Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  278
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  67

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Напишете в търсачката данъчен клас и ще ви излезе много информация, както и какво трябва да подаде съпругът ви, като документи. Предполагам, че както в масовият случай, съпругът ви е предоставил на работодателя необходимите документи и съответно работодателя ги е подал към финанц амт. Макар, че най-малко вероятно е да са го обложили с дан. клас 6, но няма да навлизам в детайли, а и може и вие да не сте съвсем точна в посоченият клас, защото в повечето случай автоматично прилагат дан. клас 1. Вашият случай всъщност не е необичаен, а по-скоро масов. При нас имаше също неточност в данъчният клас в първият фиш, отидохме на място и на следващият месец класът беше коригиран, при мои познати документите за промяна ги подаде дан. им консултант. Корекции по възстановяването на надвзети суми става с подаването на годишната данъчна декларация.
 2. Само, като прочетох, че сте превели свидетелството за граждански брак ми стана ясно, че въобще не сте чели форума. Сама знаете колко струва този превод и вероятно легализация и ако бяхте изчели тук детайлно щяхте да си спестите тези пари. Аз няма да ви отговоря на въпроса, защото вече е писано многократно и ви препоръчвам щом планували цялото семейство да сте заедно в Германия да изчете всичко написано, така не само ще сте информирана какво да подготвите, но и ще си спестите доста излишни разходи от финансова гледна точка и още куп други проблеми, които съпътстват едно пренасяне неизбежно. Тук имате възможност не само да се информирате, да сравнете мнения, да получите наготово какво да направите и да "минете" по лесния път. Редовните потребители са добронамерени и отговарят, но вие първо трябва да прочетете и ако има нещо за уточняване да попитате.
 3. Документи - KG55a-bg / KG 55a-bg

  Живка, моля съобразявайте се как и какво пишете, особена към Крякащата тайфа. Този човек е помогнал на толкова хора, включително и на мен при това БЕЗВЪЗМЕЗДНО, стига да иска другата страна да седне и да чете. Спрете се и се научете да не обждате типично по български и бъдете благодарна, че има такива, които помагат без да очакват нищо насреща за лична облага. Защото масата влизат тук, свършват си работата и после не им пука.
 4. Преброяване

  За преброяването трябва лично участие т.е. или с преброител или електронно попълване и предаване на кода.
 5. Преброяване

  Поинтересувах и прочетох, че преброяването не касае българите в чужбина, но ние така и не заявихме постоянен адрес в чужбина и всъщност вероятно ще сме в списъците. От друга страна в КАТ в България беше ясно за служителката от системата, че сме в чужбина. Предполагам доста от вас са в подобна ситуация, трябва ли някого да уведомим, има и някакви глоби? Ще се радвам да обсъдим темата.
 6. https://www.vesti.bg/sviat/po-300-evro-za-vsiako-dete-v-germaniia-ot-dnes-parite-potichat-6114562 Интересна статия на български език от днес.
 7. Някой има ли повече информация, кой има право да получи детски еднократно заради корона вируса. Доколкото разбрах около 300 Е.
 8. Искам да емигрирам, моля за съвети

  Добавям само, че е добре да продължите да четете и ще откриете още много полезни неща. Простото изчетете всички теми и си водете записки. Добавям да проверите и в немското бюро по труда дали имате право на обезщетение за безработица, ако сте работили в България. Писала съм няколко пъти по този въпрос, кога имате право на това. Това е по-лесният вариант отколкото помощи от социала. Освен това, не чакайте да дойдете в Германия и да започнете да учите немски. За няколко месеца в България може да натрупате прилични знания, който да ви помогнат да започнете по-бързо работа и въобще да се справяте с ежедневието. За детето е добре още от сега да се поинтересувате. Най-вероятно има листа на чакащите в детската градина. Не тръгвайте без подсигурена квартира. Квартира трудно се намира, с временен договор е много трудно. Варианта е съдействие от работодателя. Освен наема, имате и предплата още 3 наема. Жилищата се предоставят необзаведини. Нашето беше дори без крушки, кухня, нищо.
 9. Права при съкращение на работник

