалби. http://www.abmahnungs-abwehr.de/waldorf-frommer-abmahnung/ Бих искал да разбера името на бг адвоката поискал 1000 евро . Правило номер едно в Германия - далеч от адвокати с български език! Те са алчни и спекулират с незнанието и слабостта ви, често са недостатъчно компетентни, по-точно компетентни по всички въпроси! Пъти по-евтино и резултатно ще ви излезе ако отидете с преводач при който и да е немски адвокат. Успех!
 6. 4 points
  Виждам, че въпросът е зададен отдавна, но все пак - приложението трябва да работи във всички страни със свободен достъп до интернет, тъй като не е кодиран, а и в близко време ще се приеме европейска директива за забрана на сайтове само с "национален достъп" т.е. сайт, който е създаден само за отделна страна и не може да се влиза с чужд IP адрес в рамките на ЕС няма да има.
 7. 4 points
  Здравейте, като за начало си направете труда първо сама да потърсите информация във форума. Има предостатъчно изписано по този въпрос. Относно социалните помощи и правата ви - защо никой не пита за работа? Видове, възможности, начини за търсене, квалификация и преквалификация и т.н. и т.н. Може да изглеждам груб, но ние също гледаме деца и се борим, оцеляваме и развиваме разчитайки на правото си на труд, а не на помощи!
 8. 3 points
  Здравейте, Обновявам информацията за моя случай, ако някой изпадне в моята ситуация да трябва да представи документ, какъвто не съществува административно в България. На мен ми поискаха от Германия удостоворение за получавани помощи, от който да е видно продължителността и размера на получаваните помощи, а ако такива не са плащани, да е указана причината за неплащането. Такъв документ в редовната служба не издават, в смисъл, не посочват мотиви защо не е получавана помощ и съответно в службата по адресна регистрация ми отказаха. След като се чудих дълго какво да направя, включително питах и тук, си записах час при директора на Дирекция "Социални помощи" към АСП в моя район, обясних случая и написах молба в свободен текст какво ми трябва. На следващия ден ми издадоха исканото удостоверение. Така че смело си искайте среща с ръководството на която и да е служба, дори да ви откажат служителите, хората на ръководни позиции явно и повече знаят, и са по-разбрани. Ще ви държа в течение какъв ще е отговора на Касата в Майнц.
 9. 3 points
  Здравейте Стефан, приветстваме желанието ви за дискусия, но не и това, че рекламирате фейсбук група, която освен всичко се опитва да предлага платени услуги. Косвената реклама за сега не е в разрез с Условия за ползване на форума, но при други подобни публкации ще бъде направено допълнение към правилата. Успех!
 10. 3 points
  Venelin Atanasov Здравейте! Документът, с който се уведомява за всякаква промяна Фемили касата е KG45. Може да го изтеглите от сайта им.
 11. 3 points
  Време е да кажа какво се случи с нашият проблем за изпратената,чрез писмо доста солена глоба. След прочитането на доста информация по темата и по- точно информация за конкретната адвокатска кантора,реших да не предприемаме нищо. В продължение на два месеца бяхме буквално"бомбандирани" ежеседмично от писма,от тяхна страна,в които се казваше всеки път колко спешно трябва да платим и че ни предлагат дори план за разсрочено плащане. Въпроса е да не се поддадеш,просто нищо,когато си сигурен че не си теглил. Интернет пространството е необятна материя и тема,така че винаги може да ти създаде проблем и да не знаеш какво ти е дошло до главата ако не си компютърен специалист от високо ниво. И ние продължихме да мълчим и да не отговаряме,аз накрая вече очаквах полиция да "цъфне" на вратата. Е.... удържахме на напъна. След тези два месеца писмата оредяха и засега последните няколко месеца подобно писмо не е идвало. Правя си труда да напиша всичко това,защото със сигурност и друг ще пострада от тази адвокатска кантора. Останете със здраве!
 12. 3 points
  Здравей handoo, въпроса за получаване на детски при разведени родители е дискутиран поне 3-4 пъти в темата. Единият вариант е да се върнеш назад и да прелистваш, докато намериш написаното по този въпрос. Другият вариант е да използваш търсачката, за да намериш съответните публикации. За целта докато си в темата за Kindergeld, напиши горе в полето за търсене например разведени и ще ти излязат доста резултати. Ако все пак остане нещо неясно - не се притеснявай пак да попиташ. По отношение на Steuerklasse си имаме отделна тема, но от сега мога да ти кажа, че ако нямаш граждански брак или аналогично на него декларирано съжителство, няма начин да избегнеш Steuerklasse 1. Това е темата за данъците, ако имаш желание да се самоинформираш: Здравейте Nikolinka, когато детето не е в Германия е достатъчно да се попълни приложение "Чужбина". Този формуляр го има на български и номера му е KG 51-bg. Ако следите темата ни, би трябвало да знаете откъде да го изтреглите. Ако все пак имате затруднения с попълването му, първо погледнете какво сме писали по-напред в темата по отношение на този формуляр. Само да не останете с погрешно впечатление, че след като подадете първоначалния комплект документи, историята ще приключи. Напротив, вероятно ще ви искат в допълнение какви ли не неща, защото поради многото злоупотреби с детските надбавки Familienkasse е затегнала доста проверките Понеже стана въпрос и за Versicherungsnummer - това е т.нар. Sozialversicherungsnummer (= Rentenversicherungsnummer). Krankenversicherungsnummer е нещо различно. Човек получава Sozialversicherungsnummer автоматично по пощата чрез Sozialversicherungsausweis (много важен документ), ако работи нещо, аз което плаща осигуровки. Само някои категории професии не получават този номер (напр. съдии, военни, държавни служители). Той може да се поиска по телефон, E-Mail или на място от Deutsche Rentenversicherung или съответната здравната каса. Успех!
 13. 3 points
  Здравейте mari_georgieff, браво на вас. Подобни въпроси трябва да се поставят докато администрацията ни не вземе най-после да реши вътрешните си проблеми и не спре да ни прави на маймуни. Прилагам два отговора точно от консулските ни служби в Германия по този въпрос. От написаното от вас разбирам, че консулствата ни дават заден ход по темата с многоезичните извлечения. Интересно как ли ще обяснят разликата в обясненията си до вас и написаното до мен през не толкова далечната 2016 г. При бъдещата си кореспонденция спокойно може да използвате и моите писма. Ето още веднъж моето запитване до три от консулствата ни в Германия: Ето отговорът на консула в Берлин: А ето отговора на консула от Франкфурт, който доста се различава от даденото на вас обяснение:
 14. 3 points
  С направени промени в Gesetz zum Schutz vor Manipulationen an digitalen Grundaufzeichnungen от началото на 2018 г. данъчните власти в Германия имат право да извършват внезапни посещения (без предизвестие) на търговските обекти, при които да проверява редовността при регистриране на търговските операции, както и съответствието между касовата наличност и регистрираните данни. С цел установяване на данъчни измами, данъчните служители могат да посещават търговските обекти като "тайни клиенти" и да правят пробни покупки, без да се легитимират. Легитимацията е нужна единствено, ако служителят поиска във връзка с проверката да му бъдат предоставени справки, документи и т.н. Тези от вас, които са засегнати от промяната е добре да се запознаят по-подробно със следния материал: Die Kasse muss stimmen! Ab 2018 haben Steuer-Prüfer noch mehr Rechte
 15. 3 points
  Ето моя принос за форума, който на мен ми струва 115 евро за адвокат, защото тук никой не можа да ми отговори. Когато майката на детето ми е женена и работи в България и живее с детето, аз нямам право на детски явно, адвоката каза че в някои случаи отпускат, ако пусна декларация от майката, че се грижа за детето и полагам материални и нематериални грижи. Важното обаче е, че майката има право да получава детски от фамилната каса, въпреки че е в България и работи там, случаят се разглеждал, като че ли и тя е тук в Германия. Сигурен съм, че имаше хора които можеха да ми спестят 115 евро, но повечето искат само да получат информация тук и гледат себе си, ето на пук аз пък да дам нещо на форума.
