Jump to content

Iliana Koceva

Потребител
  • Мнения

    30
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    7

Всичко публикувано от Iliana Koceva

  1. Разбирам. А може ли да ми подадете някакъв линк или повече информация,как се формулира Untätigkeitsanspruch? И към кого точно трябва да го адресирам? Общо към клонът на Фамилиенкасе в Майнц ли?
  2. Да , Dasha ,и при мен е така . И мисля за нелогично да ги заплашвам лично с някакви срокове. Добре запознат с немските институции ме осведоми, че в Майнц се разглеждат всички подадени молби за детски надбавки от всички Европейски страни, в случаите, когато децата не пребивават с родителите си в Германия. Това включва румънци, поляци, българи... и... които всички знаем никак не са малко из цяла ГерманияТа затова е това проточване на разглеждането на документите. Имало и на случаи на чакане до година и половина- две. Е аз наближавам година и половина, така че ще се въоръжа с още малко търпение..
  3. Продължавам темата- днес говорих с мой добър приятел германец , т. е. поисках помощ при съставянето на писмото. Неговата реакция беше, че такива писма, собственоръчно написани и с поставен срок от мен- частно лице, отправено към държавна институция , каквато в случая е Фамилиенкасе,директно се изхвърлят в кошчето. Такъв тип отношения се допускат между спор на частни лица, та дори между работник и частен работодател, но не и от частно лице към Държавата.Т. е., такова писмо с тежест, може да изпрати упълномощено от мое име адвокатско лице.Звучи ми напълно логично.
  4. Благодаря за съвета.Относно редът и начинът на изпращане на документите съм спазила точно както сте го описали. Сега мисля да се възползвам и от съвета Ви и ще им напиша това учтиво писмо. Надявам се да има ефект. Може ли само да ми отговорите, ако все пак не ми изплатят парите в посоченият срок, какво следва? Благодаря отново,
  5. Абсолютно в същата ситуация съм, като вашата. Децата ми са в България, съпругът ми също.Вече година и четири месеца чакам детски надбавки. Като Вас, набавила съм всичко в срок, без проблеми. Комуникарам с Майнц. Но системата им е толкова тромава , чак дразнеща.Отговорят ми на 2-3 месеца . Все нещо им липсва, всички документи, които могат и трябва да изискат по служебен път, ги изискват от мен .Реагирам бързо и всичко набавям до 3-4 дни. Сега комуникацията ни навлезна във фаза да набавям “ старите” документи отново.Тъй като срокът им от миналата година е изтекъл.Притеснява ме това, че съм започнала от януари , миналата година- не в средата , не в края, а точно от началото на годината!!!Не се “ натуткаха”... сега “пеем същата песен,”, но с нови дати. Тя, годината пак ще си мине- пари няма , отказ също.На седмица по веднъж звъня на националният телефон и отговорът е винаги един и същ- документите се обработват още.Допитах се до компетентно мнение- съветът беше, че не е необходимо да се обръщам към адвокат, защото все пак имаме някаква комуникация с Фамилиенкасе, което означава, че те все пак извършат някаква работа. Да, звучи логично, но не ми топли сърцето.Наистина , незнам как да постъпя, добрият ми тон и търпението ми са на границата! Така и не разбрах, Вие успяхте ли да си вземете детските надбавки, и от колко време продължава Вашето отношение с Фамилиенкасе?
