Jump to content
Родени в България

Крякащата тайфа

Потребител
 • Мнения

  433
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  113

Крякащата тайфа последно спечели на 6 Октомври

Крякащата тайфа получи най-много харесвания!

Относно Крякащата тайфа

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Erzgebirge
 • Страна

Допълнителна информация

 • Интереси
  Просто човек

Последни посетители

6962 профилни разглеждания
 1. Заболяване на дете

  Здравейте Валери, не твърдя, че мнението ми е единствено правилно, но все пак ще споделя своите съображение. Вие явно сте получил вече информация и от други места, така че е добре различните мнения да бъдат съпоставени. Само така ще можете да вземете информирано решение. Ето моите съображения: След като дойдете в Германия, ако не започнете работа, през първите три месеца вие имате статут на "турист" и не е нужно да сте осигурен към немска здравна каса. Същото важи и за детето ви. Ако решите все пак да опитате да започнете доброволно здравно осигуряване за вас и детето ви (при положение че не работите), много вероятно е от здравните каси да ви напомнят за статута на "турист" и да не ви запишат. Естетствено, може да се намери някоя от 150-те здравни каси, която да е готова да сключи с вас веднага здравна застраховка, но трябва да се внимава какви точно лечения ще покрива тя. Ако приемем, че успеете да се включите в немската здравноосигурителна система като самоосигуряващи се, тогава може да започнете с посещенията/консултациите при немските лекари. Междувременно трябва да сте си осигурили немски адресна регистрация, немски телефонен номер и немска банкова сметка. Докато срещите с лекарите вървят, неусетно ще минат три месеца и най-вероятно ще получите писмо от немската администрация, в което ще ви бъде поискано или да докажете, че ще започнете работа, или ще трябва да се прибирате в България. Този ход е нещо ново в немската политиката по отношение на имиграцията от ЕС и на много хора все още не им е известно това ново положение. Моят съвет е да направите нещата по сигурния начин - намерете си каквато и да е работа в Германия, така че да може да наемете жилище и да имате нормална здравна застраховка. Не е лесно, особено ако не знаете езика, но за това са приятелите. Въпросът е да имате някакви доходи, адресна регистрация и банкова сметка. После всичко ще се нареди по най-добрия начин за детето ви. До скоро ...
 2. Твърде търпеливо сте чакали. Една година е била достатъчна, за да обработят документите ви. В общия случай всичко става автоматично и не се подава специална молба. Задължително е съпругата ви да се обади на сервизния телефон на Familienkasse и да пита дали има документи по нейния Kindergeld-Nr., които да са евентуално все още в процес на обработка, т.е. все още се проверява нещо, преди да ви изплатят разликата. Въведете текста задна дата в полето за търсене горе и ще намерите коментарите и на други потребители по този въпрос. Мисля, че само на един потребител все още не са изплатили разликата. Всички други си я получават рано или късно. Но все пак е жажно да се говори с Familienkasse и да се разбере какво става.
 3. Здравейте yordanov63, колко време е минало от получаването на решението от Familienkasse за отпускане на Kindergeld в намален размер?
 4. Обръщам се към всички вас, които сте в Германия и имате немски мобилни номера. Нека да съдействаме при трупане на гласове в полза на българо-немското дружество, под шапката на което преди 3 години беше основано българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Регенсбург. ING-DiBa AG провежда инициатива за подпомагане на дружества с идеална цел. С помощта на тази инициатива споменатото дружество може да спечели 1000 € за своето училище! Единственото, което трябва да направите, е да гласувате за дружеството на този линк: Deutsch-Bulgarische Elterninitiative e.V. Regensburg Кратко упътване за гласуването: След като кликнете на линка, ще ви се отвори страницата за гласуване. Под т.1 натиснете "Jetzt anfordern". Попълнете телефонен номер и кликнете в Captcha квадратчето, за да покажете, че не сте робот и тоговорете на въпроса със снимките Натиснете "Code anfordern". След като получите SMS с кода за гласуване, въведете кода в полето на т.2 и натиснете "Jetzt abstimmen".
 5. Здравейте,ето че отново търся вашата помощ,за което се извинявам ,но явно сте от много малкото българи които са готови да помогнат.За да не влизам в подробности без ваше разрешение само ще кажа ,че става въпрос за лична молба ,а не за споделяне във форума.Така ,че ако имате възможност да ми обърнете внимание ще съм ви много благодарна.

  Отново се извинявам ,че ви безпокоя!!

  1. Покажи предишни коментари  %s още
  2. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Пращам отгожор по E-Mail

  3. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Възникна въпрос - ти трябва да предложиш месечната сума, която можеш да погасяваш.Колко да пиша?

  4. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Обикновено за такива суми се приема изплащане на 5 до 10 вноски

    

 6. Промени, влизащи в сила през 2017 г.

