Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  123
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  36

veronik_veronik последно спечели на 16 Януари

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Im.
 • Страна
 1. Здравейте. спешно се нуждая от този формуляр - KG55a-bg Удостоверение за посещаване на училище и висше учебно заведение извън Германия. Може ли да ми помогнете. Благодаря предварително.

  1. veronik_veronik

   veronik_veronik

   Вижте в търсачката. Мисля, че някъде го имаше.

  2. diidi.prima

   diidi.prima

   намерих, но вижте какво пише.

   Оставям на разположение на потребителите на форума формуляр KG55a-bg Удостоверение за посещаване на училище и висше учебно заведение извън Германия. Формулярът е необходим, когато подавате документи за Kindergeld, но децата ви учат извън Германия.

   Документът не може да бъде намерен в интернет, а се предоставя персонално от Familienkasse. Костваше ми доста усилия, докато го получа и имам възможността да ви го предоставя, така че умишлено съм го защитил срещу печатане и обработка.

   Тези от вас, които имат нужда от формуляра и желаят да го разпечатат, нека ми пишат и лично ще им изпратя незащитено (свободно за печат) копие. 

 2. Процедурата е много лесна, явно при вас става въпрос за някакво недоразумение и вероятно препредаване на изкривена информация. Просто съпругът ви отива във Финанцамт, попълва се една бланка и това е, всичко трае 5 минути, без изпращане, телефонни обаждания....
 3. Нещата постоянно се променят така е, но като цяло процедурата е същата. Освен това по темите се пише постоянно и съответно информацията се обновява и допълва. Незнам дали тези 4 месеца от полза или не. Да разбирам ли, че сте в Германия при родителите си, без доходи, осигуровки, работа....?
 4. Калина изчетете форумът, има и търсачка. Вече има отговорите на вашите въпроси. Когато прочетете достатъчно, задайте доуточняващи въпроси. Документите са детските са написани, формулярите дори са на български език. Ако идеята ви е да получавате някакви помощи, преди можеше, но вече трябва единият от двамата да е работили поне няколко месеца в Германия. Право на детски надбавки имат всички деца, независимо от доходът на родителите. За детайли и доуточнения ще се включат и другите участници.
 5. Максимум работни часове в германия

  Малко объркано сте го написали, но да работите на пълно работно време и да имате 1 мини джоб не е проблем. Съпругата ви има една почасова работа. Може и тя да има 1 мини джоб без проблем. Няма общо между едната и другата работа. Когато печелите повече е добре да сте данъчен клас 3, а съпругата ви 5. В Германия така и така данъци се плащат не може да избягате от това, а и не го мислете по този начин. Това е начин да работите, да сте независими и да не разчитате на допълнителни социални помощи, защото няма как с 1 мини джоб и 1 тайлцайт да се издържате.
 6. Не мога да ви отговоря, но ще ви помоля да споделите как се процедира точно. Получава ли тя майчинство в България? Това е често срещан въпрос.
 7. Изчетете добре темата за детските, дано някъде да има още информацията по въпросът. Мои познат беше в подобна ситуация и получаваше детски и за детето на което той не е биологичен баща и е от първият брак на настоящата му съпруга, като той не го беше осиновил. Живее в неговото домакинство и той издържа всички съответно. Не отлагайте подаването на документите за детски, нещата се променят постоянно, срокът за изплащане със задна дата също доколкото знам е намален. Вече не следя активно нещата, надявам се и Крякащата тайфа да се включи. Мисля, че съдебното решение е достатъчно. Със сигурност ще имате фамилна осигуровка Вие и общото ви дете, за другото дете попитайте какъв е редът в здравната каса. В момента в който имате адресна регистрация, веднага задействайте в касата фамилната осигуровка. Няма да пиша за пореден път какви документи да подготвите, отделете време и изчетете форума много детайлно, дори и теми, които ви се струва, че не ви касаят. Успех!
 8. Тази декларация я изискват само при излизане от страна. Когато пътувате из Европа, от държава в държава никой не иска тази декларация, затова тя ви е нужна само на български. Добре е в декларацията да е отбелязано, че може да пътува и сама. Това го разбрахме ние впоследствие. Така че е добре да направите и такава декларация за да може при нужда детето ви да пътува и само. Вече писах, за тези които са пропуснали да го направят в България, но и двамата родители са в Германия, може да се отиде в общината и да оформят такъв документ, той е на немски, английски и френски и е безплатен. Но вашият случай не е такъв. Дъщеря ви е на 16, така че тя също има думата при решаването с кого и как да живее, така че не мисля, че може да имате проблеми от страна на бившия ви съпруг.
 9. Немски ниво B2 или Berufbezogenekurs

