Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  43
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  26

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Можеш разбира се, но ще трябва да проучиш добре, като се осигуряваш в Германия, но живееше във Франция, как стои въпросът с данъците, здравни осигуровки. Знам за семейство, което живееше в Германия, но работеше в Швейцария. Платиха в Германия голям данък, освен това си плащаха и здравните осигуровки. Е вече не са в Германия. По-добре всичко да е на едно място според мен.
 2. Училище

  Каквато и да е личната ти драма, започни училище в Германия. В България, като искаш във времето завърши го. Посещението на училище в Германия ще ти помогне: 1. да научиш езика 2. да се интегрираш 3. да имаш професия Ако плануваш да живееш в Германия това е по-добрият вариант, а дори и да се върнеш ще имаш в главата си още един език, който ще е в пъти по-ценен от дори диплома за висше образование в България.
 3. Ако договорът ти е срочен, трябва 3 месеца преди да изтече да се регистрираш в Арбайтс амт. Ако не го направиш и останеш без работа, ще те лишат за някакъв период от обезщетение, защото не си го направила преди 3 месеца. Ако те махнат преди това по-рано от края на договорът, отиваш веднага. Мисля, че срокът беше 3 дни. Освен това ако имаш преди това стаж в България или друга държава от ЕС последните 2 години и искат да сумират това време, ще ти изискат европейски формуляр PD U 1. В България го издава НОИ и доказва трудовия ти стаж. Няма да влизам в подробности за формула, защото във форумът има достатъчно информация и можеш да прочетеш. В Арбайтс амт при нас искат при регистрацията и автобиография.
 4. Пълномощно за пътуване на дете с един родител

  А някой може ли да сподели опит, когато дете пътува само от и до Германия необходимо ли някакъв документ да подготвим.
 5. За българските банки и техните роби

  Системата е толкова прогнила, особено в малките населени места. Този клип е отражение не само на нивото на банковата система, но и на българският масов работодател. За мен потресаващо.
 6. Здравейте, бих искала ако някой е запознат като цяло с процедура, срокове, колко струва да сподели. Мен по-специално ме интересува не за цялото семейство, а само за детето ми /13 г./. Има ли право на двойно гражданство? Колко минимум трябва да е пребивавало в Германия? Възможно ли е само за него да кандидатстваме.
 7. Много интересни неща споделяш, за които не бях се замисляла. Особено за имената, при условие, че според българската именна систем бащиното име е задължително. Може да се постави към Vorname, но на мен лично това не ми харесва. За адресната регистрация до сега не ми се е налагало да представям актуална такава със срок до 3 месеца, винаги давам първата и дори нямах представа, че може да има такъв казус въобще, че и такса дори. За дъщеря ти дори и с БГ гражданство, ще получи виза със сигурност, но ще си скъсате нервите ако се налага допир с български институции и незнанието им на основни законови положения и документи. Със сигурност с немски паспорт ще е доста по-спокойно.
 8. Първо Благодаря ти за пореден път. Явно сме на една вълна в момента . Моята причина не е просто за идеята, а защото уважавам неговите мечти и желания за бъдеща професия, която задължително изисква немско гражданство. Ще се радвам да споделиш, защо имаш желание за немско гражданство, ако желаеш разбира се. За нас няма смисъл според мен. В ЕС сме.
 9. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Ако прочетете поста ми внимателно, ще видите че вече имате отговор на този въпрос. Както ви препоръчах, изчетете всичко във форумът и не само да прочетете, но и си водете записки какво да подготвите преди да тръгнете, защото ако не го направите, документи, пълномощни и куриерски услуги ще ви струват не само много пари, но и излишен стрес или дори връщане до България за подготовка на нещо, което кристално ясно е написано тук.
 10. Записване на дете в начално училище (Grundschule)

