Jump to content
Родени в България

Крякащата тайфа

Потребител
 • Мнения

  551
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  149

Мнения от Крякащата тайфа


 1. На 21.6.2018 at 11:15, gami написа:

  Добър ден,

  Отдавна следя вашия сайт и  предоставената информация ми беше много полезна.От 6 месеца кореспондираме с Familien Kasse , в последното им писмо изискват от нас документ ,че не получаваме никакви семейни помощи в България. Въпросът ми е дали има такъв европейски формуляр или трябва да ми го издадат от Социални грижи в свободен текст?

  В мненията на предишните страници ще разберете защо не е ваша работа да се грижите за този документ. Ако все пак желаете сами да го осигурите, търсете написаното за Е-411. Това е докуменът, които все още неправомерно се изисква от Familienkasse.
   

  На 27.7.2018 at 21:08, roki1234 написа:

  Здравейте,

  Тези, които получавате детски след колко време получихте решението?

  Минималният срок е 3-4 седмици (ако всички документи са предадени в срок, изрядни са и детето не е в България).

  Забавянето може да бъде неограничено 6, 12, 18 или повече месеца, ако детето е в България или в процеса на подаване на документите непрекъснато нещо се бави и не се предоставя своевременно. Забавянето от 6, 12, 18 месеца не означава, че това е период, в който нищо не се случва. Ако за период от 1 месец не получите някакво писмо от Familienkasse е необходимо да се обадите и да се поинтересувате дали документите ви се обработват. Ако ви кажат да се обадиде след 1-2-3 месеца, непременно го правите и така до получаване на окончателното решение.

   

  На 11.8.2018 at 18:11, gami написа:

  Здравейте, искам да попитам дали е възможно да се даде сметка в България за изплащане на детските надбавки, и има ли значение на кой от двамата от родителите е сметката???

  Благодаря :)

  Може да се даде банкова сметка в България. Няма значение кой е титуляр на сметката. Може да се даде сметка на който и да е от родителите или дори на трето лице.


 2. преди 19 часа, kotarkus написа:

  Здравейте,днес един приятел е направил птп с чужд автомобил без да има пълномощнонда го управлява и с изтекла шофьорска книжка,самият автомобил е със сини номера,какво може да му направинсобственика на автомобила и какво могат да направят на него и на собственика

  Това истинска история ли е? Не мога да повярвам как в дадения момент на едно място са се събрало толкова много изключения - липса на валидна шофьорска книжка, липса на упълномощено използване на автомобила, липса на "нормални" регистрационни номера, липса на вписване в застраховка "Гражданска отговорност"... Живият живот не престава да ме удивлява. Тежко ли е ПТП-то? Има ли пострадали хора?

  Накратко, ако приемем, че твоят приятел е виновен за ПТП-то (което понякога изглежда, че е така, но не е):

  • изтеклата шофьорска книжка не може да бъде повод за регресивен иск от страна на застрахователната компания към собственика на автомобила, т.е. да се откаже покриване на щетите. Изтеклата шофьорска книжка и отнетата от КАТ (или изобщо липса на правоспособност) за различни неща.
  • сините временни регистрационни номера, ако не са междувременно изтекли, се разглеждат от немската полиция като нормални български регистрационни номера
  • българското законодателство не посочва изрично, че когато се управлява чужд автомобил, следва задължително да имаш пълномощно. Наличието на такъв документ просто спестява много неудобства.
  • в много от полиците на застрахователните компании за застраховка "Гражданска отговорност" има място за вписване на „обичаен водач”. Явно твоят приятел не е вписан като такъв, но това пак не дава право за регресивен иск от страна на застрахователната компания.

  Какво може да направи собственика на автомобила срещу твоя човек?
  Може да му се ядоса, но в никакъв случай не трябва да го изнудва за пари, защото българската застрахователна компания би трябвало да покрие щетите.

  Какво могат да направят другите на собственика на автомобила и на твоя човек?
  Ако се следва коректно правилата за действие при ПТП (описани са в мненията по-горе), единственото неблагоприятно последствие е глобата, която твоя приятел ще трябва да плати за това, че е управлявал МПС с изтекла шофьорска книжка. Ако не са предприети необходимите действия е задължително твоят човек да започне да действа още днес.

  До скоро ...

   


 3. На 11.8.2018 at 2:04, İsmail Ekrem написа:

  Здравейте. Не знам да ли накой преди да е питал или отговорил, не намерих никъде и затова искам да питам. Така, днес си смених българските номера с немски ( Коелн) без проблемно.

  Но преди бях прочел, че талоните и номерата ги взимат и ги пращат служебно. Но днес не ми взеха номерата, питах ги няколко пъти - отговора беше нямам идея. Само ми взеха двата талона. 

