Jump to content
Родени в България

Мария Христова-Цанкова

Потребител
 • Мнения

  7
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  1

Мария Христова-Цанкова последно спечели на 9 Май 2017

Мария Христова-Цанкова получи най-много харесвания!

Относно Мария Христова-Цанкова

 • Ранг
  Новак

Обща нформация

 • Град
  Nurnberg
 • Страна
 1. Minijob и здравно осигуряване

  Здравейте отново, Пиша за да споделя развитието на нещата при мен. Както ме бяха предупредили в началото, че в Германия нещата се случват бавно, така се и оказа. Интернета ми дойде, не на 24.03, а на 24.04. Изчаках пристигането на Е 104, сключих здравна застраховка към НЕК в средата на април, а от началото на май си намерих работа на минимум 120 часа месечно, предимно нощни смени. До тук добре, но не знам кога ще уча. Ще се опитам да ви приложа копията, които обещах за Kinderzuschlag.
 2. Minijob и здравно осигуряване

  Здравей, Пиша само за да кажа, че на 24-ти ще ми прекарат интернет и едва тогава ще мога да сканирам и пусна тук писмата, които получих от BAMF, за Kinderzuschlag и Wohngeld, където пише, че 1. дължа по 1,95 Е на час, плаща се всеки месец по 195 Е и при наличие на Kinderzuschlag, Wohngeld или Jobcenter ми е безплатен; 2. Минимален доход от 600 Е и 3. Отсвирване, тъй като не работя по трудов договор. В AWO вече ме познават )))) до тук стигнах и благодарение на тях! Нищо кой знае колко повече, като информация не получих от там. По-голямата част я събрах сама с 2 и 2! В момента ползвам обществен нет, бавен, труден и даже не знам даи ще у спея да изпратя това ....
 3. Minijob и здравно осигуряване

  Благодаря и на вас, абсолютно сте прав, че е късмет да намеря тази работа без немски! И да, имам документ от интеграционните и чакам момента, в който ще започна работа, за да се запиша на курса, наясно съм, че немския ми е жизнено необходим! Относно вариантите: 1. Предпочитам Jobcenter, защото наистина биха ми помогнали сега в този момент, когато имам нужда. Работейки на 4 часа, курса ми също ще поемат и ще изравнят доходите ми до соц. минимум, доход с който ще мога да се справя. Но трябва да имам трудов договор! 2. Това са държавни застрахователи, нали? Там осигуровките ще струват пъ-скъпо, както Цвети е описала по-горе? 3. Kinderzuschlag - се полагат на родители с доходи минимум 600 Е, Wohngeld - също е необходимо наличие на трудов договор, Unterhaltsvorschuss - това на мен не ми се полага, защото съм вдовица, а това е издръжка поради изчезнал баща, нещо като издръжка от държавата, която жив и съществуващ баща не заплаща на детето. Децата ми получават малки наследствени пенсии от баща си от България. От казаното до тук, в случай, че Е 104 не означава автоматично, че съм осигурена, за мен извода е да си направя малка застраховка при частен застраховател, в случай, че искам точно тази работа! Благодаря на всички отново!
 4. Minijob и здравно осигуряване

  Здравей Цвети, благодаря за помощта ти! В Нюрнберг съм и случайно намерих тази работа, хубавото е, че има българка и няма да ми е толкова трудно с език в началото, за това предпочитам да се преборя с осигуровките, отколкото да търся друго...Мисля, че има доста време докато стигна до джобса Е 104 се представя само за да се докаже, че не съм с прекъснати права, нали така? Сам по себе си този формуляр не може да играе ролята на доказателство за наличие на здравно осигуряване тук? И трябва да имам Е 104 и да отида да направя доброволна застраховка? Правилно ли разбрах? Мога ли да ползвам само Е104 като докалателство, че съм осигурена? Защото в такъв случай ще се получи двойно осигуряване и тук, и там? За работодателя го знам, обаче те не искат да се занимават и тук вече нищо не мога да направя. Ако не ми харесва да си търся другаде .... Ако мина на тайлцайт на 6 часа и ходя на курс по 4 часа на ден, кога точно да обърна внимание на децата ми? Вечер за 1/2 час докато заспиват... Трябва да мина немски до В1, а за това трябва време. За това съм избрала минималния вариант към момента. Киндергелд имам вече. Това стана най-бързо и лесно. Благодаря ти, отново! Забравих да добавя, че имам ЕЗК, но не я искат във фирмата.
 5. Minijob и здравно осигуряване

  Никога не съм се чувствала толкова объркана! Самотна майка с две деца съм и няма кой да ме осигурява. Разчитах след започване на работа да ме осигурява джобс центъра. Не мога да си представя на месец на плащам по 200 евро на този етап. По-късно може би, но не сега. Работодателя не ще и да чуе дори да ми даде неподписан договор, който да представя в джобс центра, с което да удостоверя, че имам на 100 % намерена работа. Какво мога да направя: 1. Вариант 1 - осигурявам се сама доброволно и плащам сума! 2. Вариант 2 - осигурявам се за по-малка сума при частен осигурител! Този път аз правилно ли съм разбрала? А, още нещо се сетих: важи ли като доказателство за осигуровка: формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) Копирано от в. Български новини
 6. Minijob и здравно осигуряване

  Благодаря много за отговора, правилно сте ме разбрали! Работодателя иска точно това, договор с немска здравна каса. Как да го сключа и колко струва? Разбрах, че това са между 170 Е и 300 Е на месец, пари които към момента не мога да си позволя да отделя за осигуровки. Прегледах сайта на АОК и не знам в кои казуси попадам? Наети, самонаети лица?! По закон ли се осигурявам или доброволно? Работодателя не иска да ме осигури, защото е мини джоб и иска да му представя в набора от документи и здравна карта. Аз нямам. Съответно, ако цената е горната и не мога да представя документи и не мога сключа договор. Параграф 22. Наистина не знам в момента как да постъпя. Преодолях предходния параграф 22 с адресната регистрация, тук обаче не ми се получава.
 7. Minijob и здравно осигуряване

  Здравейте, Имам въпрос, на който не можах да намеря информация никъде в нета или поне не на български. В Германия съм от края на януари 2017, регистрирана съм от началото на декември 2016. Намерих си работа, имам всички необходими документи без здравна карта. Тук не съм се осигурявала здравно. В България съм с непрекъснати ЗОП имам и ЕЗОК. Имат ли право да ми откажат да ми приемат документите без тяхна здравна карта, а с формуляр по европейски регламент за непрекъснати права от нашата ЗК?
×