Jump to content

galinal

Потребител
  • Мнения

    1
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Скорошна репутация

  1. Харесва ми
    galinal got a reaction from Росен Арабаджиев in Данъчно облагане и данъчен клас (Steuerklasse) при трудов договор в Германия   
    Здравейте на всички, оказа се че в Германия има и обратната версия на това, споделям го защото може да има и други като нас.
    Съпругът ми работи на тр.договор от 18.04.2016г, в Гоьотинген Долна Саксония, аз и детето дойдохме на 2.08.2016г.,  един месец бях на мини джоб и от 15.09 съм на тр.договор. През цялото време той беше щоер класа 3, въпреки че аз бях в БГ, т.е горе написаното предположение следва да е вярно, но на мен автоматично ми присъдиха 4 класа с първия фиш (знаете защо) на него също. От фирмата в която работим и двамата ни изпратиха във финанзамт да сменим класите от 4/4 на 3/5. Подадохме на всички известния формуляр в края на м.10 и голямата изненада дойде когато получихме фишовете за м.11 на мъжа ми му бяха сменили щоер класата със задна дата от м.04 от 3-та на 1-ва, до м.08 вкл. т.е когато и аз идвам тук. ШАХ И МАТ с един ход  750 евро данък наведнъж му удържаха. Говорихме със счетоводителя и направихме една дебела папка с писмо с искане за корекция + гореописните документи + фишове+ таблици+адересни рег-ии и в Германия на всички и ги пуснах в пощата на Финанзамт на 6.12, днес 13.12 получихме отговор - много са бързи  той гласи че през 2017 година, двамата трябва да бъдем ТОЙ 3 класа+1 дете, Аз 5 класа без дете и НИТО ДУМИЧКА ЗА 2016 година !?!
    Та се чудя, а сега накъде? Да чакаме фишовете за м.12, пак да пишем писмо, да вадя някакви документи за доход от Бг, да подаваме декларация (нея  е задължително да подадем, де)? По горе, прочетох, че надвзет данък се връща само с нея, правилно ли съм разбрала?
     Някой да има идея, кое от изброените или друго още бих могла да направя?
    Предварително ви благодаря
  2. Харесва ми
    galinal reacted to Росен Арабаджиев in Данъчно облагане и данъчен клас (Steuerklasse) при трудов договор в Германия   
    Сега вече нещата изглежда ще си дойдат на мястото. Аз също продължавам да мисля, че съпругът ти има право да бъде поставен в Steuerklasse III. Разбрах, че при първия отказ на Finanzamt не е писмено мотивиран, а е само устен. Това е неприятно, защото не са ясни мотивите и съответно човек не може да ги оспорва. Така че винаги е по-добре комуникацията да се води писмено, макар и нещата да стават по-бавно.
    Сега искам да направя някои допълнения към твоя отговор. Изглежда, че в различните райони Finanzamt действа по различни начини. Начинът, по който ви карат да действате е единият от възможните и предполагам , че в крайна сметка ще се достигне до желаната Steuerklasse III за съпруга ти. Твоите доходи в България нямат никакво отношение към това в коя Steuerklasse да бъде поставе съппуга ти.
    Има и друг начин, по който да се действа и според мен той е по-правилния, но не и единствения правилен. Според мен обаче е доста по-прост.
    Попълва се следния формулярът Anträge zu den elektronischen Lohnsteuerabzugsmerkmalen Изваждате си многоезично извлечение от акт за сключен граждански брак Изваждате си многоезични извлечения от акт за раждане на детето/децата Осигурявате доказателство, че ти живееш в държава от ЕС. Това може да бъде Удостоверение постоянен настоящ адрес (издава се от общината), което се превежда на немски. Може да опитате обаче първоначално със снимка на двете страни на личната ти карта Съпругът ти прави копие на немската си адресна регистрация Слагате всичко в плик и го пращате до офиса на Finanzamt за вашия регион или просто той отива и го пуска в пощенската им кутия или го предава на място. Ако не го предава на място, след 1 седмица непременно се обажда до офиса на Finanzamt или пита на място дали документите са пристигнали / дали молбата му е постъпила.
    След 3-4 седмици би трябвало да получите решението за промяна на Steuerklasse.
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..