  6. Здравейте и от мен. Вече цял час се ровя из форума и съм сигурна ,че когато не ми трябваше тази информация я срещнах някъде тук,но сега е неоткриваема. И понеже почвам да се съмнявам ,дали пък беше тук ,ще задам това ,което ме интересува в тази тема,защото ми се стори най-подходящо. Преместих се от август миналата година да живея в квартирата на съпругът ми,която представлява огромна къща и законно е наета от българската фирма,към която той работи на български трудов договор. В цялата тази огромна къща живеем 7 души,като адресно регистрирани са само преките двама шефове на фирмата и аз.Договорът за наем на къщата не съм виждала лично,но знам че е сключен между наемодателят-германец и останалите двама регистрирани.Лично германецът ми попълни необходимият документ за регистрация в общината и моят контакт с него започна и свърши до тук.Наемът събираме всички по равно, и се предава на хазяина на ръка срещу съответните разписки ,разбира се Дори аз съм го предавала 2 пъти..Досега не ми е трябвал никакъв документ, всичко е на добросъвестни начала,но сега вече ми дотрябва- документ с размерът на наемът ми за месец. Тук срещнах понятието unbefristet, но ми трябва малко повече информация. Предполагам,че трябва да сключа някакъв поддоговор за наемане на част от къщата.От къде се взима съответния формуляр и трябва ли да се регистрира после някъде или е като основният договор-попълнен и подписан между мен и прекият шеф на моят мъж? Ще бъда благодарна за повечко информация относно този казус? Благодаря предварително на всички отговорили!
  7. Много бих искала, ако имате време и възможност и аз да се възползвам от това писмо,тъй като моите детски вече се бавят почече от година.Всичко съм набавила и при всяко мое запитване по телефона ,получавам уклончивият отговор- Документите Ви се обработват още. Последно през изминалият декември подадох в областният офис на Фамилиенкасе ,т.н. Рекламацион. Трябва да получа отговор някъде през този месец.Незнам вече какво да очаквам. Ще ми се да действам вече по-настъпателно,че от огромно търпение,полза няма. Благодаря,
  8. А аз променям темата с друг въпрос. Някой взимал ли е болничен от България за немски работодател? Или знае ли някой как става това ,как се изпраща болничният към Германия или се носи на място след пристигане отново в Германия? И ако болничният от частен лекар ,то то е написан на ръка.Така ли се предава ,естествено с превод?
  9. И аз искам да се включа с мое мнение в темата ,защо активността в групата е толкова слаба при наличие на толкова регистрирани потребители? Съгласна съм с доводите на Рени Дудева, но ще променя редът им . На първо място ще сложа отвратителният манталитет на повечето наши сънародници да нападат грубо и критично мнението на останалите. Доста голям процент , за съжаление, са тук с цел само да " следят" .И ако случайно решат , че са по- компетентни в някоя тема от останалите, се намесват грубо и нападателно, с което стопират развитието на темата и участието на други потребители, който биха били по- полезни.Лично аз претърпях подобен конфликт, още с първото си мнение в този форум. Това ме отказа да го посещавам доста време.Не страх, а липсата на желание да споря с по- слабо интелигентни от мен и то не очи в очи , а с обмяна на негативизъм и песимизъм в интернет пространството. Но въпреки всичко, създателите на този форум са имали друго в предвид и аз им свалям шапка за това. Тук е чудесно място да намериш необходимата ти информация и то напълно безкористно и безплатно. Нищо,, че продължава да има хора, чийто интерес тук е само да налагат собственото си мнение и да отказват да зачитат това на останалите.И точно това спира останалите да се включват в общи дебати и обсъждания. Аз продължих да съм активна, доколкото ми позволява свободното време, и не обръщам вече внимание на " компетентните" поправки след мое изказване. Другият основен проблем е несвоевременното отговаряне на зададен " спешен " проблем от потребител. Макар да няма място за критика и "сръдня", тъй като всички сме тук ,в чужбина,да работим и малкото свободно време, което имаме , всеки си разпределя по приоритети. Но, това отказва доста хора да се включват с въпроси и изказвания . И отново онзи типичен наш манталитет- аз, когато имах нужда, никой не ми отговори, защо сега аз да го правя за другите? За голямо мое съжаление , мисля че това няма да се промени, ако не се проявят повече хора, на които" не им пука" !
  10. В Германия се признават преводи от България без проблем, стига да носят печат от оторизирана фирма за легални преводи.Т.е. Нормално е навсякъде да не се признават " домашни преводи" За да си спестите някои преводи, може да си изкарате триезични преписи от актовете за раждане и от свидетелството Ви за сключен брак. Това става в общината по местоживеене .
