Jump to content

EdiMi

Потребител
  • Мнения

    16
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    4
  • Дарения

    0.00 EUR 

Скорошна репутация

  1. Харесва ми
    EdiMi reacted to Maxim Tetowski in Процедура за придобиване на немско гражданство (Einbürgerung)   
    Аз взех наскоро немско гражданство. Общо взето е както е написано по-горе. Таксата е 265 евро. Ако имаш ниво немски В2 можеш да вземеш гражданство след 6 години пребиваване, това е най-късият срок. При В1 трябват 7 години, иначе 8.
    Аз го взех почти на осмата година, въпреки, че имам В2 и можех да го взема още преди 2 години, но не бях особено мотивиран.
    След като подадеш документите за гражданство, включително издържан тест "Einbürgerungstest", който се предлага почти във всяко Фолксхохшуле и струва 25 евро, и общо взето е доста лесен, те проверяват по всякакви канали в продължение на около 6 месеца. Дали имаш дългове, дали си на социални помощи, дали си финансово независим, дали си осъждан и прочие. След като проверката приключи и ако е успешна, получаваш удостоверение че си вече германски гражданин. После с него отиваш в Бюргербюрото в твоя град и първо си сменяш изписването на имената ако искаш, това струва 30 евро, аз си смених имената, както са ми сега в профила, изписването иначе беше с KS вместо Х и фамилията с V вместо W и махнах бащиното име, защото иначе щеше да бъде записано като две първи имена, което е тъпо. След смяната на същото място попълваш Антраг за лична карта и плащаш още 28 евро, тя струва толкова. След 2-3 седмици получаваш писмо по пощата, в което има пин-код за онлайн удостоверяване на самоличността. Получаването на кода означава, че вече картата ти е готова и те чака в Бюргербюрото. Отиваш и си я вземаш. Мога да си взема и задграничен паспорт, той струва 60 евро и е валиден 10 години. С немски паспорт се пътува в 176 държави по света безвизово. Нито един друг паспорт не дава такава свобода на пътуване както германският. Мисля че това е най-голямото предимство.
  2. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Искаш ли да направиш нещо полезно за сайта?   
    Понеже забелязвам повишаване на активността във форума през последните седмици, ще си позволя да повторя питането си, което преди време поставих.
    Има ли доброволци, които са готови да отделят от личното си време, за да запълним някои празноти в сайта? Например - все още липсват адреси на лекари и стоматолози с български език в Bremen, Hessen, Niedersachsen и Thüringen. Можем да си помагаме взаимно не само като коментираме даден проблем, но и по други начини. По-горе в темата съм обяснил какво трябва да направи доброволеца, а то не е сложно - необходим  да има компютър с достъп до интернет и софтуер за текстообработка. Другото е copy & paste.

