Jump to content

EdiMi

Потребител
  • Мнения

    16
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    4

EdiMi последно спечели на 1 Април 2018

EdiMi получи най-много харесвания!

Обща нформация

  • Град
    Wiesbaden
  • Страна
    DE

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

  1. Извинявам се за "отсъствието" от форума и темите за известно време, но поради обективни причини се наложи. Сагата ми с пререгистрация не е приключила, в това число и abschließen(сключване) на застраховка. Приоритетите за последните 4-5 месеца бяха други. Все още карам колата(Евро4) с БГ номера и валидна застраховка но е вероятна необходимостта от покупка на друга тук в Германия. Така че, всичко за мен предстои и ще информирам за развитието и наученото. Благодаря за споделената дотук ценна информация.
  2. Здравей, понеже конкретният въпрос е: личното ми впечатление и конкретен отговор е - най-добра е програмата Rosetta Stone. Иначе мнението ми се препокрива напълно с това на Крякащата тайфа.
  3. Честит Празник! Днес е двоен празник за християните. Римо-католиците празнуват Великден - Христос Возкресе. За всички християни е и Цветница. Здраве, късмет и благополучие за всички.
  4. Здравейте. Не съм се сблъсквал, лично, с такъв проблем, но принципно и процедурно мога да споделя следното. 1. При условие че, ползвате споделена мрежа, още повече след като "набеденото" IP не е на ваше име, в никакъв случай няма нужда да отговаряте или да коментирате казуса със изпрщачите на писмата. Една такава обяснителна кореспонденция по-скоро би навредила и дори предизвикала физическа проверка. Доказването на трафика в този случай трябва да е ангажимент на собственика на IP-то. Т.е. той да докаже, че този трафик е заявен от вашите устройства, ако случая е такъв. 2. Следенето в Германия без заповед е незаконно. Т.е. трябва да има данни за даунлоад и ъплоад и то над определени мегабайти и последваща заповед за проследяване от компетентен орган. 3. Гледането на стрийминг в Германия, не е нарушение. Нарушението е даунлоуда, но най-вече ъплоуда на съдържание без платени авторски права. Ако имате трафик в ъплоад/или даунлоад, това може да доведе съмнения за незаконно ползване на съдържание. Особенно ъплоуда. 4. Не е много ясно какво означава "Хазяите прехвърлиха отговорността на нас." Ако става въпрос за разговор между вас си и някакви тяхни твърдения, това няма никаква юридическа стойност. И задължението за тях по т.1, ако нет-а е на тяхно име си остава. От друга страна, казвате че вие сте получили писмата. Доказването на IP-тата трябва да е физическо. Ако имате някакво съдържание, което е съмнително изтрийте го. Ако сте го сваляли в Германия, "терминирайте" устройството. 5. Сигурно ще е много изнервящо очакване, но според мен, към момента няма нужда да правите нищо. Всичко описано е въпрос на доказване и крайно съдебно решение. Една "ненужна" кореспонденция, както писах, може по-скоро да навреди. Може и на следващ етап да се оспори, мисля.Казвате че има и изтекъл срок още повече. Пък и вероятно няма удостоверителен документ, кога е получена информацията и от кого на кого. Т.е. не става много ясно кой точно е получил писмото, чие е IP-то точно и какво общо имат хазяйте. Като цяло не ползвайте торенти в Германия. Или ако искате да го правите, трябва ви консултация с добър ИТ специалист. Не приемайте горното, като юридически съвет, изцяло правноангажирано или точно. Това е лично мнение на база други такива случки с мои близки и познати. Ако имате съмнения за нарушение обаче, нуждата от адвокат и то специалист в тази област, е необходима.
  5. КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО.docx КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО.pdf
  6. Има актуализация. Това е причината. Свалих вариант от сайта на КФН. Ще го кача в раздел качени файлове за да не товарим темата с текст на документи. Ако е нужно пък, ще го направим по нататък. -по отношение на съпорта - да, имах предвид от лични наблюдения, при ПТП има ли компанни с които по-добре се работи при комуникация и съдействие на място, вкл Пътна помощ. - относно това - - застраховките в Германия следват/или са по регистрация или по лице собственик, т.е. това е свързано с прехвърляне на регистрация и отговорност при щети/водача или собственика/ за пред застрахователя - -Това касае разни казуси от сорта, че дълго време и без щети може да си управлявал фирмен автомобил. По застраховка собственик и застрахован е фирмата. В такъв случай как да се изиска референция от застраховател. Благодаря за детайлните разяснения относно всичко останало. Много е полезно.