 16. 3 points
  Здравей kotarkus, не знам дали все още темата те интересува, но аз ще си кажа каквото имах да си казвам. Сигурно имаш своята причина да подхождаш по въпроса с научаването на немски език по този начин. Но ще в началото ще ти кажа, че на тази възраст, ако не направиш поне 2 нива езиков курс няма как да научиш езика повече от това "да разбираш какво ти говорят хората и ти да можеш да си комуникираш що годе добре". Езиковият курс няма да те научи да говориш немски. Той по-скоро ти е нужен, за да разбереш най-общо как работи немския език. Това е особено важно при положение, ако на човек не му е ясна граматиката на английския език. "Да разбираш какво ти говорят хората и ти да можеш да си комуникираш що годе добре" ще се научиш сравнително бързо, ако гледаш само немска телевизия, слушаш немско радио, колегите ти са немци и работата ти е такава, че се налага да говориш с тях. Но дори и след 5 г. ще си останеш на това ниво. т.е. ще се разбираш с другите говоримо, но така и няма да можеш да разбираш текстовете (особено от писмата на разните учреждения), нито ще можеш да пишеш сравнително грамотно на немски. По този начин ще приличаш по-скоро на бежанците, които също се научават да говорят, но не могат да прочетат и после да отговорят на елементарен SMS. Те имат обаче извинение за това - не познават азбуката, за граматика да не говорим. Ако твоите планове се ограничават до това да поработиш няколко години в Германия и после да се махаш, няма да има проблем да си останеш на нивото да разбираш като ти говорят и да можеш смислено да отговаряш. Но все пак при по-сложни ситуации винаги ще си зависим от познати, които да ти превеждат. А в бюрократична Германия сложни ситуации възникват непрестанно и ако човек не реагира своевременно и адекватно, следват неприятности. Още по-сложна е ситуацията, ако имаш все пак планове да се задържиш, да постигнеш нещо в работата, да живееш със семейство тук ... тогава просто отдели време и средства и направи 2 нива езиков курс, за да ти бъдат обяснени поне основните правила на езика. После ти пак си го развивай и надграждай, но ще имаш някаква основа, върху която да се работи. Прегледай и темите по-долу. В първата има интересни идеи за научаване на немски език извън езиковите курсове. Втората е ако все пак решиш, че ще запишеш курс. Успех!
 17. 3 points
  Преди три години,старата ми кола с БГ номера в добро здраве я взеха в първата автоморга.Закарах я на ход,свалих си номерата,дадоха ми 50€ и документ,че колата е при тях и те така...Само гумите стуваха 120€,но ГТП изтичаше и нямах избор.Прибиране до България излиза много по-скъпо.Откакто си купих кола от тук и имам немски номера съм спокоен. Можеш да пуснеш обява в местния вестник,че подаряваш кола.Веднага ще се отзове репатрак с полска румънска или българска регистрация...просто идея
 18. 3 points
  Искам да Ви споделя как се издава първа лична карта на дете, какво да подготвите и как да НЕ ПЛАЩАТЕ за това. Първа лична карта се издава на 14 години, ако поръчката е бавна т.е. едномесечна е необходимо да отидете в общината по местоживеене, ако не е в Дирекция “Български документи за самоличност” (БДС) в МВР, на бул. “Мария Луиза” №46 за София, ако сте от София. https://www.mvr.bg/dbds/дейности/административни-услуги/lichna_karta Там никой не ми отговори на телефоните позвънявания, но успях да се свържа с общината по местоживеене и от там ме насочиха, иначе щях да загубя още половин ден. Отидохме в централното им управление. Нямаше кой да ни упъти, нямаше и система за номера за гишетата, беше пълно с хора. Сякаш бях попаднала в соц администрация от преди 60 години, нямаше въздух, едва се разминавахме. Стисках здраво дамската си чанта и се чудех, защо е всичко това. Защо няма номера, защо трябва да висим с часове и защо трябва в това малко пространство да се натоварвам с драмите на хората, на всеослушание, едните разказваха на служителката искането на съдията да измамница напуснала страната, кога и как е станало, друг трябва утре да е на преглед в Турция, на трети самолетът му е утре сутринта и му трябва спешно лична карта. Така се наредихме на някакво гише, от там ни препратиха на друго, вече на третото направиха справка и ни изпратиха на четвърто. Наредихме се, като още преди това ни казаха, че ще ни глобят, защото детето е навършило 14 г. преди повече от 1 месец, веднага уточних, че детето живее в чужбина и този срок започва да важи от датата на влизане през граница. На следващото гише, отново започнахме същият разговор за глобата. След което ни казаха за платим такса за издаване на картата в банката. Веднага отговорих, че ако трябва въобще да плащам нещо, защото е първа лична карта и тя е безплатна, то искам да го направя на пос терминал. Аааа всъщност не трябвало да плащам за първа карта. И така ако не бях чела и не се бях информирала, щях за платя един път глоба и комисионна на банката и един път такса за иначе безплатната първа лична карта и отново комисионна на банката. Стикери, че има пос терминали няма, в ъгъла най-горе има една бележка. Оказа се, че години наред съм плащала такси за документи в клона на банката, при условие, че има терминали. Пос терминалите не са видими, няма стикери. Ако не бях търсила из интернет, нямаше да попадна на тази информация и да знам, че това съществува. Копия на документи не правят, затова за да не тичате до съседният копирен център, подгответе: 1. Копие на Акта за раждане на детето /носете и оригинала/ 2. Копие на първата страница и на печатът, където е посочена датата на влизане. Първа лична карта, независимо от поръчката е БЕЗПЛАТНА ако се издава в България. Ето тук може да намерите информация, ако искате да го направите в чужбина в някое от консулствата ни. http://www.mfa.bg/embassies/austria/3623 Присъствах само аз на издаването и на получаването, прочетох противоречива информация, но в крайна сметка отидох сама и ни издадоха личната карта за един ден.
 19. 3 points
  Отидете на зъболекар, който не говори български. Там вероятността да получите отсрочка и повече човещина ще е по-голяма. Миналото лято бях на зъболекар германец за кореново лечение и изработване на керамична коронка. Още на първото посещение ми каза ориентировъчна цена на цялата процедура и накрая се оказа дори по-малко. Не ме излъга. Излезе ми 230 евро, а ми каза между 250 и 280 отначало, а ходих цели 5-6 пъти и имаше много работа по зъба. Здравната каса пое 50% от стойността на коронката.
 20. 3 points
  Понеже забелязвам повишаване на активността във форума през последните седмици, ще си позволя да повторя питането си, което преди време поставих. Има ли доброволци, които са готови да отделят от личното си време, за да запълним някои празноти в сайта? Например - все още липсват адреси на лекари и стоматолози с български език в Bremen, Hessen, Niedersachsen и Thüringen. Можем да си помагаме взаимно не само като коментираме даден проблем, но и по други начини. По-горе в темата съм обяснил какво трябва да направи доброволеца, а то не е сложно - необходим да има компютър с достъп до интернет и софтуер за текстообработка. Другото е copy & paste. Чакам ви ...
 21. 3 points
  В договора Ви или по скоро в условията за ползване на жилището (Hausordnung) би трябвало да имате правила за ползване на зелените площи, повечето големи наемодатели имат ясни правила относно слагане на маси в градините и т.н...трябва да се изясни дали е разрешено. Иначе ако Ви пречат до късно вечер Алксандър ясно е написал как се постъпва в такива случаи по нагоре. Относно ползването на вода е ясно, че общата вода може да се ползва за малки лични нужди, а не пълнене на басейни цяло лято. По принцип разходите не би трябвало да са високи като се разделят, въпреки това не е коректно спрямо съседите. По принцип може да се обърнете към наемодателя с кратко писмо, в което разяснявате проблема. В определени случаи се допуска дори намаление на наема, ако шума и своеволието на съседите надвишават нормалните граници и наемодателя не предприема нищо.