  11. Здравейте,отговарям Ви от личен опит.В същата ситуация бях и аз, ДА -трябва Ви Удостоверение за семейно положение и НЕ- не е едно и също с Удостоверението за брак. Удостоверението Ви за брак е от самото събитие,т.е. от датата на сключване на брака Ви и удостоверява ,че сте омъжена за .....(съпругът Ви) Дори да е препис ,той пак е с дата на събитието.Удостоверението за семейно положение се издава с дата на поискването му и удостоверява ,че към този момент Вие сте омъжена за .....(съпругът Ви) и ако имате деца ,те също се вписват в това удостоверение. Изкарва се от общината по местоживеене. Това Ви трябва задължително преведено.,но не се изисква апостил. Незнам дали разбрах правилно,но ако Вие не сте в Германия,следващият документ,който ще Ви поискат е Вашата адресна регистрация и тази/тези на детето /децата Ви в България ,също преведени на немски.Така ,че пригответе всичко в комплект и изпращайте на съпруга си. Иначе с всички документи промяна на щоеркласата става бързо.Това е .Успех!
  12. Здравейте,доста време мина ,откакто отворих темата,но чак сега моят проблем се разви и ще споделя със всички Вас. Тъкмо бях решила да се обърна към Arbeitgericht,тъй като бях сигурна,че след 2 разговора и устно обещание,че ще ми се изплатят парите(,но това не стана) .Случайно срещнах в моят град българи,които заговорих,макар да нямам тази практика.Та от дума на дума,те ме посъветваха да се обърна към синдикалист ,живеещ във Франкфурт,който винаги се отзовавал на българи и помагал с каквото може,най-вече със правилни съвети. Ще се възползвам от възможността да му направя безплатна реклама.Това е Иван Иванов -тел.ном.00491711055723.Когато звъните се включва гласова поща и там трябва да оставите съобщение ,с което описвате накратко проблема си и въпросите си.И той се свързва с вас.Понякога отнема известно време,ако е по служебно пътуване или урлауб,но винаги се свързва с вас.Именно той ме посъветва да изпратя в писмена форма предупреждение към старият ми работодател,в който посочвам двуседмичен срок за изплащане на полагащото ми се обезщетение за урлауб., И ако това не стане ще се наложи да се обърна към съд..Дори ми предложи,ако не успея да се справя с текста на писмото, да се срещнем и да ми помогне. .Всичко е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО! Това е задължително действие преди да се отправи жалба към Арбайтгерихт. С това писмо удостоверявам,че съм предупредила работодателят си за действията,които смятам да предприема.Също така и в повечето случаи ,след такова писмо проблема се решава и не се налагат по-сериозни действия Е ,аз се справих,изпратих с anschrift. и 16 дена след това парите ми бяха преведени.Благодаря на г-н Иванов и на българите,вече мои приятели,които се оказаха истински българи и до ден днешен с тях обменям много полезна информация.Така ,че хора,не всички сме зверове навън,има и светни и добри българи в чужбина!
  13. Вече мога да допълня и информация ,относно формулярът У1.След вчерашен разговор с наш сънародник,разбрах,че въпросният формуляр се взима от Арбайтцам и се дава да се попълни от работодателят. После отново ,вече попълнен ,се връща в Арбайтцам за удостоверителен печат.И същият този документ се носи в българският еквивалент-НОИ. Принципно ,дори да не сте си набавили този документ ,той се изисква по служебен път между двете институции,но това отнема доста време,около 4 месеца,които принципно не губите,а получавате после обезщетението накуп.
