Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  278
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  67

veronik_veronik последно спечели на 12 Октомври

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  I
 • Страна

Последни посетители

3024 профилни разглеждания
 1. Напишете в търсачката данъчен клас и ще ви излезе много информация, както и какво трябва да подаде съпругът ви, като документи. Предполагам, че както в масовият случай, съпругът ви е предоставил на работодателя необходимите документи и съответно работодателя ги е подал към финанц амт. Макар, че най-малко вероятно е да са го обложили с дан. клас 6, но няма да навлизам в детайли, а и може и вие да не сте съвсем точна в посоченият клас, защото в повечето случай автоматично прилагат дан. клас 1. Вашият случай всъщност не е необичаен, а по-скоро масов. При нас имаше също неточност в данъчният клас в първият фиш, отидохме на място и на следващият месец класът беше коригиран, при мои познати документите за промяна ги подаде дан. им консултант. Корекции по възстановяването на надвзети суми става с подаването на годишната данъчна декларация.
 2. Само, като прочетох, че сте превели свидетелството за граждански брак ми стана ясно, че въобще не сте чели форума. Сама знаете колко струва този превод и вероятно легализация и ако бяхте изчели тук детайлно щяхте да си спестите тези пари. Аз няма да ви отговоря на въпроса, защото вече е писано многократно и ви препоръчвам щом планували цялото семейство да сте заедно в Германия да изчете всичко написано, така не само ще сте информирана какво да подготвите, но и ще си спестите доста излишни разходи от финансова гледна точка и още куп други проблеми, които съпътстват едно пренасяне неизбежно. Тук имате възможност не само да се информирате, да сравнете мнения, да получите наготово какво да направите и да "минете" по лесния път. Редовните потребители са добронамерени и отговарят, но вие първо трябва да прочетете и ако има нещо за уточняване да попитате.
 3. Документи - KG55a-bg / KG 55a-bg

  Живка, моля съобразявайте се как и какво пишете, особена към Крякащата тайфа. Този човек е помогнал на толкова хора, включително и на мен при това БЕЗВЪЗМЕЗДНО, стига да иска другата страна да седне и да чете. Спрете се и се научете да не обждате типично по български и бъдете благодарна, че има такива, които помагат без да очакват нищо насреща за лична облага. Защото масата влизат тук, свършват си работата и после не им пука.
 4. Преброяване

  За преброяването трябва лично участие т.е. или с преброител или електронно попълване и предаване на кода.
 5. Преброяване

  Поинтересувах и прочетох, че преброяването не касае българите в чужбина, но ние така и не заявихме постоянен адрес в чужбина и всъщност вероятно ще сме в списъците. От друга страна в КАТ в България беше ясно за служителката от системата, че сме в чужбина. Предполагам доста от вас са в подобна ситуация, трябва ли някого да уведомим, има и някакви глоби? Ще се радвам да обсъдим темата.
 6. https://www.vesti.bg/sviat/po-300-evro-za-vsiako-dete-v-germaniia-ot-dnes-parite-potichat-6114562 Интересна статия на български език от днес.
 7. Искам да емигрирам, моля за съвети

  Добавям само, че е добре да продължите да четете и ще откриете още много полезни неща. Простото изчетете всички теми и си водете записки. Добавям да проверите и в немското бюро по труда дали имате право на обезщетение за безработица, ако сте работили в България. Писала съм няколко пъти по този въпрос, кога имате право на това. Това е по-лесният вариант отколкото помощи от социала. Освен това, не чакайте да дойдете в Германия и да започнете да учите немски. За няколко месеца в България може да натрупате прилични знания, който да ви помогнат да започнете по-бързо работа и въобще да се справяте с ежедневието. За детето е добре още от сега да се поинтересувате. Най-вероятно има листа на чакащите в детската градина. Не тръгвайте без подсигурена квартира. Квартира трудно се намира, с временен договор е много трудно. Варианта е съдействие от работодателя. Освен наема, имате и предплата още 3 наема. Жилищата се предоставят необзаведини. Нашето беше дори без крушки, кухня, нищо.
 8. Права при съкращение на работник

  Тук ще намерите нужната информация http://www.bgmedia.at/помощ-българи-австрия/
 9. Ще се радвам, ако някой има ли опит с краткосрочно отдаване под наем през AirBnB и други подобни платформи в Германия и сподели опита си. Необходимо ли е някаква специална документация, изисквания, регистрации, данъци и т.н.
 10. Ако изчетете цялата тема и попълните формулярите, които лесно ще попълните, защото са и на немски и български, списък с документите, които трябва да приложите също има и ще се справите и без такива съмнитилни помагачи. Дайте си адреса за кореспонденция в Германия, важно е на пощенската кутия да са написано ясно имената за да не върнат писмата. Ако толкова не може да се справите има фирми дори в България, които се занимават с детските в Германия.
 11. След брака автоматично минавате данъчен клас 4, поне така пише в нета. Вие и сега плащате данъци. Можете да влезете в интернет и да намерите калкулатор за изчисляване на дан. класове при двойки, излязат ви всички варианти и ще прецените, кое е най-добре за вас.
 12. Изчетете темата от начало, какви разходи да приложите е написано, след това ако имате още питания просто пишете. Освен това кой ви прави декларацията, сложи ли сте "стчетоводителка" в кавички. Имате ли брак, деца....всичко има значение.
 13. За 4/4 е по-скоро ако имат приблизително еднакъв доход. Аз търся информация и мнение на 4/4 с фактор, това ли е по-добрият вариант или 3/5 в случай, когато единят печели значително повече от другия.
 14. От мед. практика, болница искате да ви напишат по дати, кога сте ги посещавали и го представяте на данъчният ви консултант. Същото е и с км. до работното място, изчислява се от адреса ви. Дайте повече информация за Елстер да разбирам, че вие сами ще я попълвате декларацията? Това за класовете, което сте написали не е така. Вие в момента сте клас 5, но дори и да започнете работа, но сте със значително по-нисък доход е добре да останете клас 5. Ако печелите относително еднакво и двамата, тогава е желателно да сте 4-4. Изчетете информацията, кой клас в кой случай е най-добре и освен това може да изчислите сама с данъчните калкулатори и да видите разликата.
 15. И аз се радвам, че отговаряте и има диалог. При нас срещите с германци са чести и дори ме изненадват, да минат без да се обадят. Явно и те се променят вече. При нас контактите се създадоха основно от посещенията ни на местните спортни занимания за мъже и жени, след спорта събиране в някое от местните заведения, няколко пъти годишно екскурзия до някъде. От местата, където сме работили и където живеехме. Между другото темата за Baukindergeld я пуснах аз, но така и никой не се включи.
×