    Чакам ви ...
  3. Харесва ми
  4. Харесва ми
    EdiMi reacted to Aleksander in Как да си прекратя Здравните осигуровки в България?   
    Истината е, че в България всичко е до такава степен счупено, че не знам дали си струва напъна човек да е поне до някъде изряден. Мога книги да напиша за абсурдите когато оформяхме документи за брак, а по късно и за име и акт за раждане на малкия само и само да се знае, че е българче. Да не говорим за идиотизмите свързани с това да имаш фирма и да не можеш да я закриеш, в моя случай ЕООД. Трупат ми се някакви актове за хиляди левове и то само защото не съм подал нулеви декларации, да не говорим за банки и т.н. Реших проблема кардинално, просто отсвирих всичко и всички. Всички ние или поне повечето не сме от хубаво тук в чужбина и целта ни не е да сме тук, а да не сме там! Така, че решението идва от само себе си. Колкото и да се дърпаме в къщи явно идва времето да си вземем немските паспорти и да се разделим с Абсурдистан окончателно 
  5. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from veronik_veronik in Честит празник!   
    Честит Празник!
    Днес е двоен празник за християните. Римо-католиците празнуват Великден - Христос Возкресе.
    За всички християни е и Цветница. Здраве, късмет и благополучие за всички.
  6. Благодаря!
    EdiMi got a reaction from Aleksander in Честит празник!   
    Честит Празник!
    Днес е двоен празник за християните. Римо-католиците празнуват Великден - Христос Возкресе.
    За всички християни е и Цветница. Здраве, късмет и благополучие за всички.
  7. Харесва ми
    EdiMi reacted to electrified in Как се случиха (и продължават да се случват) нещата при нас.   
    Ъпдейт.
    Вече бачкам от 01.01.2018. Q1 мина, остават още 3 месеца да мина на безсрочен. Работата я намирам за интересна, но отговорна. Все още не се е случвало да ходя без желание. Заплащането за областта е добро, но за отговорността, която носиш го намирам за твърде недостатъчно. В смисъл - всеки ден съм отговорен за 12-метрова, 13-тонна машина, струваща поне четвърт милион. Да не говорим за живота на поне 150-200 човека на ден вътре и останалите участници в движението.
    Успоредно с това водя и кардио курсове в два фитнеса - в Магдебург и тук в Десау,  с опция и да започна и в Кьотен и Лайпциг. Стига да имам време. За сега ще пообиколя и останлите 2-3 студия в Десау, че да си спестя поне пътните разходи. Явно трябва лично да се ходи - пускал съм Бевербунг във всички студия и нищо. Но в момента в който отдиох на крак в ИнДжой Лейди и ги попитах търсят ли си Курстрейнър, отговорът беше: Кога можеш да започнеш?
     Хем се поддържам във форма, хем разпускам от стреса, хем пари изкарвам и се забавлявам. В крайна сметка това е с което искам да се занимавам, но ще отнеме време да се получи. 
    Имаме и други планове за развитие, но в момента са само на работната маса. Но със сигурност когато големия завърши 4-ти клас, ще се местим в град с размерите и възможностите на Лайпциг.
  8. Харесва ми
    EdiMi reacted to bgzentrum in За сайта - Родени в България   
    Да, има какво още да се желае за развитието на форума и все пак смятам, че като цяло проекта се оказа доста успешен. Истината е, че успеха се дължи единствено и изцяло на всеотдайните съмишленици. Много или малко не е от значение, важното е, че ги има и, че се продължава напред.
  9. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from Росен Арабаджиев in Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!   
    Здравейте. Не съм се сблъсквал, лично, с такъв проблем, но принципно и процедурно мога да споделя следното.
    1. При условие че, ползвате споделена мрежа, още повече след като  "набеденото" IP не е на ваше име, в никакъв случай няма нужда да отговаряте или да коментирате казуса със изпрщачите на писмата. Една такава обяснителна кореспонденция по-скоро би навредила и дори предизвикала физическа проверка. Доказването на трафика в този случай трябва да е ангажимент на собственика на IP-то. Т.е. той да докаже, че този трафик е заявен от вашите устройства, ако случая е такъв.
    2. Следенето в Германия без заповед е незаконно. Т.е. трябва да има данни за даунлоад и ъплоад  и то над определени мегабайти и последваща заповед за проследяване от компетентен орган.
    3. Гледането на стрийминг в Германия, не е нарушение. Нарушението е даунлоуда, но най-вече ъплоуда на съдържание без платени авторски права. Ако имате трафик в ъплоад/или даунлоад, това може да доведе съмнения за незаконно ползване на съдържание. Особенно ъплоуда. 
    4. Не е много ясно какво означава "Хазяите прехвърлиха отговорността на нас." Ако става въпрос за разговор между вас си и някакви тяхни твърдения, това няма никаква юридическа стойност. И задължението за тях по т.1, ако нет-а е на тяхно име си остава. От друга страна, казвате че вие сте получили писмата. Доказването на IP-тата трябва да е физическо. Ако имате някакво съдържание, което е съмнително изтрийте го. Ако сте го сваляли в Германия, "терминирайте"  устройството.
    5. Сигурно ще е много изнервящо очакване, но според мен, към момента няма нужда да правите нищо. Всичко описано е въпрос на доказване и крайно съдебно решение. Една "ненужна" кореспонденция, както писах, може по-скоро да навреди. Може и на следващ етап да се оспори, мисля.Казвате че има и изтекъл срок още повече. Пък и вероятно няма удостоверителен документ, кога е получена информацията и от кого на кого. Т.е. не става много ясно кой точно е получил писмото, чие е IP-то точно и какво общо имат хазяйте.
    Като цяло не ползвайте торенти в Германия. Или ако искате да го правите, трябва ви консултация с добър ИТ специалист.
    Не приемайте горното, като юридически съвет, изцяло правноангажирано или точно. Това е лично мнение на база други такива случки с мои близки и познати. Ако имате съмнения за нарушение обаче, нуждата от адвокат и то специалист в тази област, е необходима. 
     