  1. Какво предстои сега да направя с номерата? 

  2. Трябва ли в България - КАТ да ги занеса аз или ( можели приятел, познат ) с пълномощно? 

  3. Има ли някакъв срок за връщане в КАТ ? 

   

  Това малко усложнява нещата, но е нормално. Сега следва ти да отидеш с българските номера и копие на големия немски талон до съответната служба КАТ и да попълниш заявление за отписване на МПС (по образец). Формулярът може да се нарича и по друг начин, но ще го намериш лесно. Важно условие е талоните междувременно да са простигнали. Чувал съм че в някои случаи се бавят 2-3 месеца. Иначе процедурата може да я направи и упълномощен твой представител, който притежава съответното пълномощно. Мисля, че няма срок за отписването, но ти имаш интерес да стане по-скоро, за да спрат да ти търсят данък за колата в България.

  След отписването в КАТ следва отписване от данъчната служба в общината по постоянен адрес. То би трябвало вече да се случва автоматично, но все пак е добре да се поинтересуваш дали това се е случило и ако се наложи да задействаш сам процедурата и да пуснеш заявление по образец.

  Става ли като си готов да напишеш тук във форума как са се случили нещата, за да имаме актуална информация.

  До скоро ...


 4. Без съмнение въпросът е много интересен. Преди споделя мнението си искам да те попитам следните неща:

  • за какво смяташ да използваш езика?
  • ако въпроса се отнася до теб е добре да кажеш в коя възрастова група си
  • познаваш ли английската граматика?

  До скоро ...


 5. На 6.8.2018 at 14:22, kotarkus написа:

  Като гледам офертите на смава не са чак толкова лоши

  Ах да, онези Smava с отрицателната лихва. Предлагаха преди няколко месеца кредити, при които получаваш 1000 евро, а връщаш само 960! Ето ти малко впечатления на потребители по отношение на Smava. Добре е и сам да потърсиш мнения "за" и "против", но не такива от платените докладчици.

  Smava Vorsicht

  Erfahrungen Smava? (Will hier ein Auto kaufen)


  Такива като Smava има колкото щеш. Обикновено се оказва, че говорите с консултанта за едно, а по пощата идват документи при съвсем други (влошени за потребителя) условия. Естествено ще ти бъде обяснено, че в резултат на по-задълбочената последваща проверка не отговаряш на някое от стотиците условия, за да получиш кредите с атрактивните условия и по тази причина трябва да ти предложат "стандартен" потребителски кредит с условия, които може и да те разплачат. Самоинформирай се и чети коментарите на потребителите.

  Аз все още смятам, че за сума от няколко хиляди евро е най-добре да се обърнеш към работодателя си. Това при условие, че се понасяте и нямаш намерение да се махаш през следващата година-две. Печелите и двамата - ти получаваш парите без много усложнения и при ниска лихва. Той те обвързва за 1-2 години и не се притеснява как ще намери човек за твоето място, което си е проблем в сегашните условия на недостиг на работна ръка в Германия.


 6. На 6.8.2018 at 21:47, Цветан Вл. Георгиев написа:

  Здравейте.Искам да попитам някой има ли си на идея ..... Преди време ми свалиха бг номерата на колата в Германия.Направих всичко необходимо което декра го изискваше платих солидна глоба ....Но номерата са ми ги пратили в бг .... Та въпроса ми е как вече мога да си ги взема от бг и тея малумници в нашия КАТ дали ще изискват нещо ?

  Здравей Цветан,

  по каква причина искаш да си вземеш българските номера от КАТ? Иначе системата работи добре и след като немските чиновници са изпратили номерата в България, то рано или късно КАТ ще свали колата ти от отчет. Единственото, което трябва после да направиш сам (или поне до скоро се правеше), е с докуманта от КАТ да отидеш в данъчното и да отпишеш колата от списъка с данъчните си задължения. Ако остане да ти се води в данъчното, задълженията ще продължават да ти се трупат.

   

  На 6.8.2018 at 23:26, Цветан Вл. Георгиев написа:

  Съставиха ми акт..... Написаха какво трябва да отстраня .... направих всичко което беше по акта минах и тюв но номерата са ми ги пратили в бг със талона .... дали ще мога да си ги взема от кат ако не дали мога да си я рег с немски номера .... вече 4 месеца кола е в гараж със свалени номера 

  Предполагам, че големия талон все още е у теб. Сигурен ли си, че малкия са го пратили заедно с номерата в България? Това се прави, само ако колата подлежи на бракуване. Но дори и немците да са пратили малкия ти талон в България, както и Ivcoto спомена, това трябва да е упоменато в някакъв документ (писмо), който си получил в резултат от цялата тази разправия. С този документ, големия български талон, валиден протокол от TÜV и немска застраховка "Гражданска отговорност" ще можеш да си извадиш немски номера.