  Проблемът е във възрастните, не при децата. Едно дете особено на такава малка възраст, няма никакъв проблем да се адаптира и проговори езика. Проблемът са родителите с техните страхове. Трябва да имате някой, който владее немски, за да ви насочат къде да бъде записано детето. Приемът е по всяко време. Никой няма да остави детето ви извън училище. Моето започна, веднага щом дойдохме през м. Октомври. Изчетете внимателно целият форум, тук има пълната информация за почти всичко, опитът на други минали по вашият път.
 11. Добре дошли

  "Новия старт и ежедневие са трудни и напрегнати в чужда страна, но нека не забравяме началото и подаваме ръка на следващите в нужда." Много ми хареса това, което сте написал. Но нещо реалността е друга ми се струва. Малко са хората, като Крякащата тайфа и още няколко ентусиаста, които създадоха и поддържат този форум. Повечето са на принципа - "Да си решат проблемът сега, пък другите да се оправят". Форумът може да е доста "по-жив", ако се отделят 5 минути да се напише преживяното и опита. Нещата се повтарят, който иска чете и може да се възползва от опита на другите. За съжаление ми прави впечатление, че не само не им се пише, а често и не им се чете. По-лесно е да пуснеш нова тема, кажете ми....., отколкото да се порови 15 минути и да се намери нужната информация.
 12. Бременност и раждане в Германия

  Много са прости нещата. Първо сключете брак. Той има здравна осигуровка, съответно след брака и ти ще имаш. За целта се присъединяваш към неговата застраховка, като той не плаща повече за това. Отивате в здравната каса и попълвате един формуляр. Като семеен си сменя щоер /данъчният/ клас и ще плаща по-малко данък. Това се прави във финанс амт. Съответо той ще е клас 3, ти 5. Вкой град сте? Може и да се намери гинеколог с български или друг език ако говорите. Може и да намериш с кого да отидеш и да превежда. Ти си бременна и имаш нужда от преглед. Не мисли за работа, няма как с няколко месеца да получаваш майчинство, но има други начини все пак да получаваш ежемесечно нещо. Ще получавате и детски около почти 200 Е на месец. Във форума има доста информация. Формулярите са на български. Просто малко усилия да прочетеш, да попълниш документите и да приложите още няколко документа. По важното е да учиш езика, защото от малко разбирам Езикът е много важен, раждане, дете, институции. Интернетът е залят от информация, само желание и усилие се иска. Пиши как се развиват нещата при вас.
 13. Право на джобс център

  Проверете веднага на място. Мисля, че сега искат да си имал 3 или 6 месеца работни в Германия, но не съм сигурна точно. Както и Arbeitsamt, бюрото по труда. По принцип там трябва да си работил 1 година в ЕС, т.е. ако е работил и в България, последните 2 години стажът се сумират, като за целта се представя формуляр PD U 1 от НОИ. В нета има достатъчно информация, можеш да прочетеш. Не разчитай на форуми, отидете на място. Нещата се променят постоянно. И не на последно място, сподели опита си тук. Масово хората четат, жалват се и като си свършат работа, забравят, че някой, някъде им е подал ръка безвъзмездно без да очаква нищо, но следващите да се оправят.
 14. veronik_veronik

