Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  123
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  36

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Процедурата е много лесна, явно при вас става въпрос за някакво недоразумение и вероятно препредаване на изкривена информация. Просто съпругът ви отива във Финанцамт, попълва се една бланка и това е, всичко трае 5 минути, без изпращане, телефонни обаждания....
 2. Нещата постоянно се променят така е, но като цяло процедурата е същата. Освен това по темите се пише постоянно и съответно информацията се обновява и допълва. Незнам дали тези 4 месеца от полза или не. Да разбирам ли, че сте в Германия при родителите си, без доходи, осигуровки, работа....?
 3. Калина изчетете форумът, има и търсачка. Вече има отговорите на вашите въпроси. Когато прочетете достатъчно, задайте доуточняващи въпроси. Документите са детските са написани, формулярите дори са на български език. Ако идеята ви е да получавате някакви помощи, преди можеше, но вече трябва единият от двамата да е работили поне няколко месеца в Германия. Право на детски надбавки имат всички деца, независимо от доходът на родителите. За детайли и доуточнения ще се включат и другите участници.
 4. Максимум работни часове в германия

  Малко объркано сте го написали, но да работите на пълно работно време и да имате 1 мини джоб не е проблем. Съпругата ви има една почасова работа. Може и тя да има 1 мини джоб без проблем. Няма общо между едната и другата работа. Когато печелите повече е добре да сте данъчен клас 3, а съпругата ви 5. В Германия така и така данъци се плащат не може да избягате от това, а и не го мислете по този начин. Това е начин да работите, да сте независими и да не разчитате на допълнителни социални помощи, защото няма как с 1 мини джоб и 1 тайлцайт да се издържате.
 5. Не мога да ви отговоря, но ще ви помоля да споделите как се процедира точно. Получава ли тя майчинство в България? Това е често срещан въпрос.
 6. Изчетете добре темата за детските, дано някъде да има още информацията по въпросът. Мои познат беше в подобна ситуация и получаваше детски и за детето на което той не е биологичен баща и е от първият брак на настоящата му съпруга, като той не го беше осиновил. Живее в неговото домакинство и той издържа всички съответно. Не отлагайте подаването на документите за детски, нещата се променят постоянно, срокът за изплащане със задна дата също доколкото знам е намален. Вече не следя активно нещата, надявам се и Крякащата тайфа да се включи. Мисля, че съдебното решение е достатъчно. Със сигурност ще имате фамилна осигуровка Вие и общото ви дете, за другото дете попитайте какъв е редът в здравната каса. В момента в който имате адресна регистрация, веднага задействайте в касата фамилната осигуровка. Няма да пиша за пореден път какви документи да подготвите, отделете време и изчетете форума много детайлно, дори и теми, които ви се струва, че не ви касаят. Успех!
 7. Тази декларация я изискват само при излизане от страна. Когато пътувате из Европа, от държава в държава никой не иска тази декларация, затова тя ви е нужна само на български. Добре е в декларацията да е отбелязано, че може да пътува и сама. Това го разбрахме ние впоследствие. Така че е добре да направите и такава декларация за да може при нужда детето ви да пътува и само. Вече писах, за тези които са пропуснали да го направят в България, но и двамата родители са в Германия, може да се отиде в общината и да оформят такъв документ, той е на немски, английски и френски и е безплатен. Но вашият случай не е такъв. Дъщеря ви е на 16, така че тя също има думата при решаването с кого и как да живее, така че не мисля, че може да имате проблеми от страна на бившия ви съпруг.
 8. Немски ниво B2 или Berufbezogenekurs

  Във VHS има вечерни курсове подходящи за работещи, както В2, така и С1. Курсът започва от 18:00 или 19:30, 2 пъти в седмицата или 1 път в събота, т. нар. интензивен курс до обяд. Курсът се разделя на 2 части всяко ниво, цената е 184 Е за половин ниво или поне аз толкова платих. Вижте в нета според мястото където живеете, какво предлага VHS. Тази алтернатива е добра според мен, за възстановяване на стойността на курса нямам идея.
 9. В болницата, където ходихте просто спешен кабинет ли е или спешен УНГ? При нас от спешният кабинет ни казаха, че трябва да отидем при специалист УНГ и да направим термин, защото такова отделение в тази болница няма. Впредвид неспиращото кръвотечение при най-леко движение и 2 пъти за една нощ посещение на спешното в близката болница, директно отидохме на 30 км. в по-голямата болница, където има отделение УНГ не само го прегледаха, но спряха кръвотечението с някакъв апарат с ток и предписаха лекарства.
 10. Ако може да изчакате и не е спешно, чакайте, но ако не отивате не просто в спешният кабинет на някоя болница, а където има спешен УНГ кабинет.
 11. Ако имате проблем, дори просто гърлото ви да е червено и да ви боли, отивате директно в болницата. Няма да ви върнат, дори и знанията по немски да са никакви. За не спешен проблем, за УНГ на моя познати и записах час, като чака близо 2 месеца. Докторката беше ядосана, защото тя не говори езикът, но я прегледа детайлно, което беше най-важното.
 12. Пътуване с кола до Мюнхен

