Jump to content
Родени в България

1984

Модератор
 • Мнения

  68
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  22

1984 последно спечели на 17 Септември

1984 получи най-много харесвания!

Относно 1984

 • Ранг
  Главен модератор

Обща нформация

 • Град
  Саксония
 • Страна

Контакт

 1. Търсят се деца за курс по български език, който ще се води от професионален учител по български език и литература. Заниманията са с продължителност 1 ч. през уикенда в района на Трир. За повече информация и записване: 017690728091 или на mariamitova@yahoo.com
 2. Здравейте Вергиния, Ана не е посещавала форума ни повече от година, но ще се опитам да се свържа с нея и да я помоля да погледне въпроса ви и евентуално да отговори, ако има какво да каже по темата. До нови срещи!
 3. Здравейте, сменял ли е съпругът ви шофьорската си книжка с немска или си е запазил българската? Ако все още шофьорската книжка му е българска, няма как да се промени нещо, дори и след немското решение за степен на инвалидност. Ако е немска - пак ще бъде направено всичко възможно съпругът ви да запази правото за управление, защото това означава мобилност и следващите я ползи, както за него, така и за държавата.
 4. Колега, преместих мнението ви във вече съществуващата тема по този въпрос. Има доста неща, писани точно по този въпрос, просто погледнете публикациите по-горе.. Ако сагата на колегата EdiMi е приключила, той също може да даде актуална информация.
 5. На първо място ви е нужно голямо търпение, докато минат 5-те години буферен период. Ако нещо междувременно не се промени, в началото на 2023 г. може да поговорим отново по темата, защото едва тогава ще имате право да предприемете някакви действия по въпроса. До нови срещи!
 6. Струва си да отбележим, че на днешния ден преди 3 години Александър Узунов - неуморим ентуасиаст, на чиято неизчерпаема енергия все още се чудя - обяви официално старта на проекта "Български център", който по-късно премина в "Родени в България". Александър, надявам се да запазиш ентусиазма и енергията, защото започнатото от теб си струва да го има. Дано да успеем междувременно да увлечем повече съмишленици, които да се включат в този проект, защото постигнатото до момента не е малко, но има какво още да се желае.
 7. Трудов договор

  Апелирам за малко повече толерантност при поява на подобни публикации. А сега по темата - от правна гледна точка в Германия за възможни (и напълно законни) трудови взаимоотношения без писмен трудовият договор, при условие, че работодателят и работникът спазват трудовото законодателство - плащане на данъци, здравни, пенсионни и др. осигуровки. Без писмен трудово договор проблемите са ясни - каквито и да е спорове (заплащане, отпуска, почивка, работно време и т.н., и т.н.) се решават много трудно. Получавала ли е съпругата ви един документ, наречен Meldebescheinigung zur Sozialversicherung gemäß §25 DEÜV? А получава ли договореното възнаграждение? Ако съпругата ви държи на тази работа, опитайте се по културен начин да се разберете с този работодател и да получите договора. Само за информация - ако се наложи, работата без трудов договор се докладва в Zollamt, а не в Bundesagentur für Arbeit.
 8. Как да попълня Е411

  Здравейте, сигурно ще се намери някой, който да помогне. Но преди да хабим барута, дали не е по-лесно, ако кажете все пак кое не е ясно. Или изобщо не ви е ясно какво да пишете? Последното е малко вероятно, все пак Е-формулярите са на български език и поясненията към тях също. Разберете ме правилно - хората тук помагат доброволно и се предполага, че търсещият решение на даден проблем полага от своя страна достатъчно усилия, доколкото силите му позволяват, за да допринесе за решаването на въпросния проблем. Така че кажете на другите какво по-точно не ви е ясно и съм сигурен, че з авсеки конкретен въпрос ще получите и конкретен отговор
 9. EdiMi, преместих мнението ти, понеже тази тема ми се струва по-подходяща. По-горе колегата electrified е отговорил на почти всичките ти въпроси. По отношение на сертификат за съответствие (CoC) ще трябва сам да прецениш как ти е по-удобно да постъпиш. Ако го поискаш от официален вносител на марката за България, ще ти струва опод 100 лв. Ако го вадиш тук в Германия си приготви 80-100 евро. Преди имаше вариант да се поиска и от КАТ в населеното място, където за пръв път автомобила е регистриран в България. Там цената е направо символична.
 10. Първо използвам възможността да поздравя Mitaka FU за привилегията да модерира този нов подфорум. Mitaka FU, желая ти успех, много участници с интересни материали и малко проблеми. В интернет-пространството за Берлин има страшно много информация на български език, само да има желание да чете човек. Проблемът е, че голяма част от информацията е или неактуална, или просто механично превеждана (преписвана). Освен това на подобни материлали им липсва щипката сол/пипер/мерудия, т.е. личното впечатление и споделения опит от сблъсъка с един или друг проблем. Липсва онова, което отличава сухата информация от живата реч на очевидеца. Така че, уважаеми родени в България и оказали се в Берлин, имате думата и не се притеснявайте да разкажете за кварталите, училищата, летищата, градския транспорт, музеите, ресторантите, парковете и др.
 11. Така ... в България също се случват неща, които ни касаят по един или друг начин. Стартирам една доста обща тема, но ако се натрупа материал, не е проблем да създадем отделен подфорум. На 1 ноември 2017 Народното Събрание одобри поправки в Закон за гражданската регистрация, които дават възможност за връщане на бащиното име в личните документи на български деца, родени в чужбина. Основните промени, сързани с тази процедура са описани в чл.9 и чл.76, като главната заслуга за подготовка на поправките имат не депутатите или експерти на МВнР, а експертите от Временни обществени съвети на българите в чужбина. Специална благодарност на г-н Стефан Манов.
 12. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Здравейте, има вече доста информация по този въпрос. Силно ви препоръчвам да погледнете една друга тема, която давам по-долу и да прочетете сами това-онова. Ако после има още нещо неясно, питайте пак. Едно е сигурно, както и veronik_veronik вече каза, не трябва да се притеснявате за детето. На тази възраст е все едно по кое време ще смени обстановката. Мислете за другите проблеми свързани с преместването. За да научите повече за тях, пак ще трябва сама да четете в темите за Германия. Успех!
 13. fishbone, за да не се чудиш повече от необходимото и да не губиш излишно време, непременно се запознай с тази тема от форума, в която току-що прехвърлих мнението ти. Тя ще ти даде поне 90% от необходимата информация. Прегледай и други вече съществуващи подобни теми във форума ни. Чете ли например мненията в тази тема?
 14. Мнението е преместено във вече съществуващата тема
 15. Честит Рожден Ден!!! 

  1. 1984

   1984

   Много ти благодаря за вниманието :)

    

×