  14. Искам да отворя тази нова тема с идеята да съберем малко повече информация за обезщетенията за безработица не само тук в Германия ,но и в случаите,в,които решим да се приберем в родината си. И така с немските закони ,относно обещетения за безработица,не съм много запозната. От моята хазяйка ,тук в Германия, чух че трябва да имаш пълна непрекъсната работна година,т.е. 12 месеца,за да се възползваш от правото си на обезщетение за безработица.Ще бъда благодарна ако някой уточни точно как и с какви документи,за какъв период и на какъв размер имаме право в случай на напускане на работа след 12 работени месеца. Аз ще дам малко светлина за обезщетението за безработица ,ако след работа в чужбина ,решите да се приберете в България и там да се възползвате от това си право : 1. Право на такова имате,ако в рамките на година и половина имате работни 9 месеца ,може и да са разпокъсани,но крайният резултат да е 9 месеца. 2. Трудовият/вите договор/и и заповедта/ди за напускане от работодателят Ви. 3.Фишовете със заплатата Ви,където е и посочено какви и колко осигуровки са ви удържани. Ако във вашите фишове не фигурира това,тогава Ви трябва и извлечение от Финансцам ,в което са вписани осигуровките ,които сте заплатили-здравни,социални,за безработица и др.,месец по месец. 4.Попълнен формуляр Е102 от здравната каса ,в която се осигурявате ( този формуляр е по Европейска директива и трябва да е двуезичен-на немски и български) 5.Попълнен формуляр У1. Е тук не съм особено сигурна от къде точно се взима,(по точно от Германия).От приятел ,работел в Англия,разбрах,че го е получил от работодателя си.По неговото описание ,това е документ в които са описани пак осигуровките,които сте заплатили,но вече сумирани в периода на трудовата Ви заетост.Заприлича ми на немската годишна декларация. Не съм стигнала до пълно проучване на този документ и ако някой знае за него ,ще съм благодарна да го опише. Пак е по европейска директива и е общовалиден за всички европейски държави. И така ,със всички тези преведени документи МНОГО ВАЖНО!!!!!!! се прибирате в България и в СЕДЕМ дневен срок от напускането Ви в немската фирма ,трябва да се регистрирате в Бюрото по труда в населеното Ви място по БГ адресна регистрация. Изпуснете ли този седем дневен срок,изпускате си и правото на обезщетение. В Същият този седем дневен срок ,трябва да подадете и формулярът Е102 в регионалната Ви здравна каса,за да се признаят платените здравните немски осигуровки и в българската здравна каса. От там в същият този седем дневен срок трябва да подадете и У1с останалите документи в регионалният НАП. Пригответе си повече копия на всички документи. И започвате да чакате,дали няма да Ви поискат да попълните допълнителни формуляри, Чакането е доста ,ходенето по институции доста, желанието да Ви откажат също,но с упоритост крайният резултат е 90% от немската Ви заплата се изплащат за период от 6 месеца.Но не се настройвате реално за тези 90%, ,всъщност таванът е 1500 лв ( т.е.ако сте получавали 2000 евро заплата няма да вземете 1800 евро, а 1500 лв. ). Но за цели 6 месеца,така ,че си заслужава чакането и мотането.Ако имате малко стаж в трудовият си живот -месеците са 4. След 6 месеца на обезщетение за безработица,може да се върнете пак на работа в чужбина,до следващите 9 месеца за година и половина.Тази система може да практикувате само 3 години. Ако решите да започнете работа преди да изтекат тези 6 месеца,остатъкът Ви се натрупва за следващата година. Моят познат от Англия са го мотали и чакал цели 4 месеца,но в крайна сметка са му изплатили всичко със задна дата,т.е. от момента на регистрирането в бюрото по труда. ПАК напомням СРОКЪТ Е СЕДЕМ РАБОТНИ ДНИ! Изпуснете ли го ,нямате право на нищо! Не искам да ме обвинят някои потребители,които ще прочетат това в расизъм -нищо подобно нямам в предвид,Но всичко това научих от българи с ромски произход ,които системно и целофамилно практикуват тази система с години. Аз си нямах и идея,моята братовчедка ,която от 3 години работи сезонно в Германия и всяка година се прибира в БГ-също. Много българи не сме запознати със социалната ни система. Бях предупредена да не разгласявам много,много "тази далавера",но немога да се стърпя! Моят познат от Англия също е разбрал от наши ромски сънародници,които директно са го свързали с "момчета с фирма",които набавят необходимите документи срещу процент от сумата,която е получил от обезщетението за безработица. Е ,успял е ! Браво на нашите братя сънародници. Надявам се да съм била полезна,и се надявам някои с опит или информация също да се включи. Колкото повече информация,толкова по-добре.