  10. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!   
    Не искам да ви тревожа излишно, но в по-голямата си част писмата по отношение на авторското право, които пристигат от разни адвокатски кантори,  могат да доведат до сериозни проблеми и изискват да им се обърне внимание.
    Това с общия интернет не го разбрах много добре, но ако можете да ми снимате и ми пратите писмото ще стане по-ясно.
    По отношение на необходимите действия в подобни ситуации:
    първото е да се прецени дали не става въпрос за измама (фалшив иск) по никакъв начин не се признава вина (дори и да има такава) и не се плаща исканата сума, защото после става още по-лошо ако е необходимо се търси съдействие на адвокат, който е специализиран в медийно право (Фа.аханваллт фюр меди.енре.хт) обикновено хонорара за адвоката е от 25% до 50% от глобата (иска) До скоро ...
    ПП: Waldorf & Frommer са си реална адвокатска кантора и то доста сериозно ангажирана със защитата на авторското право (да се разбира - изцеждането до последно на огъналите се под натиска им). Много често се изпращат фалшиви писма от тяхно име, но по елетронна поща, а не на хартия.
  11. Харесва ми
    EdiMi reacted to veronik_veronik in Застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung)   
    И аз да искам да добавя нещо, защото дори писах до Комисията по финансов надзор.
    Застрахователите издават удостоверенията за "Липка на щети", за 5 г. назад само. На въпросът ми защо не за по-дълго период, застрахователние дружно отговарят, така пише в закона. Но в законът пише, когато има финансова претенция, а тук говорим просто за добра история. Освен това, защо удостоверението масово се издава само на български език, отново ви беше отговорено - такъв е законът.
    Да ама не.
    Отговорът на КФН, беше че няма пречка да се издаде за повече от 5 г. и няма законова пречка да е на английски или немски.
    В Германия ми приеха без проблем при това копие на английски изпратено по имейла от Армеец. 
    Независимо от официалният отговор от КФН, ми беше отказано от застрахователите издаването на удостоверение за по-дълг период. 
    Но на нас така и така ни признаха по-дълъг период, защото съпругът ми в България работеше в голяма международна компания и бяхме взели официално писмо на официална бланка, че е управлявал служебен автомобил и не е имал щети. 
  12. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from veronik_veronik in Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!   
    Здравейте. Не съм се сблъсквал, лично, с такъв проблем, но принципно и процедурно мога да споделя следното.
    1. При условие че, ползвате споделена мрежа, още повече след като  "набеденото" IP не е на ваше име, в никакъв случай няма нужда да отговаряте или да коментирате казуса със изпрщачите на писмата. Една такава обяснителна кореспонденция по-скоро би навредила и дори предизвикала физическа проверка. Доказването на трафика в този случай трябва да е ангажимент на собственика на IP-то. Т.е. той да докаже, че този трафик е заявен от вашите устройства, ако случая е такъв.
    2. Следенето в Германия без заповед е незаконно. Т.е. трябва да има данни за даунлоад и ъплоад  и то над определени мегабайти и последваща заповед за проследяване от компетентен орган.
    3. Гледането на стрийминг в Германия, не е нарушение. Нарушението е даунлоуда, но най-вече ъплоуда на съдържание без платени авторски права. Ако имате трафик в ъплоад/или даунлоад, това може да доведе съмнения за незаконно ползване на съдържание. Особенно ъплоуда. 
    4. Не е много ясно какво означава "Хазяите прехвърлиха отговорността на нас." Ако става въпрос за разговор между вас си и някакви тяхни твърдения, това няма никаква юридическа стойност. И задължението за тях по т.1, ако нет-а е на тяхно име си остава. От друга страна, казвате че вие сте получили писмата. Доказването на IP-тата трябва да е физическо. Ако имате някакво съдържание, което е съмнително изтрийте го. Ако сте го сваляли в Германия, "терминирайте"  устройството.
    5. Сигурно ще е много изнервящо очакване, но според мен, към момента няма нужда да правите нищо. Всичко описано е въпрос на доказване и крайно съдебно решение. Една "ненужна" кореспонденция, както писах, може по-скоро да навреди. Може и на следващ етап да се оспори, мисля.Казвате че има и изтекъл срок още повече. Пък и вероятно няма удостоверителен документ, кога е получена информацията и от кого на кого. Т.е. не става много ясно кой точно е получил писмото, чие е IP-то точно и какво общо имат хазяйте.
    Като цяло не ползвайте торенти в Германия. Или ако искате да го правите, трябва ви консултация с добър ИТ специалист.
    Не приемайте горното, като юридически съвет, изцяло правноангажирано или точно. Това е лично мнение на база други такива случки с мои близки и познати. Ако имате съмнения за нарушение обаче, нуждата от адвокат и то специалист в тази област, е необходима. 
     