 22. 3 points
  Ъпдейт. Вече бачкам от 01.01.2018. Q1 мина, остават още 3 месеца да мина на безсрочен. Работата я намирам за интересна, но отговорна. Все още не се е случвало да ходя без желание. Заплащането за областта е добро, но за отговорността, която носиш го намирам за твърде недостатъчно. В смисъл - всеки ден съм отговорен за 12-метрова, 13-тонна машина, струваща поне четвърт милион. Да не говорим за живота на поне 150-200 човека на ден вътре и останалите участници в движението. Успоредно с това водя и кардио курсове в два фитнеса - в Магдебург и тук в Десау, с опция и да започна и в Кьотен и Лайпциг. Стига да имам време. За сега ще пообиколя и останлите 2-3 студия в Десау, че да си спестя поне пътните разходи. Явно трябва лично да се ходи - пускал съм Бевербунг във всички студия и нищо. Но в момента в който отдиох на крак в ИнДжой Лейди и ги попитах търсят ли си Курстрейнър, отговорът беше: Кога можеш да започнеш? Хем се поддържам във форма, хем разпускам от стреса, хем пари изкарвам и се забавлявам. В крайна сметка това е с което искам да се занимавам, но ще отнеме време да се получи. Имаме и други планове за развитие, но в момента са само на работната маса. Но със сигурност когато големия завърши 4-ти клас, ще се местим в град с размерите и възможностите на Лайпциг.
 23. 3 points
  Здравейте, Да споделя и аз нашия опит в Германия. Дъщеря ни беше приета в университет в Аахен и ние с мъжа ми, като добри родители, отидохме с нея там, за да й помогнем в намирането на квартира. За жалост не беше никак лесно и дори не ни помогна много фактът, че бяхме с нея там, като родители, гарантиращи финансово и отговорно. Тя знаеше немски, защото беше учила в училище и беше преминала успешно теста DAF. Ние от своя страна се справяхме с английски и руски, та успявахме да контактуваме в повечето магазини и институции. Две седмици тя звъня по обяви и обикаляхме заедно по адреси, но това че бяхме с нея не ни помогна по никакъв начин. Все пак тя успя да си намери апартаментче в партерен етаж, чрез приятел на нейн познат от групата за взаимопомощ между студенти във ФБ, все българчета. Но апартаментът щеше да е свободен след месец и през този месец тя трябваше да нощува някъде, да си остави багажа някъде, а и да си остави парите в банка, за да не ги разнася постоянно със себе си и да рискува да ги загуби или да бъде обрана. Възникна въпросът как да открием сметка на нейно име в банка, за да оставим парите там. И тук попаднахме в "затворен омагьосан кръг". За да отворим сметка в банка се изискваше адресна регистрация, за да има такава регистрация се изискваше да има договор за наем, а за да има подписан договор за наем се изискваше да има банкова сметка. От банката ни отпращаха още на рецепция, в момента в който разберяха, че няма адресна регистрация в Германия. Изобщо не ни допускаха до среща с банков експерт. Една българска студентка, с която се бяхме запознали чрез познати, ни въведе на срещата с нейния банков експерт и тогава от него успяхме да разберем, че банкова сметка може да бъде разкрита и с български адрес, стига да е написан на латиница на официален документ, за да могат да го ползват при регистрацията на клиента. И познайте какво, нашите лични карти съдържат адрес, но той е изписан само на кирилица и никой чужденец не може да го разчете, камо ли да го препише с клавиатурата си, която не съдържа кирилица, а и не са длъжни. За наш късмет бяхме с мъжа ми на срещата и когато си разровихме документите се оказа, че само регистрационния талон на колата има адрес на кирилица и на латиница, та успяхме да го представим на банковия служител заедно с писмото за прием от университета, които той копира за доказателство, че това е реалната официална адресна регистрация на дъщеря ни в България, като страна от ЕС. И "ооо, Тангра", успяхме да й открием банкова сметка със средства, от която тя можеше да тегли от гише на банката, а след представяне на подписан договор за наем щеше да получи и банкова карта с всички студенстки екстри. Но отбелязахме победа, тъй като с открита сметка нямаше вече да има пречки за подписаване на договор за наем и т.н. Дотук добре, но договор за наем щеше да подпише чак след месец, а ние трябваше да тръгваме и да я ставим там сама в нищото с целия й багаж. Наложи се да търсим съдействие на място и за престоя й там помогнаха две български момичета (дъщери на познати на познати), студентки също в Аахен - за едната споменах по-горе. Тъй като в Германия има строги правила ограничаващи броя на живущите в етажната собственост, на дъщеря ни и се налагаше да се пренася през 3-4 дни от квартирата на едното момиче в тази на другото, с цялото спално бельо (чаршафи, възглавница и завивка) и с раницата с учебниците и компютъра, като охлюв. Но това беше огромна помощ за нас от страна на тези момичета, с риск да им наложат глоби от домсъветите на сградите, в които живеят. Мога само да кажа, че има добронамерени и чистосърдечни български студенти, които помагат в трудни моменти и това е похвално. БЛАГОДАРЯ ВИ! А тези, които искат да открият сметка в банка, без наличн адрес в Германия, могат да го направят само, ако имат регистрационен талон на кола или друг официален документ за самоличност с адресна регистрация в България, изписана на латиница Дано споделеното помогне на някого. Поздрави
 24. 3 points
  Здравейте! Не изчетох всички цитати, но ми е ясно за какво иде реч. Когато си стегнах багажа за Германия, всичко от една страна изглеждаше лесно и просто, защото идвах при конкретен човек - българин, с когото няколко месеца преди това се запознах в интернет, от друга - пълно с неизвестност. Не знаех грам немски, въпреки че бях посещавала в Бългрия някакъв курс. Живеехме в едно село (заедно с двама негови колеги) без интернет, както и без транспорт в почивните дни, тъй като автобусът свързващ селото с най-близкото градче, беше ученически. Мъжете пътуваха със служебен бус до работа. През деня селото изглеждаше пусто и само някое дръпнато перденце и крадлив поглед ме съпровождаха по пътя ми към местния супермаркет. Единственият човек, който твърдеше, че е от 15 години в Германия и би могъл да ни даде полезна информация, се забавляваше да ни дезинформира и отказва от нашите идеи (това го разбрахме по-късно, разбира се) и така мъжът до мен се оказа без шофьорска книжка поради изтичане на валидността. Седем месеца в дивотията - не зная как не издивях и аз, но се бах хванала здраво да разговорниците и речниците и когато попаднахме по-късно в цивилизацията, още не можех да говоря, но можех да скълъпвам елементарни писэмца, което ни помогна в по-нататъшните ни битки... Благодарение на добри хора, които ми подадоха нужната информация, започнах езиков курс. Всичко беше за сметка на мъжа до мен, с който днес сме семейство. Днес, 6 години по-късно, вече съм по пътя към моите мечти и гледам да съм полезна с каквато мога информация, за да бъде по-лесно за новозадомилите се тук (тези, които ме познават, знаят това).