  Поздрави ...


 7. На 30.7.2018 at 10:13, Milen Mihaylov написа:

  Търся педиатър в Франкфурт

  Dr. Maria Trendafilow

  Am Dachsberg 198
  60435 Frankfurt am Main, Preungesheim

  Tel. 069 - 549955

   

  Има и други, но са в района, а не точно във Франкурт.


 8. На 24.7.2018 at 15:45, kotarkus написа:

  Здравейте,искам да попитам какви документи са нужни за лизинг на автомобил втора употреба

  Допълнителна информация:теудовият ми договор е на 4 часа,заплатата я получавам на ръка всеки месец,нямам банкова сметка,имам аок,адресна регистрация

  Здравей kotarkus,

  аз не бих се изненадал, ако получи някаква оферта за изплащане на автомобила на вноски, въпреки описаните от теб обстоятелства. Но имай предвид, че тази "оферта" може да те вкара в спирала от дългове.

  Ето така стоят нещата. При покупка на автомобил втора употреба има възможност да договориш плащането му на вноски. Нормалната схема е търговеца да даде данните ти на банката, с която работи и която в крайна сметк аще финансира цялата процедура. Първото нещо, което банката ще направи е да поиска от SCHUFA данни за твоята платежоспособност (Bonität). Щом нямаш банкова сметка, значи SCHUFA няма данни за теб и това автоматично означава отказ от банката. Дори и да си откриеш сметка, в която да внасяш пари, това пак няма да ти подобри положението, защото не е достатъчно там да има пари. По-важни са други работи - източници на приходи, видове разходи и още поне 100 други неща, които са включени в алгоритмите за изчисляване на Bonität-а от SCHUFA.

  За теб остават вариантите - бърз кредит при ужасяващи условия или евентуално финансиране от самия търговец при още по-ужасяващи условия. Разбира се, напълно възможно е да попаднеш на коректна компания за бързи кредити или коректен автотърговец, така че да избегнеш спиралата на задлъжняването, но е много малко вероятно.

  Ако работодателят ти е доволен от теб е най добре да отидеш при него и да го попиташ дали може да направите Darlehensvertrag. По този начин той ти заема пари и ти ги удържа от месечното възнаграждение. Ако исканата от теб сума е реалистична, не би трябвало да има проблем да те финансира.


 9. На 5.7.2018 at 11:35, ronni написа:

  ...

  Нашият казус е следният: аз и годеникът ми сме регистрирани в Германия от почти месец. Той в момента се обучава на работа в немска фирма и до дни се очаква да подпише трудов договор с тях. Аз към момента не работя. Предполагам, че това няма да се промени и за близките месец или два. Преди да напуснем България и двамата работихме на трудов договор и сме се осигурявали там. Към момента продължаваме да плащаме здравни застраховки в България.

  В такъв случай задължително ли е да плащаме здравни застраховки и тук? Питам по-скоро за себе си, тъй като се очаква годеникът ми скоро да подпише трудов договор и вече да бъде осигуряван тук в Германия.

  Пак уточнявам: регистрирана съм в Германия от скоро; към момента не работя; плащам здравни застраховки в България и те никога не са ми били прекъсвани.

  ...

  Здравейте ronni,

  не се занимавам професионално с тази материя, но покрай помощта, която оказвам на други сънародници съм натрупал известен опит. В следващите дни няма да намеря време, за да ви посоча конкретните европески директиви, координиращи процесите на социална сигурност (вкл. и здравното осигуряване). Ако нещата при вас се усложнят и се наложи да се запознаете по задълбочено с нормативната база, тогава ще търся. Вие също може да потърсите материали на официалния сайт на Европейския съюз.

   

  Аз виждам нещата така:

  • в момента, в който сте направили адресна регистрация в Германия, вие сте се отказали от статута на туристи който ви дава право да не плащате здравни осигуровки
    
  • когато изтекат три месеца от адресната ви регистрация и все още не сте се включили по някакъв начин в немската социалноосигурителна система (вкл. и здравното осигуряване) ще получите писмо от Zollamt, с което учтиво ще ви напомнят, че тримесечния гратисен период е минал и ще ви попитат какво смятате да правите
    
  • ако приемем, че годеникът ви подпише договор преди да минат тези три месеца, тогава от бъдещата му немска здравна каса ще му поискат доказателство, че за периода от адресната си регистрация до момента на сключване на договора за работа е внасял здравни осигуровки в друга страна-членка. Доказването става с формуляр Е-104 от НЗОК.
    
