Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  104
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  32

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Уроци по български език за дете в Германия, гр. Фелберт

  Съфорумци какво става? Този форум съвсем замлъкна. В тази връзка е добре, като продължение на нейният въпрос и аз да попитам: Как съхранявате езикът, умеят ли децата ви да говорят добре, четат и пишат на български език? Може ли това да стане без да посещават българско училище? Когато ние дойдохме в Германия, моето дете беше почти на 12 г., живеем на отдалечено място и българското училището беше твърде далеч, междувременно се откри българско училище на 60 км., за което аз разбрах доста по-късно. Сега почти 3 години след това, моето дете ми отказа да посещава училището. Не мога да го накарам на сила. Вярвах, че е голям и няма как да забрави езикът, но истината е, че когато едно дете на 10-11 години посещава училище в България, то развива езикът си ежедневно, научава нови думи, пише, анализира и т.н., а когато това натрупване го няма и езикът се ползва много малко ежедневно, той изостава и се забравя и писменно и говоримо, особено когато контактува само с нас на български език и всичките му приятели немскоговорящи. Определено подцених ситуацията.
 2. Фиш от пътна полиция

  Защо да не става? Нямате още банкова сметка ли? Не става ясна причината. Платете я от сметката на друг и не забравяйте, че правилата тук са правила и се спазват. Ако се забавите извън срока, ще плащате допълнително. Слагайте колани дори и когато вие сте на задната седалка, защото българите и това не правят, та дори и спорят, че не са задължителни. Аз лично отказах да кача моя позната с детето й, точно защото нямам столче.
 3. Информация за немските здравни каси

  Крякащата тайфа добре е обяснил как стоят по принцип нещата. Надявам се да сте прочел вече. Вие не работи в момента. Според мен е добре да започнете работа и от момента на започването, работодателя да задейства нещата. Мой познат беше същият случай, като Вас и когато започна работа, работодателя /цайт фирма/, направи необходимото. Не е получавал писма за предходни периоди от момента на регистрацията или за периоди на осигуряване в България. Друго семейство, бяха с регистрация от около 6 месеца и не работеха още. Бях с тях в здравната каса, искаха да имат здравна осигуровка и да си плащат сами, докато започнат работа. Попълнихме необходимите документи, първоначално искаха Е 104 от България, те там бяха също с не пълни осигуровки, обясних, че няма кой да го вземе този формуляр от България и в крайна сметка не го изискаха. Цял месец след срещата в здравната каса не се получи писмо, оказа се, че попълнените документи са ги загубили някъде, междувременно започнаха работа и от момента на започването в крайна сметка имаха здравна осигуровка и отново не са искали плащане със задна дата. Но това не означава, че и при вас ще е така. Според мен има значение къде сте и на какъв чиновник ще попаднете. В Германия бракът има своите предимства, едно от които е именно това, че сега щяхме да бъдете към здравната осигуровка на партньорката ви. Имате и вариант, както вече беше написано, ако изискат да платите за тези месеци, да платите в България и да представите Е 104, че сте осигуряван в България. При всички положение най-добре е да започнете работа и от тук нататък да имате осигуровка. Освен момента с плащането на здравните вноски, в живота на човек може да се случи всичко, да живеете в Германия трайно и да не сте осигурен е доста рисково. При необходимост от неотложна помощ, да не ви се налага, но какво ще правите? Проверете и дали имате право да се регистрирате в Бюрото по труда /Арбайтс амт/, съответно стаж от други страни членки на ЕС т.е. България също се признава и ви дава при определени условия право на обезщетение и съответно за този период имате и осигуровки. Законите постоянно се променят, информацията остарява, затова не влизам в повече детайли как беше при мен преди около 2 години. Просто ви давам насоки къде да проверите и че имате алтертативи да ви съдействат в търсенето на работа, езиков курс ако не владеете езикът....
 4. Предполагам, че предвид, че местонахождението на фирмата е в Холандия, договорът е съгласно холандското законодателство, той не е назначен в Германия и командирован нали така? Така че по-скоро трябва на място да търси какви права има за обезщетение. Ако все пак не съм ви разбрала правилно, брат ви да влезе в сайта на немското бюро по труда, там има координатори по области, пише и какви езици владеят. Може да се обади и да получи информация какви права има. Ако напусне сам, т.е. не е съкратен от фирмата 3 месеца не получава обезщетение, но има осигуровки. Ако договорът е срочен, 3 месеца преди изтичането му трабва да се регистрира в Арбайтс амт. Споделите после какво стана.
 5. Благодаря за разяснениението, не че съм песимист но в България изваждайки моят Многоезичен акт за раждане, реших да извадя и на детето ми родено след 2000 г., за да не ходя до общината от където му е издаден първият такъв и в Германия видях, че на място на раждане не пише нищо. При връщането си в България отидох отново в същата община и се оказа, че не могат да го поправят или издадат нов, дори служителката тръгна да го къса. В крайна сметка трябваше да отида в общината, където му е издаден първият акт за раждане и взех многоезичният вариант. Естествено платих втори път. Така че, много добре прегледайте всичко ако въобще успеете. Кодове на НОИ И НАП вече имам и ги ползвах вече дори. "някои услуги, предлагани от български институции могат да се ползват посредством електронен подпис", Въпросът ми беше, кои са тези услуги?
 6. Акта трябва да е подписан с квалифициран електронен подпис в НРГС...., какво е НРГС и на кого е този електронен подпис. Може ли точно да опишете какво се прави, трябва ли този който иска да се издаде този документ да има електронен подпис. Правилно ли разбирам, че еденят ден се заявява на място и се получава на следващият ден също на място. Въобще ако имаме електронен подпис, като физическо лице какво е улеснението, когато сме чужбина.
 7. Съвети при избор и поръчка на очила