  Фирмата съдейства за наемане на жилище, а не го наема тя. Едно е да се обадят и да кажат, търсим за наш служител. За едно жилище се явяват много кандидати и собственикът избира, често огледите са масови, искат няколко наема предплата, сигурна работа, доказване на доход, справка от специализиран регистър, нещо като аналог в България, на Кредитният регистър, но ти нямаш история така и така. Вече разбрах, че го искат още при регистрацията в агенциите за търсене на жилище. Проблемът за колата е следният, макар, че иронията ти се дължи на нереална представа на обстоятелствата, затова ще ти отговоря, не е проблем, че си чужденец, а че си със стара кола, с български регистрация и на газ и да живееш и да си я караш в Германия може, но за кратко. Няма как да минеш пререгистрация с такава кола. В Мюнхен един обществен паркинг струва много и надали се намира така лесно, ако се налага допътуване с обществен транспорт също е много скъпо. Отново можеш да провериш в нета, колко ще ти струва. Сега сметни прогнозните приходи и разходи. Мисля, че отделих достатъчно време и ти дадох нужната начална информация. Ако си и изчел форумът, на база споделеният опит ще си по-подготвен за това, какво да очакваш. Аз нямак какво повече да ти пиша.
 13. Пътуване с кола до Мюнхен

  Ако работа е наистина за специалист, би трябвало и отношението към теб да е такова и биха ти съдействали за жилище. Не подценявай езикът и по-добре отложи с 3 месеца и седни яко да учиш. В Германия без немски не става, ако интелектуалното ниво, на човека е такова, че го осъзнава. Търси първо "подслон" и тогава работа. Има т.нар. Wohngemeinschaft или просто имаш собствена стая и ползвате обща кухня и баня. Това май ще ти е най-добре и като цена. Добре е от фирмата да ти намерят нещо такова. Не тръгвай без подсигурено жилище и без език.
 14. Наложи ми се да изпратя пратка тук в Германия, досега само писма ми се е налагало. Ползвах Дойче Пост, за продажба през Ибей. Тъй като все по-често ме питат за доставка, реших че трябва да пращам вече. Някой има ли повече опит, Дойче Пост ли ползвате или някоя друга куриерска фирма. Въобще какви са вариантите за най-приемлива цена за изпращане. Платиха ми през PayPal и тогава изпратих пакета за моя сигурност. Не се интересувам специално за изпращане до България в момента на пратка, но тъй като публикувам такава тема, добре е да се каже нещо полезно и за вариантите за изпращане на пратки до България, не само чрез куриерски фирми, но и през разни превозвачи, от който сте доволни.
 15. Пътуване с кола до Мюнхен