  13. Харесва ми
    EdiMi reacted to Vania Raycheva in Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!   
    Много благодаря за бързите отговори. До колкото можах да разбера и аз с моя немски от линковете които сте ми дали, в повечето случаи писмата от тази фирма са измама. И там точно пишат сумата от 915евро, която е и в нашите писма. Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме.  А името на българския адвокат не знам, защото ни свърза наш приятел. Но ако се наложи наистина адвокат, не бих си наела български. Пак благодаря от все сърце. Не очаквах толкова бърз и добре аргументиран отговор. Останете със здраве. Ако има развитие по въпроса ще пиша пак, за да помогнем и на други хора със същия проблем. 
  14. Харесва ми
    EdiMi reacted to Aleksander in Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!   
    Здравейте,
    да, това е много неприятно и е част от онази Германия, която понякога ми идва в повече. За съжаление и аз не мога да отговоря конкретно, но се порових и попаднах на следното:
    https://www.wbs-law.de/waldorf-frommer/
    Доколкото разбрах, с моя слаб немски, няма повод за огромни притеснения, по-скоро за много неудобства и нерви 
    Ето и адвокатска кантора, която може да ви помогне. Твърдят, че са обработили над 7000 подобни жалби.
    http://www.abmahnungs-abwehr.de/waldorf-frommer-abmahnung/
    Бих искал да разбера името на бг адвоката поискал 1000 евро . Правило номер едно в Германия - далеч от адвокати с български език! Те са алчни и спекулират с незнанието и слабостта ви, често са недостатъчно компетентни, по-точно компетентни по всички въпроси! Пъти по-евтино и резултатно ще ви излезе ако отидете с преводач при който и да е немски адвокат.
    Успех!
  15. Харесва ми
    EdiMi reacted to 1984 in Формуляри за Kindergeld (детски надбавки) в Германия   
    Здравейте, сигурно ще се намери някой, който да помогне. Но преди да хабим барута, дали не е по-лесно, ако кажете все пак кое не е ясно. Или изобщо не ви е ясно какво да пишете? Последното е малко вероятно, все пак Е-формулярите са на български език и поясненията към тях също.
    Разберете ме правилно - хората тук помагат доброволно и се предполага, че търсещият решение на даден проблем полага от своя страна достатъчно усилия, доколкото силите му позволяват, за да допринесе за решаването на въпросния проблем. Така че кажете на другите какво по-точно не ви е ясно и съм сигурен, че з авсеки конкретен въпрос ще получите и конкретен отговор
  16. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung)   
    Продължавам с обща информация за немската застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung)
    За разлика от България, в Германия при определяне на годишния размер на тази застраховка силно влияние играят редица фактори. В основана на всичко е чистата статистика, което е логично. Колкото по-рисков е един водач и колкото по-често притежаваният от него автомобил е влязъл през последната година в статистиките с ПТП, толкова повече ще струва застраховката му.
    Статистическите данни от ПТП за предходната година (и някои по-малко важни други неща) определят промените в трите Typklassen - за Kfz-Haftpflichtversicherung, Teilkasko, Vollkasko. На този сайт ... по HSN/TSN номерата от немския талон на автомобила или чрез разширено търсене по различни показатели може да се видят съответните номера. Колкото по-високо е числото, толкова повече се увеличава цената на съответния вид застраховка. Тези числа се преизчисляват всяка година.