  • ако нещата при годеника ви се проточат, след третия месец ще се наложи да започне да се самоосигурява към някоя немска здравна каса. За първите три месеца вероятно ще му опростят вноските, ако предостави Е104 от България
    
  • ако приемем, че вие не започнете работа преди края на въпросните три месеца сте изправени пред следните възможности - или да сключите брак с годеника си, за да получи той право на Familienversicherung, която ще покрива също и вашето здравно осигуряване. Другият вариант е да започнете да се самоосигурявате (обяснил съм в предишните си мнения какво означава това).
    
  • независимо дали от даден момент ще Familienversicherung или ще се самоосигурявате, немска здравна каса вероятно ще поиска и за вас доказателство, че за периода от адресната ви регистрация до момента на сключване на Familienversicherung (или стартиране на самоосигуряване) вие също сте внасяли здравни осигуровки в друга страна-членка. Както споменах, доказването става с формуляр Е-104 от НЗОК.

   

  До скоро ...


 10. преди 14 часа, Красимира Стоилова написа:

  Благодаря за отговорите..........Спокойно за сега се оказа че не сме в опасност......Немец е.....Всичко е по банков път......Дори това което мъжът ми е направил като ремонти ще бъде приспаднато в края на годината.....оказа се дал ни е 2 от страниците на договора .....това го знам....с плана за наем за следващите 4 години и страницата с конто за превод......просто другите е забравил да даде.......

   

  .....Имам само още един въпрос свързан с попълването на wohngeld,може ли някой да помага защото сама май няма да се справя :(.  И да няма кой пак благодаря.....подготвихте ме за напред да знам какво да НЕ правя.....

  Аз от своя страна също представих възможно най-неблагоприятните варианти за развитие на ситуацията, за да придам повече драматизъм. Но все пак е важно да се знае и от другите потребители, за да предвидят и избегнат неприятностите. Добре е, че в крайна сметка нещата при вас изглеждат по друг начин.

  По отношение на формулярите за Wohngeld е най-добре да се потърсят безплатни консултанти. Адресите на такива са посочени по-горе в темата. Ако има в близост до вас е добре те да се заемат с нещата, защото кандидатстването за Wohngeld е процес, а не еднократен акт. Процедурата не е сложна, но в интервал от няколко месеца ще ви искат непрекъснато някакви документи, така че дори и да ви помогна за първоначалния набор формуляри, после ще ви е нужна помощ от някой, който е в близост. Погледнахте ли вече темата във форума по този въпрос? Там има доста полезна информация.

   

  Не пишете в кой град сте, но ако сте близо до мен, мога и аз да ви съдействам, така че ми пишете едно лично съобщение къде точно се намирате.


  До скоро ...


 11. На 25.6.2018 at 14:03, Красимира Стоилова написа:

  Ситуацията е следната:мъжът ми работи тук от 6 години ,а от година и половина и ние със синът ми дойдохме...Наехме си квартира и всичко беше наред до Април месец.Хазайката ни връчи предупреждение за напускане.Намерихме нова квартира още същия месец с условието фирмата в която работи мъжът ми да ни е гарант.Справихме се и с това.Подписахме договора и зачакахме заветния подпис и печат от шефа.Полупен е бил в средата на Май месец..От тогава с новия хазяин се видяхме няколко пъти по различни поводи.На въпроса кога ще ни даде договора отговаря за какво ни е :( .Обяснявам ,че ми е за регистрация,търсене на работа,смяна на поща и кореспонденция и още и още ,но не ми го дава...Миналата седмица след поредния подобен разговор ми каза кратко ,че ни е регистрирал в общината и нищо повече.Сега проблем за мен е договорът....Има ли причини поради които не го дава и как бих могла да си го получа ?

  ...

  Здравейте отново,

  от предоставената допълнителна информация се затвърждава убеждението ми, че сте жертва на някаква измама. Все пак съществува и мноооооого малката вероятност наемодателят ви действително да се нуждае от малко повече време, за да уреди нещата.

  Не искам да ви притеснявам излишно, но се сещам за поне три причини да се намирате в подобна ситуация, като и трите се свеждат в крайна сметка до една и съща измама - неправомерно прибиране на пари:

  • възможно е човекът да дава под наем имота си, без да иска да плаща съответните данъци за тази дейност. Съответно никога няма да получите договор за наем.
  • възможно е човекът да е наемател, а не наемодател и да ви преотдава имота под наем без разрешение на истинския наемодател. Това действие само по себе си не е незаконно, ако действителният собственик е уведомен и получите договор за преотдаване под наем (т.нар. Untermietvertrag)
  • възможно е измамник просто да е наел ваканционно жилище без договор (Ferienwohnung, Airbnb и др.) и след като е получил ключовете да го представя за свое, да ви го дава под наем и да ви прибира парите. Ако случаят е такъв много скоро ще стане ясно.