  Защо точно Мюнхен? Имаш сигурна и добре платена работа ли там? Имаш някой там ли, който да ти помогне? Ако искаш точни отговори, дай точно и повече информация. Да намериш кватира в Мюнхен и околността е почти невъзможно, в комбинация ако не знаеш и немски, сам прицени за какво става въпрос. Обществен паркинг, плюс допътуване с обществен траспорт до работа, ще ти струва твърде много, плюс някъде спане и пътуване 40-50 км.,??? Ако нямаш никой на когото да разчиташ, но просто искаш да работиш в Германия ти препоръчвам следното. 1. Учи немски. 2. Търси фирма, която ще те вземе на работа и осигурява и жилище или някакъв вариант за нощувки. Жилището е проблем, който не подценявай. 3. Изчети форумът и когато прочетеш всичко, задавай доуточняващи въпроси. Много неща ще ти се прояснят. 4. Кола 2000 г. не уточняваш, но ако е дизел забрави. Отново чети във форумът по въпроса.
 16. Не не звучи глупаво, има такова нещо наистина. И аз знам за такива случай. Незнам доколко това е ок, ако се живее постоянно за дълго в Германия или просто сте тук примерно с договор за 1 година, дано някой по-запознат да даде повече информация. Тогава е ясно, че смисъл от пререгистрация няма. Изчетох доста по темата, когато и мен това ме касаеше, изчетох доста мнения за "безпроблемно" каране в Германия с бг номера, само че реалността е друга. Мои познат го глобиха заради кола с български номера на негово име с която беше едва от няколко дни в Германия, но той е с адресна регистрация в Германия от години. Не ви препоръчвам да чакате да ви спре Цол и да платите със задна дата, така звучи лесно, но всъщност май ви е спестил колко е платил.
 17. Говорите ли немски? Просто отивате и прехвърляте на Ваше име. Не виждам смисъл от прехвърляне в България на Ваше име и всички съпътстващи неудобства, които всички знаят какви са и колко струва. Отивате на място, ако сте в по-голямо населено място трабва да запишете час предварително. Представяте голям и малък талон, ако ви искат придружаващо писмо за параметрите на колата, обяснявате, че в България такова нещо няма и показвате гърба на големият талон, където са поясненията. Процедурата е бърза и доста ясна. Първо минавате през застраховател заради застраховката, дават ви документ с който отивате и регистрирате. Може и он лайн. При самото прехвърляне не искат договор, но на мои познати застрахователя им искаше. В крайна сметка заради застрахователя извадиха от нета един стандартен договор подписаха го помежду си, няма нотариални заверки и т.н., подобно на процедурата в България. Препоръчвам Ви да прочетете и темата за застраховките, която е от преди няколко дни. За за платите по-малко застраховка, прочетете тук във форумът вече е писано, за удостоверението за липса на щети от български застраховател, издава се на български и само го превеждате, някои компании го издават на английски или немски директно. Английският също е ок и не е нужно да се превежда. Може са го направи някой вместо вас в България. Копие по имейла е достатъчно. Ще ви спести пари. Както е важно и да предвидите колко км. ще минавате годишно, защото ако заявите по-малко, а карате повече застраховката няма да ви е валидна. Пишете и споделяйте не само по темата, но и като цяло всичко което би било от полза.
 18. Обратно в България с бебе

  Имате здравна карта, която по принцип е валидна в България. Добре е да се свържете с касата и да обясните, че ще бъдете в България 3-4 месеца, те ще ви дадат най-точна информация. Освен това в България всяко дете е осигурено, без каквито и да е формалности, независимо дали родителите са осигурени или не, съответно след издаването на българския акт за раждане, го записвате при педиатър.
 19. Документи за регистрация в Jobcenter

  Изчетете какво пише във форумът. Писано е вече, ползвайте търсачката. Пиша ви единствено, защото разбирам в каква ситуация се намирате и че не е никак лесно. Само ще ви уточня, че щом напуска сам ще има право но обезщетение след 3 месеца чак, но поне за този период ще има осигуровки. На място ще го консултират и регистрират.
 20. Уроци по български език за дете в Германия, гр. Фелберт

  Съфорумци какво става? Този форум съвсем замлъкна. В тази връзка е добре, като продължение на нейният въпрос и аз да попитам: Как съхранявате езикът, умеят ли децата ви да говорят добре, четат и пишат на български език? Може ли това да стане без да посещават българско училище? Когато ние дойдохме в Германия, моето дете беше почти на 12 г., живеем на отдалечено място и българското училището беше твърде далеч, междувременно се откри българско училище на 60 км., за което аз разбрах доста по-късно. Сега почти 3 години след това, моето дете ми отказа да посещава училището. Не мога да го накарам на сила. Вярвах, че е голям и няма как да забрави езикът, но истината е, че когато едно дете на 10-11 години посещава училище в България, то развива езикът си ежедневно, научава нови думи, пише, анализира и т.н., а когато това натрупване го няма и езикът се ползва много малко ежедневно, той изостава и се забравя и писменно и говоримо, особено когато контактува само с нас на български език и всичките му приятели немскоговорящи. Определено подцених ситуацията.
 21. Фиш от пътна полиция