    Typklassenabfrage - einfache Suche
    Typklassenabfrage - komplexe Suche
     
    След като изясних значението на Typklasse  ще разгледам и влиянието на другите основни фактори, които формират стойността на Kfz-Haftpflichtversicherung. Още на този етап обръщам изрично внимание, че става въпрос за основната застраховка. Има съвсем различни фактори, които влияят на Teilkasko и Vollkasko, но за тях друг път.
     
    Марка / модел на автомобила
    Те определят т.нар. Typklasse, за която обясних по-горе.
     
    SF-Klasse
    Определя се от броя години без произшествия и нараства всяка селдваща година. Ако стартираш в дадена година с SF-Klasse 5, застраховката е сключена преди 01.07 и до края на годината не направиш произшествие по своя вина, тогава от следващата година сще минеш на SF-Klasse 6, след още една година на SF-Klasse 7 и т.н. За нас като граждани на ЕС важи следното правило - ако шофьорската ни книжка е издадена преди 3 или повече години, дори и да не представим други удостоверения от застрахователи в България, трябва да ни поставят в SF-Klasse 1/2, където обикновено ти предлагат Beitragssatz = 100% (но това е много лоша оферта). Ако човек успее да си осигури допълнителни удостоверения от застрахователи в България, може да мине в доста по-висока SF-Klasse и да намали цената на застраховката си.
     
    Beitragssatz
    Има препоръчителна таблица от Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) с размера на отстъпките, т.нар. Rabattstaffeln. Има обаче застрахователни дружества, които не се продържат към препоръчителните нива и предлагат по-нискък процент от препоръчания като Beitragssatz. Когато аз сключих за пръв път Kfz-Haftpflichtversicherung в Германия не успях да представя съответните удостоверения и започнах от SF-Klasse 1/2. Би трябвало да ме пратят на Beitragssatz = 100%, но намерих застраховател, който ми предложи 75% и по този начин намалих с 25% стойността на застраховката.
    Всъщност комбинацията от SF-Klasse и Beitragssatz определят основно стойността на застраховката, а не само SF-Klasse. Има вариант някой застраховател да ви предложи по-добра SF-Klasse, но към нея по-висок Beitragssatz и по този начин застраховката му да бъде неизгодна.
    Има и една друга уловка. Някои застрахователи/брокери се правят на ударени в случаи като нашите, когато се включваме в застрахователната система със закъснение.  И така, за да регистрираш/пререгистрираш колата си ти трябва застраховка ГО. Те ти правят оферта с по-висока от реалната SF-Klasse, като обикновено знаят много добре, че те подвеждат. Съответно цената става по-ниска и няма как да не подпишеш с тях. Застрахователите знаят това и когато ти изготвят офертата за Kfz-Haftpflichtversicherung винаги има в нея един текст, че SF-Klasse е определен на база актуалната към момента информация и може да бъде променен впоследствие. Което и става - едва когато човек направи реалната регистрация/пререгистрация на автомобила, тогава идва истинската полица с коректната SF-Klasse и новата по-висока цена.
     
    Regionalklasse
    Определя се от адресната регистрация на ползвателя на моторното превозно средство (Hauptfahrer). На всички е ясно, че има рискови райони (големи населени места) и по-малко рискови такива.
     
