Jump to content
Родени в България

tonceto

Потребител
 • Мнения

  8
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  3

tonceto последно спечели на 21 Април 2017

tonceto получи най-много харесвания!

Относно tonceto

 • Ранг
  Новак

Обща нформация

 • Град
  София
 • Страна
 1. Здравейте, имам въпрос специално към вас alexbont. Аз имам син на 16 години, ще се мести през септември при баща му, който работи почти година в Берлин. Много неизвестни имаме относно училище. Видях, че Вашите деца са на тази възраст. Как ги записахте за училище? Размотаваха ли ви?
 2. Здравейте! Трябва ми помощ с едно писмо от Фамилиенкассе. Изпрати ли са го на съпруга ми и го имам като снимка. Някой може ли да помогне? Благодаря предварително.
 3. Здравейте, Крякащата тайфа ! Може ли да ми поясните, добре ли съм разбрала: 1. Ако съпругът ми не подаде данъчна декларация няма да му върнат надвзетия данък, но от месеца, за който има решение за Steuerklasse 3, ще му удържат по- малко, нали? Значи за това не е нужна данъчна декларация, а те автоматично почват да му удържат по-малка сума? 2. Попълване на данъчна декларация е нужно само за надвзетия данък за предишни месеци? И ако е така, 3.къде подава въпросната данъчна декларация и 4.къде може да намери този съветник Steuerberater? Благодаря предварително за разяснението!
 4. Здравейте, nikola_g79 , искам да направя една корекция - бележката от социалните не е нужна за Steuerklasse!! Аз Ви обърках, защото я изпратих с подписания формуляр. Тя ще трябва за Kindergeld - при нас това предстои тепърва. Така че без нея за Steuerklasse.
 5. На него му е помогнала колежка и свалила от сайта на Finanzamt. Всъщност са били два формуляра, нещо от работодателя и заявление. Едното не мога да го отворя е това: antrag_auf_steuerklassenwechsel_bund_6_11.pdf_star аз подписах това Steuerklassenwechsel.pdf, което прикачам.
 6. Здравейте! Искам да отправя благодарности за съветите на всички активни потребители и да си позволя да дам съвет на nikola_g79 . Споделям опит: моят съпруг работи също от ноември 2016 в Берлин, аз и двете ни деца сме в България. След изчитане на всичко в този форум по темата, а имайте предвид, че въобще не знаехме за съществуването на каквито и да е данъчни облекчения, за тях разбрах именнно тук, вчера е получил документ, че е сменен от Steuerklasse 1 на Steuerklasse 3!!! Истината е, че той се задейства доста късно, по простата причина, че не се оправя с езика, а и по цял ден работи. Аз бях подготвила и изпратила : акт за брак и актове за раждане на децата, т.нар. многоезични издадени от нашата община по място на раждане, изпратих и бележка от социалните, че не съм получавала детски през последната година( по принцип никога не съм получавала), която преведох на немски( само превод - без апостил). Оказа се, че има и един формуляр , който трябваше да бъде подписан и от мен, аз го принтирах и подписах (да не ме подписва той) и изпратих по пощата. Всичко това е подал във Finanzamt по място на адресна регистрация. Изчака 10-ина дни за решението, което дойде вчера. Прочетете всичко във форума,има много конкретни съвети и действайте!
 7. Здравейте на всички! Реших да пиша именно тук, защото тази тема ( записване в училище в Германия) е много важна за мен. Преди това искам на кратко да изложа моя случай. Съжалявам, че няма да бъда полезна с конкретни съвети за живота на имигрантите в Германия. След време вероятно ще имам какво да споделя. Искам да се представя, а не да съм анонимна и се надявам, че този този форум ще ми помогне в близко бъдеще, а може и да стане място за приятелства. Така накратко. Съпругът ми започна работа преди около 3 месеца в Германия. Важно е да вмъкна, че той е сръбски гражданин и независимо, че през 2016 отбелязахме 20 години брак, той не е взел българско гражданство. Живеехме в България и в един момент той остана без работа и така близо две години. Аз съм учителка по професия, той не е висококвалифициран и все пак след много перипеттии и стрес започна дългоочакваната работа през ноември в Берлин. Това, че мислим в посока и аз да отида там, и търсейки информация бещше повод да "попатна" на този форум и да се регистрирам. Аз съм виждала Германия само на картинка ( е била съм на екскурзия като ученичка преди почти 21- 22 там, което разбирате е същото). Имам син, който е 9 клас и в тази връзка, всичко по темата ме вълнува. Изчетох всичко, казано тук и все пак ще помоля milensu ,k_milenkova, koralova_k - онези с големи деца споделят как са се случили нещата при тях. От една страна аз се притеснявам за него как ще се адаптира, а от друга варианта за училище. За сега той няма големи амбиции да следва. Тук в София учи в професионална гимназия за телекомуникациии, но е среден ученик. Немски започна да учи като втори език тази учебна година, т.е. не го знае. Все пак избора на училище ме кара да мисля затова, че един ден може да поиска да следва, а от прочетеното, ако добре съм разбрала това е възможно и с Gymnasium, и с Realschule ( разновидности Mittelschule, Oberschule, Gesamtschule). Моля кажете повече за този интеграционен клас. Лично аз мисля, че ще е добре да започне с него. Аз самата ще трябва да уча език и възможно ли е да посещавам интеграционен курс? Какви са условията за него през 2017?
 8. Здравейте, буквално вчера търсех определена информация в нета и попаднах на този форум. След като се регистрирах видях, че има поставени наистина много полезни съвети и информация. Моите уважения към модераторите и активните потребители! На мен ми трябваше информация относно детските надбавки и има ли право съпругът ми да ги получава, при положение, че аз и децата сме в България. Намерих много изчерпателни неща и на по-късен етап ще споделя развръзката при нас.
×