Jump to content

tonceto

Потребител
  • Мнения

    11
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    4

tonceto последно спечели на 15 Септември 2019

tonceto получи най-много харесвания!

Обща нформация

  • Град
    София
  • Страна
    BG

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

Постиженията на tonceto

  1. Здравейте! Искам да споделя, че след много време и перипетии, документи и преводи, получихме детските и парите бяха преведени.Изразявам огромни благодарности на активните членове на форума, които отделят от своето време за да помогнат със съвет! Всичко е обяснено подробно. В крайна сметка нещата се решиха с адвокат, но дори и така в случай, че имате право на детски надбавки в Германия, не се отказвайте, заради бюрократични спънки!
  2. Здравейте, ще опитам да съм кратка и предварително благодаря на всеки, който ще помогне в нашия казус около получаване на детските надбавки! Благодарение именно на този форум и ползвайки информацията, която е тук подадохме документи за детски през април 2017г. Не съм писала повече по темата, защото резултат няма и до момента. Съпругът ми работи в Берлин с редовни документи от 2016, синът ми живее от една година при него, аз и дъщеря ни, която е студент , сме в България. Получавахме 2-3 документи от Фамилната каса, искаха разни неща, които винаги сме изпращали. Значи води се кореспонденция с тях, но винаги искат още нещо...Последното писмо от тях е от преди няколко дни, където са изпратили един документ за семейно положение и брой деца ( естествено такъв сме подали още преди две години), който е на български, за това знам какво е, другия документ или писмото не разбирам. Евентуално ще го дадем на преводач, както направихме предходните пъти. До момента сме се справяли сами, независимо, че всъщност, съпругът ми не е добър с немския, един път в самото начало на тази сага, негов приятел му е помогнал с изпращането на документите до касата. Та след толкова време, най-простото, което ми идва на ум е да се обърнем към фирма, която предлага помощ около детските надбавки. Тук моля евентуално да препоръчате такава фирма и кординати на фирмата в Берлин.
  3. Здравейте, имам въпрос специално към вас alexbont. Аз имам син на 16 години, ще се мести през септември при баща му, който работи почти година в Берлин. Много неизвестни имаме относно училище. Видях, че Вашите деца са на тази възраст. Как ги записахте за училище? Размотаваха ли ви?
  4. Здравейте! Трябва ми помощ с едно писмо от Фамилиенкассе. Изпрати ли са го на съпруга ми и го имам като снимка. Някой може ли да помогне? Благодаря предварително.
  5. Здравейте, Крякащата тайфа ! Може ли да ми поясните, добре ли съм разбрала: 1. Ако съпругът ми не подаде данъчна декларация няма да му върнат надвзетия данък, но от месеца, за който има решение за Steuerklasse 3, ще му удържат по- малко, нали? Значи за това не е нужна данъчна декларация, а те автоматично почват да му удържат по-малка сума? 2. Попълване на данъчна декларация е нужно само за надвзетия данък за предишни месеци? И ако е така, 3.къде подава въпросната данъчна декларация и 4.къде може да намери този съветник Steuerberater? Благодаря предварително за разяснението!
  6. Здравейте, nikola_g79 , искам да направя една корекция - бележката от социалните не е нужна за Steuerklasse!! Аз Ви обърках, защото я изпратих с подписания формуляр. Тя ще трябва за Kindergeld - при нас това предстои тепърва. Така че без нея за Steuerklasse.
  7. На него му е помогнала колежка и свалила от сайта на Finanzamt. Всъщност са били два формуляра, нещо от работодателя и заявление. Едното не мога да го отворя е това: antrag_auf_steuerklassenwechsel_bund_6_11.pdf_star аз подписах това Steuerklassenwechsel.pdf, което прикачам.
  8. Здравейте! Искам да отправя благодарности за съветите на всички активни потребители и да си позволя да дам съвет на nikola_g79 . Споделям опит: моят съпруг работи също от ноември 2016 в Берлин, аз и двете ни деца сме в България. След изчитане на всичко в този форум по темата, а имайте предвид, че въобще не знаехме за съществуването на каквито и да е данъчни облекчения, за тях разбрах именнно тук, вчера е получил документ, че е сменен от Steuerklasse 1 на Steuerklasse 3!!! Истината е, че той се задейства доста късно, по простата причина, че не се оправя с езика, а и по цял ден работи. Аз бях подготвила и изпратила : акт за брак и актове за раждане на децата, т.нар. многоезични издадени от нашата община по място на раждане, изпратих и бележка от социалните, че не съм получавала детски през последната година( по принцип никога не съм получавала), която преведох на немски( само превод - без апостил). Оказа се, че има и един формуляр , който трябваше да бъде подписан и от мен, аз го принтирах и подписах (да не ме подписва той) и изпратих по пощата. Всичко това е подал във Finanzamt по място на адресна регистрация. Изчака 10-ина дни за решението, което дойде вчера. Прочетете всичко във форума,има много конкретни съвети и действайте!
  9. Здравейте на всички! Реших да пиша именно тук, защото тази тема ( записване в училище в Германия) е много важна за мен. Преди това искам на кратко да изложа моя случай. Съжалявам, че няма да бъда полезна с конкретни съвети за живота на имигрантите в Германия. След време вероятно ще имам какво да споделя. Искам да се представя, а не да съм анонимна и се надявам, че този този форум ще ми помогне в близко бъдеще, а може и да стане място за приятелства. Така накратко. Съпругът ми започна работа преди около 3 месеца в Германия. Важно е да вмъкна, че той е сръбски гражданин и независимо, че през 2016 отбелязахме 20 години брак, той не е взел българско гражданство. Живеехме в България и в един момент той остана без работа и така близо две години. Аз съм учителка по професия, той не е висококвалифициран и все пак след много перипеттии и стрес започна дългоочакваната работа през ноември в Берлин. Това, че мислим в посока и аз да отида там, и търсейки информация бещше повод да "попатна" на този форум и да се регистрирам. Аз съм виждала Германия само на картинка ( е била съм на екскурзия като ученичка преди почти 21- 22 там, което разбирате е същото). Имам син, който е 9 клас и в тази връзка, всичко по темата ме вълнува. Изчетох всичко, казано тук и все пак ще помоля milensu ,k_milenkova, koralova_k - онези с големи деца споделят как са се случили нещата при тях. От една страна аз се притеснявам за него как ще се адаптира, а от друга варианта за училище. За сега той няма големи амбиции да следва. Тук в София учи в професионална гимназия за телекомуникациии, но е среден ученик. Немски започна да учи като втори език тази учебна година, т.е. не го знае. Все пак избора на училище ме кара да мисля затова, че един ден може да поиска да следва, а от прочетеното, ако добре съм разбрала това е възможно и с Gymnasium, и с Realschule ( разновидности Mittelschule, Oberschule, Gesamtschule). Моля кажете повече за този интеграционен клас. Лично аз мисля, че ще е добре да започне с него. Аз самата ще трябва да уча език и възможно ли е да посещавам интеграционен курс? Какви са условията за него през 2017?
  10. Здравейте, буквално вчера търсех определена информация в нета и попаднах на този форум. След като се регистрирах видях, че има поставени наистина много полезни съвети и информация. Моите уважения към модераторите и активните потребители! На мен ми трябваше информация относно детските надбавки и има ли право съпругът ми да ги получава, при положение, че аз и децата сме в България. Намерих много изчерпателни неща и на по-късен етап ще споделя развръзката при нас.
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..