Jump to content
Родени в България

Aleksander

Потребител
 • Мнения

  180
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  30

Всичко публикувано от Aleksander

 1. Здравейте, отварям тази тема защото засяга хиляди българи не само в България, а и по света. Не е тайна, че всеки втори или трети дължи пари на някоя банка. Дори може да се твърди, че има немалко българи тръгнали на гурбет именно за да погасяват дълговете си. Всичко това се дължи на една безумна система довела до масово заробване на обикновените хора. Аз също изплащам кредит. Наскоро установих, че банката (Пощенска банка) е постъпила крайно некоректно с мен, увеличавайки лихвата по кредита без мое знание до 18%!!! И от години плащам лихви, които до сега са надхвърлили два пъти размера на кредита, а главницата е спаднала едва с една пета! От една страна, да, банките са лоши. Те се възползват от нашето незнание, от това, че им се доверяваме в трудни за нас моменти и най-вече от това, че се възползват от нашата беззащитност пред безумната система, която защитава банките от нас. Всъщност темата не е за лошите банки, а за начина по който да се защитим и да потърсим правата си. Вече почти два месеца се занимавам с това. Все още съм на етап търсене на подходящ адвокат. Наскоро, за себе си, открих нещо, което допълнително ме отврати от безумната система. Събирайки информация в интернет, попаднах на множество адвокати, които в различни интервюта се пенявят и обясняват колко са лоши банките и колко е лесно да заведем и спечелим дело. До този момент издирих четирима от тях. Оказва се, че всичко е вятър. Номера е да се привлекат клиенти, които отново да си дават парите срещу обещания за защита на интересите. Предполагам, че повечето хора в моята ситуация мислят същото. Повечето адвокати се възползват по същия грозен начин от нас. Първата адвокатка, с която говорих в момента в който разбра, че съм в Германия отсече хонорар 2000 евро и почваме. Всичко било сигурно и после съм щял да си възстановя парите. Друг ми поиска 75 лв. за да прецени дали има смисъл да почваме. После поиска още 250 за друго и т.н. Трети поиска 2000 лв. Сега отново чакам становище от четвърти. Попаднах на интересно твърдение в интернет според което банките плащат на адвоката за да увъртат и скриват възможностите пред клиентите си. Не знам дали това е така, но това, което знам със сигурност, е че колкото са гнили банките толкова са гнили и адвокатите като цяло. Нима не е очевидно когато има нередност от страна на банки? Защо няма две еднакви становища от страна на адвокати? Защо няма две еднакви тарифи? Какъв е начина да намерим свестен адвокат или да се защитим от такъв когато ни подвежда? Ако някой има опит в тази тема нека сподели, че аз определено се обърках, а имам нужда от конкретни действия срещу измамниците от Пощенска банка. Също така идеята ми е да направим списък с адвокати, на които можем да се доверим.
 2. Забелязал съм, че в-к Капитал периодично подхващат някаква тема, често тенденциозно, и лазят по нервите на нормалните хора. Напоследък темата е свързана с това как хората се завръщали в България, едва ли не масово. Не знам каква е целта на подобни внушения. Някак си доста "случайно" това съвпада с прословутата идея на президента да се направел регистър на българите в чужбина. Факт е, че има хора, които се връзват на тези неща. По-интересен е въпроса с кава цел се пускат тези "новини". Елементарната логика показва, че и в твърденията на Капитал и в идеята на президента няма никакъв смисъл. Интересно ми е да чуя мнения по този въпрос.
 3. Училище

  Здравейте Милена, самият факт, че получавате писмо означава, че сте длъжна да посещавате училище на тази възраст. Такъв е закона. Освен това посещаването на училище е свързано с доста отговорности. Например не можете да напускате страната когато пожелаете извън ваканциите без специално разрешение от училището, и т.н. и т.н. Това, че посещавате задочно училище в България едва ли ще е сериозно приет довод тук. В писмото, което сте получила най-вероятно даден срок, в който да се обърнете към съответна институция. Ако не искате неприятности идете на място и се информирайте. От всичко това за вас има един огромен плюс. Ще ви пратят на интеграционно училище където ще учите немски по най-добрият за вас начин. Успех!
 4. Здравейте, като за начало си направете труда първо сама да потърсите информация във форума. Има предостатъчно изписано по този въпрос. Относно социалните помощи и правата ви - защо никой не пита за работа? Видове, възможности, начини за търсене, квалификация и преквалификация и т.н. и т.н. Може да изглеждам груб, но ние също гледаме деца и се борим, оцеляваме и развиваме разчитайки на правото си на труд, а не на помощи!
 5. Завръщане в България

