Jump to content

ronni

Потребител
  • Мнения

    5
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    1

Всичко публикувано от ronni

  1. Здравейте! Когато аз получих този формуляр също бях доста изненадана, но не се тревожете. Няма проблем! Приемат го. Поздрави
  2. Здравейте! Благодаря за бързия отговор! Историята, обаче си има предистория, която води до подписването на Aushebungsvertrag. Нямам претенции за получаването на обезщетение за безработица, просто се интересувах как стои въпроса с неизползвания платен годишен отпуск, дали имам право на такъв и ако да, как се изчислява. Поздрави!
  3. Здравейте! Моят казус е следният: Работя от 01.07.1018 в една фирма. От 18.12.2018 до момента съм в болничен. На 08.01.2019 предстои с работодателя ми да подпишем т.нар. Aufhebungsvertrag (договор за прекратяване по взаимно съгласие). По трудов договор ми се полагат 20 дни платен годишен отпуск, който до момента не съм използвала. Мога ли в случая да потърся обезщетение за неизползвания си отпуск? И на колко дни се равнява той, след като съм работила шест месеца и една седмица (последните две-три седмици, от които съм прекарала в болничен)? Ако имам това право, какъв е начинът да изискам обезщетението? В Aufhebungsvertrag има клауза, с която се съгласявам, че нямам повече претенции към този работодател и няма да предявявам никакви искове към него за в бъдеще, ако подпиша. Благодаря предварително!
  4. Здравейте отново! Благодаря за отговора! Писах веднага след като го получих, но сега виждам, че съобщението ми не се е публикувало, така че пиша пак. Дано опитът ми бъде полезен за някой в подобна ситуация. Годеникът ми подписа договор. Не са му изисквали да представя никакъв формуляр, а си го изискаха по служебен път от България... много ни улесниха. Вариантът, който избрах за себе си бе да се самоосигурявам. Не съм изчаквала повиквателна, а след почти три месеца сама се заех да си уредя нещата. Спрях се на Techniker Krankenkasse. Минималната база на осигуряване е върху сума около 1080€. Това прави по около 180€ на месец. Сам определяш датата, от която да те осигуряват. Те разбира се, ти предлагат да е от момента на регистрацията ти. Моите осигуровки за първите три месеца вече бяха платени в България, така че предпочетох да им докажа това с формуляр Е104. Трябва да знаете, че в този случай, ще си почакате доста, първо за получаването на формуляра от бг институцията и после за обработката на документите от ТК. В края на крайщата, се получи така че от чакане минаха нови три месеца, които сега трябва да бъдат платени накуп. И просто за информация... попитах и в ТК и в АОК как стои въпросът ако с приятелят ми нямаме брак, но имаме дете. Бяха категорични, че тогава здравната застраховка на бащата покрива и тази на детето, но не и на майката. До колкото разбрах, тези промени са нови.... така, че имайте го предвид. Още веднъж благодаря за отделеното време! Дано и моят опит е от полза. До нови срещи!
  5. Здравейте! Нова съм в сферата на форумите... моля да ме извините, ако допускам грешки! Радвам се, че някой вече е отворил темата за здравното осигуряване в Германия. От няколко дни опитвам да намеря определена информация. Изчетох много по темата, но само тук намирам точно това, което ме интересува. Обръщам се конкретно към Крякащата тайфа. Информацията споделена от Вас по-горе, а именно: базирана на личен опит ли е или ако е взаимствана от някой сайт ( да речем) възможно ли е да споделите линк към него? Нашият казус е следният: аз и годеникът ми сме регистрирани в Германия от почти месец. Той в момента се обучава на работа в немска фирма и до дни се очаква да подпише трудов договор с тях. Аз към момента не работя. Предполагам, че това няма да се промени и за близките месец или два. Преди да напуснем България и двамата работихме на трудов договор и сме се осигурявали там. Към момента продължаваме да плащаме здравни застраховки в България. В такъв случай задължително ли е да плащаме здравни застраховки и тук? Питам по-скоро за себе си, тъй като се очаква годеникът ми скоро да подпише трудов договор и вече да бъде осигуряван тук в Германия. Пак уточнявам: регистрирана съм в Германия от скоро; към момента не работя; плащам здравни застраховки в България и те никога не са ми били прекъсвани. Ще съм искрено благодарна на тези от Вас, които споделят достоверна информация или пък личен опит! Благодаря предварително!
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..