 25. 3 points
  И аз да искам да добавя нещо, защото дори писах до Комисията по финансов надзор. Застрахователите издават удостоверенията за "Липка на щети", за 5 г. назад само. На въпросът ми защо не за по-дълго период, застрахователние дружно отговарят, така пише в закона. Но в законът пише, когато има финансова претенция, а тук говорим просто за добра история. Освен това, защо удостоверението масово се издава само на български език, отново ви беше отговорено - такъв е законът. Да ама не. Отговорът на КФН, беше че няма пречка да се издаде за повече от 5 г. и няма законова пречка да е на английски или немски. В Германия ми приеха без проблем при това копие на английски изпратено по имейла от Армеец. Независимо от официалният отговор от КФН, ми беше отказано от застрахователите издаването на удостоверение за по-дълг период. Но на нас така и така ни признаха по-дълъг период, защото съпругът ми в България работеше в голяма международна компания и бяхме взели официално писмо на официална бланка, че е управлявал служебен автомобил и не е имал щети.
 26. 3 points
  Продължавам с обща информация за немската застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung) За разлика от България, в Германия при определяне на годишния размер на тази застраховка силно влияние играят редица фактори. В основана на всичко е чистата статистика, което е логично. Колкото по-рисков е един водач и колкото по-често притежаваният от него автомобил е влязъл през последната година в статистиките с ПТП, толкова повече ще струва застраховката му. Статистическите данни от ПТП за предходната година (и някои по-малко важни други неща) определят промените в трите Typklassen - за Kfz-Haftpflichtversicherung, Teilkasko, Vollkasko. На този сайт ... по HSN/TSN номерата от немския талон на автомобила или чрез разширено търсене по различни показатели може да се видят съответните номера. Колкото по-високо е числото, толкова повече се увеличава цената на съответния вид застраховка. Тези числа се преизчисляват всяка година. Typklassenabfrage - einfache Suche Typklassenabfrage - komplexe Suche След като изясних значението на Typklasse ще разгледам и влиянието на другите основни фактори, които формират стойността на Kfz-Haftpflichtversicherung. Още на този етап обръщам изрично внимание, че става въпрос за основната застраховка. Има съвсем различни фактори, които влияят на Teilkasko и Vollkasko, но за тях друг път. Марка / модел на автомобила Те определят т.нар. Typklasse, за която обясних по-горе. SF-Klasse Определя се от броя години без произшествия и нараства всяка селдваща година. Ако стартираш в дадена година с SF-Klasse 5, застраховката е сключена преди 01.07 и до края на годината не направиш произшествие по своя вина, тогава от следващата година сще минеш на SF-Klasse 6, след още една година на SF-Klasse 7 и т.н. За нас като граждани на ЕС важи следното правило - ако шофьорската ни книжка е издадена преди 3 или повече години, дори и да не представим други удостоверения от застрахователи в България, трябва да ни поставят в SF-Klasse 1/2, където обикновено ти предлагат Beitragssatz = 100% (но това е много лоша оферта). Ако човек успее да си осигури допълнителни удостоверения от застрахователи в България, може да мине в доста по-висока SF-Klasse и да намали цената на застраховката си. Beitragssatz Има препоръчителна таблица от Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) с размера на отстъпките, т.нар. Rabattstaffeln. Има обаче застрахователни дружества, които не се продържат към препоръчителните нива и предлагат по-нискък процент от препоръчания като Beitragssatz. Когато аз сключих за пръв път Kfz-Haftpflichtversicherung в Германия не успях да представя съответните удостоверения и започнах от SF-Klasse 1/2. Би трябвало да ме пратят на Beitragssatz = 100%, но намерих застраховател, който ми предложи 75% и по този начин намалих с 25% стойността на застраховката. Всъщност комбинацията от SF-Klasse и Beitragssatz определят основно стойността на застраховката, а не само SF-Klasse. Има вариант някой застраховател да ви предложи по-добра SF-Klasse, но към нея по-висок Beitragssatz и по този начин застраховката му да бъде неизгодна. Има и една друга уловка. Някои застрахователи/брокери се правят на ударени в случаи като нашите, когато се включваме в застрахователната система със закъснение. И така, за да регистрираш/пререгистрираш колата си ти трябва застраховка ГО. Те ти правят оферта с по-висока от реалната SF-Klasse, като обикновено знаят много добре, че те подвеждат. Съответно цената става по-ниска и няма как да не подпишеш с тях. Застрахователите знаят това и когато ти изготвят офертата за Kfz-Haftpflichtversicherung винаги има в нея един текст, че SF-Klasse е определен на база актуалната към момента информация и може да бъде променен впоследствие. Което и става - едва когато човек направи реалната регистрация/пререгистрация на автомобила, тогава идва истинската полица с коректната SF-Klasse и новата по-висока цена. Regionalklasse Определя се от адресната регистрация на ползвателя на моторното превозно средство (Hauptfahrer). На всички е ясно, че има рискови райони (големи населени места) и по-малко рискови такива. Годишен пробег (Fahrleistung) Колкото повече километри минава човек, толкова по-вече плаща за застраховка. Има си отделни нива (6000 км / 9000 км / 12000 км / ...). При сключване на застраховката човек дава едно прогнозно число, като в полицата се вписва показанието на километража към този момент. Ако в даден момент човек види, че е минал повече километри, т.е. декларирал е 12000, а през ноември вече е достигнал 14.000, би трябвало да декларира това пред застрахователя и да му преизчислят стойността на застраховката. Познавам много хора, които за да намалят стойността на застраховката декларират някакъв минимален годишен пробег, например 6000 или 9000 км. После си карат по 15-20000 км. и през следващата годината сменят застрахователя. Схемата работи, ако не се случи ПТП. В момента, в който човек причини ПТП, истината лъсва и последствията може да са от неприятни до ужасни. В най-лекия случай застрахователя ти преизчислява принудително застраховката със задна дата и доплащаш определената от него сума. По-неблагоприятния вариант е застрахователят да покрие само частично щетите, а другата част да я плащаш ти. Може да бъде и още по-лошо, т.е. застрахователят да реши, че има умишлено неизпълнение на договора (декларирани и реално преминати километри) и да обяви застраховката за невалидна. Тогава човек трябва да плаща сам всичко. Не познавам някой, който да го е отнесъл толкова лошо, но и не познавам особеностите на всички 90 компании, предлагащи застраховка ГО. Така че бъдете раумни и преценете дали си струва да спестите 100 евро точно от тази застраховка. Съвет: човек може да потърси застраховател, който не се интересува изобщо от годишния пробег, нито иска данни за показанието на километража. Има такива застрахователи и полиците им дори са достатъчно атрактивни. Брой водачи По този показател мнозина също се изкушават да не са коректни, защото колкото повече водачи се дописват като Zweitfahrer, толкова повече нараства риска и съответно размера на застраховката. Какво става, ако собственикът дава и други водач да карат колата, но те не са вписани в полицата. Ами става като при километрите по-горе. Ако ключът е получен със знанието на собственика от невписан в полицата водач, едни застрахиователи може да покрият щетите, но после да ти пратят преизчислена полица с искане за доплащане със задна дата. Други застрахователи просто могат да ти препратят цялата сметка. Така че ... умната. Избор на сервиз (Werkstattbindung) Няма много за казване и няма пряко отношение към основната застраховка, а се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Както самото име подсказва, става въпрос какво ще избере човек - дали при щети, които трябва да покрие застрахователя искаш сам да си избереш сервиза или позволяваш на застрахователя да те прати в определен от тях сервиз. Аз лично не виждам голяма драма в това да бъда пратен от застрахователя си в точно определен сервиз, особено когато получавам отстъпка в цената. Но има хора, които си държат на това само определени сервизи да им пипат по колата. Със или без самоучастие при евентуално покриване на щети (Selbstbeteiligung) И тук няма много за казване. Се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Човек може да откаже самоучастие или да избере различни нива 150, 300, 500 и повече евро, като става въпрос за всеки отделен ремонт. Самоучастието означава при покриване на разходите за дадена щета, човек да не плати нищо (без самоучастие) или да плати посочената в полицата неговата част (самоучастието). При по-голямо декларирано самоучастие намалява цената на застраховката. Тук всичко е въпрос на сметки и търсене на баланс. Професия / пол / години на водачите Конвенции за равни права и ала-бала тук не играят роля. Застрахователите се интересуват от статистическите данни и те за добро или лошо са в полза само на определени групи водачи на МПС. Следва продължение със съвети за притежателите на 2 или повече автомобила, Teilkasko, избор на застраховател и др. по-маловажни неща.