  15. Здравейте,имам запитване и ако някой е компетентен, да се включи. Искам да консултирам и евентуално да оперирам дъщеря си тук в Германия.Аз се осигурявам в здравна каса,не съм на Миниджоб,нито в Джобцентър или на други помощи. Дъщеря ми е на осемнадесет,живее и учи в България и тъй като е още ученичка се води в моето домакинство. Та въпросът ми е мога ли по някакъв начин да я прикача към моите осигуровки и ако да ,как става това? Синът ми живее с мен тук в Германия и автоматично получи здравна карта чрез моите осигуровки. Значи ли ,че ако регистрирам дори и временно дъщеря си тук ,ще мога и на нея да изкарам такава ?
  16. Да ,благодаря за отговорът Ви.Нещата малко ми се позабавиха ,всъщност вече съм в новият град и на новото работно място,но още нямам регистрация тук и това ме бави да отида в Фамилиенкасе тук .Но смятам идната седмица да пътувам за старото си местоживеене и да отида до Фамилиенкасе там и да запитам какво точно да правя.Ще споделя после отговорът ,за да са осведомени и други в моето положение.
  17. Много благодаря за изчерпателният отговор. Информацията Ви е изключително полезна и напълно разбираема. Тъй като не исках да правя прекалено дълъг пост, не се впуснах в обяснения , че след 3- тият месечен изпитателен срок просто запитах, кога и как се процедира с полагащите ми се почивни дни, но бях грубо и бързо отразяна. Далеч съм била от идеята ,още от началото да искам пълната си отпуска. Но Вашето подробно пояснение ми е доста полезно за в бъдеще, както и за хора, които тепърва ще попадат в подобна ситуация! Още веднъж, благодаря!
  18. Здравейте, Отварям тази нова тема,тъй като цял ден , ровейки из форума не попаднах на подобна ,а има въпроси,които ме вълнуват. А може би не само мен. Ситуацията е следната: работя на трудов договор на пълен работен ден ,със срок 9 месеца.След като минаха първите 3 изпитателни месеца си направих устата естествено за Урлауб.Менаджърът бързо ме отряза ,че трябвало да направя 6 месеца във фирмата,и тогава мога да взема полагащата ми се почивка,която по закон е 2 дена за работен месец.И ето сега изтече 6-ят ми месец,но мен ме грабнаха други грижи и желания.Накратко ,сменям си местоживеенето и местоработата.Подадох Кундигунг,чийто срок изтича след седмица.Междувременно подписах предварително нов Контракт с новата фирма.При подписването директно зададох въпроса за Урлаб-кога и как мога да го взема. От там ми обясниха,че полагащите ми се годишно 26 дена в моя случай се разделят на 2.Едната половина от първата фирма и втората половина от втората фирма.Но в случая аз няма как да взема тези дни,тъй като ми бяха отказани ,а сега съм в период на Кундигунг. Бъдещата ми работодателка ми обясни,че все пак тези пари за Урлауб трябва да ми се изплатят,без значение дали съм ги ползвала или не.Също така тя не ми поставя никакви условия и срокове за ползването на останалите 13 -сет дена. Тъй като мениджърът на сегашната фирма е доста чепат от няколко дена се чудя как да го подхвана.Дали да го подпитам мило,и ако получа отказ да го заплаша със съд или директно и нахално да си поискам парите? Някой попадал ли е в подобна ситуация и ако е така как е излезнал от нея? Не ми се зарязват едни 400 евро ,поради незнание,но не ми се и влиза в излишни конфликти. Благодаря.
