Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  97
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  31

veronik_veronik последно спечели на 21 Септември

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Im.
 • Страна
 1. Съвети при избор и поръчка на очила

  Аз до сега за себе си, не съм ходила тук на преглед за очите, но съм придружавала. Може след прегледът при лекарят, да не ти дадат рецепта, а да те насочат към оптиката, където да ти определелят диоптъра. Там прегледът се прави с добра апаратура, от оптик не от лекар, което за мен е малко странно, но е така. В зависимост от състоянието ти, натовареност ти предлагат от най-обикновени стъкла, до такива със защита и нюанс на затъмняване ако желаеш. Като цяло са коректни и обясняват подробно различните варианти и цени, така че не мисля, че ще те подведат или "подхлъзнат". Има и застраховка, която е добре да я имаш според мен. Надявам се нещата при теб да са напред и дори да не се налага очила или поне да е нещо малко, като нужна корекция. Аз се преглеждам при един и същи лекар от години в България и държа той да ме консултира, защото съм със специфичен силен астигматизъм на едното око и единствено този лекар ми предписа диоптри от който да се чувствам добре. Предвид високият диоптър на едното око при това и + и -, и почти никакъв на другото, едното стъкло е изтънено, за да не увеличава окото, със защита и съм с олекотена рамка. Не ти бях кой знае колко от полза, но това е моят опит тук.
 2. Поздравления, че все пак си решил да споделиш и така трябва да бъде. За съжаление ако разгледаш постовете ми, ще видиш колко често апелирам за това, но за съжаление манталитетът си е манталитет. Мисля, че в твоят случай, имаш шанс явно за детски и ако в стандартният такъв човек може да се свърши всичко само, ако отдели време и прочете написаното в темата, при теб по-скоро е, някой да ти напише добре и аргументирано писмата. Успех! Пиши дали в крайна сметка, ще продължиш или се отказваш.
 3. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  При смяна на адресната регистрация, освен уведомяването на различните институции има опция Дойче пост за определен период от вреве, да препраща писмата ви на новият адрес. Незнам каква точно е процедурата, но я има и се заплаща такса за това.
 4. Незнам дали трабва да се обърнеш към адвокат или първо към някои от организациите помагащи на семейства при различни проблеми, може и Каритас, Hilfe für die Familie мисля, че се казваше организацията. Ако нямаш застраховка за адвокатски услуги, може да ти излезе доста солено. Освен това, като изпращаш пари, пишеш ли в платежното, че са издръжка на детето ти и след това, в данъчната декларация да се отрази. Ако не си, поинтересувай се. Ще се радвам, да пишеш как се развиват нещата, за да може и друг в подобна ситуация да се възползва от твоят опит.
 5. Предлагам ти друг вариант. Виж фирми, които търсят такива стари коли, които отиват за чужбина. Така ще си решиш проблемът. Знам за бъргари, които така махнаха старата си кола с български номера. Колата дори не беше в движение и я взеха репатрак.
 6. Проблеми с интернет в Германия

  Ако домашният интернет ви е на Unitymedia, може да имате и интернет на телефона си, когато сте навън абсолютно безплатно без допълнителни такси до 3 телефона без значение на кой оператор сте с договор или предплатена карта. Аз съм с предплатена карта, защото не искам да се обвързвам с договори и обмислях да мина на друг план, защото навън също понякога имам нужда от Интернет и когато разбрах за тази алтернатива останах много доволна.
 7. Как да науча немски език без езиков курс?

  Да наистина въпросът е интересен. Съдейки по моите грешки в учението на език, ако искаш да си добре с езикът, все пак е добре е да ходиш на курс. Във VHS има курсови вечерни 2 пъти седмична по час и малко и курсът върви адски бавно или само в събота. Важно е да имаш поне някаква основа върху която да надграждаш. Освен това език не се учи само с курс и като го минеш значи знаеш езикът, просто след няколко седмици ще си забравил всичко. Търси си комуникация на немски, но без реално учене няма кой знае каква полза и наддграждане на езикът. Когато посещавах курса по немски в България, един ден преподавателката ми разказа, как в предната група, някаква курсистка учила немски на улицата и проваля часовите и, защото има самочувствие, че знае много, но всъщност чула недочула, научила нещо, но факт, че е грешно, но тя не е съгласна с това. Учи нещо каквато ти е приятно постоянно и ще видиш сам резултатът. Изрови нетът, ютюб, аудио текстови, където каквото намериш. Но ако си само сред българи и българска теливизия няма как да развиеш езикът си. Препоръчвам ти видеата на Стив Кауфман в ютюб. Този човек говори много езици и споделя опита си. Той казва, че най-важното е четенето и не прави упражнения.
 8. Странно на нас ни взеха и номерата и талоните всичко. Бях писала във форума някъде, оказа се са отписали колата и от КАТ и от общината автоматично. В КАТ не знаеха, че това става автоматично, и ни издадоха някакъв документ, платихме си таксата и отидохме в общината, където ни казаха, че вече е отписан автомобилът. Равносметката повече от половин загубен ден. Ако съм на твое място ще се върна и ще гледам да им ги дам да си ги пращат по служебен път. Пълномощни, пращане...
 9. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  Наскоро разбрах, че пълномощно за пътуване на дете може да се направи напълно безплатно в Германия в общината, като се попълва една бланка с данните на детето и на родителите и съответно се полагат подписи и печат. Бланката е многоезична английски, немски и френски, като вътре се уточнява дали детето ще пътува само или с някого и т.н.
 10. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  За какво ви да го виждате? При нас дори служителката го попълни директно на компютъра, искаха ни многоезичният акт за раждане на детето и нашият многоезичен акт за граждански брак.
 11. Бележката ти трябва да я подготниш и той да се подпише само. Изчети цялата тема и си свали формуляра от там. Попълваш, подписва и пращаш.
 12. Благодаря Ви за информацията, само искам да отбележа, че вече преведените и легализирани актове за раждане са заменени с Многоезични такива, които се издават от общината, където е издаден първият такъв и таксата в зависимост от поръчката е между 5 и 10 лв., не се превеждат и не се легализират. Но за съжаление други документи подлежат на превод и ще се радвам да споделите за "легализиране, онлайн, от там като го преведат и легализират ви го пращат по пощата" Това немска или българска фирма е?
 13. Кредит от Jobcenter?

  Доколкото знам възможността за плащания на части я има навсякъде, до 6 месеца без лихва, повече от 6 със. Не посещавам български зъболекар, ползваме услугите на двама и на трети, който е ортодонт, за какво пазарене става въпрос. Единият директно ни казаха, че имаме 3 месеца срок за плащане. Проверете на Ергодирект има застраховка за зъбите, която може да ползвате веднага, моя позната си прави такива и я ползва. Имаше и телефона тук на застрахователка с български език. Освен това в АОК също правят допълнителна застраховка в зависимост от броя извадени зъби, които имате и така се определя стойността на застраховката към Алианс е, която след първата година покрива до определена сума, втората по-високо. Влиза в сила след 8-ем месеца мисля, че беше. Цена около двадесет и няколко евро месечно. Учене езикът и ще си спестите много главоболия, като това например.
 14. Някъде из форумът го пише, този документ се изисква по служебен път. Ако се разровите ще го намерите.
 15. Право на Wohngeld в Германия

  Мисля, че предходния коментар е много точен. Направи същото. Какво ти си обяснил, той какво мисли няма значение. Вие си плащате коректно, нали? Институцията си поема комуникацията с наемодателя ти.
×