Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  28
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  19

veronik_veronik последно спечели на 22 Септември

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Член

Обща нформация

 • Град
  Im.
 • Страна
 1. Как стоят нещата при бременност и мини джоб. Жената е осигурена здравно от съпругът й. Договорът й изтича след 4 месеца, защото е срочен и няма да бъде подновен. От тук нататък какво следва. Съпругът и работи на пълно работно време и има добри доходи.
 2. Питай в БГ мама, но аз си мисля че е добре да провериш, като живееш в Германия вече какви права имаш и какво можеш да получаваш от тук. Мисля, че за теб ще е по-добре, защото дори и да имаш право по закон в България, толкова неориентирана администрация има, че не знаят елементарни законови положения. Като начало отидете и в Арбайтс амт и попитайте. Ще те помоля после да споделиш какво е станало.
 3. Ето и развитието на казусът. От НАП получихме отговор какви документи да подготвим, отидохме в НАП да ги подадем, не било така. Изпраха ни в Централният им офис, където след направената консултация с методистите им ни насочиха към търговецът, отидохме отново при официалният дилър от където ни казаха, че не става да се възстанови от тях. Тогава подадохме целият набор от документи в НАП и получихме отговор, че не можем да възстановим ДДС защото не сме подали документите в 14 дневен срок? Което няма как да стане, защото колата е регистрирана след 6 месеца след регистрацията в България, след това получихме писмо от Финанцамт в Германия, платихме ДДС-то на вноски и едва дни преди подаването на искането за възстановяване на ДДС в България, ние платихме последната вноска в Германия. За съжаление това е нашият горчив опит.
 4. Дори и да е 2 месеца пак отиди. Едни българи отидоха след като им изтече договорът, и понеже им е за първи път имаше някаква малка санкция само. Владееш ли друг език? От фирмата няма как да ти съдействат. Отива се на място регистрираш се и ти дават списък с документи, тогава може да са ти от полза евентуално. После насрочват среща и може да говорите за работа, курс....когато аз ходих имаше хора които говореха английски, турски. За бюрото по труда в България , допълвам само, че вече регистрацията може и он лайн да се направи. И освен това сезонните работници масово го правят, не е нужно някой да те "открехва на далавери", защото това не е далавера, а законово положение. Просто човек трябва да влезе да чете и да пита. Колкото и странно да изглежда, запознах се с български, които не получават детски в Германия и всъщност това са вторите, които срещам. Нямам обяснение.
 5. Отиди в Арбайтс амт, трябва да се регистрираш 3 месеца преди да ти изтече договора по принцип. Различно е от България. Ако си работил в България, ще вземат предвид това, като представиш формуляр PD U1, с който доказваш трудният си стаж в ЕС. Разрови се и виж подробности за формуляра. Издава се от НОИ, могат да ти го пратят и по мейл, може и на адресът ти в Германия безплатно. Не се превежда и легализира. Има още специфики, но едно посещение в Арбайтс амт ще ти даде яснота какво да направиш, ще ти предоставят списък какво трябва да представиш.
 6. Бях в България за кратко и исках да си прекратява договорът с Мтел, оказа се, че мога да подам искането след седмица, но аз вече няма да съм в България. Защо не мога да подам сега, защото не може и трябва на дата Х. Тогава попитах какви са вариантите, казаха ми с пълномощно, не е нужно дори да е нотариално заверено, аз все пак го заверих и написах абсолютно подробно, целта на пълномощното. Отива сестра ми на датата Х и се оказва, че Мтел не прекратява договори с пълномощно на физическо лице, пълномощни може само за фирми. Поисках да говоря със служителят в офисът, та това е абсурдно. Нотариалено заверено пълномощно за конкретен случай. Не, не може и това е. Започнах да звъня на кол центърът им и се оказа, че да това е така. Не прекратяват договори с пълномощно. За мен това не е законосъобразно, прехвърлиха ме към друг отдел обясниха ми, че служителят в офисът ме е подвел и такива са им правилата. В крайна сметка ми изпратиха искане по имейл, прекратих ме договорът, бяха любезни, но това ми костваше много нерви и излишни приказки и енергия за поредният български абсурд. В офисът съм не мога да подам заявление преди датата. Не го приема системата. С пълномощно пак не става, дори и нотариален заверено за конкретен случай. Пак абсурд. Не се доверявайте и на това което ви казват в офисът, проверете на няколко места. Аз освен в офисът и си писах с тях и на чата им и на края виждате какво стана.
 7. Хора не си давайте парите за легализация и апостол, просто няма смисъл. Преводът е абсолютно достатъчен. Дори през април записвах едно българче в подготвителен клас и не искаха дори са снимат удостоверението, защото на този етап не е нужно. Нашата препоръка едната беше на немски другата на английски, английски си е ок. Няма смисъл от превод. Това детенце което записах през април в подготвителен клас, след разговор с директорката се разбрахме още от следващата учебна година да влезе в нормален клас ако напредва. За съжаление семейството живее на малко отдалечено място и няма как в извън учебно време да контактува с децата и догодина ще е пак в подготвителен клас. Ако беше учило поне малко в БГ език щеше още в началото да е в нормален клас. Директорката е много гъвкава в това отношение. Ние както вече съм писала от започнат 5-ти клас в България, продължи в 5-ти клас в Германия, само защото беше учил от първи клас в училище, уроци...макар, че според мен знанията му бяха доста основни, но се справи и сега няма проблем с езикът.
 8. Ето и малко актуално инфо. как се издава акт за раждане на бебе родено в Германия. След като вече имате многоезичният акт за раждане на детето в Германия, може да го изпратите на някой близък, заедно с копие на личните карти на родителите за да ке задвижи процедурата. Ако е само за подаване на документите, не е нужно да има пълномощно. Пълномощно със сигурност ще ви трябва обаче ако искате да получи някой друг акта за раждане. Подаването става не в общината, а в ритуалната зала към съответната община, да това е странно но е така. Проверих го в 2 общини в София. Ако и двавата родитили са бъргари, по последен адрес на майката е водещото. Там трябва да подадете: Многоезичтият акт за раждане трябва да бъде преведен и легализиран. БЕЗ АПОСТИЛ. Абсурдно е да се превежда многоезичен акт, но това е заради начина на изписване на имената на български език . Копие на двете лични карти. Заявлението се попълва на място. Актът е готов за 1 седмица и се получава вече от общината. Вторник и четвъртък от мястото на подаване в ритуалните зали, подават документите към съответната община. Ако ще заверявате пълномощно в Германия, достатъчно е заверката само на един подпис. Аз се обадих първоначално в ЕСГРОН в общината, от където не ми дадоха на 100 % вярна информация. Дадоха ми номерът на ритуалната зала и там говорих със служителката. Голямо улеснение е липсата на пълномощно според мен. Така може след като сте България лично са си вземете Акта да раждане и да извадите паспорт. Името на детето се записва така както е записано на немският акт, така че прочете внимателно нещата преди да запишете името още в немският акт за раждане. После изменения не могат да се правят освен по съдебен път. Бащиното име може да се запише съм основното име.
 9. PD U 1 се издава от НОИ. Може да изискате да ви бъде издадено с електронен код, който се издава от всеки клон на НОИ безплатно срещу лична карта. Документа ще ви бъде изпратен по пощата в Германия абсолютно безплатно, може и по електронен път са ви го изпратят. Документа не е нужно да се превежда, давате го в Арбайтс амт във видът както са ви го дали. Уточняват го защото вече няколко пъти ме питат. Ако нямате код, може да подадете искане и по пощата. Пише го в сайта на НОИ. Освен код за достъп от НОИ е добре да имате и от НАП. Различни са. Също се вади безплатно срещу лична карта и попълнено заявление. Може да го попълните на място или да го изтеглите от нета предварително. Във връзка с горе прочетеното още уточнявам, че от училище документите само се превеждат без легализация. Записвах едно ново дошло българче и дори не поискаха да го снимат дори, защото ще бъде в подготвителна група по немски и на този етап не им е нужно. Освен това е добре да се снимате в България, снимки за документи ще ви трябват най-малкото за здравната каса. В България това ще ви излезе в пъти по-евтино. Имунизацийте са важни, аз накараха личният лекар да ги напише на латиница, може на български и след това да превеждате или да отидете в ХЕИ и да ви ги напишат на европейска бланка, срещу 30-на лева. Но вариант 1 си е ок според мен.
 10. Все още нямаме кой знае какво развитие, но след кореспонденция с НАП и Европейската комисия ДДС трябва да ни бъде възстановено от България. Ако сте с автомобил нов, до 6 месеца той се смята за нов при регистрация в която и да било държава в ЕС и съответно подлежи на облагане с данък.
 11. Аз бих се радвала, ако специалисти в различни области отговарят на въпроси, примерно щоербератери.... т.е. хора, които професионално се занимават с това.
 12. Аз помолих джипи-то да го напише в разбираем за лекаря в Германия език. Тук нямаше проблем, направиха му вече една ваксина и му издадоха немски имунизационен паспорт. В училище не са искали какви ваксини има.
 13. Да се завърнеш ... в родината!

