Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  304
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  71

Всичко публикувано от veronik_veronik

 1. Български алкохол

  Питайте в Спиди и Еконт. Знам, че отказват да приемат цигари и мед, но за алкохол не съм питала.
 2. SMS измама със съобщение за пратка

  Браво, че си се сетил да го споделиш. И аз получих смс и го отворих, но не кликнах върху линка. Блокирах номера и го изтрих.
 3. Само да ви уточня, без да се заяждате, че има различни посреднически фирми и това, че българина винаги е в позиция, че някой ще го излъже и измами е друга тема и какво казал някой си и т.н. Основният проблем на експлоатираните в месопреработвателни сектор и не само е ниското ниво на хората и незнанието на език, но незнам защо го пишете въобще, като не търсите работа в този бранш. Първата фирма, чрез която намерихме работа в Германия, която работеше, като цайт фирма предлагаше много добро възнаграждение, което нарастваше и накрая почасовота ставка беше повече от мечтана. Паралено с това продължавах да ровя посредническите фирми и намерих няколко, които се занимават с директни назначения, заплащането е същото, като на директно назначените. Посредника получава от работодателя в началото голяма комисионна. Назначаването директно в някоя фирма е трудно и често става с препоръка от някой, който работи там. След 2 отказа, вече съм на такова работно място, благодарение на това, че бях препоръчана. Освен това ако някога цайт фирмите са ползвани само за работа за кратко време някъде и после могат да те изпратят някъде другаде, защото основно е било по заместване, днес има фирми, които назначават само и единствено с посреднически фирми и след година те назначават директно, ако те харесат и това го минах. Част от служителите в тази фирма в която работех подобно на теб не знаеха немски, но във фирмата се ползваше английски на всички нива и дори тези в производството нямаха проблем и работеха на английски и говорим за добро заплащане. Питала съм собственика на фирмата не му ли е неизгодна и защо е взел това решение. Той ми каза, че за него това е голямо улеснение, две от изпратените служителки след няколко месеца бяха бременни, друг излезе в болничен, но за него това няма никакво значение, защото цайт фирмата поема отговорността и веднага намира заместник. Моя приятелка германка напусна работа си с постоянен договор и започна работа в желана от нея от фирма, топ работодател в региона чрез цайт фирма, защото това беше единственият път към желаната фирма и днес вече е директно назначена. Така че, нещата въобще не стоят както си ги представяте. Научете се да изслушвате различните гледни точки и да уважавате, че някой е отделил време и внимание на проблема ви и споделя опита си, на база казаното вземете най-доброто и правилно решение за вас. И тъй като и аз като дойдох бях регистрирана в бюрото по труда и знам как притискат да се започне работа и да те отпишат от системата, за социала имам само индиректни наблюдения, но и там бумащината, мотаенето и натиска не си заслужават. В предходен пост бях написала посредническа немска фирма, която намира работа и осигурява квартира. Същата тази фирма работи на различни езици, включително търсеха и представител с български език. И в заключение ви пожелавам да намерети най-добрия изход за вас и да търсите решението, възможностите а не проблема в една ситуация.
 4. Имате право доколкото знам и за помощ за плащане на наема Wohngeld. Най-добре би било да си намерите работа, по мои наблюдения посредническите фирми в момента предлагат работа, явно при вас проблем е немския. Може да търсите и ebay kleinanzeigen. Получаването на помощи, обезщетения е свързано с много проблеми и неясноти.
 5. Задължения към АОК

  От датата на прибиране в България, до датата на започване на нова работа в Германия, е необходимо да плати в НАП здравните осигуровки, да изиска Е104 от здравната каса в България и да го представи в немската здравна каса. Изпробвано е и работи. Епикризи, болна ли е била или не, това няма значение.
 6. Доверете се на казаното от Крякащата тайфа, незнам защо българите масово разказват някакви легенди и въвеждат в заблуждение. Моля ви споделете какво е станало, този проблем е масов. И пак апелирам ако някой знае за управлението на автомобил с български номера и плащането само на данък тук, да сподели.
 7. Abmeldebestätigung online

