Jump to content
Родени в България

1984

Модератор
 • Мнения

  64
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  21

1984 последно спечели на 5 Април

1984 получи най-много харесвания!

Относно 1984

 • Ранг
  Главен модератор

Обща нформация

 • Град
  Саксония
 • Страна

Контакт

 1. На първо място ви е нужно голямо търпение, докато минат 5-те години буферен период. Ако нещо междувременно не се промени, в началото на 2023 г. може да поговорим отново по темата, защото едва тогава ще имате право да предприемете някакви действия по въпроса. До нови срещи!
 2. Струва си да отбележим, че на днешния ден преди 3 години Александър Узунов - неуморим ентуасиаст, на чиято неизчерпаема енергия все още се чудя - обяви официално старта на проекта "Български център", който по-късно премина в "Родени в България". Александър, надявам се да запазиш ентусиазма и енергията, защото започнатото от теб си струва да го има. Дано да успеем междувременно да увлечем повече съмишленици, които да се включат в този проект, защото постигнатото до момента не е малко, но има какво още да се желае.
 3. Трудов договор

  Апелирам за малко повече толерантност при поява на подобни публикации. А сега по темата - от правна гледна точка в Германия за възможни (и напълно законни) трудови взаимоотношения без писмен трудовият договор, при условие, че работодателят и работникът спазват трудовото законодателство - плащане на данъци, здравни, пенсионни и др. осигуровки. Без писмен трудово договор проблемите са ясни - каквито и да е спорове (заплащане, отпуска, почивка, работно време и т.н., и т.н.) се решават много трудно. Получавала ли е съпругата ви един документ, наречен Meldebescheinigung zur Sozialversicherung gemäß §25 DEÜV? А получава ли договореното възнаграждение? Ако съпругата ви държи на тази работа, опитайте се по културен начин да се разберете с този работодател и да получите договора. Само за информация - ако се наложи, работата без трудов договор се докладва в Zollamt, а не в Bundesagentur für Arbeit.
 4. Как да попълня Е411

  Здравейте, сигурно ще се намери някой, който да помогне. Но преди да хабим барута, дали не е по-лесно, ако кажете все пак кое не е ясно. Или изобщо не ви е ясно какво да пишете? Последното е малко вероятно, все пак Е-формулярите са на български език и поясненията към тях също. Разберете ме правилно - хората тук помагат доброволно и се предполага, че търсещият решение на даден проблем полага от своя страна достатъчно усилия, доколкото силите му позволяват, за да допринесе за решаването на въпросния проблем. Така че кажете на другите какво по-точно не ви е ясно и съм сигурен, че з авсеки конкретен въпрос ще получите и конкретен отговор
 5. EdiMi, преместих мнението ти, понеже тази тема ми се струва по-подходяща. По-горе колегата electrified е отговорил на почти всичките ти въпроси. По отношение на сертификат за съответствие (CoC) ще трябва сам да прецениш как ти е по-удобно да постъпиш. Ако го поискаш от официален вносител на марката за България, ще ти струва опод 100 лв. Ако го вадиш тук в Германия си приготви 80-100 евро. Преди имаше вариант да се поиска и от КАТ в населеното място, където за пръв път автомобила е регистриран в България. Там цената е направо символична.
 6. Първо използвам възможността да поздравя Mitaka FU за привилегията да модерира този нов подфорум. Mitaka FU, желая ти успех, много участници с интересни материали и малко проблеми. В интернет-пространството за Берлин има страшно много информация на български език, само да има желание да чете човек. Проблемът е, че голяма част от информацията е или неактуална, или просто механично превеждана (преписвана). Освен това на подобни материлали им липсва щипката сол/пипер/мерудия, т.е. личното впечатление и споделения опит от сблъсъка с един или друг проблем. Липсва онова, което отличава сухата информация от живата реч на очевидеца. Така че, уважаеми родени в България и оказали се в Берлин, имате думата и не се притеснявайте да разкажете за кварталите, училищата, летищата, градския транспорт, музеите, ресторантите, парковете и др.
 7. Така ... в България също се случват неща, които ни касаят по един или друг начин. Стартирам една доста обща тема, но ако се натрупа материал, не е проблем да създадем отделен подфорум. На 1 ноември 2017 Народното Събрание одобри поправки в Закон за гражданската регистрация, които дават възможност за връщане на бащиното име в личните документи на български деца, родени в чужбина. Основните промени, сързани с тази процедура са описани в чл.9 и чл.76, като главната заслуга за подготовка на поправките имат не депутатите или експерти на МВнР, а експертите от Временни обществени съвети на българите в чужбина. Специална благодарност на г-н Стефан Манов.
 8. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Здравейте, има вече доста информация по този въпрос. Силно ви препоръчвам да погледнете една друга тема, която давам по-долу и да прочетете сами това-онова. Ако после има още нещо неясно, питайте пак. Едно е сигурно, както и veronik_veronik вече каза, не трябва да се притеснявате за детето. На тази възраст е все едно по кое време ще смени обстановката. Мислете за другите проблеми свързани с преместването. За да научите повече за тях, пак ще трябва сама да четете в темите за Германия. Успех!
 9. fishbone, за да не се чудиш повече от необходимото и да не губиш излишно време, непременно се запознай с тази тема от форума, в която току-що прехвърлих мнението ти. Тя ще ти даде поне 90% от необходимата информация. Прегледай и други вече съществуващи подобни теми във форума ни. Чете ли например мненията в тази тема?
 10. Мнението е преместено във вече съществуващата тема
 11. Честит Рожден Ден!!! 

