Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  43
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  26

veronik_veronik последно спечели на 15 Януари

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Im.
 • Страна
 1. Можеш разбира се, но ще трябва да проучиш добре, като се осигуряваш в Германия, но живееше във Франция, как стои въпросът с данъците, здравни осигуровки. Знам за семейство, което живееше в Германия, но работеше в Швейцария. Платиха в Германия голям данък, освен това си плащаха и здравните осигуровки. Е вече не са в Германия. По-добре всичко да е на едно място според мен.
 2. Училище

  Каквато и да е личната ти драма, започни училище в Германия. В България, като искаш във времето завърши го. Посещението на училище в Германия ще ти помогне: 1. да научиш езика 2. да се интегрираш 3. да имаш професия Ако плануваш да живееш в Германия това е по-добрият вариант, а дори и да се върнеш ще имаш в главата си още един език, който ще е в пъти по-ценен от дори диплома за висше образование в България.
 3. Ако договорът ти е срочен, трябва 3 месеца преди да изтече да се регистрираш в Арбайтс амт. Ако не го направиш и останеш без работа, ще те лишат за някакъв период от обезщетение, защото не си го направила преди 3 месеца. Ако те махнат преди това по-рано от края на договорът, отиваш веднага. Мисля, че срокът беше 3 дни. Освен това ако имаш преди това стаж в България или друга държава от ЕС последните 2 години и искат да сумират това време, ще ти изискат европейски формуляр PD U 1. В България го издава НОИ и доказва трудовия ти стаж. Няма да влизам в подробности за формула, защото във форумът има достатъчно информация и можеш да прочетеш. В Арбайтс амт при нас искат при регистрацията и автобиография.
 4. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  А някой може ли да сподели опит, когато дете пътува само от и до Германия необходимо ли някакъв документ да подготвим.
 5. За българските банки и техните роби

  Системата е толкова прогнила, особено в малките населени места. Този клип е отражение не само на нивото на банковата система, но и на българският масов работодател. За мен потресаващо.
 6. Много интересни неща споделяш, за които не бях се замисляла. Особено за имената, при условие, че според българската именна систем бащиното име е задължително. Може да се постави към Vorname, но на мен лично това не ми харесва. За адресната регистрация до сега не ми се е налагало да представям актуална такава със срок до 3 месеца, винаги давам първата и дори нямах представа, че може да има такъв казус въобще, че и такса дори. За дъщеря ти дори и с БГ гражданство, ще получи виза със сигурност, но ще си скъсате нервите ако се налага допир с български институции и незнанието им на основни законови положения и документи. Със сигурност с немски паспорт ще е доста по-спокойно.
 7. Първо Благодаря ти за пореден път. Явно сме на една вълна в момента . Моята причина не е просто за идеята, а защото уважавам неговите мечти и желания за бъдеща професия, която задължително изисква немско гражданство. Ще се радвам да споделиш, защо имаш желание за немско гражданство, ако желаеш разбира се. За нас няма смисъл според мен. В ЕС сме.
 8. Здравейте, бих искала ако някой е запознат като цяло с процедура, срокове, колко струва да сподели. Мен по-специално ме интересува не за цялото семейство, а само за детето ми /13 г./. Има ли право на двойно гражданство? Колко минимум трябва да е пребивавало в Германия? Възможно ли е само за него да кандидатстваме.
 9. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Ако прочетете поста ми внимателно, ще видите че вече имате отговор на този въпрос. Както ви препоръчах, изчетете всичко във форумът и не само да прочетете, но и си водете записки какво да подготвите преди да тръгнете, защото ако не го направите, документи, пълномощни и куриерски услуги ще ви струват не само много пари, но и излишен стрес или дори връщане до България за подготовка на нещо, което кристално ясно е написано тук.
 10. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Проблемът е във възрастните, не при децата. Едно дете особено на такава малка възраст, няма никакъв проблем да се адаптира и проговори езика. Проблемът са родителите с техните страхове. Трябва да имате някой, който владее немски, за да ви насочат къде да бъде записано детето. Приемът е по всяко време. Никой няма да остави детето ви извън училище. Моето започна, веднага щом дойдохме през м. Октомври. Изчетете внимателно целият форум, тук има пълната информация за почти всичко, опитът на други минали по вашият път.
 11. Добре дошли

  "Новия старт и ежедневие са трудни и напрегнати в чужда страна, но нека не забравяме началото и подаваме ръка на следващите в нужда." Много ми хареса това, което сте написал. Но нещо реалността е друга ми се струва. Малко са хората, като Крякащата тайфа и още няколко ентусиаста, които създадоха и поддържат този форум. Повечето са на принципа - "Да си решат проблемът сега, пък другите да се оправят". Форумът може да е доста "по-жив", ако се отделят 5 минути да се напише преживяното и опита. Нещата се повтарят, който иска чете и може да се възползва от опита на другите. За съжаление ми прави впечатление, че не само не им се пише, а често и не им се чете. По-лесно е да пуснеш нова тема, кажете ми....., отколкото да се порови 15 минути и да се намери нужната информация.
 12. Бременност и раждане в Германия

  Много са прости нещата. Първо сключете брак. Той има здравна осигуровка, съответно след брака и ти ще имаш. За целта се присъединяваш към неговата застраховка, като той не плаща повече за това. Отивате в здравната каса и попълвате един формуляр. Като семеен си сменя щоер /данъчният/ клас и ще плаща по-малко данък. Това се прави във финанс амт. Съответо той ще е клас 3, ти 5. Вкой град сте? Може и да се намери гинеколог с български или друг език ако говорите. Може и да намериш с кого да отидеш и да превежда. Ти си бременна и имаш нужда от преглед. Не мисли за работа, няма как с няколко месеца да получаваш майчинство, но има други начини все пак да получаваш ежемесечно нещо. Ще получавате и детски около почти 200 Е на месец. Във форума има доста информация. Формулярите са на български. Просто малко усилия да прочетеш, да попълниш документите и да приложите още няколко документа. По важното е да учиш езика, защото от малко разбирам Езикът е много важен, раждане, дете, институции. Интернетът е залят от информация, само желание и усилие се иска. Пиши как се развиват нещата при вас.
 13. Право на джобс център

  Проверете веднага на място. Мисля, че сега искат да си имал 3 или 6 месеца работни в Германия, но не съм сигурна точно. Както и Arbeitsamt, бюрото по труда. По принцип там трябва да си работил 1 година в ЕС, т.е. ако е работил и в България, последните 2 години стажът се сумират, като за целта се представя формуляр PD U 1 от НОИ. В нета има достатъчно информация, можеш да прочетеш. Не разчитай на форуми, отидете на място. Нещата се променят постоянно. И не на последно място, сподели опита си тук. Масово хората четат, жалват се и като си свършат работа, забравят, че някой, някъде им е подал ръка безвъзмездно без да очаква нищо, но следващите да се оправят.
 14. veronik_veronik

 15. Може ли някой, който е по наясно да даде повече информация по въпросът. Освен на платените места, където не е необходимо някакво разрешително за другите места какъв е регламентът. Доколкото разбрах трябва да се премине курс и изпит. Някой посещавал ли е такъв курс? След това доколкото разбрах трябва да се присъедини към някое рибарско сдружение. Има ли някъде списък с всички места за риболов в Германия, където може да се ходи и без риболовен билет?
×