 15. Може ли някой, който е по наясно да даде повече информация по въпросът. Освен на платените места, където не е необходимо някакво разрешително за другите места какъв е регламентът. Доколкото разбрах трябва да се премине курс и изпит. Някой посещавал ли е такъв курс? След това доколкото разбрах трябва да се присъедини към някое рибарско сдружение. Има ли някъде списък с всички места за риболов в Германия, където може да се ходи и без риболовен билет?
 16. Искам да направя едно уточнение още за ваксините, както вече писах 2-та варианта единят написани на латиница от личният лекар, вариант 2 на български и след това ги превеждате или отивате в ХЕИ и ви ги пишат на европейска бланка, срещу 30-на лева. Но вариант 1 е най-лесен, бърз и не струва нищо, но се оказа, че има и 3-ти вариант. Ако нямате имунизационен паспорт, лекарят Ви в Германия ще направи изследване на кръвта и на база изследването ще направи нов имунизационен паспорт и ще прецени какви ваксини е необходимо да се поставят допълнително.
 17. Как стоят нещата при бременност и мини джоб. Жената е осигурена здравно от съпругът й. Договорът й изтича след 4 месеца, защото е срочен и няма да бъде подновен. От тук нататък какво следва. Съпругът и работи на пълно работно време и има добри доходи.
 18. Питай в БГ мама, но аз си мисля че е добре да провериш, като живееш в Германия вече какви права имаш и какво можеш да получаваш от тук. Мисля, че за теб ще е по-добре, защото дори и да имаш право по закон в България, толкова неориентирана администрация има, че не знаят елементарни законови положения. Като начало отидете и в Арбайтс амт и попитайте. Ще те помоля после да споделиш какво е станало.
 19. Здравейте, имаме следният казус, купихме си нов автомобил от България и след като го карахме 6 месеца в Германия с български номера го регистрирахме в Германия и получихме писмо, че трябва да платим и тук ДДС още веднъж. Представихме договори, фактури, с което удостоверихме, че сме платили и ДДС в България, но ни казаха, да възстановим ДДС от България и след това да го платим и тук. Което не виждам как може да стане в България. Ние не сме юридическо лице, автомобилът е закупен, като физическо лице. Моля за съвет!
 20. Ето и развитието на казусът. От НАП получихме отговор какви документи да подготвим, отидохме в НАП да ги подадем, не било така. Изпраха ни в Централният им офис, където след направената консултация с методистите им ни насочиха към търговецът, отидохме отново при официалният дилър от където ни казаха, че не става да се възстанови от тях. Тогава подадохме целият набор от документи в НАП и получихме отговор, че не можем да възстановим ДДС защото не сме подали документите в 14 дневен срок? Което няма как да стане, защото колата е регистрирана след 6 месеца след регистрацията в България, след това получихме писмо от Финанцамт в Германия, платихме ДДС-то на вноски и едва дни преди подаването на искането за възстановяване на ДДС в България, ние платихме последната вноска в Германия. За съжаление това е нашият горчив опит.
 21. Дори и да е 2 месеца пак отиди. Едни българи отидоха след като им изтече договорът, и понеже им е за първи път имаше някаква малка санкция само. Владееш ли друг език? От фирмата няма как да ти съдействат. Отива се на място регистрираш се и ти дават списък с документи, тогава може да са ти от полза евентуално. После насрочват среща и може да говорите за работа, курс....когато аз ходих имаше хора които говореха английски, турски. За бюрото по труда в България , допълвам само, че вече регистрацията може и он лайн да се направи. И освен това сезонните работници масово го правят, не е нужно някой да те "открехва на далавери", защото това не е далавера, а законово положение. Просто човек трябва да влезе да чете и да пита. Колкото и странно да изглежда, запознах се с български, които не получават детски в Германия и всъщност това са вторите, които срещам. Нямам обяснение.
 22. Отиди в Арбайтс амт, трябва да се регистрираш 3 месеца преди да ти изтече договора по принцип. Различно е от България. Ако си работил в България, ще вземат предвид това, като представиш формуляр PD U1, с който доказваш трудният си стаж в ЕС. Разрови се и виж подробности за формуляра. Издава се от НОИ, могат да ти го пратят и по мейл, може и на адресът ти в Германия безплатно. Не се превежда и легализира. Има още специфики, но едно посещение в Арбайтс амт ще ти даде яснота какво да направиш, ще ти предоставят списък какво трябва да представиш.