    Годишен пробег (Fahrleistung)
    Колкото повече километри минава човек, толкова по-вече плаща за застраховка. Има си отделни нива (6000 км / 9000 км / 12000 км / ...). При сключване на застраховката човек дава едно прогнозно число, като в полицата се вписва показанието на километража към този момент. Ако в даден момент човек види, че е минал повече километри, т.е. декларирал е 12000, а през ноември вече е достигнал 14.000, би трябвало да декларира това пред застрахователя и да му преизчислят стойността на застраховката.
    Познавам много хора, които за да намалят стойността на застраховката декларират някакъв минимален годишен пробег, например 6000 или 9000 км. После си карат по 15-20000 км. и през следващата годината сменят застрахователя. Схемата работи, ако не се случи ПТП. В момента, в който човек причини ПТП, истината лъсва и последствията може да са от неприятни до ужасни. В най-лекия случай застрахователя ти преизчислява принудително застраховката със задна дата и доплащаш определената от него сума. По-неблагоприятния вариант е застрахователят да покрие само частично щетите, а другата част да я плащаш ти. Може да бъде и още по-лошо, т.е. застрахователят да реши, че има умишлено неизпълнение на договора (декларирани и реално преминати километри) и да обяви застраховката за невалидна. Тогава човек трябва да плаща сам всичко. Не познавам някой, който да го е отнесъл толкова лошо, но и не познавам особеностите на всички 90 компании, предлагащи застраховка ГО. Така че бъдете раумни и преценете дали си струва да спестите 100 евро точно от тази застраховка.
    Съвет: човек може да потърси застраховател, който не се интересува изобщо от годишния пробег, нито иска данни за показанието на километража. Има такива застрахователи и полиците им дори са достатъчно атрактивни.

    Брой водачи
    По този показател мнозина също се изкушават да не са коректни, защото колкото повече водачи се дописват като Zweitfahrer, толкова повече нараства риска и съответно размера на застраховката. Какво става, ако собственикът дава и други водач да карат колата, но те не са вписани в полицата. Ами става като при километрите по-горе. Ако ключът е получен със знанието на собственика от невписан в полицата водач, едни застрахиователи може да покрият щетите, но после да ти пратят преизчислена полица с искане за доплащане със задна дата. Други застрахователи просто могат да ти препратят цялата сметка. Така че ... умната.

    Избор на сервиз (Werkstattbindung)
    Няма много за казване и няма пряко отношение към основната застраховка, а се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Както самото име подсказва, става въпрос какво ще избере човек - дали при щети, които трябва да покрие застрахователя искаш сам да си избереш сервиза или позволяваш на застрахователя да те прати в определен от тях сервиз. Аз лично не виждам голяма драма в това да бъда пратен от застрахователя си в точно определен сервиз, особено когато получавам отстъпка в цената. Но има хора, които си държат на това само определени сервизи да им пипат по колата.
     
    Със или без самоучастие при евентуално покриване на щети (Selbstbeteiligung)
    И тук няма много за казване. Се отнася за случаите с Teilkasko/Vollkasko. Човек може да откаже самоучастие или да избере различни нива 150, 300, 500 и повече евро, като става въпрос за всеки отделен ремонт. Самоучастието означава при покриване на разходите за дадена щета, човек да не плати нищо (без самоучастие) или да плати посочената в полицата неговата част (самоучастието). При по-голямо декларирано самоучастие намалява цената на застраховката. Тук всичко е въпрос на сметки и търсене на баланс.

    Професия / пол / години на водачите
    Конвенции за равни права и ала-бала тук не играят роля. Застрахователите се интересуват от статистическите данни и те за добро или лошо са в полза само на  определени групи водачи на МПС.

    Следва продължение със съвети за притежателите на 2 или повече автомобила, Teilkasko, избор на застраховател и др. по-маловажни неща.
     
