Jump to content
Родени в България

Даниела Николова

Потребител
 • Мнения

  3
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  1

Даниела Николова последно спечели на 19 Септември

Даниела Николова получи най-много харесвания!

Относно Даниела Николова

 • Ранг
  Новак

Обща нформация

 • Град
  Варна
 • Страна

Последни посетители

52 профилни разглеждания
 1. Аз не съм минала през това, ама докато някой знаещ коментира, да ви насоча, че на първата страница Крякащата тайфа подробно е обяснил за тях. Аз разбрах, че може да се попълнят на български, а после да се препишат в немския формуляр, за яснота на служителите. Със сигурност няма апостил, нито официален превод, защото тези формуляри са международни.
 2. Здравейте, според мен за Фамилиенкасе е важно кой полага грижи за детето. Ако то живее с вас, може да стане. Аз мисля, че не пречи да пробвате. Само че не зная, и в този случай, както и в моя, кой трябва да подаде молбата- вие или майката.
 3. Здравейте, Даниела.В момента проучвам форумите относно детски надбавки в Германия.Случаят на моята дъщеря е подобен на Вашия.Срещнах мнения,че молбата трябва да се подаде от родителя, в чието домакинство  живее детето- тоест майката в България.

  1. Даниела Николова

   Даниела Николова

   Здравейте, и аз срещнах такива мнения, но все пак решихме да пуснем от името на бащата и да маркираме, че не сме постоянно разделени и да впишем, че бащата осигурява основната част от издръжката на детето. 

   Ще подадем до края на месеца и ще пиша когато получим отговор.

 4. Здравейте, благодаря на модераторите и на участниците за отзивчивостта и пожелавам на този форум успех! Изчетох и тази тема, и на други места, но не успях да намеря отговор на моя казус, затова задавам въпрос тук. Първо да кажа, че се запознах с това ръководство, което е на български и касае трансграничните случаи и го препоръчвам. От него, например, ще разберете защо документите вече се насочват към Майнц: https://www3.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mtc3/~edisp/egov-content446615.pdf?_ba.sid=EGOV-CONTENT446624 В него има някакво витиевато описание на моя случай., но не го разборам, дано да има някой в практиката си да го е минал. Ние с бащата на детето ми нямаме брак, но имаме акт за раждане, в който фигурират имената и на двамата като родители. Той работи в Германия от 6 години, а аз и детето сме в България. Със сигурност щом той се осигурява и има всички регистрации, трябва да има право на детски. Въпросът е кой да подаде молбата - аз или той. Според мен трябва да я подаде той, но някъде четох за получени откази, ако детето не се отглежда в домакинството на родителите. В примера в ръководството, на г-н Мюлер жена му живее във Франция, а той - в Германия, обаче работи в Австрия и в даден момент молбата трябва да се подаде от нея. Ама... това ми изглежда много невероятно. Никак не ми се иска да чакаме 1 година и да получим отказ, още повече, че имаме право и за години назад, което с чакането ще се изгуби. Ако аз подам молбата изобщо не си представям как ще водя кореспонденция с касата от България, струва ми се невъзможно. Благодаря!
×