 27. 3 points
  Aleksander

  Завръщане в България

  Основният закон на бизнеса гласи, че за да спечелиш паричка трябва да направиш така, че друг да не я спечели. Горе, долу това описва положението в съвременния свят където за да е добре една държава, то това е възможно само ако околните са зле. Говорил съм с доста колеги, също чужденци. Всеки описва подобна на българската ситуация. Става дума за всички от бившия соц. лагер. Само да не вземе някой да ми обяснява, че унгарците или чехите са много добре, за това и те са тук по строежите... "Водещите" държави нямат интерес от проспериращи България, Румъния и т.н. Именно за това престъпниците, които управляват България се вписват в европейския интерес. Да, финансират ни по различни проекти, нашите крадат парите и стават по-силни. България е опасана от "кръгове" и групировки, които с нокти и кръв ще се борят за статуквото. От друга страна ние, които бягаме за да запазим достойнството си и да оцелеем живеейки, уж по-добър живот, сме крайната цел. Готови, отгледани, научени и неоплакващи се, част от съвременното класово общество. Мой колега ми разказа за документален филм, който гледал преди десетина години (в Германия) където се коментирало, че на немската икономика са й необходими минимум 100 хиляди емигранти годишно. Те са мотивирани и работят всичко, което немците не биха работили, да не изброявам. Проблемът бил, че те създавали семейства и раждали деца, които не искат да работят това, което техните родители работят. Това също е от полза, защото немците не искат да раждат деца и по този начин се влива "свежа кръв" в нацията, която е все по-застаряваща. Днес, години по-късно е видно, че същата схема се прилага от всички останали държави наричани от някои Г-8, Г-20 и т.н. И изведнъж, хоп, не достига човешка маса. За това хайде да разбием Украйна и т.н. и да клатим Сирия за да може да има емигрантски поток от свежи работници като ситото ще е Турция. И т.н. и т.н. Е, при цялата тази картинка как да не получават заслужени хвалби и прегръдки нашите хубавци. Нали те поддържат #СХЕМАТА. От всички нас, останалите се очаква да живеем с чувството на вина, че не правим достатъчно за да променим това, а живеем за да плащаме сметки и да оцеляваме обосновавайки се с грижа за семейството. Все пак и за нас е помислено, можем да пращаме левчета, плакнейки съвестта си, в "Българската Коледа".
 28. 3 points
  За ремонти по дома и колите ни, използвам често интернет борсата https://www.my-hammer.de/ Поне едни 2000 евро спестени до сега за последните 4 години !
 29. 3 points
  electrified, радвам се, че се включи с мнение по темата. В последно време ми липсваше твоето присъствие Ето и една идея от мен. Не знам дали вие известно, но зад имената Media Markt и Saturn не стоят две конкурентни вериги. Всъщност става въпрос за едно и също нещо, защото собствениците на веригите са едни и същи. Достатъчно е човек да погледне информацията в Impressum на сайтовете на двете вериги и ще се убеди в този факт. Но как човек може да се възползва от тази привидна конкуренция? Ето моя опит. Много често се случва в един и същи момент от време една и съща стока да е на различни цени в двете вериги. Ако например един хладилник струва тази седмица 560 евро в Saturn и 510 евро в Media Markt, то човек може да го купи за 510 евро и от Saturn, напук на обявената в магазина им по-висока цена. Как става това? Просто отивате в Saturn и казвате на продавач-консултанта, че се интересувате от дадения хладилник. Изслушвате от любезност няколкото неща, които ще ви каже и после преминавате директно на въпроса защо същия продукт в Media Markt струва 50 евро по-малко. Той или директно ще отиде да провери на компютъра дали е така, или ще започне да отрича. Тогава просто вие му кажете, че много съжалявате, но трябва да го купите от другия магазин. Това ще го раздвижи и в крайна сметка ще го получите на по-ниската цена. Другият случай е, когато има разлика в цените в интернет-сайта и в магазина за един и същи артикул на един и същи магазин, например на Saturn. Обикновено цената в интернет е по-ниска и аз лично винаги я проверявам, преди да отида и до магазина, за да видя артикула. И така, да приемем, че един таблет в магазина на Saturn е 30 евро по-скъп в сравнение с цената от интернет-сайта им. Пак отивате до продавач-консултанта, разменяте 2-3 приказки и директно му поставяте въпроса "Има разлика в цената. Има ли модела в магазина някакви допълнителни качества, които да го оскъпяват?". Обиковено отговорът е "Не, артикулите действително са едни и същи". Следващият ви въпрос е "А тогава защо да дам 30 евро повече, за да го купя тук?". Отговорът може да бъде например "Ами защото ще го получите веднага, а за доставката от интернет трябва да чакате 2-3 дни". Ако артикулът не ви трябва веднага, просто казвате, че за 30 евро бихте почакали 2-3 дни. Следва намаляване на цената за вас и вие получавате таблета на по-ниската цена от интернет-сайта. И двата варианта са изпробвани и работят безотказно.
 30. 3 points
  Здравейте, Докато ровех за допълнителна информация в групите и Фейсбук попаднах на тази информация, публикувана от Iliana Yordanova. Смятам, че ще е полезна. А тук е официалния документ - Молба-декларация на Familienkasse на български. Директно попълвате, разпечатвате и изпращате: http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mjuw/~edisp/l6019022dstbai707917.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI707821
 31. 2 points
  Може и да ви е известно, може и да не е, но месец ноември е времето, когато притежателите на автомобили в Германия се оглеждат за нови оферти по застраховката Kfz-Haftpflichtversicherung. В началото на месеца се получават предложенията от настоящия застраховател за следващата година и до края на месеца човек има време да реши дали ще сменя застрахователя или не. Има три варианта човек да разбере дали предлаганата му от настоящия застраховател оферта е все още най-отрактивна за него: прави директни срещи с други застрахователи използва услуги на застрахователни посредници използва онлайн платформи за сравнение на цени на услуги (няма да ги споменавам, за да не правя безплатна реклама) Директни срещи със застрахователи Директните срещи със застрахователи са загуба на време за частните лица, особено ако те не са запознати с материята в детайли. Има смисъл, ако сте корпоративен клиент, голяма фирма с множество затраховани превозни средства или частни лице, сключващо разнообразни застраховки. Тогава се предлагат пакетни цени и нещата изглеждат по друг начин. Срещи със застрахователни посредници (брокери) Това според мен е най-удачният вариант за хора с малък или никакъв опит при немската застраховка "Гражданска отговорност" (Kfz-Haftpflichtversicherung). Трябва обаче да се прави разлика между трите вида застрахователни посредници: посредници, които работят само за едно застрахователно дружество. Това са няколко големи компании, като HUK, Allianz т.н. Тези посредници нямат право да работят с други дружества посредници, които работят с ограничен брой застрахователни дружества (например AXA, HDI, Allianz т.н.) независими застрахователни и финансови брокерств, което не са обвързани с никоя компания. За разлика от първите две форми те са длъжни по закон да представляват интересите на клиента, а не на застрахователните дружества. Всеки един може на страницата на индустриалната камара в Германия (IHK) сам да провери техния статус Аз лично предпочитам третата категория посредници, т.н. unabhängiger Versicherungsmakler. Има ги навсякъде, едни са по-опитни, други не толкова. Аз минах през трима различни, докато намеря такъв, който да ми пасва. И така - записвате си час поне при двама различни посредници, на срещите казвате какво е ви е актуалното положение (какво ви е предложил настоящият застраховател за следващата година). Искате необвързваща оферта (unverbindliches Angebot) и после решавате какво да правите. Първата консултация при даден посредник е малко по-дълга, докато въведе личните ви данни, но все пак не надвишава 30-40 мин, ако не се разсейвате със странични теми. Ако решите да се възползвате от услугите на новия си посредник, за да може той да ви представлява, ще му е необходимо пълномощно от вас (Maklervollmacht). Този документ се пази старателно, за да може при оттеглянето му един ден да бъде намерен. Оттеглянето на едно подобно пълномощно в Германия е толкова просто, колкото и даването му. Но е небходимо човек да си пази копието. По тази тема обаче ще пиша друг път. А сега помислете дали ви се занимава да пробвате да намалите Kfz-Haftpflichtversicherung за следващата година. Ако е така, не чакайте последния момент, а още тази седмица си запишете час. Онлайн платформи за сравнение на цени на услуги Те също вършат чудесна работа, ако човек е запознат малко повече с материята на застраховането. Ако познанията му са никакви или повърхностни, но познати са го "светнали" по темата, много вероятно е в крайна сметка реалната застраховка да бъде изключително неизгодна. Едно е офертата, която ще ти направи даден сайт, друго е реалността. Причина за големите разминавания са непознаването на специфични понятия, които са от съществено значение за крайната цена на застраховката, както и вкарването на некоректни данни (неволно или напълно умишлено).