  От 01.10.2017 влязоха в сила нови изисквания при издаването на временни регистрационни номера в Германия (Kurzzeit- und Ausfuhrkennzeichen). Основната промяна, която касае българските граждани, е направена в §46 Abs. 2 на Fahrzeugzulassungsverordnung (FZV) и се изразява в следното: ако купувачът на превозното средство е чужд гражданин, който няма адресна регистрация в Германия, то за да бъдат издадени временни регистрационни номера (жълти или червени) е необходимо в системата да бъдат записани и данни на упълномощен от него получател (Empfangsbevollmächtigter) упълномощеният получател е необходимо да има адресна регистрация в Германия (в някои случаи дори местната администрация изисква въпросният Empfangsbevollmächtigter да има адресна регистрация в населеното място, в което се кандидатства за издаване на регистрационни номера) попълва се специална декларация, в която се вписват както данните на купувача на МПС, така и данните на упълномощения (заместващия) получател. Ето една примерна декларация Erklärung zum Empfangsbevollmächtigten für ein Ausfuhrkennzeichen und Kurzzeitkennzeichen.
 7. Здравейте,

  искам да ви попитам има ли тема за джобцентъра или по скоро ако получавам помощ от тях какви са моите задължения?

  Благодаря!

  1. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Здравейте,

   да, има такава тема и е най-добре да поставите там въпроса си. Аз лично не мога да ви бъда полезен, но съм чувал, че има доста особености.

   Темата е

   Поздрави ...

  2. Yankova Petya
  3. Крякащата тайфа
 8. Здравейте Даниела, след толкова години споделяне на информация по тази тема, на мен лично все още не ми е ясно как точно е правилно да се постъпи в случаи като вашия. И двата описани от вас варианта са пробвани, и двата варинта работят. Все пак може би е по-добре вие да подадете документите, макар че това е свързано с големи неудобства, поради несигурността на пощенските пратки между България и Германия. След като подадете първоначалния комплект документи може да се опитате да прехвърлите с немско пълномощно последващата кореспонденция на бащата, ако му се занимава разбира се. Така ще има по-голяма сигурност и експедитивност в комуникацията. И не се бавете дълго с първоначалната молба, защото ако не пристигне във Familienkasse до края на декември 2017 г., след това ще ви бъдат изплатени парите само за 6 месеца назад. Така е. Действително по всички постъпили след 01.01.2018 г. във Familienkasse молби за Kindergeld ще могат да се връщат пари само за 6 месеца назад. Важна е датата на постъпване на молбата за Kindergeld, а не датата, на която излиза решението.
 9. Не, удостоверението за раждане на съпруга ви няма да е необходимо. По отношение на необходимите документи, задължително прочетете всичко написано в тази тема. Нещата са описани много подробно.
 10. Здравейте Йолина, имам какво да кажа по питането ви, но признавам си, че не мисля, да пиша заради самото писане. Ако един ден се появите отново в този форум, дайте знак и ще ви отговоря До скоро ...
 11. Здравейте Петя, предполагам, че сте се справили с данъчния калкулатор. Ако ли пък не, пишете пак. По отношение на данъчния клас, към който са ви закачили е добре да знаете, че е възникнало някакво недоразумение. Брачните партньори могат да бъдат или Steuerklasse 3, или Steuerklasse 5. По някаква причина вас са ви поставили в Steuerklasse 2 и в момента ви се удържа грешен размер на данъка. Дали ви се удържа повече или по-малко така или иначе не е добре за вас и трябва да направите нещо. Нaй-добре погледнете началото на темата и ще разберете какви стъпки е необходимо да предприемете, за да ви бъде коригиран данъчния клас. Дo скоро ... Здравей Илиана, изравняването, т.е. връщането на надвзетия данък става с подаване на данъчна декларация за съответната година. Понеже става въпрос за пари, удържани през данъчната 2017 г., това означава, че връщането им ще стане, като се подаде декларацията за 2017 г. Тази декларация за частни лица се подава през месеците януари и февруари 2018 г. По-рано няма как да стане. Продължаването на договора или прекъсването му няма отношение към тази работа. До скоро ... Здравейте Милко, отговарям ви с малко закъснение, но мисля, че не е фатално. Накратко - във вашата житейска ситуация няма как да останете в друг данъчен клас, освен 3/5 или 4/4. Дори и да не искате, един ден нещата ще си дойдат на мястото, системата ще ги намести. Според мен обаче правите някаква грешка (). Ето какви изчисления направих аз. Изрично посочвам, че резултатите зависят от много фактори, повечето от които са неизвестни. По тази причина числата по-долу са приблизителни. Впрочем линковете с калкулаторите си работят, но ако имате проблеми, просто потърсете в мрежата "Steuerklassenrechner 2017" и ще намерите десетки други подобни калкулатори, които казват коя комбинация е най-добра за вашите доходи. Комбинация 3 (вие) / 5 (съпругата ви) - месечно удържан данък за вас: 23,83 € - месечно удържан данък за вашата съпруга: 287,50 € общо годишно: 3735,96 € Комбинация 4 (вие) / 4 (съпругата ви) - месечно удържан данък за вас: 213,00 € - месечно удържан данък за вашата съпруга: 104,00 € общо годишно: 3804,00 € Ако нямахте граждански брак данъците ви биха били (като не отчитам детето ви): Комбинация 1 (вие) / 1 (съпругата ви) - месечно удържан данък за вас: 213,58 € - месечно удържан данък за вашата съпруга: 104,00 € общо годишно: 3810,96 € Не искам да коментирам резултата, само ще спомена, че каквото и да прави индивида, големият печеливш е държавата. Ако човек започне и допълнителна работа, тогава нещата не просто се влошават, а стават безнадеждни.
 12. Право на Wohngeld в Германия