  Тук ще намерите нужната информация http://www.bgmedia.at/помощ-българи-австрия/
 10. Ще се радвам, ако някой има ли опит с краткосрочно отдаване под наем през AirBnB и други подобни платформи в Германия и сподели опита си. Необходимо ли е някаква специална документация, изисквания, регистрации, данъци и т.н.
 11. Ако изчетете цялата тема и попълните формулярите, които лесно ще попълните, защото са и на немски и български, списък с документите, които трябва да приложите също има и ще се справите и без такива съмнитилни помагачи. Дайте си адреса за кореспонденция в Германия, важно е на пощенската кутия да са написано ясно имената за да не върнат писмата. Ако толкова не може да се справите има фирми дори в България, които се занимават с детските в Германия.
 12. След брака автоматично минавате данъчен клас 4, поне така пише в нета. Вие и сега плащате данъци. Можете да влезете в интернет и да намерите калкулатор за изчисляване на дан. класове при двойки, излязат ви всички варианти и ще прецените, кое е най-добре за вас.
 13. Изчетете темата от начало, какви разходи да приложите е написано, след това ако имате още питания просто пишете. Освен това кой ви прави декларацията, сложи ли сте "стчетоводителка" в кавички. Имате ли брак, деца....всичко има значение.
 14. За 4/4 е по-скоро ако имат приблизително еднакъв доход. Аз търся информация и мнение на 4/4 с фактор, това ли е по-добрият вариант или 3/5 в случай, когато единят печели значително повече от другия.
 15. Здравейте, интересувам се дете, което е завършило 4-ти клас в БГ и има основни познания по немски език, предвид образователната система в Германия в кой клас е добре да се запише, да повтори четвърти клас или да е в интеграционен клас? Това което прочетох е, че ако иска да продължи да учи в университет е добре да учи в гимназия, нали така, ако греша поправете ме. Освен това, предвид, че се очаква края на септември аз и детето да сме там, пречка ли е тръгването на училище тогава? И последен въпрос, удостоверението за четвърти клас, достатъчно ли е да бъде само преведено, необходима ли е легализация, може ли това да е проблем? Ще подготвя и за имунизациите....четох, че трябва да се представи и документ от лекар, за записване в училище, така ли е, мога ли да взема такава бележка от нашето Джи Пи тук, съответно написана на латиница? Благодаря предварително и съжалявам за многото въпроси и дългият текст. средно образование Германия шести клас училище гимназия интеграция интеграционен клас записване ученик ученичка бележка свидетелство директор съученици директора класната
 16. От мед. практика, болница искате да ви напишат по дати, кога сте ги посещавали и го представяте на данъчният ви консултант. Същото е и с км. до работното място, изчислява се от адреса ви. Дайте повече информация за Елстер да разбирам, че вие сами ще я попълвате декларацията? Това за класовете, което сте написали не е така. Вие в момента сте клас 5, но дори и да започнете работа, но сте със значително по-нисък доход е добре да останете клас 5. Ако печелите относително еднакво и двамата, тогава е желателно да сте 4-4. Изчетете информацията, кой клас в кой случай е най-добре и освен това може да изчислите сама с данъчните калкулатори и да видите разликата.
 17. И аз се радвам, че отговаряте и има диалог. При нас срещите с германци са чести и дори ме изненадват, да минат без да се обадят. Явно и те се променят вече. При нас контактите се създадоха основно от посещенията ни на местните спортни занимания за мъже и жени, след спорта събиране в някое от местните заведения, няколко пъти годишно екскурзия до някъде. От местата, където сме работили и където живеехме. Между другото темата за Baukindergeld я пуснах аз, но така и никой не се включи.
 18. Здравейте, защо така негативно се чувствате? Защо не се опитате да създадете контакти и да се срещате хора. Казвате, че мъжът ви, ви подкрепя и няма причина да се чувствате така. На колко години са децата, ходят ли на детска градина, училище? От всичко прочетено си мисля, че вие сте се затворили в себе си, а не хората да са се отдръпнали. Вие написахте езикът, вирусът, отдръпнатите и вечно заети хора). Може би първият проблем е езика, на какво ниво говорите езика? Имате ли свободна комуникация? Ако езика още ви куца, може да се запишете на курс, дори и веднъж в седмицата да е това, примерно съботните курсове на VHS пак ще излезете от сивото ежедневие. Може да си намерите един мини джоб във време, когато има кой да се грижи за децата. Така ще се чувствате полезна и ще правите нещо различно. Това също ще ви даде възможност да промените нещо. Освен това незнам вече дали са подновени събранията на майки с малки деца, веднъж в седмицата. При нас това са няколко такива групи на различни места. Децата играят, майките си говорят, пият кафе, има сладкиши. Освен това с децата вече са разрешени спортните занимания навън, въобще имате много алтернативи за контакти и нови приятелства. За съжаление това което описвате е много често срещано, за да се чувствате добре, трябва да се "потопите" и приемете тази среда. Много хора се ограничават в търсенето на контакт на български, защото така е по-лесно, а и е познато. Вчера се виждах с моя позната молдовка с две малки деца, тя работи по няколко часа, тръгнала е на курс по немски в2, говорихме си доста, общо взето това което и вие пишете, да много е изморена, но е по-добре отколкото 24 часа с две малки деца, а и се подготвя за момента в който трябва да тръгне нормално на работа. Попитайте се да промените нещо и да излезете от зоната си на комфорт и резултата ще дойде.
 19. Малко да актуализираме темичката. Ние ползваме услугата на Winsim, интернет и за разговори само в Германия. Цените са им ниски, всеки месец теглят автоматично от сметката и за прекратяване на договора срока е 1 м. Всичко е он лайн. Разговора с България обаче струва 20 цента на минута и затова имам една карта на Ортел, която ползвам само за разговори в България. Там зареждам периодично с ваучер. Споделете вашия опит. На мен все още ми е трудно да се ориентирам в многото оператори и карти.
 20. Моля ако някой има представа да ми отговори, в края на месеца трябва да дойде един познат от България бизнес пътуване до Германия и на следващия ден да пътува обратно, не можах да намеря актуална информация възможно ли е това, тестове, карантина има ли.
 21. Търся работа

