Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  97
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  31

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Съвети при избор и поръчка на очила

  Аз до сега за себе си, не съм ходила тук на преглед за очите, но съм придружавала. Може след прегледът при лекарят, да не ти дадат рецепта, а да те насочат към оптиката, където да ти определелят диоптъра. Там прегледът се прави с добра апаратура, от оптик не от лекар, което за мен е малко странно, но е така. В зависимост от състоянието ти, натовареност ти предлагат от най-обикновени стъкла, до такива със защита и нюанс на затъмняване ако желаеш. Като цяло са коректни и обясняват подробно различните варианти и цени, така че не мисля, че ще те подведат или "подхлъзнат". Има и застраховка, която е добре да я имаш според мен. Надявам се нещата при теб да са напред и дори да не се налага очила или поне да е нещо малко, като нужна корекция. Аз се преглеждам при един и същи лекар от години в България и държа той да ме консултира, защото съм със специфичен силен астигматизъм на едното око и единствено този лекар ми предписа диоптри от който да се чувствам добре. Предвид високият диоптър на едното око при това и + и -, и почти никакъв на другото, едното стъкло е изтънено, за да не увеличава окото, със защита и съм с олекотена рамка. Не ти бях кой знае колко от полза, но това е моят опит тук.
 2. Поздравления, че все пак си решил да споделиш и така трябва да бъде. За съжаление ако разгледаш постовете ми, ще видиш колко често апелирам за това, но за съжаление манталитетът си е манталитет. Мисля, че в твоят случай, имаш шанс явно за детски и ако в стандартният такъв човек може да се свърши всичко само, ако отдели време и прочете написаното в темата, при теб по-скоро е, някой да ти напише добре и аргументирано писмата. Успех! Пиши дали в крайна сметка, ще продължиш или се отказваш.
 3. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  При смяна на адресната регистрация, освен уведомяването на различните институции има опция Дойче пост за определен период от вреве, да препраща писмата ви на новият адрес. Незнам каква точно е процедурата, но я има и се заплаща такса за това.
 4. Незнам дали трабва да се обърнеш към адвокат или първо към някои от организациите помагащи на семейства при различни проблеми, може и Каритас, Hilfe für die Familie мисля, че се казваше организацията. Ако нямаш застраховка за адвокатски услуги, може да ти излезе доста солено. Освен това, като изпращаш пари, пишеш ли в платежното, че са издръжка на детето ти и след това, в данъчната декларация да се отрази. Ако не си, поинтересувай се. Ще се радвам, да пишеш как се развиват нещата, за да може и друг в подобна ситуация да се възползва от твоят опит.
 5. Предлагам ти друг вариант. Виж фирми, които търсят такива стари коли, които отиват за чужбина. Така ще си решиш проблемът. Знам за бъргари, които така махнаха старата си кола с български номера. Колата дори не беше в движение и я взеха репатрак.
 6. Проблеми с интернет в Германия

  Ако домашният интернет ви е на Unitymedia, може да имате и интернет на телефона си, когато сте навън абсолютно безплатно без допълнителни такси до 3 телефона без значение на кой оператор сте с договор или предплатена карта. Аз съм с предплатена карта, защото не искам да се обвързвам с договори и обмислях да мина на друг план, защото навън също понякога имам нужда от Интернет и когато разбрах за тази алтернатива останах много доволна.
 7. Как да науча немски език без езиков курс?

  Да наистина въпросът е интересен. Съдейки по моите грешки в учението на език, ако искаш да си добре с езикът, все пак е добре е да ходиш на курс. Във VHS има курсови вечерни 2 пъти седмична по час и малко и курсът върви адски бавно или само в събота. Важно е да имаш поне някаква основа върху която да надграждаш. Освен това език не се учи само с курс и като го минеш значи знаеш езикът, просто след няколко седмици ще си забравил всичко. Търси си комуникация на немски, но без реално учене няма кой знае каква полза и наддграждане на езикът. Когато посещавах курса по немски в България, един ден преподавателката ми разказа, как в предната група, някаква курсистка учила немски на улицата и проваля часовите и, защото има самочувствие, че знае много, но всъщност чула недочула, научила нещо, но факт, че е грешно, но тя не е съгласна с това. Учи нещо каквато ти е приятно постоянно и ще видиш сам резултатът. Изрови нетът, ютюб, аудио текстови, където каквото намериш. Но ако си само сред българи и българска теливизия няма как да развиеш езикът си. Препоръчвам ти видеата на Стив Кауфман в ютюб. Този човек говори много езици и споделя опита си. Той казва, че най-важното е четенето и не прави упражнения.
 8. Странно на нас ни взеха и номерата и талоните всичко. Бях писала във форума някъде, оказа се са отписали колата и от КАТ и от общината автоматично. В КАТ не знаеха, че това става автоматично, и ни издадоха някакъв документ, платихме си таксата и отидохме в общината, където ни казаха, че вече е отписан автомобилът. Равносметката повече от половин загубен ден. Ако съм на твое място ще се върна и ще гледам да им ги дам да си ги пращат по служебен път. Пълномощни, пращане...
 9. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  Наскоро разбрах, че пълномощно за пътуване на дете може да се направи напълно безплатно в Германия в общината, като се попълва една бланка с данните на детето и на родителите и съответно се полагат подписи и печат. Бланката е многоезична английски, немски и френски, като вътре се уточнява дали детето ще пътува само или с някого и т.н.
 10. Адресна регистрация (Meldebescheinigung)