  7. Честит национален празник, Трети март, на всички българи! Ако Админ и Модератори решат, темата може да е обща и място за поздрави и по случай другите ни български празници.
  8. Нова тема по препоръка/съвет, което приемам За не препатили, като мен, по отношение на застраховането на автомобил в Германия възникват много въпроси. За момента е ясно че, някои застрахователи в Германия, уважават референцията или справката от български застраховател по Чл. 502 от КЗ в България, за липса на събития за минал период. Най- добре да е от 3 до 5 год. Някои от застрахователите изискват такса и заявление. Таксата варира от 50-на до нула лева при различни застрахователи. Срока е от 3 до 5 дена. Издава се само от главна или генерална агенция на съответния застраховател. Адресите на такива се намират на сайтовете на застрахователите. При по-малки брокери, не става. Това е т.нар. удостоверение good driver oder gut fahrer. Удостоверение от КАТ не върши работа. Застрахователите в Германия се интересуват не толкова от нарушаването на закона пред КАТ, а колко голям е риска да плащат щети. Т.е. колко пъти е минял някой на червено и има/няма акт за това, не е толкова важно, а дали някой е нанасял щети при ПТП. Ще се опитам малко конспектно да посоча, това което поне за мен, е неизвестно и интересно. - до колко/в проценти/ е възможно да бъде намалена дължимата застрахователна премия ГО, при представяне на горната справка; - има ли значение за цената в коя федерална провинция се прави застраховката ГО/скъпи - евтини/; -в какви граници се движат сумите по застраховка ГО; -доколко сериозен е съпорта от различни компании/асистънт; -при изтичане на застраховка на МПС с БГ регистрация и БГ "ГО" по време на престой в Германия, може ли да се направи нова на място. Съответно може ли при немски или БГ?; -доколко е призната БГ "ГО" със съответната зелена карта, при изплащане на щети и правят ли се допълнителни плащания. Съответно при нанесена от друг щета и при нанесена на друг щета; -може ли собственика на автомобила да е един а държателя на застраховката друг; -застраховките в Германия следват/или са по регистрация или по лице собственик, т.е. това е свързано с прехвърляне на регистрация и отговорност при щети/водача или собственика/ за пред застрахователя; -кога в процеса на регистрация/пререгистрация на МПС се "вади" засткраховка и до колко това може да става дистанционно/вкл. по електронен път/; -кои фактори/признаци при един шофьор/МПС определят в + или - размера на застраховката. Примерно - вид на автомобила, нов/стар, цвят, мощност и др., водач - мъж, жена, възраст и др. Сигурно пропускам някои неща, но във времето надявам се темата ще се обогати. Следват въпроси и относно допълнителните застраховки /Каско/ или добавъците към стандартната ГО. За тях могат да кажат по-запознатите, моля.
  9. За съжаление в БГ е така. Много може да се каже, асни са и причините за отказите, но по същество. Ясно ще се мине през съда. Нужен е адвокат по административни дела. Отделно от това има доста институции, които могат да дават становище по въпроса, както и да се видят конкретни решения на съда по подобни казуси, въпреки че, в БГ няма прецедентно право. Но все пак едно институционално становище има тежест. Примерно местен и национален омбудсман, съответните министерства, социално и трудово, като се иска становище по твоя въпрос съобразно съответните европейски директиви, синдикални организации и т.н. Ще има малко ходене по мъките, но ако фактите са такива, каквито ги поднасяш, стрева си борбата. На БГ чиновника не трябва да му се дава шанс да клинчи. Успех.