  Много добре си направил. Има толкова заболявания на очите, как оптикът ще ги установи? Не мерят дори очно налагане на прегледът в оптиката, а това е много важно да е в норма. Само определят диоптър и напасват стъклата. Чудя се само, защо никой не взе участие в темата. Използвам случая да споделя, придружвах мои познат, чиято книжка изтичаше след 2 седмици, уточнявам професионална шофьорска книжка. За любителска няма прегледи. На който му се налага да я смени да не го прави в последният момент, защото има преглед при личният лекар на два пъти при това, изследвания на кръв, урини, ЕКГ и очен преглед. На едното място за очният преглед казаха, че могат да го вземат след 3 месеца и после се намери за след 10-на дни, което беше чист късмет. Плаща се, като разходът може да се поеме и от работодателя.
 8. Съвети при избор и поръчка на очила

  Аз до сега за себе си, не съм ходила тук на преглед за очите, но съм придружавала. Може след прегледът при лекарят, да не ти дадат рецепта, а да те насочат към оптиката, където да ти определелят диоптъра. Там прегледът се прави с добра апаратура, от оптик не от лекар, което за мен е малко странно, но е така. В зависимост от състоянието ти, натовареност ти предлагат от най-обикновени стъкла, до такива със защита и нюанс на затъмняване ако желаеш. Като цяло са коректни и обясняват подробно различните варианти и цени, така че не мисля, че ще те подведат или "подхлъзнат". Има и застраховка, която е добре да я имаш според мен. Надявам се нещата при теб да са напред и дори да не се налага очила или поне да е нещо малко, като нужна корекция. Аз се преглеждам при един и същи лекар от години в България и държа той да ме консултира, защото съм със специфичен силен астигматизъм на едното око и единствено този лекар ми предписа диоптри от който да се чувствам добре. Предвид високият диоптър на едното око при това и + и -, и почти никакъв на другото, едното стъкло е изтънено, за да не увеличава окото, със защита и съм с олекотена рамка. Не ти бях кой знае колко от полза, но това е моят опит тук.
 9. Поздравления, че все пак си решил да споделиш и така трябва да бъде. За съжаление ако разгледаш постовете ми, ще видиш колко често апелирам за това, но за съжаление манталитетът си е манталитет. Мисля, че в твоят случай, имаш шанс явно за детски и ако в стандартният такъв човек може да се свърши всичко само, ако отдели време и прочете написаното в темата, при теб по-скоро е, някой да ти напише добре и аргументирано писмата. Успех! Пиши дали в крайна сметка, ще продължиш или се отказваш.
 10. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  При смяна на адресната регистрация, освен уведомяването на различните институции има опция Дойче пост за определен период от вреве, да препраща писмата ви на новият адрес. Незнам каква точно е процедурата, но я има и се заплаща такса за това.
 11. Незнам дали трабва да се обърнеш към адвокат или първо към някои от организациите помагащи на семейства при различни проблеми, може и Каритас, Hilfe für die Familie мисля, че се казваше организацията. Ако нямаш застраховка за адвокатски услуги, може да ти излезе доста солено. Освен това, като изпращаш пари, пишеш ли в платежното, че са издръжка на детето ти и след това, в данъчната декларация да се отрази. Ако не си, поинтересувай се. Ще се радвам, да пишеш как се развиват нещата, за да може и друг в подобна ситуация да се възползва от твоят опит.
 12. Предлагам ти друг вариант. Виж фирми, които търсят такива стари коли, които отиват за чужбина. Така ще си решиш проблемът. Знам за бъргари, които така махнаха старата си кола с български номера. Колата дори не беше в движение и я взеха репатрак.
 13. Проблеми с интернет в Германия

