Jump to content
Родени в България

Даниела Николова

Потребител
 • Мнения

  10
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  1

Даниела Николова последно спечели на 19 Септември 2017

Даниела Николова получи най-много харесвания!

Относно Даниела Николова

 • Ранг
  Член

Обща нформация

 • Град
  Варна
 • Страна

Последни посетители

974 профилни разглеждания
 1. Здравейте, опитахме се да Ви напишем лично съобщение с молба за координати на данъчен съветник.

  За съжаление има проблем с изпращане на лични съобщения до Вас. Не могат да се изпращат.
  Опитахме от два различни профила, но без успех.

  Бихте ли ни предоставили тази връзка Вие на лични.
   

  1. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Здравейте Даниела,

   предполагам , че просто кутията ми с лични съобщения е препълнена и по тази причина не можете да ми пратите вашето съобщение.

   След малко ще я разчистя, така че ще мога да получавам и пращам съобщения. От написаното от вас по-горе не можах да разбера дали искате координати на данъчен съветник. Ако е така, кажете ми има ли значение в кой район на Германия трябва да се намира този съветник и трябва ли да говори български език.

   До скоро ...

  2. Даниела Николова

   Даниела Николова

   Благодаря, пиша на лични.

 2. Да, в нашия случай е точно така- различни постоянни, еднакъв настоящ.
 3. Здравейте на всички! Хубава новина за нас. Отпуснаха ни детските. Нямаме брак. Молбата подаде той, изпратена до Майнц. Трябваше да докажем, че имаме еднакъв настоящ адрес в България. Всички други документи- както са описани. Формулярът от служба социално подпомагане, за който се говори във форума, не сме попълвали, поискаха ни справка в свободен текст, която от службата ни изготвиха без проблем. Изтеглихме документите на български от Фамилиен кассе. Попънихме на латиница. Не сме ги превеждали. Преведохме само служебните бележки за адреси, за доходи и от училището на детето, както и акта за раждане. Ако някой иска да пита нещо- кажете. Единствения ни проблем- получихме писмо в което се казва, че ни намаляват сумата с размера на българските детски. Защо: От справката, която представих е видно, че не получавам детски в България, но не се знае по КАКВА ПРИЧИНА не ги получавам. Дали защото не съм ги поискала или защото нямам право. Някой доказвал ли е, че няма право на детски в България поради ограничението в дохода? Сега се водим на еднакъв адрес и трябва моите доходи да се съберат с неговите и естествено, че надвишават 400 лв на човек на месец. Как става това?
 4. Както аз го разбрах, службите не се интересуват от семейните отношения /ние не сме женени, а ни отпуснаха детски/. За това съм сигурна. Също съм сигурна, че няма никакво значение при кого са родителските права, защото германските служби не събират такава информация. Те не изискват съдебните решения за развода. По-скоро се интересуват да са лицата от едно домакинство. На нас ни искаха да докажем общ адрес и в България, макар че той има настоящ адрес в Германия. В този смисъл, най-вероятно бившият Ви съпруг няма да има право на детски за вашето дете. Освен ако формално не го регистрирате с настоящ адрес, еднакъв с този на съпруга Ви в България. . Тоест бащата и двете му деца трябва да са на еднакъв настоящ адрес, за да се получат детските. Все едно, че втората му жена гледа вашето дете. Аз ви съветвам, казусът е сложен, обърнете се към адвокат в Германия, който говори български. Има такива кантори. Има такава тема и във форума. Ако е за кратка консултация, колкото да разберете имате ли шанс, вероятно няма да Ви поискат пари. А ако искате да сте по-сигурни - могат да Ви подготвят и документите, за което си има тарифа.
 5. Здравейте, наскоро преминахме през тази процедура. Формулярите се попълват от съпруга Ви, защото той има осигурителен номер. Той представя и бележката от работодателя, приложена в единия от формулярите. Консултирахме се и с адвокат, името съм записала в секцията за адвокати през м.октомври-ноември 2017 г. /не помня датата/ Изтеглихме формулярите от сайта, посочен в началото, попълнихме българските версии на документите с латински букви и на немски, то почти няма текст освен лични данни. Не сме попълвали формуляри "Е четиристотин и нещо си", а само основните документи, които са указани в упътването. Страниците на паспорти/лични карти, акт за раждане на децата, удостоверения за настоящ адрес на всички, удостоверение, че детето посещава училище. Аз подадох и информация за доходите си- служебна бележка. Всички приложени документи, освен заявленията от Фамилиен кассе - служебни бележки, акт за раждане - с официален превод на немски. Знаехме, че не е задължително, но и че така ще стане по-бързо. След 3 месеца получихме писмо, че искат още информация от социалната служба в България, както и да докажем, че тук, в България, се водим на един и същ настоящ адрес. Изпратиха един формуляр, който трябваше да се попълни от кметството, във връзка с адресите. А справката за получените детски назад във времето ни поискаха в свободен текст. Подадох молба в службата и за 1 седмица стана. До два месеца след това ни изплатиха за старите периоди. Сега имаме срок за един документ във връзка с промяна на статус, който трябва да изпратим и се надявам да няма проблеми за текущите детски.
 6. Адвокати с български език в Германия