  10. Благодаря. По-рано не открих тази тема. По отношение на дилъра в БГ, иска ми 250+ евро отделно още 55 евро за куриер от Италия, доколкото разбирам. А се е обърнал към италианския пък, защото вероятно според ВИН номера е внесена от там, или му е поддоставчик, не знам. Ако имам опция за КАТ и се получи , ще трябва да черпя яко. От DEKRA България, така ме отсвириха, че още ми пищят ушите, при условие че, вероятно от DEKRA Deutschlsnd, ще съдействат напълно. От TÜV България ми казаха че, БГ е приела съответната Европейска Директива, но още не било докрай хармонизирано законодателството, та затова все още ни искат допълнително COC. Също и че при преминаване на TÜV техн. преглед или т.нар. AU-HU, би трябвало в издадените документи да е чекнато че има СОС. Отделно колата е с АГУ/за която има декларация за съответствие/. Та информацията за този СоС, както и неговата изискуемост ми е доста разнопосочна и затова търся актуално инфо. Има и още варианти разбира се, пр. eurococ.eu, но се стремя да оптимизирам разходите. За да се опитам да бъда полезен, да кажа че, от началото на 2018 година удостоверенията от БГ застраховател се издават по Чл. 502 от КЗ, т.нар.gut fahrer или good driver, защото има промени. Някой от застрахователите искат до 50 кинта, други по малко или ич, различно е. Застраховката, дори при налично удостоверение, посочена от electrified, ми се струва ниска. При предварителното ми проучване, за района на Франкфурт, ме ориентираха за суми от порядък на 1000, при липса на удостоверение. Възможно ли е? Иначе почетох доста и ето полезни линкове в тази връзка. https://www.autokauf.org/coc-papiere/ https://www.reifen.de/static/de/tipps-tricks/reifentipps/coc-papiere-beantragen https://www.dekra.de/de-de/faqs-hu/#element33333103 https://www.toptarif.de/kfz-versicherung/wissen/coc-papiere/ При приключване на сагата, разбира се ще дам инфо.
  11. Пиша в тази тема, за да не отварям нова. Нуждая се от актуална информация, изисква ли се при регистрация в Германия, сертификат/декларация за съответствие за автомобил, който е с БГ регистрация. До колкото знам в БГ е приета съответната деректива и би трябвало да няма проблем, но все пак. Ако да; Каква е процедурата да се получи такъв документ; Не става ли едновременно с минаването на техн.преглед; От къде е по-добре да се търси, от Български дилър на марката, от Германски такъв или от сертифицираща компания/DEKRА, TÜF, KÜS/. Друг важен въпрос е, с какъв процент приблизително ще бъде по-ниска застраховката, ако на немски застраховател се представи удостоверение по Чл.502 от КЗ в БГ за липса на щети за заден период/gut fahrer
  12. За хората, решили да живеят или установят за значително време в Германия, темата е актуална, според мен. Дори и за хора решили да закупуват автомобили, от Германия, за други държави. Неизбежно това ще се отрази, както на цените на нови, така и на употребявани автомобили. Основното в случая е, какво в нормативната база ще бъде променено, и как ще се отрази върху разходите по покупка и/или експлоатация, в това число облекчения за собствениците, на видовете автомобили в конкретен район на Германия. Цената на горивото, като фактор е ясна.
  13. Не обичам да абсолютизирам и затова ще кажа, че и двамата имате право в различни аспекти. Всеки от споменатите принципи има своето място и отразява много от случващото се в индивидуален, местен, регионален и глабален мащаб. Погледнато по-общо, хората, които са задоволили, чрез натрупаната парична маса, своите чисто човешки материални и битови нужди/а защо не и мечти/ или продължават да го правят заради самата"игра" или превръщат финансовата си мощ във властова. Без да съм заклет привърженик на конспирациите, подозирам,че в голяма степен такава или такива групи от хора, овладявайки включително научен, военен индустриален, медицински, ресурсен и прочие капацитет на една или повече държави се опитват да тласкат развитието на обществото/та/ в една или друга посока. За целите можем да гадаем. За броя на тези "играчи" също. Забелязва се обаче и една цикличност в някои процеси, може би поради все пак заложени "генетично" особености в развитието на индивидите, които са извън властовия обхват. Във всяка група, общество или среда отделния индивид се стреми към лидерството, независимо в какъв аспект, знаейки предимствата, които му дава това. Дори в Библията, наред с цитираното, е заложено това. Но ще стане много "теологично". Разбира се очивдно съществува и част от богати хора с ясно изразени филантропски разбирания, но те потвърждават правилото, както се казва. А иначе човек изначално е социално животно и не може да живее извън създадени групи. това във връзка с Теория на игрите. Индивидите несполучили да постигнат натрупвания водещи до качествени изменения, разбира се "наливат вода в мелницата" на онази по-малка състоятелна част. Това са обикновено тези, "които се стремят към нивото на собствена некомпетентност", един от т.