Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  51
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  26

veronik_veronik последно спечели на 15 Януари

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Im.
 • Страна
 1. И аз да искам да добавя нещо, защото дори писах до Комисията по финансов надзор. Застрахователите издават удостоверенията за "Липка на щети", за 5 г. назад само. На въпросът ми защо не за по-дълго период, застрахователние дружно отговарят, така пише в закона. Но в законът пише, когато има финансова претенция, а тук говорим просто за добра история. Освен това, защо удостоверението масово се издава само на български език, отново ви беше отговорено - такъв е законът. Да ама не. Отговорът на КФН, беше че няма пречка да се издаде за повече от 5 г. и няма законова пречка да е на английски или немски. В Германия ми приеха без проблем при това копие на английски изпратено по имейла от Армеец. Независимо от официалният отговор от КФН, ми беше отказано от застрахователите издаването на удостоверение за по-дълг период. Но на нас така и така ни признаха по-дълъг период, защото съпругът ми в България работеше в голяма международна компания и бяхме взели официално писмо на официална бланка, че е управлявал служебен автомобил и не е имал щети.
 2. Трудов договор

  Работа на черно се наказва, като последствия носи и работника, а глобата е солена. Кой какво казал, обещал е несериозно.
 3. Как да попълня Е411

  Бяха ни изпратили някакъв формуляр Е....нещо си. Съответно беше на немски. Намерихме в нета същият формуляр на български. Абсолютно идентични са и така тона което не ни беше ясно, го прочетохме от българският вариант. За какво е този формуляр?
 4. Бъдещето на дизеловите автомобили в Германия

  Да така е, но доколкото разбирам ще е проблем и за преминаването дори през тези градове, нали така?
 5. Бъдещето на дизеловите автомобили в Германия

  Ние сме с Евро 6 в момента и се надявам във времето, че няма да има някъде пълно ограничение за достъп с такъв автомобил.
 6. Бъдещето на дизеловите автомобили в Германия

  Евро 5 и 6 нали навсякъде ще може да се карат?
 7. Няма как да ви откажат помощ, защото сте българи. На социал са хора, които именно не работят или ако работят и са с малки доходи. Проблемът ви е, че не знаете език и нямате реална комуникация. Ако закона позволява, никой немски чиновник няма да ви отрежи по признак "българи". Сещам се за хора с много добър немски, наясно с живота и законите в Германия, които се наложи да получават социал и независимо, че имаха отлична комуникация, постоянно срещи и се налагаше доста да са твърди, настоятелни за да съблюдават правата си и да получат полагащото им се. Не бяха българи. За съжаление много хора изпадат в подобно положение, но изходът е единствено владеене на езикът или някой да ви придружава. Иначе те казват едно, вие само предполагате какво може да са казали и от там следват грешни изводи. Все пак този форум е взаимопомощ и най-вече вярна информация, затова си позволявам да пиша. Едни българи си бяха намерили една учителка по немски от България и жената им превеждаше писмата, пишеше писма, съдействаше по телефона.
 8. Ако прочетете поста ми преди това, ще си отговорите на въпросът, като съобразите какъв документ да вземете от България и кога да се регистрирате за да получавате обезщетение.
 9. Можеш разбира се, но ще трябва да проучиш добре, като се осигуряваш в Германия, но живееше във Франция, как стои въпросът с данъците, здравни осигуровки. Знам за семейство, което живееше в Германия, но работеше в Швейцария. Платиха в Германия голям данък, освен това си плащаха и здравните осигуровки. Е вече не са в Германия. По-добре всичко да е на едно място според мен.
 10. Училище

  Каквато и да е личната ти драма, започни училище в Германия. В България, като искаш във времето завърши го. Посещението на училище в Германия ще ти помогне: 1. да научиш езика 2. да се интегрираш 3. да имаш професия Ако плануваш да живееш в Германия това е по-добрият вариант, а дори и да се върнеш ще имаш в главата си още един език, който ще е в пъти по-ценен от дори диплома за висше образование в България.
 11. Ако договорът ти е срочен, трябва 3 месеца преди да изтече да се регистрираш в Арбайтс амт. Ако не го направиш и останеш без работа, ще те лишат за някакъв период от обезщетение, защото не си го направила преди 3 месеца. Ако те махнат преди това по-рано от края на договорът, отиваш веднага. Мисля, че срокът беше 3 дни. Освен това ако имаш преди това стаж в България или друга държава от ЕС последните 2 години и искат да сумират това време, ще ти изискат европейски формуляр PD U 1. В България го издава НОИ и доказва трудовия ти стаж. Няма да влизам в подробности за формула, защото във форумът има достатъчно информация и можеш да прочетеш. В Арбайтс амт при нас искат при регистрацията и автобиография.
 12. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  А някой може ли да сподели опит, когато дете пътува само от и до Германия необходимо ли някакъв документ да подготвим.
 13. За българските банки и техните роби

  Системата е толкова прогнила, особено в малките населени места. Този клип е отражение не само на нивото на банковата система, но и на българският масов работодател. За мен потресаващо.
 14. Много интересни неща споделяш, за които не бях се замисляла. Особено за имената, при условие, че според българската именна систем бащиното име е задължително. Може да се постави към Vorname, но на мен лично това не ми харесва. За адресната регистрация до сега не ми се е налагало да представям актуална такава със срок до 3 месеца, винаги давам първата и дори нямах представа, че може да има такъв казус въобще, че и такса дори. За дъщеря ти дори и с БГ гражданство, ще получи виза със сигурност, но ще си скъсате нервите ако се налага допир с български институции и незнанието им на основни законови положения и документи. Със сигурност с немски паспорт ще е доста по-спокойно.
 15. Първо Благодаря ти за пореден път. Явно сме на една вълна в момента . Моята причина не е просто за идеята, а защото уважавам неговите мечти и желания за бъдеща професия, която задължително изисква немско гражданство. Ще се радвам да споделиш, защо имаш желание за немско гражданство, ако желаеш разбира се. За нас няма смисъл според мен. В ЕС сме.
×