  Tzankova & Uhing Beratung GbR http://www.consult-bg.de/ Звънях им по телефона, бяха много любезни, отговориха ми на всички въпроси и извършват широка гама от административни услуги, специално за българи.
 7. Формуляри за Kindergeld (детски надбавки) в Германия

  Здравейте, Люси, аз го свалям от сайта на Министерство на социалната политика и в във уорд. https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=396 Вижте, може там да е по-актуален от този, с който разполагате.
 8. Здравейте, искам да ви информирам какво става по случая - родителите нямат брак, бащата живее и работи в Германия. Свързах се с консултант в Германия, която беше така любезна да ми даде консултация по телефона и ми обясни следното: Когато родителите нямат брак, трябва да докажат съжителство в България, тоест да имат еднакъв адрес в България, което се доказва с формуляра Е401. Ако не е така - нямат право на детски и край.
 9. Формуляри за Kindergeld (детски надбавки) в Германия

  Аз не съм минала през това, ама докато някой знаещ коментира, да ви насоча, че на първата страница Крякащата тайфа подробно е обяснил за тях. Аз разбрах, че може да се попълнят на български, а после да се препишат в немския формуляр, за яснота на служителите. Със сигурност няма апостил, нито официален превод, защото тези формуляри са международни.
 10. Здравейте, според мен за Фамилиенкасе е важно кой полага грижи за детето. Ако то живее с вас, може да стане. Аз мисля, че не пречи да пробвате. Само че не зная, и в този случай, както и в моя, кой трябва да подаде молбата- вие или майката.
 11. Здравейте, Даниела.В момента проучвам форумите относно детски надбавки в Германия.Случаят на моята дъщеря е подобен на Вашия.Срещнах мнения,че молбата трябва да се подаде от родителя, в чието домакинство  живее детето- тоест майката в България.

  1. Даниела Николова

   Даниела Николова

   Здравейте, и аз срещнах такива мнения, но все пак решихме да пуснем от името на бащата и да маркираме, че не сме постоянно разделени и да впишем, че бащата осигурява основната част от издръжката на детето. 

   Ще подадем до края на месеца и ще пиша когато получим отговор.

  2. Mariana Kostova

   Mariana Kostova

   OK,ще ви бъда благодарна.

  3. Даниела Николова

   Даниела Николова

   Здравейте, не бях влизала във форума отдавна. Ние сме към приключване на процедурата. Първите пари пристигнаха- за старите периоди, а за другите трябва още един документ, защото са сменени обстоятелствата.

   Ние подадохме документи от името на бащата, изтеглихме българските варианти и писахме на латиница.

   Отделно най-основните документи изпратихме с първото подаване, преведени на немски- акт за раждане, удостоверения за настоящ адрес, служебни бележки за доходи и от училището.

   Най-важното от всичко беше да докажем, че сме на еднакъв настоящ адрес в България. Те ни изпратиха специален формуляр за това.

   Ние не се водехме на еднакъв адрес, та се наложи той да ми изпрати пълномощно и да му сменим адреса тук.

   Но това стана и вече всичко е наред.

   На мен ми остана проблема с това как да докажа, че нямам право на детски в България, защото в момента получаваме германските детски с приспаднат размер на детските в България.

   От нашата социална служба ми казаха, че трябва да подам документи за детски тук,  така че да получа отказ.

   Ще пиша какво е станало.

 12. Здравейте, благодаря на модераторите и на участниците за отзивчивостта и пожелавам на този форум успех! Изчетох и тази тема, и на други места, но не успях да намеря отговор на моя казус, затова задавам въпрос тук. Първо да кажа, че се запознах с това ръководство, което е на български и касае трансграничните случаи и го препоръчвам. От него, например, ще разберете защо документите вече се насочват към Майнц: https://www3.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mtc3/~edisp/egov-content446615.pdf?_ba.sid=EGOV-CONTENT446624 В него има някакво витиевато описание на моя случай., но не го разборам, дано да има някой в практиката си да го е минал. Ние с бащата на детето ми нямаме брак, но имаме акт за раждане, в който фигурират имената и на двамата като родители. Той работи в Германия от 6 години, а аз и детето сме в България. Със сигурност щом той се осигурява и има всички регистрации, трябва да има право на детски. Въпросът е кой да подаде молбата - аз или той. Според мен трябва да я подаде той, но някъде четох за получени откази, ако детето не се отглежда в домакинството на родителите. В примера в ръководството, на г-н Мюлер жена му живее във Франция, а той - в Германия, обаче работи в Австрия и в даден момент молбата трябва да се подаде от нея. Ама... това ми изглежда много невероятно. Никак не ми се иска да чакаме 1 година и да получим отказ, още повече, че имаме право и за години назад, което с чакането ще се изгуби. Ако аз подам молбата изобщо не си представям как ще водя кореспонденция с касата от България, струва ми се невъзможно. Благодаря!
×