 32. 2 points
  Здравейте Nadya, позволих си коментара, защото мое задължение е да следя за спазване на правилата в този форум. Заради вас го написах на шльокавица. Опитвам се да върша задачите си според силите и уменията си, като обикновено се старая намесата ми да бъде дискретна. Но рано или късно идва момента, в който чашата прелива. Така че няма нищо лично в написаното от мен, в случая вашата публикация беше последната капка ... Иначе отговор на въпроса си ще намерите само няколко реда по-горе. В списъка на Крякащата тайфа има двама общопрактикуващи лекари, които са декларирали, че говорят български. До нови срещи!
 33. 2 points
  Опитахте ли като за начало да потърсите съдействие и информация от следните български сдружения: Българско училище, Есен (Kalinka.bg@web.de) Германо-българско културно дружество “Иван Вазов”, Есен (www.deutsch-bulgarischer-verein.de) Германско-българското дружество „Дунав”, Дюселдорф (www.donau-nrw.de) Не е сигурно, че ще получите съдействие от тях, но поне опитайте първо там. Ако действително се занимават с дейността, която са обявили, би трябвало да ви дадат поне насоки къде и кого да търсите.
 34. 2 points
  Здравейте!Ние със съпруга ми сме от три месеца в Германия. Съпругът ми е шофьор, а аз все още не работя. Ще започвам работа от 01.11.2018.На първия фиш от заплата беше Stoerklasa 3 сега на втория са му я сменили на Stoerklasa 4.Аз отидох в Finanzamt и ни промениха на 3/5.само че от 01.11.2018.Една приятелка ми каза че от фирмата на моят съпруг ще му върнат разликата за надвзетите пари. Това възможно ли е? Или трябва да чакаме до края на годината и да подаваме данъчна декларация? За месец октомври пак ли ще му удържат много голям данак? ЕДИН СЪВЕТ КЪМ ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ. ВЕДНАГА ЩОМ КАТО ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА В ГЕРМАНИЯ ОТИВАТЕ В FINANZAMT И СИ ПРОВЕРЯВАТЕ КОЯ STOERKLASA СТЕ, АКО НЕ Е ПРАВИЛНАТА СИ Я ПРОМЕНЕТЕ ВЕДНАГА, ЗАЩОТО Е МНОГО ТРУДНО СЛЕД ТОВА ДА СИ ВЪЗВЪРНЕ НАДВЗЕТИТЕ ПАРИ! !!!!! Само да допълня, аз ще работя на Minijob.
 35. 2 points
  Здравейте отново! Благодаря за отговора! Писах веднага след като го получих, но сега виждам, че съобщението ми не се е публикувало, така че пиша пак. Дано опитът ми бъде полезен за някой в подобна ситуация. Годеникът ми подписа договор. Не са му изисквали да представя никакъв формуляр, а си го изискаха по служебен път от България... много ни улесниха. Вариантът, който избрах за себе си бе да се самоосигурявам. Не съм изчаквала повиквателна, а след почти три месеца сама се заех да си уредя нещата. Спрях се на Techniker Krankenkasse. Минималната база на осигуряване е върху сума около 1080€. Това прави по около 180€ на месец. Сам определяш датата, от която да те осигуряват. Те разбира се, ти предлагат да е от момента на регистрацията ти. Моите осигуровки за първите три месеца вече бяха платени в България, така че предпочетох да им докажа това с формуляр Е104. Трябва да знаете, че в този случай, ще си почакате доста, първо за получаването на формуляра от бг институцията и после за обработката на документите от ТК. В края на крайщата, се получи така че от чакане минаха нови три месеца, които сега трябва да бъдат платени накуп. И просто за информация... попитах и в ТК и в АОК как стои въпросът ако с приятелят ми нямаме брак, но имаме дете. Бяха категорични, че тогава здравната застраховка на бащата покрива и тази на детето, но не и на майката. До колкото разбрах, тези промени са нови.... така, че имайте го предвид. Още веднъж благодаря за отделеното време! Дано и моят опит е от полза. До нови срещи!
 36. 2 points
  Много ви благодаря за отговора. Приготвила съм и написала всички документи, които са изброени във форума. Ще ги подаваме от името на моя съпруг ,защото той работи, а аз все още не работя. На мен много ми помогнахте за документите за децки надбавки ☺Да сте живи и здрави и благодаря за отделеното внимание ☺☺☺
 37. 2 points
  НРГС е Националният регистър по гражданско състояние. Очаква се всички съставени след 01.01.2000 г. актове за гражданско състояние да са регистрирани в него и да са подписани с електронен подпис от съответните длъжностни лица. Този, който иска да получи такова многоезично извлечение не трябва да има електронен подпис, така или иначе той трябва да се яви лично в институцията. Въпросът е, когато сме в чужбина, дали консулствата могат да ни издават такива извлечения, за да не се налага пътуване до България или изпращане на пълномощно. Относно улесненията, ако имате електронен подпис и сте в чужбина - някои услуги, предлагани от български институции могат да се ползват посредством електронен подпис, т.е. не се налага да ходите на място. Много помага да имате също ПИК-кодове от НОИ и НАП.
 38. 2 points
  Сигурен съм, че ви е правило впечатление как цените на горивата на немските бензиностанции се сменят по няколко пъти на ден, при това в доста широки граници. Това е известен факт, но лично бях останал с впечатлението, че цените на отделните бензиностанции в един и същи момент от време се различават с 1-2 цента. Струваше ми се, че когато дойдат часовете за повишение - всички като по команда качват цената, когато намаляват - всички я намаляват. От няколко дни ми се налага да карам по обиколен маршрут и ставам свидетел на нещо много интересно. Обиколният ми маршрут преминава покрай две бензиностанции, разположени на около 1 км. една от друга. Като цяло се спазва тенденцията в пиковите часове 7:00-8:00, 12:00-13:00 и 16:00-17:00 и двете бензиностанции да дързахт цените високи, като разликата е 1-2 цента. Но ... има моменти, в които разликата достига 15-16 цента. Поинтересувах се повече по темата и се оказа, че отделните вериги имат собствена политика по отношение на часовите интервали с ниски и високи цени. По тази причина има периоди от денонощието, в които едната верига вече е увеличила цената, другата все още не го е направила. Ако има между вас такива, на които не им е все едно на каква цена ще зареждат горивото, могат да си свалят някое от десетките приложения за смартфон, които ще им помогнат да намерят горивото с най-ниска цена към дадения момент. Няма да давам конкретни имена, за да не излезе като реклама. В момента, в който пиша това съобщение поглеждам и виждам, че актуалната цена на Total за мой атип гориво е 1,32 €. На разположения в близост Aral е 1,39 €.