нар. принципи/закони на Питър, които доста добре поясняват изграждането и функционирането на обществената пирамида. За други индивиди осъзнали стгруктурата на съвременния свят, остава мъчителния опит да се изплъзват на "системата" и търсят постоянно по-добро място, общество, интелектуална и жизнена среда, която ги устройва. Защото благото за всеки изглежда различно и е пречупено през усета на неговата ценностна система и капацитет. Разбира се, вижда се и от самолет, че в България битуват от всички категории индивиди, една малка част са подвластни включително на по-големи "играчи", други просто съществуват или са зодоволили своя светоглед, трети които се съпротивляват до момента в който се превърнат в четвърта група. Четвъртите сменят географски мястото, заради различни нужди и/или стремежи и обстоятелства. Страната България в смисъла на горното, и според собствения ми усет разбира се, не е добро място вече. Държавите, като организация на съществуване на обществата, вероятно са поизчерпали своятя форма. Или това поне важи за България. Критичната маса от хора, която е необходима и може да промени нещичко - липсва. Макар според мен разпада е започнал някъде по времето на Шишмановци или направо с тях. Към момента, според мен, България е все по-малко държава, все повече територия и за мен прекрасна страна/в географски смисъл/ в която съм израснал. И въпреки манипулативните писания за масови зъвръщания, значителна част хора с капацитет тръгват и то не защото не могат да си вадят парите в БГ. В ход е страхотна демографска катастрофа, обезкървяване, лумпенизация и опит за "зануляване" на интелектуалното ниво на българина. Българите, не говоря за онази част, етнос цигани, и всякакъв тип далавераджии и откровени криминални престъпници търсещи кражби и лесни пари, тръгвайки обикновено спасяват себе си и децата си. Никой няма право според мен да определя един такъв човек, като родоостъпник или да биде обвиняван в отказ да прекара живота си в безмислена борба срещу потомствените кланове престъпници/управленци/ продали г..овете и душите си за пари и власт. Голямата сделка е видна, прегръдките, целувките, които ни връщат едни спомени, постовете и парите раздадени на потомствени партийни функционери, включително в международни организации и компании, няма как да се скрият. Много философски се получи, но е малка част от позицията на един добре информиран оптимист, т.е. песимист.
  14. Здравей, скоро съм минал по административната процедура. Само да уточниш някои неща. 1. Работил/а ли си досега и какъв е статута ти към момента/безработен, съкратен, собствена дейност 2.Семеен/ ли си 3.Имаш ли деца. - Ако си работил и особено ако си съкратен и/или безработен, вадиш един образец PD/U1 от НОИ - От НЗОК подаваш заявление за прехвърляне на права към Германия - В клон на ДСК подаваш заявление за издаване на здравна карта Е104 - Документ от кметството за гражданско състояние - Документ от социалните за внасяни/получавани детски надбавки - от НОИ и НАП се вадиш ПИК -Акт за раждане Отделно с търсачката можеш да потърсиш, описани са някои спесифични образци/понякога е индивидуално/. Почти всички европейски форми на образци са публикувани в нет-а. Ето пример - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm Голяма част от образците, които се вадят от институции, можеш да поискаш издадени на чужд език, за да не се превеждат. Чиновниците са длъжни, на основание на приета от БГ директива. Образци има качени и в секциата на форума - Файлове. Успех!
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..