Jump to content
Родени в България

Aleksander

Потребител
 • Мнения

  197
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  41

Всичко публикувано от Aleksander

 1. Оказва се, че е много проста работа. Отивате в съответния Гевербеамт (по район), казвате: - "Добър ден, их виль абмелден." и давате гевербето. След това ви питат: - "Зайт ван? (от кога?)." Казвате някаква дата и това е всичко, отнема около две минути и е безплатно. Повдигам темата защото аз и жена ми не знаехме, а на нея й се наложи да затвори своето гевербе миналата година. Обърнахме се към фирма, която извършва такива услуги. Става дума за онези фирми където уж помагат. Та срещу 30 евро се попълниха едни дълги формуляри. Няколко месеца(!) след това получихме писмо, че не е посочена искана дата за закриване (тук може да се затваря със задна дата), това ни коства още пари и много време. Пълно е с хора и фирми, които "помагат" срещу уж символична сума, това далеч не е така.
 2. За по-голяма прегледност премествам картата в първото мнение от темата (ред. 1984). Така изглежда актуалното към момента географското разположение на центровете за безплатни консултации, чиито адреси са публикувани в темата. Интеграционен център - Хамбург / Integrationscenter Hamburg Изключително полезна връзка за новопристигнали в Германия, оказва всякаква помощ на хора с желание да се интегрират. Може да търсите госпожа Елена Вреде. С нея може да разговаряте на български като всички услуги са безплатни. Elena Wrede Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer (MBE) Kreuzweg 7 20099 Hamburg Telefon: +49 (0)40 2840 7849 15 E-Mail: elena.wrede@awo-sh.de
 3. Право на Wohngeld в Германия

  Имахме подобен проблем с нашия хазяин преди години. Обявихме на място, че отказва да попълни съответният документ. От службата му се обадиха в наше присъствие и го попитаха защо. На следващият ден проблемът беше решен. Ставаше въпрос за нещо друго, но ситуацията е аналогична.
 4. Мюнхен или Дрезден?

  Здравейте, малко късно се включвам в темата. Въздържах се, защото обикновено мненията ми са малко крайни и категорични и не исках да влияя негативно върху избора. И все пак това е може би най-интересната, за момента, тема във форума. И така, ако трябва да избирам между Дрезден и Мюнхен бих зачеркнал на секундата Дрезден и бих добавил друг град. Първо Дрезден е част от бившата източна Германия. Разликите все още стоят най-вече в манталитета на хората и донякъде в сивия цвят на околностите. Друг важен момент е езика. С моя слаб немски установявам, че почти не разбирам хората и от двете области. Имах познат немец, който идваше от Бавария, който ми сподели, че като дошъл в Хамбург му се наложило отново да учи немски!!! Малко съм пристрастен, но според мен най-добрият избор за град за живеене и първоначално установяване е Хамбург. 107 квартала, много паркове, красота и история, пристанище, хубави хора, толерантност към чужденците, ужасен трафик, скъпи и трудни за намиране квартири, безплатни детски градини и много възможности за развитие. Освен това ако изберете Хамбург може да разчитате на нашата скромна помощ. Поздрави,
 5. Аз бих помогнал с въпроси. След като е толкова трагично положението, защо съпругът ви работи там от 2015-та?!? Има достатъчно работа при нормални условия. Защо до сега не сте отишли в Цол, там дори може да си заявите преводач и да опишете историята си на български?
 6. Честит Празник

  Днес е 2-ри юни!
 7. Здравно осигуряване

  Би било изключително безотговорно. Ще ви хванат почти веднага и ще ви коства много. А при такъв залог вероятно всичко.
 8. Здравно осигуряване

  Веднага. Предполагам, че не става дума за фиктивно осигуряване, а за реален трудов договор и работа на място.
 9. Намерих интересен коментар по темата: "Вече не съм толкова критичен към терористите в западните столици! Ако имаха по голям бутон на бюрото от този на Тръмп, нямаше да са терористи, а велики демократи! " Ves Yanev
 10. С дете на улицата в Германия

  Има опасност спора да стане дълъг. 1. "Независимо от обстоятелствата" не включва деца. 2. Как е обявено, че сградата ще се събаря? Устно твърдение на хазяина? Не се спомена за писмени предупрежения, срокове, табела на вратата. Как ще изглежда денят на събарянето? Полицията ще дойде и с шутове ще разкара наемателите и ще изхвърли багажа? 3. Дискриминация към определени групи - да и това е естествено и предвидимо предвид групите. Места с повече от едно български семейства е живо чудо. Няколко дни преди заплата е спокойно после настава шум, крясъци, чалга, пиянски истории, жалби, полиция. Ако не е едното е другото. Дори боклука не се изхвърля нормално, следват бележки от хаусмайстери написани като за малоумни, глоби от сметоизвозващи фирми и т.н. Говоря от лични наблюдения. В Харбург, квартал на Хамбург, има блокове на които им казват българските блокове. 4. Естествено, че бежанците са предпочитаната група. Там проблемите се обясняват с манталитет, а наема е гарантиран от държавата. И какво от това? Трябва ли да живеем с мисълта, че сме онеправдани?
 11. С дете на улицата в Германия