  Ако сега ми кажете, че лицето за контакт (т.нар. хазяйн) не е точно немец и че плащате наема не по банков път а в брой, нещата стават съвсем ясни. Дано да не е така ...

  И още нещо - без адресна регистрация и договор за наем вие се водите самонастанени и можете във всеки един момент да бъдете изхвърлени на улицата. В най-лошия слиучай ако не сте в жилището по това време, патронът ще бъде сменен, а багажът ви изваден на улицата. Всички тези действия ще бъдат извършени от фирми, които след това ще ви пратят фактури, които трябва да платите вие.


 12. Здравейте,

  споделете, но съвсем честно, вие самата наясно ли сте с правата, които имат българските граждани при необходимост от спешните медицински грижи, докато пътуват в Европа? Питам ви директно, за да мога да се ориентирам откъде да започна с отговора си. Защото от една страна 99% от лекарите в Кайзерслаутерн са безплатни (особено при спешни състояния), но от друга страна това е вярно, само ако човек е изпълнил своите задължения.

  Има ли майка ви Европейска здравноосигурителна карта? Минали ли са повече от три месеца от нейното пристигане в Германия? Необходимо ли е да приема редовно някави медикаменти?


 13. На 22.6.2018 at 23:46, Красимира Стоилова написа:

  Привет,колеги!!!!имам голям проблем и той е ,че не ми дават договора за наем ,но да ме регистрирали в Ратхаус.......какво мога да направя със застраховка правна помощ именно за такива проблеми ?

   

  Здравейте Красимира,

  не се разбира какъв точно е проблемът. Не ви дават договора за наем, защото все още нямате никаква адресна регистрация в Германия ли? Или нямате адресна регистрация в новото населено място?

  Може ли да поясните?


 14. На 13.6.2018 at 14:39, Георги Семерджиев написа:

  ... Дилемата ми бе продиктувана изцяло от практични съображения. Като град от изтчна Германия, малко по-ниския стандарт педполага и малко по-ниски цени / издръжка. Което предполага по-дълго "оцеляване" в неблагоприятния случай. Е и заплати разбира се, но всякак са по-добри от тези в България ... Иначе в Дрезден съм бил 2 пъти - командировка и част от почивка... Разликите ги видях предимно в (соц)архитектурата ...

  Ето ме пак в темата, за да неблегна отново на твърдението си, че Мюнхен и Дрезден към днешна дата са несравними.

  Мюнхен и подобните на него (Берлин, Щутгарт, Франкфурт и т.н.) според мен са подходящи за българи, които или имат много добра професия, или просто са решили да опитат късмета си и да видят дали няма да изпадне някаква работа. По същата причина стотици хиляди се оказаха в София. За щастие в Германия няма такава концентрация на населението в определени населени места. Според мен всичко друго, което Мюнхен може да предложи, като например занимания за свободното време, образование, здравно обслужване, културна програма, комуникационни връзки и каквото още се сетиш, могат да ти го предложи всеки един друг град в Германия с население примерно над 150000 души.

  Съветът ми към всеки един, който е като теб и е решил да започне първоначално сам - ела и започни работа. Къде ще живееш през първите 3-6-9-12 месеца е без особено значение. След като колелото се завърти очите ти ще се отворят за много нови неща. Представите ти ще се изменят, защото които ще виждаш уж познати неща от различен ъгъл.

   

  И все пак няколко мили думи за Дрезден, макар че щом си бил там, може би са ти известни тези факти. До началото на Втората световна война Мюнхен и Дрезден са били с приблизително равен брой жители, някъде около 600000 души. Ако в момента Дрезден ти лъха на соц, голям принос имат американските и британските генерали, планирали и реализирали унищожителните бомбардитовки само 3 месеца преди края на войната. На умряло куче нож са извадили. На тази снимка може да видиш какво е останало след бомбардировките им през февруари 1944 г. Просто в Дрезден е останала много малка част от стара архитектура и я няма тази атмосфера, която усеща човек например в Ерфурт (също от бившата Източна Германия).

   

  Мисля, че Дрезден е удачен избор (дори по-удачния за теб), защото:

  • отлично училищно образование (провинция Sachsen е известна с това, може би е наследство от соц-а)
  • по отношение на т.нар. Dynamikvergleich (тенденциите в развитието) е неизменно сред първите 20 града в Германия
  • в непосредствена близост само на час път са Sächsische Schweiz (уникален природен парк) и едни от най-добрите в Германия ски куроти
  • университетски град
  • световноизвестен културен център
  • намирането на жилище не е особен проблем
  • ... и совен това в града и околностите има българи, които също са готови да помогнат.