  17. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung)   
    Виж ти, действително имало актуализация. Интересно защо тя не е отразена в много от големите сайтове за правна информация. Но пък благодарение на твоята помощ ние се оказваме по-актуални от тези, на които това им е бизнеса
    Както и electrified спомена, въпрос на преценка е дали си струва да разчиташ на предлаганата от застрахователя пътна помощ или да отидеш при ADAC. Гледаш какво ти предлагат едните и какво другите, на какво цена. После като имаш информация е лесно да направиш избор. Личното ми мнение е, че ако колата ти вече е прехвърлила периода, в който има гаранция от производителя, няма как застраховател да ти предложи по-добри условия от ADAC. Но стига толкова реклама ...
    По другия ти въпрос - застраховките "Гражданска отговорност" са по лицето, вписано като основен водач (Hauptfahrer). Точно това е човекът, на който след 1 година, ако няма регистрирано ПТП по негова вина, ще му се намали  SF-Klasse. Няма да се намали нито на притежателя на МПС-то (Fahrzeughalter), нито на титуляра на полицата (Versicherungsnehmer), а на записаният като Hauptfahrer. Когато става въпрос за фирмена застраховка, в която като Fahrer е записано "sonstige", тогава всеки упълномощен може да използва автомобила и ще бъде застрахован, но няма как след време да очаква намаляване на SF-Klasse.
  18. Благодаря!
    EdiMi got a reaction from Росен Арабаджиев in Застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил (Kfz-Haftpflichtversicherung)   
    Има актуализация. Това е причината. Свалих вариант от сайта на КФН. Ще го кача в раздел качени файлове за да не товарим темата с текст на документи. Ако е нужно пък, ще го направим по нататък.
    -по отношение на съпорта - да, имах предвид от лични наблюдения, при ПТП има ли компанни с които по-добре се работи при комуникация и съдействие на място, вкл Пътна помощ.
    - относно това - - застраховките в Германия следват/или са по  регистрация или по лице собственик, т.е. това е свързано с прехвърляне на регистрация и отговорност при щети/водача или собственика/ за пред застрахователя - -Това касае разни казуси от сорта, че дълго време и без щети може да си управлявал фирмен автомобил. По застраховка собственик  и застрахован е фирмата. В такъв случай как да се изиска референция от застраховател.
    Благодаря за детайлните разяснения относно всичко останало. Много е полезно.
  19. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from Aleksander in Честит празник!   
    Честит национален празник, Трети март,  на всички българи!
    Ако Админ и Модератори решат, темата може да е обща и място за поздрави и по случай другите ни български празници.
  20. Харесва ми
    EdiMi reacted to agapi82 in Прехвърляне на обезщетение за безработица между страни в ЕС   
    Предварително  се извинявам,че пиша с голямо закъснение.Но смятам,че информацията може да бъде полезна. И така след като от джобс център  два пъти ни връщаха отидохме в Каритас ,услужлива и мила госпожа ни написа молба в която посочи  всички аргументи и най-важния,че дори да не сме в брак с мъжа ми живеем на един адрес и децата ни са общи.Първо се обади на шефа и изясниха тези обстоятелства.Взе ни термин за следващата сутрин и нещата се получиха.След около две седмици получихме отговор заедно с превод.Ако някокой има въпроси на които мога да отговоря с удоволствие ще го направя.
  21. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Пререгистрация/регистрация на автомобил с български номера в Германия   
    Предлагам ти да пуснеш една отделна тема за застраховката "Гражданска отговорност". Копирай там само въпросите си, свързани с тази застраховка, за да не смесваме в темата различни подтеми.

    Ако го направиш ти обещавам да ти разкажа тънкости по тази застраховка , които едва ли си ги срещал по форумите.

