Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  348
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  79

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Здравейте, моля ако някой е минал по този път да даде повече информация, каква е процедурата. Прочетох в интернет, информацията която има, но ще се радвам ако споделите как е минало при вас, като време колко отнема и т.н. Благодаря предварително!
 2. Благодаря ти за изчерпателна информация. И аз и съпругът ми сме завършили ТУ - София. Аз завърших Стопанският факултет и не съм инж., той е инж. електроника в медицината. Работи по специалността си и се чудехме единствено да направим това признаване и дали би имало някакво финансово отражение. Да, те му имат дипломата преведена и легализирана, но какво от това. Доколкото знам има някакви тарифи, но доколко са задължени работодателите да се съобразят с тях и да има адекватно на образованието заплащане не съм наясно.
 3. Тази тема ми е още доста неясна и опита ми е само от познати. Чувам крайно противоречиви мнения от това, че няма нужда от каквото и да било признаване, до това, че нашите дипломи нямат никаква стойност. За лекари и мед. персонал е ясно. Но висше образование икономически, технически специалности каква е процедурата? Моя позната испанка и признаха дипломата за педагог в детска градина и трабва да кара някакъв стаж една година. Други със занаятчийски специалности се явиха на изпити в съответната камара. Други правиха Ausbildung. Споделете вашият опит.
 4. Децата не приличат на родителите си, а на времето в което живеят. Така че, ослушването ми е ясно. Догодина и аз ще го понатисна, защото в крайна сметка това е само плюс Да видим какво ще стане.
 5. Здравейте, бих искала ако някой е запознат като цяло с процедура, срокове, колко струва да сподели. Мен по-специално ме интересува не за цялото семейство, а само за детето ми /13 г./. Има ли право на двойно гражданство? Колко минимум трябва да е пребивавало в Германия? Възможно ли е само за него да кандидатстваме.
 6. Не не сме се отказали, следващата година става на 18 г. и покрива изискването за пребиваване в Германия от 7 г. При този случай предполагам няма да се налага доказване на ниво на език, при условие, че има завършен 10-ти клас и в момента прави Ausbildung и необходим ли е Einbürgerungstest? А при вас какво стана минахме ли процедурата?
 7. Допълвам за разговори в ЕС т.е. към България препоръчвам Ортел https://www.ortelmobile.de/bg/opcii.htm може да проверите условията им тук на български език. За разговори в Германия ползвам Winsim, https://www.winsim.de/ всичко се попълва онлайн, всеки месец си дърпат супата автоматично. Кюндигунд 1 месец.
 8. Някой да е идвал в Германия да ви пеброява на място? Всичко става на база "Базата данни" в системата.
 9. Поинтересувах и прочетох, че преброяването не касае българите в чужбина, но ние така и не заявихме постоянен адрес в чужбина и всъщност вероятно ще сме в списъците. От друга страна в КАТ в България беше ясно за служителката от системата, че сме в чужбина. Предполагам доста от вас са в подобна ситуация, трябва ли някого да уведомим, има и някакви глоби? Ще се радвам да обсъдим темата.
 10. https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zapochva-oficialnoto-prebroyavane-na-naselenieto-na-Bulgariya-160-leva-globa-ako-otkazhete-1122257?amp=true
 11. Няма спасение, моя опит. Като не можеш да промениш ситуацията, смени средата. Всъщност вие го мислите така, че е трудно. В Германия просто ставаш и тръгваш. При нас по договор трябваше да пребоядисаме, но ние се справихме бързо само на местата, където беше нужно. Варианта ви е покупка на имот също, условията са много добри на банките в Германия, а вноската на месец е колкото да плащате наем. Ако имате интерес пуснете нова тема и ще ви напиша повече за това. Бъдете по-гъвкави, винаги търсене решението, а не дълбайте в проблема.
 12. Просто си сменете квартирата.
 13. Какво означава teilzeit по договор

  Какви ви е идеята, кое ви притеснява дали ще пише пълно или непълно работно време на договора. Знам за случай на пълно работно време и в договора пише 35 часа седмично. Както ви писах, важно е работодателя и условията да са коректни.
 14. Какво означава teilzeit по договор

  В момента работя с фиксирано работно време, Teilzeit и имам мини джоб също, както предполагам знаете това е с доход до 450 Е месечно. За мен чисто финансово и времево ме устройва повече. Много зависи от работодателя, да имате сигурност и фиксирани точно часове, които ще работите. При мен часовете са повече от написаното в договора ми, защото оставам извънредно, и в зависимост от моето желание ги плащат или събират в контото ми и мога да ползвам, като свободни дни. Моя приятелка работи Teilzeit два дни в седмицата по цял ден. Всичко е въпрос на условия и договорка.
 15. Детегледачка