  Браво на този човек. Такива хора ще променят България за по-добро със сигурност. Аз съм на друго мнение, но уважавам неговият избор, правото му на гледна точка и решението му да се завърне. Ако нещата не вървят поне знае пътя, има опита и предполагам безпроблемно може да бъде отново на работа в Германия. Често ние българите считаме, че нашето мнение и гледна точка са най-правилното, но няма правилно в живота. Това е неговият път и съдба. Желая му успех. Аз се надявам да не ми се налага да се връщам да живея в България. Мои познати направиха същото, докато аз се радвам че детето ми е тук в Германия живее едно щастливо детство, те се радват че тяхното дете учи много повече в българското училище, отколкото тук. Пак въпрос на гледна точка. Други се върнаха и след 10 г. пак заминаха. Надявам се авторът да споделя какво се случва с него, така ще е в помощ на други, които обмислят подобно решение.
 14. Колата е платена кеш, не е на лизинг. Говорихме с търговеца, няма адекватен отговор.
 15. Здравейте, имаме следният казус, купихме си нов автомобил от България и след като го карахме 6 месеца в Германия с български номера го регистрирахме в Германия и получихме писмо, че трябва да платим и тук ДДС още веднъж. Представихме договори, фактури, с което удостоверихме, че сме платили и ДДС в България, но ни казаха, да възстановим ДДС от България и след това да го платим и тук. Което не виждам как може да стане в България. Ние не сме юридическо лице, автомобилът е закупен, като физическо лице. Моля за съвет!
×