  19. Искам да споделя в темата. Свекърва ми почина преди 45 дена,на 78 години.Тя беше диабетичка и хипертоничка. Няма да се впускам в подробности как любимите и дъщеря и племенници я докараха тук, без никакви документи,освен личната и карта.Преди и аз да дойда тук,т.е., още намираща се в България и извадих персонална здравна карта,и то защото случаят беше спешен- беше постъпила в болница с диабетична криза..От болницата искаха за една седмица престой 3600 евро. Пак ще спестя перипетиите ми по документите,които трябваше да извадя с много молби ,почерпки и фалшиви пълномощни.Но ние си знаем-с малко повече късмет и чар и още нещо,в България всичко е възможно! Та след този болничен престой и изписаха лекарства,на стойност 230 евро на месец ( в България същите са 50 лв.).Но тъй като тя нямаше нужните документи- декларации от БГ пенсионно и от НЗОК ,не я приеха в нито една немска здравна каса. Лекарствата и се купуваха свободно.Но без нужният контрол,който никой лекар не поиска да извърши,без здравна немска карта,тя просто един ден получи масивен инсулт и след 5 дневна кома почина .И тук започнаха големите проблеми,които трябваха да се решават изключително бързо. Всеки ден в камерата на болницата струваше изключително скъпо за неусигурено лице. Преносът на тялото до България беше невъзможен,изискваше време за подготовка на документи от посолството,а и така и неразбрахме крайната цена. Само подочухме,че ще е над 6000 евро. Същата цена ,разбрахме,че трябва да платим и за погребение ,тук в Германия. Парцелите се купуват и следва годишна такса от около 150 евро за подръжка. В крайна сметка я кремирахме - срещу 3600 евро. Най-евтиният вариант за неосигурено лице в Германия. С този пост не искам да се оплаквам или възмущавам Просто искам да апелирам- НИКОЙ не е защитен от най-лошото. Мислете ,за всичко и бъдете готови на всичко! Не постъпвайте като роднините на моят съпруг,Тук неподготвените и неуките си плащат скъпо, За уточнение: на моят съпруг, колега ,също почина тук. Но тъй като беше осигурен и се лекуваше в немска болница,кремацията му струваше 800 евро и то,по-голямата част от сумата отиде за документи,които трябваше да се подготвят за България.
  20. Здравейте, От прочетеното по-горе,разбирам че сте минали през същата ситуация ,в която съм аз в момента.След седмица ми предстои преместване в друг град и на друго работно място.Вече имам новият трудов договор ,подписах го преди няколко дена.Но ми остава седмица от старият договор.Всъщност ми се получават 3 дена пауза между преместването.Това ще се получи и с новата ми адресна регистрация,но там промеждутъка ще е около седмица.Аз също чакам доста дълго детски и днес,когато отново телефонирах,за информация ми отговориха ,че ще ми ги изплатят октомври ,със задна дата естествено.Чудих се дали сега да ги информирам за преместването си,но реших да замълча.Засега.Бихте ли ми обяснили точният ред на изпращане на необходимите нови документи-нов трудов договор?,нова адресна регистрация? и ново училище за синът ми? Къде точно трябва да ги изпратя? Дали да не отида на място - в офисът на Киндергелд? Но в кой град- старият или новият? Наясно съм ,че това трябва да се случи,но ще ми е от полза съвет от личен опит.Това ще ми спести много ходения и напразни нерви. Благодаря!