  Ако домашният интернет ви е на Unitymedia, може да имате и интернет на телефона си, когато сте навън абсолютно безплатно без допълнителни такси до 3 телефона без значение на кой оператор сте с договор или предплатена карта. Аз съм с предплатена карта, защото не искам да се обвързвам с договори и обмислях да мина на друг план, защото навън също понякога имам нужда от Интернет и когато разбрах за тази алтернатива останах много доволна.
 14. Как да науча немски език без езиков курс?

  Да наистина въпросът е интересен. Съдейки по моите грешки в учението на език, ако искаш да си добре с езикът, все пак е добре е да ходиш на курс. Във VHS има курсови вечерни 2 пъти седмична по час и малко и курсът върви адски бавно или само в събота. Важно е да имаш поне някаква основа върху която да надграждаш. Освен това език не се учи само с курс и като го минеш значи знаеш езикът, просто след няколко седмици ще си забравил всичко. Търси си комуникация на немски, но без реално учене няма кой знае каква полза и наддграждане на езикът. Когато посещавах курса по немски в България, един ден преподавателката ми разказа, как в предната група, някаква курсистка учила немски на улицата и проваля часовите и, защото има самочувствие, че знае много, но всъщност чула недочула, научила нещо, но факт, че е грешно, но тя не е съгласна с това. Учи нещо каквато ти е приятно постоянно и ще видиш сам резултатът. Изрови нетът, ютюб, аудио текстови, където каквото намериш. Но ако си само сред българи и българска теливизия няма как да развиеш езикът си. Препоръчвам ти видеата на Стив Кауфман в ютюб. Този човек говори много езици и споделя опита си. Той казва, че най-важното е четенето и не прави упражнения.
 15. Странно на нас ни взеха и номерата и талоните всичко. Бях писала във форума някъде, оказа се са отписали колата и от КАТ и от общината автоматично. В КАТ не знаеха, че това става автоматично, и ни издадоха някакъв документ, платихме си таксата и отидохме в общината, където ни казаха, че вече е отписан автомобилът. Равносметката повече от половин загубен ден. Ако съм на твое място ще се върна и ще гледам да им ги дам да си ги пращат по служебен път. Пълномощни, пращане...
 16. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  Наскоро разбрах, че пълномощно за пътуване на дете може да се направи напълно безплатно в Германия в общината, като се попълва една бланка с данните на детето и на родителите и съответно се полагат подписи и печат. Бланката е многоезична английски, немски и френски, като вътре се уточнява дали детето ще пътува само или с някого и т.н.
 17. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  За какво ви да го виждате? При нас дори служителката го попълни директно на компютъра, искаха ни многоезичният акт за раждане на детето и нашият многоезичен акт за граждански брак.
 18. Бележката ти трябва да я подготниш и той да се подпише само. Изчети цялата тема и си свали формуляра от там. Попълваш, подписва и пращаш.
 19. Благодаря Ви за информацията, само искам да отбележа, че вече преведените и легализирани актове за раждане са заменени с Многоезични такива, които се издават от общината, където е издаден първият такъв и таксата в зависимост от поръчката е между 5 и 10 лв., не се превеждат и не се легализират. Но за съжаление други документи подлежат на превод и ще се радвам да споделите за "легализиране, онлайн, от там като го преведат и легализират ви го пращат по пощата" Това немска или българска фирма е?
 20. Здравейте, бих искала ако някой е запознат като цяло с процедура, срокове, колко струва да сподели. Мен по-специално ме интересува не за цялото семейство, а само за детето ми /13 г./. Има ли право на двойно гражданство? Колко минимум трябва да е пребивавало в Германия? Възможно ли е само за него да кандидатстваме.
 21. Кредит от Jobcenter?