  Аз мисля, че твърде много неща се изписаха по темата, повечето излишни. Няма сила и власт в Германия, която да ви изведе на улицата ако сте с дете. За това и агенции и наемодатели се дърпат когато го разберат. Не могат да ви изгонят дори и да не плащате наем. Така, че решението на вашият проблем е изключително просто. Заявявате на сегашният хазяин, че няма да мръднете от там докато не ви осигури ново жилище, което да ви устройва. Аз бих го уведомил писмено, цитирайки неговите обещания и бих отишъл в полицията за всеки случай, за да са предупредени, а и за да го уведомят, че закона е на ваша страна. За емигрантите важи закона за естествения подбор, т.е. има такива, които се справят със ситуациите докато влязат в релси и такива, които не успяват и се връщат в Бг. В момента, в който започнете да твърдите, че някой ви е длъжен с каквото и да било започвате да се приближавате към втората група. Това, че сте с дете не ви дава преднина пред останалите. Познавам семейство с две деца, които живеят в една стая вече две години. И те развиваха теории, че тая или оная служба ще им помогнат или, че са длъжни да им намерят жилище и т.н. Сдобиха се със всякакви видове документи като нуждаещи се и толкова. Минаха през периода - "Германия е гадна и всички са боклуци и мошеници". Сега се кротнаха и мирно и кротко чакат шанса си. В подобна ситуация са хиляди семейства. И ние бяхме в същата ситуация повече от година. Никой не ви игнорира, защото сте българи или защото сирийците и респективно Путин са виновни. Просто няма достатъчно жилища. Трябва ви малко вяра, упоритост, търпение и твърдост. Едно по едно, всичко се нарежда.
 12. Здравейте, отварям тази тема защото засяга хиляди българи не само в България, а и по света. Не е тайна, че всеки втори или трети дължи пари на някоя банка. Дори може да се твърди, че има немалко българи тръгнали на гурбет именно за да погасяват дълговете си. Всичко това се дължи на една безумна система довела до масово заробване на обикновените хора. Аз също изплащам кредит. Наскоро установих, че банката (Пощенска банка) е постъпила крайно некоректно с мен, увеличавайки лихвата по кредита без мое знание до 18%!!! И от години плащам лихви, които до сега са надхвърлили два пъти размера на кредита, а главницата е спаднала едва с една пета! От една страна, да, банките са лоши. Те се възползват от нашето незнание, от това, че им се доверяваме в трудни за нас моменти и най-вече от това, че се възползват от нашата беззащитност пред безумната система, която защитава банките от нас. Всъщност темата не е за лошите банки, а за начина по който да се защитим и да потърсим правата си. Вече почти два месеца се занимавам с това. Все още съм на етап търсене на подходящ адвокат. Наскоро, за себе си, открих нещо, което допълнително ме отврати от безумната система. Събирайки информация в интернет, попаднах на множество адвокати, които в различни интервюта се пенявят и обясняват колко са лоши банките и колко е лесно да заведем и спечелим дело. До този момент издирих четирима от тях. Оказва се, че всичко е вятър. Номера е да се привлекат клиенти, които отново да си дават парите срещу обещания за защита на интересите. Предполагам, че повечето хора в моята ситуация мислят същото. Повечето адвокати се възползват по същия грозен начин от нас. Първата адвокатка, с която говорих в момента в който разбра, че съм в Германия отсече хонорар 2000 евро и почваме. Всичко било сигурно и после съм щял да си възстановя парите. Друг ми поиска 75 лв. за да прецени дали има смисъл да почваме. После поиска още 250 за друго и т.н. Трети поиска 2000 лв. Сега отново чакам становище от четвърти. Попаднах на интересно твърдение в интернет според което банките плащат на адвоката за да увъртат и скриват възможностите пред клиентите си. Не знам дали това е така, но това, което знам със сигурност, е че колкото са гнили банките толкова са гнили и адвокатите като цяло. Нима не е очевидно когато има нередност от страна на банки? Защо няма две еднакви становища от страна на адвокати? Защо няма две еднакви тарифи? Какъв е начина да намерим свестен адвокат или да се защитим от такъв когато ни подвежда? Ако някой има опит в тази тема нека сподели, че аз определено се обърках, а имам нужда от конкретни действия срещу измамниците от Пощенска банка. Също така идеята ми е да направим списък с адвокати, на които можем да се доверим.
 13. Здравейте Ангелина, тази работа не е толкова проста както, вероятно ви изглежда. Дани достатъчно ясно ви го каза още вчера. Бъдете спокойна, този лош (за вас) човек няма как да се облажва за сметка на детето си. Излишно е да изброяваме надълго и широко причините поради, които немската система не може да бъде излъгана лесно.
 14. 1. Вие изобщо нямате работа с БАМФ. Избирате си училище, то ви взима данните и си комуникира с тях. Не е необходимо да взимате разрешение за нещо, което ви се полага по подразбиране. 2. По въпроса с учениците и изучаването на език вече е писано тук. Само да добавя, че БАМФ няма отношение към учениците. Държавата ви задължава те да учат. Абстрахирайте се от логика и чужди предположения, а просто питайте за интеграционно училище.
 15. Това, че е немец не го прави автоматично компетентен. Законът си е закон и ако той ви дава право да напишете въпросното писмо значи няма място за страх. Какво означава "автоматично в кошчето"? Когато отидете при кой да е държавен служител и му кажете съгласно кой закон имате претенции то няма как да ви пренебрегнат или върнат. Казвам го от личен опит. Освен това забелязал съм, че в Германия логика и правила не винаги са едно и също нещо.
 16. Помогнете ми с превода ...