  В едно такова междинно положение, в което нито кредита е одобрен, нито решението за Wohngeld е излязло, мога да се говори само по принцип. Вариантът с отпускането на кредит при наличие на Wohngeld го обсъдихме вече. По отношение на получаването на Wohngeld, когато човек (домакинството) притежава и кредит ситуацията е следната - задължително е Wohngeldstelle-то да бъде известено за това. Има формуляр за целта, мисля че е т.нар. Bescheinigung über die Aufnahme von Fremdmitteln (или просто Fremdmittelbescheinigung). Прилага се заедно с останалите документи (ако кредита е наличен в момента на подаване на документите за Wohngeld) или на по-късен етап, ако човек успее да получи кредит при наличие на Wohngeld. Не трябва да имате притеснения, защото в общия случай наличието на кредит не се разглежда като доход (Einkommen) от Wohngeldstelle, но задължително подайте формуляра. Успех!
 13. Работа без осигуровки - нуждаем се от съвет

  Просто не знам откъде да започна. Споделеното от вас ме натъжава стращно много. От една страна ме хваща яд, че хората се оставят да бъдат доведени до подобна ситуация. От друга страна мога да ви разбера, защото живота ме е срещал с доста хора във вашето положение, които нито са глупава, нито наивни. Просто ситуацията в България ги е накарала да оставят разума и да се хвърлят неподготвени в неизвестното. После вместо да се наслаждават на спокоен живот и приятна работа, се чудят как да излязат от едно или друго положение. С написаното по-горе не ви упреквам. Напротив, чудя се как бих могъл да ви помогна, но не се сещам за кой знае какви полезни варианти. Всъщност когато става въпрос за оставане в Германия, като че ли има само един вариант и това е Пламен да си намери някаква работа (каквато и да е), която да не е Minijob. По този начин ще имате всички немско здравно осигуряване и когато дойде време да се роди бебето, няма да имате проблеми. С такава работа Пламен ще може после да подаде документи за различни парични добавки, така че да водите нормален живот. Вероятно няма да можете известно време да спестявате, но няма и нищо да ви липсва. Работа в Германия има колкото искаш. Дори сегашното ниско ниво на безработица означава, че има недостиг на работна ръка. Въпросът е как Пламен да намери такава работа? Няма начин да се получи, ако не използва немски език на едно прилично ниво (поне говоримо). Сънародниците ни без език все попадат на разни работодатели-разбойници, които се възползват максимално от това тяхно незнание. И ги дерат здраво - с удръжки от заплатата, с многократно завишен наем на осигурената от тях квартира и какво ли още не. Подобно съществуване е много жалко. За социални помощи не мога да ви кажа нищо. Според мен нямате право на такива. Така че Пламен да сяда и да мисли какво иска и какво може да прави. После да го напише в едно тема, за да е малко по-ясно каква работа може да му се предложи, пък после ще видим какво ще излезе ...
 14. Право на Wohngeld в Германия

  Да уведомите Wohngeldstelle-то за получения кредит ли имате предвид?
 15. Право на Wohngeld в Германия

  Ако не са получавани такива пари, не е необходимо това да се доказва специално. Самият формуляр на много места има характера на декларация и с подписа човек носи отговорност за верността на информацията. АКо не е коректен (нарочно или от незнание), може да го хванат, но може и да не го хваната. В повечето случаи обаче те хващат. Решението зависи от политиката на банката по този въпрос. Имам лични впечатления, как една банка отказа кредит за автомобил на човек, защото получавал Wohngeld. А човекът получаваше Wohngeld, защото просто заплащането на труда му беше ниско, макар и да работеше на пълен работен ден и на трисменен режим. Но това беше политика на конкретната банка. Ако кредитът все още не е отпуснат, моят съвет е непременно да се уведоми банката. Това може и да не повлияе на решението на банката, но ако в един момент повлияе, ще бъде много жалко да научите за отказа в последния момент.
×