 39. 2 points
  Направете си труда да потърсите из немалкото информация във форума по този въпрос.
 40. 2 points
  Когато се приготвяхме за преместването си в Германия, ние също искахме да видим колкото е възможно повече от формулярите предварително. Причината беше, че езиковите ни познания не бяха никак добри и ни се искаше предварително да знаем как изглеждат нещата. Така че ето един примерен формуляр. Той е за Берлин, но съм виждал и на други населени места, които са почти същите. Anmeldungsformular (Anmeldung bei der Meldebehörde)
 41. 2 points
  Здравей Ednorog, някои неща, които съдържат лична информация и може би не трябва да се казват тук в темата ще ти ги пращам като лични съобщения. Тук ще повторя за останалите потребители част от информацията. Предложението ми е да се разтърсиш и да намериш обявите от т.нар. Wohnungsbaugesellschaft, но не само в твоя град, а и съседните. Това са фирми, които не е посредници, а собственици на жилищата (цели сгради и дори квартали) и ги отдават директно под наем. Обаждате се да ви дадат дата за среща, носите разни важни документи (подобно е като кандидатстване за работа - бележки за доходи; препоръка от настоящия работодател, че сте коректни и нямате задължения; ако имате справка от SCHUFA и др.). Обявите на тези фирми ги търсиш директно на техните фирмени сайтове в секцията (Wohnung) Mieten. Ето и още една идея - в Mönchengladbach има офис за консултация на мигранти на български език. Тези хора помагат по всякакви въпроси, включително и при проблеми с намирането на жилище. Обади се и си направете среща. Може и те да дадат някаква полезна идея. Данните за контакт ще намериш в темата: До скоро ...
 42. 2 points
  Благодаря и на двете ви за отделеното внимание и споделения личен опит. Надявам се, че всичките тези усилия ще помогнат на други да не повтарят все едни и същи грешки. Надявам се да продължите с участието си и в темите на форума и ви желая хубав и усмихнат ден!
 43. 2 points
  Няма как да ви откажат помощ, защото сте българи. На социал са хора, които именно не работят или ако работят и са с малки доходи. Проблемът ви е, че не знаете език и нямате реална комуникация. Ако закона позволява, никой немски чиновник няма да ви отрежи по признак "българи". Сещам се за хора с много добър немски, наясно с живота и законите в Германия, които се наложи да получават социал и независимо, че имаха отлична комуникация, постоянно срещи и се налагаше доста да са твърди, настоятелни за да съблюдават правата си и да получат полагащото им се. Не бяха българи. За съжаление много хора изпадат в подобно положение, но изходът е единствено владеене на езикът или някой да ви придружава. Иначе те казват едно, вие само предполагате какво може да са казали и от там следват грешни изводи. Все пак този форум е взаимопомощ и най-вече вярна информация, затова си позволявам да пиша. Едни българи си бяха намерили една учителка по немски от България и жената им превеждаше писмата, пишеше писма, съдействаше по телефона.
 44. 2 points
  От опит знам, че може да се гледат български канали в Германия. Най-простият начин според мен е да си купите от някой оператор (Булсатком за препоръчване) приемник и да се абонирате, като искате и допълнителен приемник с карта (което се доплаща с около 3лв. на месец към месечния абонамент) допълнително ви трябва само една антена, "око" към нея и кабел, а ако не знаете как да инсталирате и свържете можете да помолите някой техник за помощ, което ще ви струва около 50 евро или помолете някой познат, който знае езика да повика такъв. Приемникът попринцип се даваше безплатно, а антената в България е за около 70лв., а в Германия съответно около 70€.
 45. 2 points
  Ако сте двама или трима в квартира всеки ще получава известие за плащане на радио и телевизия .Всеки има Beitragsnummer .Трябва да посочите в писмо кой номер ще плаща или вече плаща .
 46. 2 points
  Aleksander

  Завръщане в България

  Много ми хареса дефиницията за песимист Темата е много интересна и подходяща за чаша бира след гледане на филма "Красив ум". За тези, които не са го гледали прилагам линк: https://filmi2k.com/a-beautiful-mind-krasiv-um-2001-bg-audio/ За съжаление имам ужасното усещане, че всеки момент ще се появи табелка с надпис: >>> Докато четете това, 70 човека напуснаха България. <<<
 47. 2 points
  EdiMi

  Завръщане в България

  Не обичам да абсолютизирам и затова ще кажа, че и двамата имате право в различни аспекти. Всеки от споменатите принципи има своето място и отразява много от случващото се в индивидуален, местен, регионален и глабален мащаб. Погледнато по-общо, хората, които са задоволили, чрез натрупаната парична маса, своите чисто човешки материални и битови нужди/а защо не и мечти/ или продължават да го правят заради самата"игра" или превръщат финансовата си мощ във властова. Без да съм заклет привърженик на конспирациите, подозирам,че в голяма степен такава или такива групи от хора, овладявайки включително научен, военен индустриален, медицински, ресурсен и прочие капацитет на една или повече държави се опитват да тласкат развитието на обществото/та/ в една или друга посока. За целите можем да гадаем. За броя на тези "играчи" също. Забелязва се обаче и една цикличност в някои процеси, може би поради все пак заложени "генетично" особености в развитието на индивидите, които са извън властовия обхват. Във всяка група, общество или среда отделния индивид се стреми към лидерството, независимо в какъв аспект, знаейки предимствата, които му дава това. Дори в Библията, наред с цитираното, е заложено това. Но ще стане много "теологично". Разбира се очивдно съществува и част от богати хора с ясно изразени филантропски разбирания, но те потвърждават правилото, както се казва. А иначе човек изначално е социално животно и не може да живее извън създадени групи. това във връзка с Теория на игрите. Индивидите несполучили да постигнат натрупвания водещи до качествени изменения, разбира се "наливат вода в мелницата" на онази по-малка състоятелна част. Това са обикновено тези, "които се стремят към нивото на собствена некомпетентност", един от т.нар. принципи/закони на Питър, които доста добре поясняват изграждането и функционирането на обществената пирамида. За други индивиди осъзнали стгруктурата на съвременния свят, остава мъчителния опит да се изплъзват на "системата" и търсят постоянно по-добро място, общество, интелектуална и жизнена среда, която ги устройва. Защото благото за всеки изглежда различно и е пречупено през усета на неговата ценностна система и капацитет. Разбира се, вижда се и от самолет, че в България битуват от всички категории индивиди, една малка част са подвластни включително на по-големи "играчи", други просто съществуват или са зодоволили своя светоглед, трети които се съпротивляват до момента в който се превърнат в четвърта група. Четвъртите сменят географски мястото, заради различни нужди и/или стремежи и обстоятелства. Страната България в смисъла на горното, и според собствения ми усет разбира се, не е добро място вече. Държавите, като организация на съществуване на обществата, вероятно са поизчерпали своятя форма. Или това поне важи за България. Критичната маса от хора, която е необходима и може да промени нещичко - липсва. Макар според мен разпада е започнал някъде по времето на Шишмановци или направо с тях. Към момента, според мен, България е все по-малко държава, все повече територия и за мен прекрасна страна/в географски смисъл/ в която съм израснал. И въпреки манипулативните писания за масови зъвръщания, значителна част хора с капацитет тръгват и то не защото не могат да си вадят парите в БГ. В ход е страхотна демографска катастрофа, обезкървяване, лумпенизация и опит за "зануляване" на интелектуалното ниво на българина. Българите, не говоря за онази част, етнос цигани, и всякакъв тип далавераджии и откровени криминални престъпници търсещи кражби и лесни пари, тръгвайки обикновено спасяват себе си и децата си. Никой няма право според мен да определя един такъв човек, като родоостъпник или да биде обвиняван в отказ да прекара живота си в безмислена борба срещу потомствените кланове престъпници/управленци/ продали г..овете и душите си за пари и власт. Голямата сделка е видна, прегръдките, целувките, които ни връщат едни спомени, постовете и парите раздадени на потомствени партийни функционери, включително в международни организации и компании, няма как да се скрият. Много философски се получи, но е малка част от позицията на един добре информиран оптимист, т.е. песимист.