  21. Здравейте ! Да се включа и аз в темата с една "хвалба" и едно въпросче. Започнах работа януари ,тази година , с данъчно облаганане клас 1.През март подадох документи за промяна на този клас в клас 3. Омъжена съм ,съпругът ми работи тук в Германия,но в българска фирма и няма адресна регистрация тук.Едното ни дете живее с нас ,другото е в България.Пиша това подробно,за да разберете Миш-Маша ,който сме забъркали.Макар ,че ние българите лесно разбираме такива ситуации,но за германците са непонятни и ми се наложи да извадя какви ли не документи от България,включително и актуално състояние на брака ми към тази година,адресна регистрация на детето ми в България,и с кого живее там..Та успях! Без никакви сложни проблеми,без откази и разкатаване,освен превода на поне 10-на документа.Сега съм клас 3. Разликата във фиша на заплатата ми е радостно за мен огромна.Смятам сега да пусна и данъчна декларация ,за да ми преизчислят предните 5 месеца.Някъде из форумите четох ,че това мога да направя и сега в средата на годината.Та въпросчето ми е....знае ли някой дали това е така или трябва да чакам краят на годината.Трудовият ми договор е в срок до ноември месец и не съм сигурна дали ще го продължа. Та пак няма да дочакам евентуално краят на годината.Ще бъда благодарна на някои с опит. Благодаря!
  22. Благодаря за отговора,с който потвърдихте това,което и аз си мислех.Че всъщност ,не съм одобрена за Arbeitsongeldи , и че ме препращат към друг вид помощи.Изчела съм всичко писано във форума по темата за Wohngeld i Kinderzuschlag,което ми беше доста полезно.Изтеглих си формуляра от нета и сега сядам да се мъча с попълването му.И аз се надявам на успех.Благодаря!
  23. Здравейте,имам спешен въпрос и ще се радвам на бърз отговор ,по възможност.Кандидатствах в Джобцентър,макар да знаех на 80 процента,че не няма да получа одобрение.Бързо получих отговор,в размер на 3 листа.Кое успях да преведа сама,кое с помощта на моята хазяйка...... Гугъл преводач няколко пъти ми превежда текстовете по различен начин.А ясно в писмото имам срок за отговор и добавяне на други документи.Та намерих малко свободно време и преведох дума по дума писмото.Оказа се ,че ме препращат да кандидатствам за Wohngeld i Kinderzuschlag.Именно второто ме обърка,тъй като още не получавам Kindergeld,а и хазайката ми толкова разбира от законодателството си,че ме дообърка,че просто трябва да приложа само входящият номер на Kindergeld (само с това разполагам).Най-отдолу в писмото имам срок до 23.06.2017,т.е. утре да подам тези молби ,иначе ще загубя правото си на помощ. Та въпросът ми е следния? Кое право ще загубя?- това на помощ от Джобцентъра или на това на WOhngeld i Kinderzuschlag? Те обвързани ли са по някакъв начин? От прочетеното из форума ,останах с убеждението,че не са,и дори напротив? Мога ли да кандидатсвам за Kinderzuschlag без още да имам реално одобрение за Kindergeld? И не е ли мое пожеланието,кога да кандидатствам за Wohngeld? И защо Джоб център ми изисква тези молби за помощи? За мен това е признак на отказ и препращане към други институции,но обвързан отказ със някакъв срок? Ако някой е компетентен или се е сбъсквал с подобна ситъация,ще се радвам на отговор.Благодаря!
  24. Здравейте,аз също съм в състояние чакаща от близо 6 месеца.Нo ще Ви отговоря от страна на моя опит за тези 6 месеца.Като Вас,от датата на подаването на документите във Familienkasse,2 месеца нямах никакъв отговор,а нормално по закон трябва да отговорят в рамките на 2 до 4 седмици.Потърсих в официалният им сайт информация ,как да следя статуса си онлайн,но за регистрация ми трябваше потребителско номерче,което също нямах.От питане на питане ,разбрах ,че този номер го получаваш с писмо от Familienkasse, в което най-вероятно те уведомяват за решението си.Та реших да се обадя на националния телефон,който пак взех от сайта. Там с потвърждение ЛИЧНО от мен на адреса ,рождената ми дата,имената на децата ми и техните рождени дати, ми продиктуваха номерчето.Пиша ЛИЧНО,защото помолих мой познат да говори вместо мен от страх ,че няма да разбера нещо.Но служителката изиска лично аз да си продиктувам данните.Та с този номер вече,отново се обадих и разбрах ,че трябва да попълня тези декларации 401 и 411. Никой не беше ме уведомил по никакъв начин ,че трябва да попълвам още документи. Намерих ги в офиса на Familienkasse в нашият град. Та исках с две думи да Ви кажа,че ако не се бях обадила и потърсила сама ,как се предвиждат документите,щях да си чакам още .Не ,че сега не чакам отново,но през 2 седмици звъня ,за да се интересувам как се предвижват нещата и от там ми отговарят,че още се работи по тях.Просто интересувайте се ,непрекъснато звъннете или ако имате възможност ходете на място.За да се реагира веднага на документи,които Ви липсват евентуално.Защото и набавянето на нови и нови "папири" също изисква време.08004555530-това е националният номер на Familienkasse.Дори и да използвате някой за преводач,пригответе се лично да си продиктувате данните. Успех!