  За какво ви да го виждате? При нас дори служителката го попълни директно на компютъра, искаха ни многоезичният акт за раждане на детето и нашият многоезичен акт за граждански брак.
 11. Бележката ти трябва да я подготниш и той да се подпише само. Изчети цялата тема и си свали формуляра от там. Попълваш, подписва и пращаш.
 12. Благодаря Ви за информацията, само искам да отбележа, че вече преведените и легализирани актове за раждане са заменени с Многоезични такива, които се издават от общината, където е издаден първият такъв и таксата в зависимост от поръчката е между 5 и 10 лв., не се превеждат и не се легализират. Но за съжаление други документи подлежат на превод и ще се радвам да споделите за "легализиране, онлайн, от там като го преведат и легализират ви го пращат по пощата" Това немска или българска фирма е?
 13. Здравейте, бих искала ако някой е запознат като цяло с процедура, срокове, колко струва да сподели. Мен по-специално ме интересува не за цялото семейство, а само за детето ми /13 г./. Има ли право на двойно гражданство? Колко минимум трябва да е пребивавало в Германия? Възможно ли е само за него да кандидатстваме.
 14. Кредит от Jobcenter?

  Доколкото знам възможността за плащания на части я има навсякъде, до 6 месеца без лихва, повече от 6 със. Не посещавам български зъболекар, ползваме услугите на двама и на трети, който е ортодонт, за какво пазарене става въпрос. Единият директно ни казаха, че имаме 3 месеца срок за плащане. Проверете на Ергодирект има застраховка за зъбите, която може да ползвате веднага, моя позната си прави такива и я ползва. Имаше и телефона тук на застрахователка с български език. Освен това в АОК също правят допълнителна застраховка в зависимост от броя извадени зъби, които имате и така се определя стойността на застраховката към Алианс е, която след първата година покрива до определена сума, втората по-високо. Влиза в сила след 8-ем месеца мисля, че беше. Цена около двадесет и няколко евро месечно. Учене езикът и ще си спестите много главоболия, като това например.
 15. Някъде из форумът го пише, този документ се изисква по служебен път. Ако се разровите ще го намерите.
 16. Право на Wohngeld в Германия

  Мисля, че предходния коментар е много точен. Направи същото. Какво ти си обяснил, той какво мисли няма значение. Вие си плащате коректно, нали? Институцията си поема комуникацията с наемодателя ти.
 17. Крякащата тайфа добре ти е отговорил, аз да ти кажа честно не разбрах идеята на цялата "гимнастика". За какво са ти тези номера? Принципно с документите тук пререгистрираш, явно искаш в България да я прехвърлиш и да я докараш с транзитни номера ли? Но има ли смисъл, в България имаш нотариално прехвърляне, оценка от застрахователя и 2 % данък възмездно придобиване + проблемът газова уредба.....мога само да ти препоръчам да послушаш Крякащата тайфа и отделно добре да провериш всичко предварително. Ако все пак направиш всичко, изпращат номерата и документите обратно в България и отписват колата автоматично и в КАТ и в общината по адрес. Ние отидохме в КАТ в България, чакахме цял преди обяд, затвориха за почивка на обяд, след това, ни изпратиха да платим такса в банката за описване, дадоха ни документ за това и ни изпратиха в общината, където служителката просто ни каза, че колата вече е отписана и не е било нужно нищо да правим.
 18. Проблеми със съседите или хазяина

