Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  304
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  71

veronik_veronik последно спечели на 12 Април

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  I
 • Страна

Последни посетители

4495 профилни разглеждания
 1. Български алкохол

  Питайте в Спиди и Еконт. Знам, че отказват да приемат цигари и мед, но за алкохол не съм питала.
 2. SMS измама със съобщение за пратка

  Браво, че си се сетил да го споделиш. И аз получих смс и го отворих, но не кликнах върху линка. Блокирах номера и го изтрих.
 3. Само да ви уточня, без да се заяждате, че има различни посреднически фирми и това, че българина винаги е в позиция, че някой ще го излъже и измами е друга тема и какво казал някой си и т.н. Основният проблем на експлоатираните в месопреработвателни сектор и не само е ниското ниво на хората и незнанието на език, но незнам защо го пишете въобще, като не търсите работа в този бранш. Първата фирма, чрез която намерихме работа в Германия, която работеше, като цайт фирма предлагаше много добро възнаграждение, което нарастваше и накрая почасовота ставка беше повече от мечтана. Паралено с това продължавах да ровя посредническите фирми и намерих няколко, които се занимават с директни назначения, заплащането е същото, като на директно назначените. Посредника получава от работодателя в началото голяма комисионна. Назначаването директно в някоя фирма е трудно и често става с препоръка от някой, който работи там. След 2 отказа, вече съм на такова работно място, благодарение на това, че бях препоръчана. Освен това ако някога цайт фирмите са ползвани само за работа за кратко време някъде и после могат да те изпратят някъде другаде, защото основно е било по заместване, днес има фирми, които назначават само и единствено с посреднически фирми и след година те назначават директно, ако те харесат и това го минах. Част от служителите в тази фирма в която работех подобно на теб не знаеха немски, но във фирмата се ползваше английски на всички нива и дори тези в производството нямаха проблем и работеха на английски и говорим за добро заплащане. Питала съм собственика на фирмата не му ли е неизгодна и защо е взел това решение. Той ми каза, че за него това е голямо улеснение, две от изпратените служителки след няколко месеца бяха бременни, друг излезе в болничен, но за него това няма никакво значение, защото цайт фирмата поема отговорността и веднага намира заместник. Моя приятелка германка напусна работа си с постоянен договор и започна работа в желана от нея от фирма, топ работодател в региона чрез цайт фирма, защото това беше единственият път към желаната фирма и днес вече е директно назначена. Така че, нещата въобще не стоят както си ги представяте. Научете се да изслушвате различните гледни точки и да уважавате, че някой е отделил време и внимание на проблема ви и споделя опита си, на база казаното вземете най-доброто и правилно решение за вас. И тъй като и аз като дойдох бях регистрирана в бюрото по труда и знам как притискат да се започне работа и да те отпишат от системата, за социала имам само индиректни наблюдения, но и там бумащината, мотаенето и натиска не си заслужават. В предходен пост бях написала посредническа немска фирма, която намира работа и осигурява квартира. Същата тази фирма работи на различни езици, включително търсеха и представител с български език. И в заключение ви пожелавам да намерети най-добрия изход за вас и да търсите решението, възможностите а не проблема в една ситуация.
 4. Имате право доколкото знам и за помощ за плащане на наема Wohngeld. Най-добре би било да си намерите работа, по мои наблюдения посредническите фирми в момента предлагат работа, явно при вас проблем е немския. Може да търсите и ebay kleinanzeigen. Получаването на помощи, обезщетения е свързано с много проблеми и неясноти.
 5. Задължения към АОК

  От датата на прибиране в България, до датата на започване на нова работа в Германия, е необходимо да плати в НАП здравните осигуровки, да изиска Е104 от здравната каса в България и да го представи в немската здравна каса. Изпробвано е и работи. Епикризи, болна ли е била или не, това няма значение.
 6. Доверете се на казаното от Крякащата тайфа, незнам защо българите масово разказват някакви легенди и въвеждат в заблуждение. Моля ви споделете какво е станало, този проблем е масов. И пак апелирам ако някой знае за управлението на автомобил с български номера и плащането само на данък тук, да сподели.
 7. Abmeldebestätigung online

  Отрегистрирайте се от общината задължително, докога ви е договора за наем няма значение. Просто отивате и се отрегистрирате. Договорете с банката закриване на сметката може и с по-късна дата, прекратете отношения с доставчици на газ, ток....каквото ползвате, ако имате доплащане и т.н. Направете си в пощата Nachsendeauftrag, за да препращат писмата ви в България, не забравяйте да впишете имената на всички, включително и деца ако имате. Също и към други доставчици на пощенски услуги, често писмата от инститиции не идват през немските пощи. Като се отрегистрирате си вземете E 104 от здравната каса, за да представите в НАП формуляра и да имате здравни осигуровки в България за миналитете периоди.
 8. Мои познати имаха такъв проблем, отидоха в полицията и заявиха, че колата ще бъде изпратена с репатрак в България веднага, така и направиха и глобата им беше намалена драстично, но им помогна тяхна позната с юридически познания, тя писа писма и въобще се занимава със случая. Проблем не е застраховката, тех. преглед и т.н. проблем е че, вие постоянно живеете в чужбина и нямате право да управлявате автомобил с български номера, независимо на чие име е, дали управлявате автомобил с пълномощно на друго име и т.н. ползвайки немската инфраструктура. Има вариант да сте с български номера и да плащате данък в Германия, но колко работи това незнам. Пишете как се развиват нещата, много хора имат този проблем.
 9. Благодаря от сърце на Крякащата тайфа. Както винаги компетентен, с ясен и точен разговор.
 10. Освен това удостоверение, доколкото разбрах трябва и някакъв документ от общината, но така и незнам какво точно. Как се доказва също, че нямат собственост?
 11. С това се занимава Zoll, трябва там да отидете. Пишете ни какво стана. Чувала съм какво ли не въпроса.
 12. Обадете се в Бюрото по труда. Доколкото знам, регистрацията се извършва в Бюрото по труда, а изплащането на обезщетението е от НОИ. Обадете се и на двете места. Споделете какво ви казаха.
 13. Баща ви трябва да има поне една година реален трудов стаж в държава от ЕС за последните две години. Ако няма, няма право на обезщетение. Попитайте в България какви документи да изиска и подготви от Германия и независимо, че прехвърляйки обезщетението има ли право на такова въобще, щом получава пенсия от България. Ако се прибера в България окончателно да се отрегистрира от общината.
 14. Мисля, че трябва първо да посетите лекар и да видят какви лекарства взимате. Във ваш интерес е да имате личен лекар и да ви наблюдават състоянието, както да получите адекватно лечение и след това да търсите възможността да получавате месено някаква сигурна сума. Освен това във вашето състояние има препоръки какво и колко може да работите. При проблеми имате право на временна пенсия примерно за 1 г. докато сте отново работоспособна. Моя позната вече получава такава няколко години, макар, че според мен и не само е добре и постоянно получава удължаване. Има право само на мини джоб, но не иска да работи. Ако не знаете немски потърсете лекар на близо с български език или намерете някой да ви придружи.
 15. Ходили ли сте на лекар в Германия? Вие ли си плащате лекарствата? Моя позната вече е към АОК, защото имат някаква програма по която от АОК и плащат лекарствата. От нея знам, че не всички лични лекари са към тази програма. За ТЕЛК не знам как стоят нещата, но ще се радвам после да споделите опита си.
×