  Защо да не става? Нямате още банкова сметка ли? Не става ясна причината. Платете я от сметката на друг и не забравяйте, че правилата тук са правила и се спазват. Ако се забавите извън срока, ще плащате допълнително. Слагайте колани дори и когато вие сте на задната седалка, защото българите и това не правят, та дори и спорят, че не са задължителни. Аз лично отказах да кача моя позната с детето й, точно защото нямам столче.
 22. Информация за немските здравни каси

  Крякащата тайфа добре е обяснил как стоят по принцип нещата. Надявам се да сте прочел вече. Вие не работи в момента. Според мен е добре да започнете работа и от момента на започването, работодателя да задейства нещата. Мой познат беше същият случай, като Вас и когато започна работа, работодателя /цайт фирма/, направи необходимото. Не е получавал писма за предходни периоди от момента на регистрацията или за периоди на осигуряване в България. Друго семейство, бяха с регистрация от около 6 месеца и не работеха още. Бях с тях в здравната каса, искаха да имат здравна осигуровка и да си плащат сами, докато започнат работа. Попълнихме необходимите документи, първоначално искаха Е 104 от България, те там бяха също с не пълни осигуровки, обясних, че няма кой да го вземе този формуляр от България и в крайна сметка не го изискаха. Цял месец след срещата в здравната каса не се получи писмо, оказа се, че попълнените документи са ги загубили някъде, междувременно започнаха работа и от момента на започването в крайна сметка имаха здравна осигуровка и отново не са искали плащане със задна дата. Но това не означава, че и при вас ще е така. Според мен има значение къде сте и на какъв чиновник ще попаднете. В Германия бракът има своите предимства, едно от които е именно това, че сега щяхме да бъдете към здравната осигуровка на партньорката ви. Имате и вариант, както вече беше написано, ако изискат да платите за тези месеци, да платите в България и да представите Е 104, че сте осигуряван в България. При всички положение най-добре е да започнете работа и от тук нататък да имате осигуровка. Освен момента с плащането на здравните вноски, в живота на човек може да се случи всичко, да живеете в Германия трайно и да не сте осигурен е доста рисково. При необходимост от неотложна помощ, да не ви се налага, но какво ще правите? Проверете и дали имате право да се регистрирате в Бюрото по труда /Арбайтс амт/, съответно стаж от други страни членки на ЕС т.е. България също се признава и ви дава при определени условия право на обезщетение и съответно за този период имате и осигуровки. Законите постоянно се променят, информацията остарява, затова не влизам в повече детайли как беше при мен преди около 2 години. Просто ви давам насоки къде да проверите и че имате алтертативи да ви съдействат в търсенето на работа, езиков курс ако не владеете езикът....
 23. Предполагам, че предвид, че местонахождението на фирмата е в Холандия, договорът е съгласно холандското законодателство, той не е назначен в Германия и командирован нали така? Така че по-скоро трябва на място да търси какви права има за обезщетение. Ако все пак не съм ви разбрала правилно, брат ви да влезе в сайта на немското бюро по труда, там има координатори по области, пише и какви езици владеят. Може да се обади и да получи информация какви права има. Ако напусне сам, т.е. не е съкратен от фирмата 3 месеца не получава обезщетение, но има осигуровки. Ако договорът е срочен, 3 месеца преди изтичането му трабва да се регистрира в Арбайтс амт. Споделите после какво стана.
 24. Благодаря за разяснениението, не че съм песимист но в България изваждайки моят Многоезичен акт за раждане, реших да извадя и на детето ми родено след 2000 г., за да не ходя до общината от където му е издаден първият такъв и в Германия видях, че на място на раждане не пише нищо. При връщането си в България отидох отново в същата община и се оказа, че не могат да го поправят или издадат нов, дори служителката тръгна да го къса. В крайна сметка трябваше да отида в общината, където му е издаден първият акт за раждане и взех многоезичният вариант. Естествено платих втори път. Така че, много добре прегледайте всичко ако въобще успеете. Кодове на НОИ И НАП вече имам и ги ползвах вече дори. "някои услуги, предлагани от български институции могат да се ползват посредством електронен подпис", Въпросът ми беше, кои са тези услуги?
 25. Акта трябва да е подписан с квалифициран електронен подпис в НРГС...., какво е НРГС и на кого е този електронен подпис. Може ли точно да опишете какво се прави, трябва ли този който иска да се издаде този документ да има електронен подпис. Правилно ли разбирам, че еденят ден се заявява на място и се получава на следващият ден също на място. Въобще ако имаме електронен подпис, като физическо лице какво е улеснението, когато сме чужбина.
×