  Искам да ви споделя как се разви случаят. Написахме едно писмо и изпратихме снимки. Търпението ни съвсем се изчерпа, когато сглобиха голям павилион под балканите, един от нейните приятели, който живее в съседната кооперация си вкара върху тревните площи джипа да го чисти и за капак на всичко напълниха общият килер с летни принадлежности и 2 нови надуваеми басейна за възрастни и един за деца. Германката се обади на хаусмайстера и той потвърди, че всичко това е абсолютно забранено. Сложи бележка със срок да се махне всичко от зелените площи и ще спрат водата в килера. Но тук идва другият проблем, хаусмайстера на когото веднага са се обадили и по негови думи са направили театър, е казал, че някой от жилището е подал сигналът, в предвид, малкото апартаменти е ясно. Сега атмосферата е много неприятна, един от групата ни попита, кой е сигнализиръл. Съседката ми германка, каза че няма представа. Чудя се, защо този хаусмайстер е било нужно да дава такива уточнения. Това са техните правила в крайна сметка и те трябва да ги съблюдават.
 19. Във връзка с трудов стаж, получихме писмо от НОИ, че искат да изпратим трудови, осигурителни книжки, УП......, влязох с кода на НОИ и всичко си е ок. Обадих им се и се разбрахме просто да им изпратя потвърждение на в системата, че нямаме стаж преди 97 г. Освен това в писмото пишеше, че след направена справка е видно, че настоящият ни адрес е в България и трябва да го сменим, че е в Германия и това може да стане или чрез дипломатически и консулски представителства или чрез адресна карта от нас или пълномощник с нотариално заверено пълномощно до българската общинска администрация. Някой правил ли е тази промяна? Наложителна ли е да я правим? Какви са плюсовете и минусите от това?
 20. Бях в България и дадох за превод и заверка на подписът на преводача многоезичният немският акт за раждане на бебенце родено преди няколко месеца, излезе почти 150 лв. за 3 дни поръчка. Преди това се обадих в общината, да я наречем Х и говорих със служителката. Тъй като както писах вече, в някои общини няма пречка за се задвижи процедурата без пълномощно, а за получаването родителите ще го получат лично, но ще спестят доста време през което трябва да са в България иначе. Служителката, каза НЕ. Добре, ще ми подготвят родителите пълномощно и заедно с преведеният акт за раждане, копие на двете лични карти и заявлението ще го изпратя по Еконт. Пак не. Защо, не може да ми обясни. Значи можеш да кандидатстваш за обществена поръчка за 100 млн. и да изпратиш документите по куриер, но не може да задвижиш процедурата за издаване на акт за раждане. И така ако сте от малко населено място, акта да раждане след превод и заверки, се изпраща в по-голямата община, от там се връща и след това могат да издават паспорт или 1 месец всичко. Чудя се и защо трябва да се превежда Акта за раждане, като спокойно може да се попълни едно заявление с желанието на родителите, как да се изписва името на български език и тогава какъв е смисълът на Многоезичният акт за раждане.
 21. Ето и малко актуално инфо. как се издава акт за раждане на бебе родено в Германия. След като вече имате многоезичният акт за раждане на детето в Германия, може да го изпратите на някой близък, заедно с копие на личните карти на родителите за да ке задвижи процедурата. Ако е само за подаване на документите, не е нужно да има пълномощно. Пълномощно със сигурност ще ви трябва обаче ако искате да получи някой друг акта за раждане. Подаването става не в общината, а в ритуалната зала към съответната община, да това е странно но е така. Проверих го в 2 общини в София. Ако и двавата родитили са бъргари, по последен адрес на майката е водещото. Там трябва да подадете: Многоезичтият акт за раждане трябва да бъде преведен и легализиран. БЕЗ АПОСТИЛ. Абсурдно е да се превежда многоезичен акт, но това е заради начина на изписване на имената на български език . Копие на двете лични карти. Заявлението се попълва на място. Актът е готов за 1 седмица и се получава вече от общината. Вторник и четвъртък от мястото на подаване в ритуалните зали, подават документите към съответната община. Ако ще заверявате пълномощно в Германия, достатъчно е заверката само на един подпис. Аз се обадих първоначално в ЕСГРОН в общината, от където не ми дадоха на 100 % вярна информация. Дадоха ми номерът на ритуалната зала и там говорих със служителката. Голямо улеснение е липсата на пълномощно според мен. Така може след като сте България лично са си вземете Акта да раждане и да извадите паспорт. Името на детето се записва така както е записано на немският акт, така че прочете внимателно нещата преди да запишете името още в немският акт за раждане. После изменения не могат да се правят освен по съдебен път. Бащиното име може да се запише съм основното име.