  Здравейте, първо започнете да учите активно език, вече е писано по въпроса, потърсите VHS в района. Намерете ако желаете темата за учете на език във форума и прочетете, ще ви е полезна. Вие сте се обърнали към такава фирма, но когато няма комуникация как да ви обърнат внимание. Ако знаете поне малко език ще си намерите със сигурност някаква работа. Мое мнение е, че е добре да си намерете работа с осигуровки, защото при мини джоб, това не е така, но това са ваши решения. За чистене най-лесно става, ако някой който вече работи ви заведе и направи връзката, съответно превежда и ви помогне при първоначалната комуникация. Аз така помогнах на моя позната и сега шефката й комуникира с мен за рекламации, отпуски, всичко. Обектите който чисти са с ключ и тя не комуникира с никого от служителите. Друг вариант е отново с някого да отидете в хотелите там където живеете, там също имате шанс за работа без език. В предишната ми работа шефа ми комуникираше с няколко от служителите на английски, но беше толерантен и по принцип не е масово. Да има и такива които са без език и работят във фабрики, но там пак някой е помогнал и са ги взели, не е по обява а и работата често е ниско платена и по-зле от чистене. В крайна сметка учете, дори и сама ако ежедневно полагате усилия и учите с многото видеа и материали, саво след месец ще видите разликата. Моята позната на която помогнах се беше сринала и здравословно от това не правене на нищо. Сега вече се чувства много по-добре, но няма амбицията да учи език и в крайна сметка при това положение няма как да и помогна повече, но не всеки би се ангажирал, като мен да поддържа тази комуникация. Желая ви успех!
 22. Baukindergeld - някой има ли опит с това?

  Реших да споделя какво намерих по въпроса, за тези които се интересуват. Тази програма е валидна до края на 2020 г. при покупка на първи имот в Германия и имате дет е/ца, може да се възползвате, ако дохода на домакинство с едно дете не надвишава 90 000 Е годишно, за всяко следващо дете сумата се увеличава съответо, но подробности ще намерите повече в линка, който ще приложа https://www.kfw.de/kfw.de.html Сумата е 1 200 Е всяка година на дете за срок до 10 г. Сумата се изплаща всяка година, по посочена от вас банкова сметка до навършване на 18 г. на лицето. Първта стъпка е покупка на имот. Програмата важи, ако това ви е първи имот в Германия, ако вече имате такъв е важно пъво да бъде продаден и тогава да закупите жилище. Ако имате имот в чужбина, това няма значение. Необходими документи: 1. Адресната регистрация 2. Grundbuchauszug – тъй като се бави доста е добре да се обаждате периодично и да "понатиснете" за да се случат нещата по–бързо, за да може да се вместите в сроковете. 3. Данъчните декларации за 2017 и 2018 г. Регистрацията се прави тук https://public.kfw.de/zuschussportal-web/masks/login.xhtml Освен това към KFW може да намерите още програми свързани със саниране, енерийна ефективност, подмяна на дограма и т.н. Всичко става он лайн, включително и идентификацията на подаващият документи, като за целта искат задграничен паспорт, ако идентификацията е он лайн, но ако нямате такъв, трябва да се свържете с тях по телефона и да уточните това, но може и с българската лична карта. По-лесна е процедурата, ако притирате формуляра и направите тази идентификация в клоновете на немските пощи. Ето още информация с отговори на въпроси тук: https://www.wuestenrot.de/de/staatliche_foerderungen/baukindergeld.html?channel=SEA&pmk=3071091&_pmclid=b_10885340_wp_3881041_k_3478481&gclid=EAIaIQobChMIhvTFt_zT6gIVxfhRCh38NwDZEAAYASAAEgLAKfD_BwE
 23. Здравейте, моля ако някой е минал по този път да даде повече информация, каква е процедурата. Прочетох в интернет, информацията която има, но ще се радвам ако споделите как е минало при вас, като време колко отнема и т.н. Благодаря предварително!
 24. Индивидуални уроци по немски език

  Много хубаво, че пишете. Бихте ли дали повече информация за цени, времетраене... Препоръки на база вашият опит за по-бързо овладяване на езика.
 25. Договор за наем на жилище в Германия

  Благодаря ви, че ми отговорихте и дадохте още разяснение. В крайна сметка най-важното е, че могат да получат компетентна помощ на роден език в тази организация абсолютно безплатно. Впредвид описаната от тях ситуация, друга алтернатива нямат. Ясно е, че много рядко се стига до дела и е достатъчно едно писмо за да се реши даден проблем. Работодатели са наясно, че нещата, които вършат са очевидно незаконни. Разберете ме правилно, важно, да се дава пълна информация, защото от коминтара ви, остава впечатлението, че от този услуга могат да се възползват лица, които са на помощи само. Аз също се радвам, че има такава организация, мои познати ги ползваха, бяха отзивчиви, дори ходиха на лична среща, после им изпращаха писма, които те препращаха и проблемите се решиха. Ако не бяха те, незнам как щяха да се справят. Ще се радвам да споделите, още подобни положителни практики, които биха били полезни на сънародниците ни.
×