  Много ми хареса дефиницията за песимист Темата е много интересна и подходяща за чаша бира след гледане на филма "Красив ум". За тези, които не са го гледали прилагам линк: https://filmi2k.com/a-beautiful-mind-krasiv-um-2001-bg-audio/ За съжаление имам ужасното усещане, че всеки момент ще се появи табелка с надпис: >>> Докато четете това, 70 човека напуснаха България. <<<
 6. Завръщане в България

  Основният закон на бизнеса гласи, че за да спечелиш паричка трябва да направиш така, че друг да не я спечели. Горе, долу това описва положението в съвременния свят където за да е добре една държава, то това е възможно само ако околните са зле. Говорил съм с доста колеги, също чужденци. Всеки описва подобна на българската ситуация. Става дума за всички от бившия соц. лагер. Само да не вземе някой да ми обяснява, че унгарците или чехите са много добре, за това и те са тук по строежите... "Водещите" държави нямат интерес от проспериращи България, Румъния и т.н. Именно за това престъпниците, които управляват България се вписват в европейския интерес. Да, финансират ни по различни проекти, нашите крадат парите и стават по-силни. България е опасана от "кръгове" и групировки, които с нокти и кръв ще се борят за статуквото. От друга страна ние, които бягаме за да запазим достойнството си и да оцелеем живеейки, уж по-добър живот, сме крайната цел. Готови, отгледани, научени и неоплакващи се, част от съвременното класово общество. Мой колега ми разказа за документален филм, който гледал преди десетина години (в Германия) където се коментирало, че на немската икономика са й необходими минимум 100 хиляди емигранти годишно. Те са мотивирани и работят всичко, което немците не биха работили, да не изброявам. Проблемът бил, че те създавали семейства и раждали деца, които не искат да работят това, което техните родители работят. Това също е от полза, защото немците не искат да раждат деца и по този начин се влива "свежа кръв" в нацията, която е все по-застаряваща. Днес, години по-късно е видно, че същата схема се прилага от всички останали държави наричани от някои Г-8, Г-20 и т.н. И изведнъж, хоп, не достига човешка маса. За това хайде да разбием Украйна и т.н. и да клатим Сирия за да може да има емигрантски поток от свежи работници като ситото ще е Турция. И т.н. и т.н. Е, при цялата тази картинка как да не получават заслужени хвалби и прегръдки нашите хубавци. Нали те поддържат #СХЕМАТА. От всички нас, останалите се очаква да живеем с чувството на вина, че не правим достатъчно за да променим това, а живеем за да плащаме сметки и да оцеляваме обосновавайки се с грижа за семейството. Все пак и за нас е помислено, можем да пращаме левчета, плакнейки съвестта си, в "Българската Коледа".
 7. Здравейте Ангелина, тази работа не е толкова проста както, вероятно ви изглежда. Дани достатъчно ясно ви го каза още вчера. Бъдете спокойна, този лош (за вас) човек няма как да се облажва за сметка на детето си. Излишно е да изброяваме надълго и широко причините поради, които немската система не може да бъде излъгана лесно.
 8. Вместо да сменяш гражданството може би е време да смениш града (провинцията). До сега, в Хамбург, не съм се сблъсквал с проблемите, които описваш Иначе темата и за нашето семейство е актуална и много интересна. Периодично се сещаме за това и все намираме причини да отложим процедурата, която всъщност е много проста. Истината е, че каквото и да се коментира, немското гражданство дава една голяма сигурност и защита за цялото семейство.
 9. Към файла 5 000 Български пословици и поговорки Съставители Милко Григоров, Костадин Кацаров 5000 Български пословици и поговорки Първа част Второ допълнено издание Редактор Георги Досев Художник Георги Чаушов Худ. редактор Румен Ракшиев Техн. редактор Лиляна Коларова Коректор Милка Войникова Дадена за набор на 26. V. 1869 г. Подписана за печат на 31. VII. 1969 г. Печатни коли 24 Издателски коли 12 Формат 65/92/32 Тираж 60 000+93 Издателски № 17524/III-7 Цена 0,90 лв. Държавно издателство „НАУКА И ИЗКУСТВО“ София, 1969 Държавна печатница „Георги Димитров“ Индекс БФ-1 Сканиране, разпознаване и корекция: Светослав Иванов, 2013 Качен от Aleksander Качен на 15.01.2018 Категория Електронни книги  
 10. Version 1.0.0