  До скоро ...

   

   


 15. преди 1 час, sechy написа:

  карах колата тук с пълномощтно до сега , но имах проблеми даже и дело и т.н.  Но реших да сложа немски сега . Колата в момента е в България , а аз в Берлин . Разбрах че не могат да ми издадът транзитни номера от БГ до тук .

  Като отида БГ ще прехвърля колата на мое име  и като я донеса във Берлин с БГ номера какво следва ?

  Много е просто ... прочиташ написаното от потребителя electrified още в началото на темата. Човекът е обяснил от А до Я цялата процедура. И непременно прочети написаното от него много внимателно (при това няколко пъти), още преди да си тръгнал за Берлин с българските номера, защото има неща, които трябва е добре да се свършат предварително.


 16. На 8.6.2018 at 14:33, yordanov63 написа:

  Здравейте,

  Съпругата ми си е подала данъчна декларация за 2016 г. (по-точно счетоводителката) още декекмври 2017 г., но вече 6 месеца няма отоговор от финанцамта. Питала счетоводителката колко ще чака, тя и казала да чака. За колко време трябва дойде отговор от службата, и както в случая се бавят какво може да се направи?

  Явно става въпрос за незадължителна данъчна декларация, щом е подадена с такова закъснение. Те не се обработват с приоритет, особено след като е подадена паралелно с новите задължителни данъчни декларации, които се подават в началото на годината. Като обработят задължителните до към края на юни, ще дойде ред и на вашата. Ако имате късмет, ще стане преди т.нар. Sommerloch през юли/август.

  Аз лично бих се обадил все пак да попитам любезно дали има проблем с документите ми илуи просто не им достига капацитет.


 17. На 10.6.2018 at 13:09, sechy написа:

  Здр. Искам да регистрирам колата на баща ми в Берлин на мое име . Колата е бензин и газ с БГ номера .

  Випроса ми е < Може ли да извадя транзитни номера от тук и като отида в българия и да я донеса с тях .

  Ако е възможно . След това Какви документи ще трябват ,за да сложа берлински номера .

  Мерси предварително на всички 

  Здравейте sechy,

  не съм сигурен, че разбрах правилно и по тази причина питам:
  (1) каква е целта да се връща колата с българските си номера до България?
  (2) Проверили ли сте дасли изобщо има шанс този автомобил с газова уредба да получи TÜV? Имаш ли например  Einbauhandbuch и Benutzerhandbuch?
  (3) За да купите транзитни номера (Ausfuhrkennzeichen), превозното средство, за което ще бъдат издадени трябва да се минало TÜV. Ако успеете да минете проверката, защи просто още сега не регистрирате колата с нормални немски номера, а трябва да купувате временни?

  До скоро ...


 18. На 24.5.2018 at 12:03, Filiz Salif написа:

  Здрвейте,

  въпросът ми е бях подала Antrag  auf Wochngeld имам Bescheid че ми пускат 298 евро имам ли право да откажа Wochngeld та всъщност да кажа че тези пари са ми недостатъчни тъй като и преди съм получавала тези пари от Wochngeld и наистина бяха недостатъчни и да подам Antrag za Jobcenter. Искам да добавя че съм бремена и след месец чакам бебе съпругът ми получава 500евро заплата и имаме 465евро квартира. Благодаря ви предварително.

   

  Здравейте Filiz Salif,

  имате ли други деца? Питам, защото системата е така направена, че двата алтернативни източника на помощи, т.е. ALG II и съответно Wohngeld + Kinderzuschlag (ако имате деца), осигуряват почти едни и същи месечни постъпления и общо взето е все едно кой от двата източника ще се ползва. Така че ако имате деца алично би ви посъветвал да се поинтересувате и за Kinderzuschlag , така че да запълните дупката в бюджета. Имаме вече такава тема:

   

  Дори и да нямате деца, щом сте бременна след раждането нещата така или иначе ще се променят. Ще имате право на Elterngeld, което прави историята съвсем различна и отново ще трябва да решавате кое кранче (на социални помощи) да затворите и кое да отворите. Погледнете и темата за Elterngeld:

   

  Накрая още веднъж накратко: пари, които семейството получава като социално подпомагане в крайна сметка са едни и същи и няма как да намерите място, от което да ви дават много повече. Това че преди от Jobcenter сте получавали дадена сума не значи, че и към днешна дата ще я получавате същата. Нещата са динамични, може нещо да се е променило във вашата житейска ситуация и в крайна сметка да се окаже, че само сте си губили времето, като сте се занимавали да спирате Wohngeld и сте се върнали към Jobcenter.


 19. На 23.5.2018 at 19:11, Ednorog написа:

  Здравейте! 