 22. Искам да Ви споделя как се издава първа лична карта на дете, какво да подготвите и как да НЕ ПЛАЩАТЕ за това. Първа лична карта се издава на 14 години, ако поръчката е бавна т.е. едномесечна е необходимо да отидете в общината по местоживеене, ако не е в Дирекция “Български документи за самоличност” (БДС) в МВР, на бул. “Мария Луиза” №46 за София, ако сте от София. https://www.mvr.bg/dbds/дейности/административни-услуги/lichna_karta Там никой не ми отговори на телефоните позвънявания, но успях да се свържа с общината по местоживеене и от там ме насочиха, иначе щях да загубя още половин ден. Отидохме в централното им управление. Нямаше кой да ни упъти, нямаше и система за номера за гишетата, беше пълно с хора. Сякаш бях попаднала в соц администрация от преди 60 години, нямаше въздух, едва се разминавахме. Стисках здраво дамската си чанта и се чудех, защо е всичко това. Защо няма номера, защо трябва да висим с часове и защо трябва в това малко пространство да се натоварвам с драмите на хората, на всеослушание, едните разказваха на служителката искането на съдията да измамница напуснала страната, кога и как е станало, друг трябва утре да е на преглед в Турция, на трети самолетът му е утре сутринта и му трябва спешно лична карта. Така се наредихме на някакво гише, от там ни препратиха на друго, вече на третото направиха справка и ни изпратиха на четвърто. Наредихме се, като още преди това ни казаха, че ще ни глобят, защото детето е навършило 14 г. преди повече от 1 месец, веднага уточних, че детето живее в чужбина и този срок започва да важи от датата на влизане през граница. На следващото гише, отново започнахме същият разговор за глобата. След което ни казаха за платим такса за издаване на картата в банката. Веднага отговорих, че ако трябва въобще да плащам нещо, защото е първа лична карта и тя е безплатна, то искам да го направя на пос терминал. Аааа всъщност не трябвало да плащам за първа карта. И така ако не бях чела и не се бях информирала, щях за платя един път глоба и комисионна на банката и един път такса за иначе безплатната първа лична карта и отново комисионна на банката. Стикери, че има пос терминали няма, в ъгъла най-горе има една бележка. Оказа се, че години наред съм плащала такси за документи в клона на банката, при условие, че има терминали. Пос терминалите не са видими, няма стикери. Ако не бях търсила из интернет, нямаше да попадна на тази информация и да знам, че това съществува. Копия на документи не правят, затова за да не тичате до съседният копирен център, подгответе: 1. Копие на Акта за раждане на детето /носете и оригинала/ 2. Копие на първата страница и на печатът, където е посочена датата на влизане. Първа лична карта, независимо от поръчката е БЕЗПЛАТНА ако се издава в България. Ето тук може да намерите информация, ако искате да го направите в чужбина в някое от консулствата ни. http://www.mfa.bg/embassies/austria/3623 Присъствах само аз на издаването и на получаването, прочетох противоречива информация, но в крайна сметка отидох сама и ни издадоха личната карта за един ден.
 23. От Здравната каса. След това ако през това време в което си в България и се връщаш отново в Германия, взимаш същият формуляр от българската здравна каса, като си платиш там осигуровките. Незнам защо не го правят автоматично.
 24. Не забравяй да се отпишеш тук от здравната каса, ком ще си няколко месеца в България и да си вземеш Е 104, който да представиш в България. А помощи от България не чакай, щом си работила доброволно незнам дали имаш право на обезщетение за безработица.
 25. Проблеми със съседите или хазяина

  Да, много типично. Някой хора явно търсят под вола теле. И после как да се оправдавш за нещо, за което не си виновен. Междувременно на нас ни залепиха на врата съобщение написано на ръка, в три различна цвята и подчертано при това. Ядосан се, вътре пишеше, че трябва да живеем като семейство, да се спазват правилата и да се съобразяваме как разделяме боклука. Първо, че сме най-тихите, второ сортирам боклука, съпругът ми цяла зима най-много чистеше снега пред входа. За моя изненада всички са получили такава бележка, мислех, че само ние. Инициаторката, първо не дели боклука, хвърля всичко в черният контейнер, тя прави ежедневните партита, обувките и стоят противно на правилата пред вратата на стойка, а бебешката количка директно във входа и не можем да си отваряме пощенските кутии и не на последно място изгони мъжът й арабин, заедно с майка му дошла на гости, такъв панаир направи, крясъци, викове, но иначе е много важна герванка, пише бележки. Аз съм едно здрасти с нея и дори не желая да разговаряме, мъжът ми мислеше да отиде да си поговори с нея, но в крайна сметка, решихме че няма да влизаме в тона на нечия лудост. Така че, напълно разбирам какво сте преживяли.
×