    До скоро ... 
  22. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from Росен Арабаджиев in Пререгистрация/регистрация на автомобил с български номера в Германия   
    Благодаря. По-рано не открих тази тема.
    По отношение на дилъра в БГ,  иска ми 250+ евро отделно още 55 евро за куриер от Италия, доколкото разбирам. А се е обърнал към италианския пък, защото вероятно според ВИН номера е внесена от там, или му е поддоставчик, не знам.
    Ако имам опция за КАТ и се получи , ще трябва да черпя яко. От DEKRA България, така ме отсвириха, че още ми пищят ушите, при условие че, вероятно от DEKRA Deutschlsnd, ще съдействат напълно. От TÜV България ми казаха че, БГ е приела съответната Европейска Директива, но още не било докрай хармонизирано законодателството, та затова все още ни искат допълнително COC. Също и че при преминаване на TÜV техн. преглед или т.нар. AU-HU, би трябвало в издадените документи да е чекнато че има СОС.
    Отделно колата е с АГУ/за която има декларация за съответствие/. Та информацията за този СоС, както и неговата изискуемост ми е доста разнопосочна и затова търся актуално инфо. Има и още варианти разбира се, пр. eurococ.eu, но се стремя да оптимизирам разходите.
    За да се опитам да бъда полезен, да кажа че, от началото на 2018 година удостоверенията от БГ застраховател се издават по Чл. 502 от КЗ, т.нар.gut fahrer или good driver, защото има промени. Някой от застрахователите искат до 50 кинта, други по малко или ич, различно е.
    Застраховката, дори при налично удостоверение, посочена от  electrified, ми се струва ниска. При предварителното ми проучване, за района на Франкфурт, ме ориентираха за суми от порядък на 1000, при липса на удостоверение. Възможно ли е?
    Иначе почетох доста и ето полезни линкове в тази връзка.
    https://www.autokauf.org/coc-papiere/
    https://www.reifen.de/static/de/tipps-tricks/reifentipps/coc-papiere-beantragen
    https://www.dekra.de/de-de/faqs-hu/#element33333103
    https://www.toptarif.de/kfz-versicherung/wissen/coc-papiere/
    При приключване на сагата, разбира се ще дам инфо.
  23. Харесва ми
    EdiMi reacted to 1984 in Пререгистрация/регистрация на автомобил с български номера в Германия   
    EdiMi, преместих мнението ти, понеже тази тема ми се струва по-подходяща. По-горе колегата electrified е отговорил на почти всичките ти въпроси.
    По отношение на сертификат за съответствие (CoC) ще трябва сам да прецениш как ти е по-удобно да постъпиш. Ако го поискаш от официален вносител на марката за България, ще ти струва опод 100 лв. Ако го вадиш тук в Германия си приготви 80-100 евро. Преди имаше вариант да се поиска и от КАТ в населеното място, където за пръв път автомобила е регистриран в България. Там цената е направо символична.
  24. Харесва ми
    EdiMi got a reaction from Росен Арабаджиев in Бъдещето на дизеловите автомобили в Германия   
    За хората, решили да живеят  или установят за значително време в Германия, темата е актуална, според мен. Дори и за хора решили да закупуват автомобили, от Германия, за други държави. Неизбежно това ще се отрази, както на цените на нови, така и на употребявани автомобили.
    Основното в случая е, какво в нормативната база ще бъде променено, и как ще се отрази върху разходите по покупка и/или експлоатация, в това число облекчения за собствениците, на видовете автомобили в конкретен район на Германия. Цената на горивото, като фактор е ясна.
  25. Харесва ми
    EdiMi reacted to Росен Арабаджиев in Търсене и наемане на квартира   
    Предполагам си наясно, че ти предстои нещо доста сложно. Ако нямаш достатъчно опит в Германия или стабилни приятели, положението вместо да се влоши, ще стане безнадеждно. Явно си запознат с опасността от измами, фалшиви обяви, фиктивни наемодатели и т.н.
    Ако ще си говорим за каква да е квартира за един човек, стига само да е колкото може по евтина, тогава някои от възможните варианти съм ги посочил в темата Намиране на жилище без трудов договор и официални доходи. Погледни мнението ми от 25.04.2016 там. Макар и заглавието на темата да не пасва на твоята житейска ситуация, има споменати поне 3-4 спасителни варианта.

    https://www.monteurzimmer.de
    https://www.zwischenmiete.de

    Когато ситуацията се промени и си наясно дали семейството ще идва, дали бюджета ти за наем се еувеличил, дали си склонен да живееш извън мегаполиса и да пътуваш до работносто място автомобил/оществен транспорт, пак ще говорим.
    Успех!
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..