 48. 2 points
  Здравей Тина! По отношение на общите въпроси (всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др.) ще трябва да се самоинформираш, четейки този и други подобни форуми. По отношение на минимална необходима жилища площ (Überbelegung/Belegung einer Wohnung) ми се струва, че в Baden-Württemberg все още няма правилник, наредба или закон, които да регламентират това. Но дори и да има е много трудно като кандидат-наемател да се опитваш да оспориш твърдението на наемодателя, че жилището било малко. Истината е, че според статистиките районът Ulm / Neu Ulm е много привлекателен за живеене. Нарежда се непосредствено след първата десятка, в която са гиганти като Берлин, Мюнхен, Щутгарт. Резултатът от това е, че средната цена на наемите (като почти няма разлика между кварталите) според официалната статистика е около 7-8 евро/кв.м. Говорим за Kaltmiete. За едно прилично жилище за 4-членно семейство това означава около 750-800 евро Warmmiete за примерно 65 кв.м. Реалните данни обаче са други: Mietspiegel & Mietpreise in Deutschland Проблемът е, че дори и да можете да си позволите да плащате тези пари за посочената квадратура, когато има още 10 кандидата за същото това жилище, наемодателят започва да ви пресява. Ситуацията е аналогична на кандидатстване за работно място. При това пресяване съм 100% убеден, че семейството с деца, независимо дали е немско или са чужденци, отива на последните места. По редица причини приоротет се дава на - пенсионери, семейства без деца. После са бежанците и тогава вие. Може и да не е справедливо, но не е незаконно. Какви са възможностите пред вас: приемате факта, че трябва да плащате по-голям наем и съответно броят на конкурентите ви за следващата обява намалява драстично. Разбира се, има едни разумни граници, които не бива да прехвърляте. обмисляте ще веднъж причините, които ви принуждават да търсите жилище точно в Ulm / Neu Ulm и евентуално отивате да живеете в околността. подготвяте си перфектно Bewerbungsmappe für Wohnungsbewerbung според всички най-модерни изисквания, за да сте готови при появата на следващата атрактивна обява и се надявате, че другите няма да са толкова добре подготвени. За Bewerbungsmappe-то мога да помогна, но в интернет има много информация и примерни документи. следите денонощно малките обяви и молите разчитате на някой местен (говори диалекта, познава нравите и т.н.), които да направи първоначалния контакт по телефона и да ви съпроводи поне на първата среща. местите се в друг район на Германия, където за аналогичен стандарт на живот може да плащате и < 5,50 евро/кв.м. Желая ви успех!
 49. 2 points
  Iliana Koceva

  Urlaub и Urlaubsgeld

  Здравейте,доста време мина ,откакто отворих темата,но чак сега моят проблем се разви и ще споделя със всички Вас. Тъкмо бях решила да се обърна към Arbeitgericht,тъй като бях сигурна,че след 2 разговора и устно обещание,че ще ми се изплатят парите(,но това не стана) .Случайно срещнах в моят град българи,които заговорих,макар да нямам тази практика.Та от дума на дума,те ме посъветваха да се обърна към синдикалист ,живеещ във Франкфурт,който винаги се отзовавал на българи и помагал с каквото може,най-вече със правилни съвети. Ще се възползвам от възможността да му направя безплатна реклама.Това е Иван Иванов -тел.ном.00491711055723.Когато звъните се включва гласова поща и там трябва да оставите съобщение ,с което описвате накратко проблема си и въпросите си.И той се свързва с вас.Понякога отнема известно време,ако е по служебно пътуване или урлауб,но винаги се свързва с вас.Именно той ме посъветва да изпратя в писмена форма предупреждение към старият ми работодател,в който посочвам двуседмичен срок за изплащане на полагащото ми се обезщетение за урлауб., И ако това не стане ще се наложи да се обърна към съд..Дори ми предложи,ако не успея да се справя с текста на писмото, да се срещнем и да ми помогне. .Всичко е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО! Това е задължително действие преди да се отправи жалба към Арбайтгерихт. С това писмо удостоверявам,че съм предупредила работодателят си за действията,които смятам да предприема.Също така и в повечето случаи ,след такова писмо проблема се решава и не се налагат по-сериозни действия Е ,аз се справих,изпратих с anschrift. и 16 дена след това парите ми бяха преведени.Благодаря на г-н Иванов и на българите,вече мои приятели,които се оказаха истински българи и до ден днешен с тях обменям много полезна информация.Така ,че хора,не всички сме зверове навън,има и светни и добри българи в чужбина!
 50. 2 points
  В допълнение към темата публикувам и няколко съвета за по-безпроблемно приключване на мисията "Kindergeld" направете си копия на документите, които се изискват да бъдат приложени към молба за Kindergeld. Никога не изпращайте оригинали, освен ако по някакъв повод изрочно не ви поискат такъв. първоначалната молба и съответните приложения изпратете задължително с Rückschein (ще ви струва около 5 EUR, но пък имате документ, с който може да докажете, че на дадена дата сте пратили нещо до Familienkasse). За целта просто посетете най-близкия пощенски клон. ако детето не живее при родител в Германия, за него може да се получават Kindergeld, като не е задължително да се спират получаваните детски надбавки в България. Просто размера на Kindergeld в Германия ще бъде намален с размера на детските надбавки в България, преизчислени в Евро. ако детето не живее при родител в Германия, молбата за получаване на Kindergeld се подава от правоимащото лице, което се явява родителят в Германия, а не този, при когото живее детето в България. ако до 4 седмици след подаване на първоначалната молба не сте получили някакъв отговор от Familienkasse и сте в състояние да проведете телефонен разговор на немски език, непременно се обадете на сервизния телефон и питайте какво става с вашата молба. ако по някаква причина попаднете в цикъл на размотаване от страна на Familienkasse, подайте първоначално писмено оплакване на страницата Beschwerden, Lob und Anregungen на Bundesagentur für Arbeit ако ви поискат да предоставите формуляри Е-401 и Е-411 е добре да имате предвид, че това са документи, предназначени за обмен по служебен път. Може просто да отговорите на Familienkasse, че са ви отказали да ви предоставят на вас тези документи в България, така че Familienkasse да си ги иска по електронен път. Но ето един безплатен съвет от мен (от практиката на офиса в Nürnberg) - ако имате възможност да получите Е 401 / Е 411 попълнени от отдел „ГРАО” на общината по настоящ/постоянен адрес (за E401) съответната дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене (за E411) се прави следното - разпечатвате немскоезичните варианти на съответните бланки и преписвате информацията от българските бланки с латински букви (за имената) или правите собствен превод на малкото използвани други думи като "баба", "майка" и т.н. После прикачате копие на немскоезичния вариант към копие на българския документ и ги изпращате в този вид. И пак да го кажем - не мислете, че единственият начин да се приключи успешно мисията "Kindergeld" е като се плати на консултант. Точно обратното - съвсем реалистично е да се справите с тази задача сами или с малко помощ от страна на другите потребители от форума. Ако имате излишни пари за консултанти, дарете ги например за лечение на дете от инициативата Спаси, дари на ..., а потребителите тук ще ви помогнат безплатно да решите проблема с Kindergeld. До скоро ...
×