  "Доказателства за спестявания (спестовни сметки, депозитни отчети, животозастраховане с доказателство за текущата стойност на откупуване, договори на Bauspar и др.) Респ. във вашия случай доказателството за размера на размера на размера на разпуснатата застраховка живот и доказателство за притока (извлечение от сметката в копие)" Следващият път използвайте https://translate.google.bg/
 17. Честит Празник

  Христос Воскресе!
 18. Това копи/пейст от някоя фейсбук група ли е?
 19. Ние добавихме бащиното име в немския акт за раждане. Имаше такава графа. Съответно нямахме проблеми при издаването на българския акт с трите имена, но сега цирка е в Германия. Оказва се, че във всички официални документи на малкия се използват малко и бащино име взети заедно.
 20. Истината е, че в България всичко е до такава степен счупено, че не знам дали си струва напъна човек да е поне до някъде изряден. Мога книги да напиша за абсурдите когато оформяхме документи за брак, а по късно и за име и акт за раждане на малкия само и само да се знае, че е българче. Да не говорим за идиотизмите свързани с това да имаш фирма и да не можеш да я закриеш, в моя случай ЕООД. Трупат ми се някакви актове за хиляди левове и то само защото не съм подал нулеви декларации, да не говорим за банки и т.н. Реших проблема кардинално, просто отсвирих всичко и всички. Всички ние или поне повечето не сме от хубаво тук в чужбина и целта ни не е да сме тук, а да не сме там! Така, че решението идва от само себе си. Колкото и да се дърпаме в къщи явно идва времето да си вземем немските паспорти и да се разделим с Абсурдистан окончателно
 21. Честит Рожден Ден! 

 22. "Никой не се ражда космополит, и всеки има своя родина. Как да не загубиш връзка с нея и да живееш пълноценен живот? Това трябва да се научи." Жан Рено
 23. Забелязал съм, че в-к Капитал периодично подхващат някаква тема, често тенденциозно, и лазят по нервите на нормалните хора. Напоследък темата е свързана с това как хората се завръщали в България, едва ли не масово. Не знам каква е целта на подобни внушения. Някак си доста "случайно" това съвпада с прословутата идея на президента да се направел регистър на българите в чужбина. Факт е, че има хора, които се връзват на тези неща. По-интересен е въпроса с кава цел се пускат тези "новини". Елементарната логика показва, че и в твърденията на Капитал и в идеята на президента няма никакъв смисъл. Интересно ми е да чуя мнения по този въпрос.
 24. Здравейте, да, това е много неприятно и е част от онази Германия, която понякога ми идва в повече. За съжаление и аз не мога да отговоря конкретно, но се порових и попаднах на следното: https://www.wbs-law.de/waldorf-frommer/ Доколкото разбрах, с моя слаб немски, няма повод за огромни притеснения, по-скоро за много неудобства и нерви Ето и адвокатска кантора, която може да ви помогне. Твърдят, че са обработили над 7000 подобни жалби. http://www.abmahnungs-abwehr.de/waldorf-frommer-abmahnung/ Бих искал да разбера името на бг адвоката поискал 1000 евро . Правило номер едно в Германия - далеч от адвокати с български език! Те са алчни и спекулират с незнанието и слабостта ви, често са недостатъчно компетентни, по-точно компетентни по всички въпроси! Пъти по-евтино и резултатно ще ви излезе ако отидете с преводач при който и да е немски адвокат. Успех!
×