 23. Бях в България за кратко и исках да си прекратява договорът с Мтел, оказа се, че мога да подам искането след седмица, но аз вече няма да съм в България. Защо не мога да подам сега, защото не може и трябва на дата Х. Тогава попитах какви са вариантите, казаха ми с пълномощно, не е нужно дори да е нотариално заверено, аз все пак го заверих и написах абсолютно подробно, целта на пълномощното. Отива сестра ми на датата Х и се оказва, че Мтел не прекратява договори с пълномощно на физическо лице, пълномощни може само за фирми. Поисках да говоря със служителят в офисът, та това е абсурдно. Нотариалено заверено пълномощно за конкретен случай. Не, не може и това е. Започнах да звъня на кол центърът им и се оказа, че да това е така. Не прекратяват договори с пълномощно. За мен това не е законосъобразно, прехвърлиха ме към друг отдел обясниха ми, че служителят в офисът ме е подвел и такива са им правилата. В крайна сметка ми изпратиха искане по имейл, прекратих ме договорът, бяха любезни, но това ми костваше много нерви и излишни приказки и енергия за поредният български абсурд. В офисът съм не мога да подам заявление преди датата. Не го приема системата. С пълномощно пак не става, дори и нотариален заверено за конкретен случай. Пак абсурд. Не се доверявайте и на това което ви казват в офисът, проверете на няколко места. Аз освен в офисът и си писах с тях и на чата им и на края виждате какво стана.
 24. Хора не си давайте парите за легализация и апостол, просто няма смисъл. Преводът е абсолютно достатъчен. Дори през април записвах едно българче в подготвителен клас и не искаха дори са снимат удостоверението, защото на този етап не е нужно. Нашата препоръка едната беше на немски другата на английски, английски си е ок. Няма смисъл от превод. Това детенце което записах през април в подготвителен клас, след разговор с директорката се разбрахме още от следващата учебна година да влезе в нормален клас ако напредва. За съжаление семейството живее на малко отдалечено място и няма как в извън учебно време да контактува с децата и догодина ще е пак в подготвителен клас. Ако беше учило поне малко в БГ език щеше още в началото да е в нормален клас. Директорката е много гъвкава в това отношение. Ние както вече съм писала от започнат 5-ти клас в България, продължи в 5-ти клас в Германия, само защото беше учил от първи клас в училище, уроци...макар, че според мен знанията му бяха доста основни, но се справи и сега няма проблем с езикът.
 25. Ето и малко актуално инфо. как се издава акт за раждане на бебе родено в Германия. След като вече имате многоезичният акт за раждане на детето в Германия, може да го изпратите на някой близък, заедно с копие на личните карти на родителите за да ке задвижи процедурата. Ако е само за подаване на документите, не е нужно да има пълномощно. Пълномощно със сигурност ще ви трябва обаче ако искате да получи някой друг акта за раждане. Подаването става не в общината, а в ритуалната зала към съответната община, да това е странно но е така. Проверих го в 2 общини в София. Ако и двавата родитили са бъргари, по последен адрес на майката е водещото. Там трябва да подадете: Многоезичтият акт за раждане трябва да бъде преведен и легализиран. БЕЗ АПОСТИЛ. Абсурдно е да се превежда многоезичен акт, но това е заради начина на изписване на имената на български език . Копие на двете лични карти. Заявлението се попълва на място. Актът е готов за 1 седмица и се получава вече от общината. Вторник и четвъртък от мястото на подаване в ритуалните зали, подават документите към съответната община. Ако ще заверявате пълномощно в Германия, достатъчно е заверката само на един подпис. Аз се обадих първоначално в ЕСГРОН в общината, от където не ми дадоха на 100 % вярна информация. Дадоха ми номерът на ритуалната зала и там говорих със служителката. Голямо улеснение е липсата на пълномощно според мен. Така може след като сте България лично са си вземете Акта да раждане и да извадите паспорт. Името на детето се записва така както е записано на немският акт, така че прочете внимателно нещата преди да запишете името още в немският акт за раждане. После изменения не могат да се правят освен по съдебен път. Бащиното име може да се запише съм основното име.
×