  Искам да кажа, че  ужаса свърши...!  И ще има къде да живеем от другия месец! 

  Ако някой иска помощ от моя страна и има същите затруднения които аз имах,  пишете, ще ви кажа всичко което съм направила и лично ще помогна! 

  Благодаря на всички за съветите

  Здравей Ednorog,

  от личен опит мога да те уверя, че най-ефикасна ще бъде помощта ти, ако:

  • отделиш необходимото време и опишеш как се реши проблема
  • публикуваш текста тук

  Знам, отнема време. Може да последват и не много доброжелателни коментари, но какво от това? Нали точно това е идеята на форумите - да споделиш опита си и после другите да се възползват от него. Уверявам те, струва си да го направиш. Хората страдат ежедневно от липса на полезна информация.

  До скоро ...


 20. преди 7 минути, Лаура написа:

  Здравейте Георги , 

  да аз знам , че процентите трябва да си се определят в Германия , просто не съм сигурна дали човек , който не е работил в Германия , може да получава инвалидна пенсия тук . Благодаря ви много за отговора и ще пиша , когато започнем да се борим за този казус ...

  Здравейте отново,

  аз не се казвам Георги. Просто видях, че сте отбелязали Мюнхен като населено място и по тази причина ви помолих да споделите мнението си, за да помогнем на Георги да направи информиран избор. Но това всичко е предмет на другата тема:

  По отношение на допълнителния ви въпрос за инвалидната пенсия - в мнението си по-горе от 24.02.2017 съм дал линк към документа "Разпоредби на ЕС относно социалната сигурност". В неговата т.5.5 е сравнително добре обяснено какво се случва с инвалидната пенсия при преместването на майка ви. За момента тя би трябвало да продължи да си получава българската инвалидна пенсия в Германия, но паралелно с това трябва да се определи Pflegestufe-то в Германия. То със сигурност ще бъде занижено, но дори и да не е, пак не следва майка ви да получава автоматично немска инвалидна пенсия. По-скоро ще получите помощ под друга форма.

   


 21. преди 27 минути, Лаура написа:

  Здравейте , 

  искам да попитам за майка ми , която има ТЕЛК от България , инвалидност 71% след операция на рак на гърдата , дали може да кандидатсва за инвалидна пенсия в Германия , след като аз и съпруга ми немец , живеем в Германия и тя идва да живее сега при нас , защото вече е сама в България и няма как да живее сама там ? Има вече изваден документ S1 , говорили сме в АОК да и направят здравната застраховка там , но не намирам никъде информация дали ще може да има инвалидна пенсия в Германия .

  Здравейте Лаура,

  степен на инвалидност (Pflegestufe) и правото на инвалидна пенсия на майка ви в Германия трябва да бъдат определени наново. Доколкото ми е известно, решенията от България не играят никаква роля. По-горе в мнението си от 24.02.2017 съм описал най-общо процедурата, през която трябва да се премине. Не съм проверявал, дали има промени през последната година, но предполагам, че няма кой знае какви новости.

  И като един ден приключите с процедурата, не забравяте да разкажете в темата кое и как е станало, за да могат и други да се възползват от опита ви.

  До нови срещи ...


  ПП: Не знам дали ви е до подобни въпроси в момента, но какво все пак да ви попитам - какво мислите по въпроса на Георги Семерджиев "Мюнхен или Дрезден?" :rolleyes:


 22. На 7.5.2018 at 2:41, oktay написа:

  Извинете, бях си забравил паролата за сайта. Виждам, че са възникнали още казуси, явно темата още е активна. Та по същество-получихме ново писмо, опитахме се да го преведем, но не можахме, ако може малко помощ (какво искат пак тези от Familienkasse), ще бъда много благодарен.


  Здравей Октай,

  пише следното (свободен превод):

  ******************************************
  Изпратените от вас документи не са достатъчни за да се презени правото ви за получаване на детски надбавки. По тази причина няма все още окончателно решение, понеже не са ни предоставени следните документи:

  • моля да ни предоставите документи, от който да става ясно какви видове добавки получавате за сина си Октай, както и по каква причина не са получавани детски надбавки в България
  • моля да предоставите документи от България, от които да става ясно какви детски надбавки получавате за дъщеря си Айтен от юни 2014 г.

  За да може да се прецени правото ви (на детски надбавки в Германия) е необходимо да ни предоставите документи, показващи какви пари получавате за децата си в България и съответно как са изчислени те.

  Моля да ни отговорите до 05.07.2018

  В случай, че не ни отговорите до посочената дата или не ни уведомите за причини, които са ви възпрепятствали (да отговорите в срок), молбата за детски надбавки за Октай от октомври 2015 ще бъде анулирана.