  Във VHS има вечерни курсове подходящи за работещи, както В2, така и С1. Курсът започва от 18:00 или 19:30, 2 пъти в седмицата или 1 път в събота, т. нар. интензивен курс до обяд. Курсът се разделя на 2 части всяко ниво, цената е 184 Е за половин ниво или поне аз толкова платих. Вижте в нета според мястото където живеете, какво предлага VHS. Тази алтернатива е добра според мен, за възстановяване на стойността на курса нямам идея.
 10. В болницата, където ходихте просто спешен кабинет ли е или спешен УНГ? При нас от спешният кабинет ни казаха, че трябва да отидем при специалист УНГ и да направим термин, защото такова отделение в тази болница няма. Впредвид неспиращото кръвотечение при най-леко движение и 2 пъти за една нощ посещение на спешното в близката болница, директно отидохме на 30 км. в по-голямата болница, където има отделение УНГ не само го прегледаха, но спряха кръвотечението с някакъв апарат с ток и предписаха лекарства.
 11. Ако може да изчакате и не е спешно, чакайте, но ако не отивате не просто в спешният кабинет на някоя болница, а където има спешен УНГ кабинет.
 12. Ако имате проблем, дори просто гърлото ви да е червено и да ви боли, отивате директно в болницата. Няма да ви върнат, дори и знанията по немски да са никакви. За не спешен проблем, за УНГ на моя познати и записах час, като чака близо 2 месеца. Докторката беше ядосана, защото тя не говори езикът, но я прегледа детайлно, което беше най-важното.
 13. Пътуване с кола до Мюнхен

  Фирмата съдейства за наемане на жилище, а не го наема тя. Едно е да се обадят и да кажат, търсим за наш служител. За едно жилище се явяват много кандидати и собственикът избира, често огледите са масови, искат няколко наема предплата, сигурна работа, доказване на доход, справка от специализиран регистър, нещо като аналог в България, на Кредитният регистър, но ти нямаш история така и така. Вече разбрах, че го искат още при регистрацията в агенциите за търсене на жилище. Проблемът за колата е следният, макар, че иронията ти се дължи на нереална представа на обстоятелствата, затова ще ти отговоря, не е проблем, че си чужденец, а че си със стара кола, с български регистрация и на газ и да живееш и да си я караш в Германия може, но за кратко. Няма как да минеш пререгистрация с такава кола. В Мюнхен един обществен паркинг струва много и надали се намира така лесно, ако се налага допътуване с обществен транспорт също е много скъпо. Отново можеш да провериш в нета, колко ще ти струва. Сега сметни прогнозните приходи и разходи. Мисля, че отделих достатъчно време и ти дадох нужната начална информация. Ако си и изчел форумът, на база споделеният опит ще си по-подготвен за това, какво да очакваш. Аз нямак какво повече да ти пиша.
 14. Пътуване с кола до Мюнхен

  Ако работа е наистина за специалист, би трябвало и отношението към теб да е такова и биха ти съдействали за жилище. Не подценявай езикът и по-добре отложи с 3 месеца и седни яко да учиш. В Германия без немски не става, ако интелектуалното ниво, на човека е такова, че го осъзнава. Търси първо "подслон" и тогава работа. Има т.нар. Wohngemeinschaft или просто имаш собствена стая и ползвате обща кухня и баня. Това май ще ти е най-добре и като цена. Добре е от фирмата да ти намерят нещо такова. Не тръгвай без подсигурено жилище и без език.
 15. Наложи ми се да изпратя пратка тук в Германия, досега само писма ми се е налагало. Ползвах Дойче Пост, за продажба през Ибей. Тъй като все по-често ме питат за доставка, реших че трябва да пращам вече. Някой има ли повече опит, Дойче Пост ли ползвате или някоя друга куриерска фирма. Въобще какви са вариантите за най-приемлива цена за изпращане. Платиха ми през PayPal и тогава изпратих пакета за моя сигурност. Не се интересувам специално за изпращане до България в момента на пратка, но тъй като публикувам такава тема, добре е да се каже нещо полезно и за вариантите за изпращане на пратки до България, не само чрез куриерски фирми, но и през разни превозвачи, от който сте доволни.
×