  Знам за случай, за липса на място в детската градина и изплатено обезщетение от страна на държавата за това след дело. За всяко дете трябва да има място, иначе за вариант майка ви да дойде и да й плащат незнам. Може да попитате и в съседни детски градини, защото е важно детето не просто някой да го гледа, а да е сред деца и да учи език. В детската градина има проверка на развитието на децата и съответно дали да тръгне на 6 или на 7 години на училище. Имате вариант и за дневни майки, там се плаща почасово и децата се гледат в домашна обстановка от сертифицирани така. Ето един линк: Пропуснах да ви напиша, че в Германия няма заместващи градини и когато си търсите работа, трябва да го имате предвид, лятото 3 седмици отпуск, някой градини в зависимост от населеното място са само до обяд и въобще такива специфики. Но пък в Германия хубавото е, че има възможност за почасова работа, работа в ранни, късни часове и т.н. Моя приятелка, която работеше в офис, но след това докато децата поотроснаха работеше в една пекарна до 7:30 сутринта и тя се прибираше, а съпругът й тръгваше на работа.
 16. Севда, всичко е въпрос на гледна точка, подозирам, че проблемът е възникнал в резултат на липсата на комуникация. Никой на сила не може да направи нещо на децата ви, а и винаги може просто да се обърнете към друг лекар. Никой не плюе по българските лекари, немската здравна система не е идеална, но е несравнимо по-добра и развита от тази в България. За съжаление масово недоволство наблюдавам от българи, които имат проблем с езика. Нашата лична лекарка не приема пациенти, които не знаят немски. Вие говорите ли немски и ако говорите на какво ниво, защото комуникацията е много, много важна, от там неразбирането и променянето на обстоятелствата. Освен това си направете обстойна проверка какво са написали лекарите в България, защото при нас се оказва, че бяха забравили три ваксини да впишат. При нас, също беше поставена същата ваксина против кърлежи, защото в Германия тревните площи не се пръскат подобно, както в България, а и ние живеем в малко населено място и детето ми беше постояно сред треви в гората с колелото. Имам пред себе си пример, на дете ухопано от кърлеж, което разви https://www.arsmedica.bg/aktualno/симптоми-на-лаймска-болест-борелиоза и последствията от това и как беше случайно диагностицирано, че е именно точно това.
 17. Както ви бях писала трябва три месеца преди изтичане на договора да се регистрирате в Бюрото по труда, за да имате право на база отработеното време на обезщетение за безработица. Към м. Октомври вие няма да имате трудови правоотношения с работодател, за да имате право на нормално майчинство, варианта е обезщетение за безработица в определения законов срок, според стажа ви и след изтичането на този срок Elterngeld. Може да се свържете да бъдете консултирана от https://www.faire-mobilitaet.de/beratungsstellen за това какви права имате на български език. И не забравяйте да споделите как се разви вашият случай.
 18. Доколкото си спомним вие не работихте и имате право на Elterngeld след раждането на детето, като се прилага към формулярите и акта за раждане.
 19. Висше образование в България, не значи обезателно, голям капацитет и мозък. Много е относителна темата, зависи от гледната точка. А и в чужбина на никой не му пука за нашите дипломи, освен ако не е в областта на медицината. Сещам се българин на мениджърска позиция в чужбина, с диплома от български университет и дори не му я поискаха, но причината да е на тази позиция е опита му в България в топ компания и обучението и сертификати, които има от там.
 20. Jobcenter или Wohngeld

  Знам, че правят някакви калкулации и могат да ви приспаднат част от дохода, които получавате от мини джоба. Трябва да попитате на място.
 21. Не е ли по-лесно просто да отидете някъде наблизо и някой да ви придружи и превежда, със сигурност имате около вас, който да ви помогне и това е по-лесния вариант.
 22. Много негативно подхождате, не ви упреквам. Успокойте се и първо прочетете, как ефективно да учите език, със сигурност ще откриете нещо ново и нова насока, аз доста грешки си открих. Гледайте видеа, пишете и си създайте система за да има ефект. Регистрирайте се в Бюрото по труда, според вашият случай може да ви платят курса. Курсовете са всеки ден по половин ден, интензивни. Аз посещавам съботен курс, към Volkshochschule, има го във всеки град, предлагат различни курсове. Курсът ми струва за 6 месеца, под 300 Евро. за половин ниво според Европейската езикова рамка. Ще започнат отново края на Септември. Има и вечерни два пъти в седмицата. Друг вариант ви е онлайн курс "Кабината" в България. Във форума има много информация и всичко е много ясно представено.
 23. В ютюб намерих, една поредица, показващи различните професии, заплащане и т.н..Дори и да не знаете много добре език, пак ще научите много, към професията която сте се ориентирали. https://youtube.com/c/Lohntsichdas Ще се радвам и други да споделят какво им е направило впечатление, трудности и т.н. За мен най-страното е, че масово работата започна прекалено рано, да станеш в 4 за работа за мен е абсурдно, да пътуваш много също, но тук е факт. От друга страна, като положително е, че има почасова заетост и особено за жените не е нужно да работят на пълен работен ден, за възможността за мини джоб и т.н.
 24. Работа, заплащане, условия...

  В Германия има толкова много работа и фирми, не се хващайте, като "удавник за сламка", за тази очевидно некоректна фирма. Има много фирми особено в почистващия бранш и особено в момента търсят много активна персонал, заради отпуски и лятно основно почистване, прозорци и т.н. Езика също не е кой знае какъв проблем, трябва ви малко, предполагам, че съпругът ви се справя. Бъдете гъвкави и не се борете с "вятъра", просто няма смисъл, има толкова много алтернативи.
×