  25. Ще Ви отговоря,макар,че винаги съм се възмущавала на скандали в Интернет пространството,особено по форумите.Те са създадени за взаимопомощ и изразяване на мнение,но не към участниците ,а към определена ситуация ,събитие,проблем.Явно сте събрали доста горчилка от пребиваването си в странство.Но следва да си я запазите за себе си.Всяка житейска ситуация е различна и явно вашата ,няма нищо общо с моята.Да ,може би не сте прочели добре думите ми,досега са ми помагали само германци,и никога българи,особено от турски произход.Те си се затварят в собствен кръг и ако си помагат ,то е помежду си. Аз също ползвам перфектен руски и английски,малко гръцки ,полски и немски.Но след като съм решила да работя в тази страна,да плащам тук данъци,да получавам тук социални привилегии съм длъжна да науча езика им и да общувам с тях на официалният им език.Не напразно най-сложното препятствие в едно общуване е ЕЗИКОВАТА БАРИЕРА. Явно Вие нямате желание да я преодолеете и затова не Ви се случват нещата. Относно образованието,май и Вие скоро не сте си били в родната България-едно ранно наизустяване на мат.таблица не прави образованието ни перфектно. Защото именно тя се наизустява-ей така на листче ,без много обяснения и примери.Както е и със цялата обемна информация в образователната ни система.Просто се наизустява! Сухо! И се помни до кога?Най-умните деца -до 3 дни! 8 от 10 деца не могат да запаметят тази пуста таблица до осми клас.До тогава мъки и слаби оценки.На кому е нужно това? Тук образованието е на съвсем различно ниво на преподаване и не е вярно,че високите доходи определят образованието на децата.Най-важното ,което немските учители следят е мотивацията на детето и спрямо нея те насочват, кой колко способности има да учи и кой няма такива.Не като в България-университетите ни пращят от студенти,на които родителите плащат семестриалните такси ,а те висят по заведения и купони.И накрая завършват с дипломи за професионалисти.Страшни кадри,няма що!Навсякъде има умни деца ,Госпожо и те винаги биват оценени -и тук ,и в България,и в Бангладеш....Но тук мързелът и арогантността не се толерират,за разлика от родната БГ. Наистина не доумявам с какво точно думите ми предизвикаха такава агресия у Вас срещу мен,но Ви отговарям не с цел да се " заяждам" ,а напротив.Искам само да поясня колко различни могат да бъдат мирогледите на различните хора и това не бива да влияе на междуличностните отношения.Тук в тази група аз открих страшно полезна информация за пребиваването ми в чужбина,не само в официално изнесената информация,а и в коментарите на потребителите и споделянето на всеки проблем индивидуално.Страхотно е ,че има такива групи и форуми,където човек може да зададе въпросите си на родният си език ,и макар да знае отговорите,да получи от всеки участник,минал преди това по неговият път,отговори,напътствия,споделяне на практики и мн.др. Ако съм Ви засегнала пак с нещо,не е било умишлено.Няма да продължавам темата,дори Вие да ми отговорите.Желая Ви успех ,в това което сте решили за себе си. И "попътен вятър",дори и да решите да се приберете в родината ни.Все пак рано или късно,всички се прибираме.....или почти всички.!
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..