  За отговорите си може да използвате приложения формуляр.
  ******************************************

  В темата за Kindergeld е писано много какви са тези документи, които с повече упорство се получават от съответните учреждения в България.


 23. Здравей Георги,

  тези два града са много различни и по тази причина е лесно да се направи избор. Виж, ако се сравняват Берлин и Мюнхен или Мюнхен и Щутгарт, тогава става по-трудно.

  Има няколко основни фактора, които биха дали предимство на единия или другия град. Според мен това са едни от най-важните, като съм се опитал да ги подредя по важност:

  • сам ли си или ще живееш със семейството си (1, 2, 3 деца)?
  • каква е разликата в заплащането, което ще получаваш в двата града? Ако е под определена граница може и да не си струва ...
  • какъв тип си (споменавам само крайностите): артистичен / технократ; активен нощен живот / домошар; флегматик или сангвиник / холерик?
  • колко добре владееш немски език?
  • смяташ ли периодично (съответно) често да пътуваш до България и как - автомобил, самолет?

   

  До скоро ...


 24. На 17.4.2018 at 13:38, danny_76 написа:

  ...

  Имам и аз въпрос,ако ми отговорите ще съм Ви много благодарна.

  Съпругът ми работи в Германия от тази година -2018, м.Януари.   Има и такъв дан.номер съответно. Аз живея с 2 те ни деца в България и работя в България. Искаме да получаваме детските надбавки, без да има значение за нас двамата - дали по негова сметка в Германия или по моя в България, но формулярите KG 1 на български език / заедно с приложенията/  от мое име ли ги попълвам или от негово име се попълват!

  Здравейте danny_76,

  на въпроса кой да подаде документите, когато децата са в България, все още нямам еднаозначен отговор. И двата варианта са възможни, като в последно време модата при Familienkasse е да иска се пускат от родителя в България. Като че ли е най-добре да се пуснат и от двамата едновременно и няма да сбъркате, ако го направите.

  Ще перифразирам Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече! Има само едно нещо, което е по-хубаво от искане за Kindergeld … и това са две искания за Kindergeld. И няма опасност да получите два пъти Kindergeld. Добре смазаната система в Германия няма да го допусне.

   

  На 17.4.2018 at 14:24, mihaelakaradzhova написа:

  А някой знае ли на какъв номер мога да се свържа с Майнц??казаха ми,т.е. Посъветваха ме да се обадя и да попитам какво се случва с Документите и молбата ни за детски със задна дата

  Здравейте mihaelakaradzova,

  не ни е дадено да знаем тези телефонни номера. Цялата комуникация става през единните телефонни номера: 0800 4 5555 30 (от Германия) и +49 911 1203 1010 (от чужбина). В доброто старо време човек получаваше писма, на които стояха и телефонните номера на персоналния ти съветник, но вече не е така.

   

  На 11.5.2018 at 14:58, paullinka написа:

  Здравейте група ! Мъжът ми е в Лудвигсхафен. Подписал е договор за работа и започва от следващата седмица. Искаме да подадем документи за детски.Ние с детето сме в България. Знам че има има разлика в формулярите за деца които са в Германия и деца които се намират в България. Интересувам се кои точно формуляри трябва да попълни мъжа ми и Familienkasse за Лудвигсхафен къде се намира в кой град в Германия ? Ако може да ми помогнете докъде трябва да ги адресира. Благодаря Ви предварително

  Здравейте paullinka,

  предполага, че отговорът ми няма да ви хареса, но все пак да ви кажа - отговор на всеки един от въпросите си ще намерите на страниците на тази тема. Съветвам ви да я започнете от началото и да я прегледате цялата. Освен че ще намерите отговорите на въпросите си, ще научите и доста други полезни неща, които ще ви помогнат да спестите време и нерви в битката с Familienkasse.

  Ако все пак не намерите отговорите, не се притеснявайте да попитате отново.

   

  На 12.5.2018 at 10:18, fff223 написа:

  Здравейте , може ли някой да ми изпрати точния адрес на Фамилиенкассе , която приема документите за детски добавки за случаи с дете и другия родител в България . Изпратих веднъж документите до Райланд Пфалц Заарланд , Бад Кройцнах , но ми ги върнаха от пощата без обяснения... предполагам адреса не е актуален вече . Благодаря предварително

  Здравейте fff223,

  според последната актуализация от сайта на Familienkasse от август 2017, документите за децата, живеещи в България би трябвало да се изпращат действително в Майнц. Когато върнаха пакета документи, нямаше ли обяснение защо не е доставен на получателя?

  Иначе това е адреса в Майнц:

  Bundesagentur für Arbeit
  Familienkasse Rheinland-Pfalz - Saarland
  55149 Mainz
  Deutschland

×