  Доколкото знам възможността за плащания на части я има навсякъде, до 6 месеца без лихва, повече от 6 със. Не посещавам български зъболекар, ползваме услугите на двама и на трети, който е ортодонт, за какво пазарене става въпрос. Единият директно ни казаха, че имаме 3 месеца срок за плащане. Проверете на Ергодирект има застраховка за зъбите, която може да ползвате веднага, моя позната си прави такива и я ползва. Имаше и телефона тук на застрахователка с български език. Освен това в АОК също правят допълнителна застраховка в зависимост от броя извадени зъби, които имате и така се определя стойността на застраховката към Алианс е, която след първата година покрива до определена сума, втората по-високо. Влиза в сила след 8-ем месеца мисля, че беше. Цена около двадесет и няколко евро месечно. Учене езикът и ще си спестите много главоболия, като това например.
 22. Някъде из форумът го пише, този документ се изисква по служебен път. Ако се разровите ще го намерите.
 23. Право на Wohngeld в Германия

  Мисля, че предходния коментар е много точен. Направи същото. Какво ти си обяснил, той какво мисли няма значение. Вие си плащате коректно, нали? Институцията си поема комуникацията с наемодателя ти.
 24. Крякащата тайфа добре ти е отговорил, аз да ти кажа честно не разбрах идеята на цялата "гимнастика". За какво са ти тези номера? Принципно с документите тук пререгистрираш, явно искаш в България да я прехвърлиш и да я докараш с транзитни номера ли? Но има ли смисъл, в България имаш нотариално прехвърляне, оценка от застрахователя и 2 % данък възмездно придобиване + проблемът газова уредба.....мога само да ти препоръчам да послушаш Крякащата тайфа и отделно добре да провериш всичко предварително. Ако все пак направиш всичко, изпращат номерата и документите обратно в България и отписват колата автоматично и в КАТ и в общината по адрес. Ние отидохме в КАТ в България, чакахме цял преди обяд, затвориха за почивка на обяд, след това, ни изпратиха да платим такса в банката за описване, дадоха ни документ за това и ни изпратиха в общината, където служителката просто ни каза, че колата вече е отписана и не е било нужно нищо да правим.
 25. Проблеми със съседите или хазяина

  Искам да ви споделя как се разви случаят. Написахме едно писмо и изпратихме снимки. Търпението ни съвсем се изчерпа, когато сглобиха голям павилион под балканите, един от нейните приятели, който живее в съседната кооперация си вкара върху тревните площи джипа да го чисти и за капак на всичко напълниха общият килер с летни принадлежности и 2 нови надуваеми басейна за възрастни и един за деца. Германката се обади на хаусмайстера и той потвърди, че всичко това е абсолютно забранено. Сложи бележка със срок да се махне всичко от зелените площи и ще спрат водата в килера. Но тук идва другият проблем, хаусмайстера на когото веднага са се обадили и по негови думи са направили театър, е казал, че някой от жилището е подал сигналът, в предвид, малкото апартаменти е ясно. Сега атмосферата е много неприятна, един от групата ни попита, кой е сигнализиръл. Съседката ми германка, каза че няма представа. Чудя се, защо този хаусмайстер е било нужно да дава такива уточнения. Това са техните правила в крайна сметка и те трябва да ги съблюдават.
×