  1. 1984

   1984

   Много ти благодаря за вниманието :)

    

 12. Jobcenter VS Wohngeld

  Здравейте, предполагам, че не това очаквате да получите като отговор, но няма друг начин. И така, понеже тук е форум, а не фейсбук-група, няма как едни и същи въпроси да се поставят многократно и многократно да се дават едни и същи отговори. И понеже точно поставеният от вас въпрос е дискутиран многократно, а и темата е много актуална, ще отделя малко време да обясня как да действате занапред (както вие, така и други потребители на ваше място). Преди да отворим нова тема, първо проверяваме с търсачката дали не съществуват вече подобни теми! Търсачката се намира в горната дясна част на страницата. След като намерим сходна тема/теми, прочитаме написаното от първата до последната страница. Ако въпреки това не намерим отговорите на въпросите си, задаваме новите въпроси във вече съществуващата тема. Някои теми са дълги, но в такъв случай може да използваме отново търсачката за филтриране на информацията. Така че опитайте с търсачката и ще останете приятно изненадани от резултатите.
 13. Странно е, че никой не взе до момента отношение по темата. Аз си мислех, че поне няколко от потребителите са в подобно положение. Побутвам все пак темата с надежда някой да се включи с мнение.
 14. Здравейте Гери, надявам се, че написаното от мен в следващите редове няма да ви засегне по някакъв начин. Просто използвам вашият въпрос като повод да припомня и на останалите потребителите нещо важно. Приятели, това е интернет-форум, а не фейсбук-група. Тук обикновено даден въпрос по някаква тема се задава еднократно. Във фейсбук-групите почти никой не чете предишните въпроси и едни и същи въпроси се публикуват до припадък. Преди новите потребители на този форум да зададат своите въпроси е добре да проверят дали някой друг вече не е питал за същото нещо и ако е питал дали е получен конкретен отговор. Моля да бъда разбран правилно - няма как в един интернет-форум да си задаваме непрекъснато едни и същи въпроси. Колкото и търпеливи да са част от участниците, в един момен ще им писне и просто ще спрат да отговарят на неща, които вече са коментирани Гери, специално по въпроса "Детски надбавки със задна дата" сме говорили поне 5 пъти. Препоръчвам ви да отидете в горната дясна част на началната страница и в полето за търсене да напишете задна дата. Ще излязат три страници с мнения на потребители, в които тези думи са използвани. Много от мненията са точно в темата за Kindergeld. Ако имате проблеми с ползването на търсачката, пишете ми и ще ви обясня.
 15. Здравейте plam_1985, понеже сте публикували темата си в интернет-форум, най-вероятно питането ви няма да бъде последвано от лавина полезни и безполезни отговори, както става във Facebook. Подкрепям мнението на администратора и ви предлагам вие самата да поемете инициативата и да се поразтърсите из темите, в които вече сме обсъждали подобни въпроси. Стараем се да поддържаме добро ниво и информацията, на която ще попаднете при нас, е доста систематизирана и конкретна. Ако отделите 1 час за четене, ще се убедите сама. По стечение на обстоятелствата само преди няколко седмици Николая започна подобна тема. Няма да свързвам за момента двете теми, но започнете да четете от нейната тема, а после и свързаните с нея теми. Бих ви препоръчал да се фокусирате също така и върху мненията на electrified. Отворете профила му и вижте какви мнения е публикувал. Той се бореше точно с такива проблеми преди около година и нещо и остави доста полезна информация. Приятно четене и успех!
×