  2 сваляния

  Съставители Милко Григоров, Костадин Кацаров 5000 Български пословици и поговорки Първа част Второ допълнено издание Редактор Георги Досев Художник Георги Чаушов Худ. редактор Румен Ракшиев Техн. редактор Лиляна Коларова Коректор Милка Войникова Дадена за набор на 26. V. 1869 г. Подписана за печат на 31. VII. 1969 г. Печатни коли 24 Издателски коли 12 Формат 65/92/32 Тираж 60 000+93 Издателски № 17524/III-7 Цена 0,90 лв. Държавно издателство „НАУКА И ИЗКУСТВО“ София, 1969 Държавна печатница „Георги Димитров“ Индекс БФ-1 Сканиране, разпознаване и корекция: Светослав Иванов, 2013
 11. Искаш в Германия, но не знаеш немски? Помисли си пак!

  Съгласен съм с казаното, но само донякъде. Хората са отчаяни и в повечето случаи идват за да оцелеят. Не е правилно да им се вменява вина и да бъдат упреквани и дори, понякога мразени за своята слабост.
 12. Dr. Plamen Djilianov (Хамбург) Sozietät Brautlecht & Zacher Bei den St. Pauli Landungsbrücken 3 D - 20359 Hamburg Telefon (040) 31 78 71-0 Fax (040) 31 78 71-50 www.djilianov.de
 13. Опитахте ли да си намерите училище? По принцип тази процедура, т.е. кореспонденцията с БАМФ я прави училището. Поне така беше с нас в Хамбург.
 14. Не твърдя, че съм 100% прав, но предполагам, че има недоразумение. BAMF не дава разрешение за курс, на вас ви се полага, ако отговаряте на съответните условия, разбира се. По-скоро са ви казали, че няма свободни места в школите. Навсякъде има недостиг на учители.
 15. Обаждате по телефона в присъствието на вашият приятел и казвате: - Гутен таг, Пелтек ист майн наме. Их шпрехе кайн дойч, кьонтен зи бите мит майн долметшер шпрехен? - и подавате слушалката. За тях това е достатъчно.
 16. Здравейте, това, че емигрантите били с предимство са глупости втълпявани от българските смешни "медии". Така хора като вас идват предварително настроени негативно. С времето ще се уверите, че съм прав. Относно въпроса ви, системата изисква те да са здравноосигурени и това спокойно може да го правите в България и да им извадите международни здравни карти. Иначе това, което казвате, че "имало нов закон от 2017 да не се дават социални и съответно здравни осигуровки на идващите от Европейския съюз" също е доста неясно. За да получавате каквото и да било първо трябва да работите определено време иначе е това, което всички наричат социален туризъм.
 17. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  Здравейте, не, не ви трябва ново пълномощно от Германия. Това, според наши наблюдения, се иска само от българска страна. Ние до сега не сме имали никога проблем. Поздрави,
 18. Ето пример за необходимост от правилен избор. Ако сте младо семейство и имате дете, което трябва да посещава детска градина то Хамбург е подходящо място, защото детските градини са безплатни докато по други провинции в Германия съм чувал за цени от порядъка на 150 евро на месец. При нетен доход около 1000 евро става ясно, че това е доста важен въпрос, а има и още много други.
 19. Адресна регистрация

  Не става ясно къде сте в момента. Ако сте в Германия може лесно да си извадите копия.
 20. Здравейте, въпросът ви е твърде общ. Като за начало трябва да си изберете място. Германия се състои от 16 провинции и всяка си има своите особености. Относно работата, да, възможно е да се работи без език.Аз самия работих години наред без никакъв немски. Много е важна средата, приятелите и т.н. Относно документите, тази тема е доста дискутирана във форума, хвърлете един поглед, например тук: Относно първата стъпка. Никой няма да я направи вместо вас. Може би с времето ще разберете какво имам предвид. С други думи казано, трябват ви здрави гащи и много търпение. Другото идва само. Успех,
 21. Aleksander

 22. Проблеми със съседите или хазяина

  Здравейте, да, с българи съседи винаги е проблемно Изпадали сме в подобни ситуации. Много е неприятно. Това, което може да направите, абсолютно смело и без никакви притеснения, е да звъннете в полицията и да се оплачете. Идват почти веднага, а ако се наложи да звъните няколко пъти може да се стигне до изхвърляне на "лошият" съсед. Също не бива да се притеснявате от реакциите му. Както каза един познат - "В Германия няма страх." Тук институциите работят. Поздрави.
 23. „— А сега, Хари, да поемем в нощта по следите на този вятърничав изкусител — приключението!”

 24. За тях не е ли необходимо да се докаже „безпаричие”?
×