  Отрегистрирайте се от общината задължително, докога ви е договора за наем няма значение. Просто отивате и се отрегистрирате. Договорете с банката закриване на сметката може и с по-късна дата, прекратете отношения с доставчици на газ, ток....каквото ползвате, ако имате доплащане и т.н. Направете си в пощата Nachsendeauftrag, за да препращат писмата ви в България, не забравяйте да впишете имената на всички, включително и деца ако имате. Също и към други доставчици на пощенски услуги, често писмата от инститиции не идват през немските пощи. Като се отрегистрирате си вземете E 104 от здравната каса, за да представите в НАП формуляра и да имате здравни осигуровки в България за миналитете периоди.
 8. Мои познати имаха такъв проблем, отидоха в полицията и заявиха, че колата ще бъде изпратена с репатрак в България веднага, така и направиха и глобата им беше намалена драстично, но им помогна тяхна позната с юридически познания, тя писа писма и въобще се занимава със случая. Проблем не е застраховката, тех. преглед и т.н. проблем е че, вие постоянно живеете в чужбина и нямате право да управлявате автомобил с български номера, независимо на чие име е, дали управлявате автомобил с пълномощно на друго име и т.н. ползвайки немската инфраструктура. Има вариант да сте с български номера и да плащате данък в Германия, но колко работи това незнам. Пишете как се развиват нещата, много хора имат този проблем.
 9. Благодаря от сърце на Крякащата тайфа. Както винаги компетентен, с ясен и точен разговор.
 10. Освен това удостоверение, доколкото разбрах трябва и някакъв документ от общината, но така и незнам какво точно. Как се доказва също, че нямат собственост?
 11. С това се занимава Zoll, трябва там да отидете. Пишете ни какво стана. Чувала съм какво ли не въпроса.
 12. Обадете се в Бюрото по труда. Доколкото знам, регистрацията се извършва в Бюрото по труда, а изплащането на обезщетението е от НОИ. Обадете се и на двете места. Споделете какво ви казаха.
 13. Баща ви трябва да има поне една година реален трудов стаж в държава от ЕС за последните две години. Ако няма, няма право на обезщетение. Попитайте в България какви документи да изиска и подготви от Германия и независимо, че прехвърляйки обезщетението има ли право на такова въобще, щом получава пенсия от България. Ако се прибера в България окончателно да се отрегистрира от общината.
 14. Мисля, че трябва първо да посетите лекар и да видят какви лекарства взимате. Във ваш интерес е да имате личен лекар и да ви наблюдават състоянието, както да получите адекватно лечение и след това да търсите възможността да получавате месено някаква сигурна сума. Освен това във вашето състояние има препоръки какво и колко може да работите. При проблеми имате право на временна пенсия примерно за 1 г. докато сте отново работоспособна. Моя позната вече получава такава няколко години, макар, че според мен и не само е добре и постоянно получава удължаване. Има право само на мини джоб, но не иска да работи. Ако не знаете немски потърсете лекар на близо с български език или намерете някой да ви придружи.
 15. Ходили ли сте на лекар в Германия? Вие ли си плащате лекарствата? Моя позната вече е към АОК, защото имат някаква програма по която от АОК и плащат лекарствата. От нея знам, че не всички лични лекари са към тази програма. За ТЕЛК не знам как стоят нещата, но ще се радвам после да споделите опита си.
 16. Задължения към АОК

  Незнам дали ще прораработи варианта да си платите здравните осигуровки в България и да им представите Е 104 европейски формуляр. Писано е и в търсачките може да откриете повече информация. Този вариант работи при хора, които по някаква причина дължат здравни осигуровка в Германия, не са работили или са били с адресна регистрация в Германия и не са се отписали, но те не са били самоосигуряващи се. Попитайте вашият щойербератер и попитайте в здравната каса. Ако се прибирате в България е добре да прекратите дейността и да се отрегистрирате от общинската. Ако не го направите задълженията ви ще продължават да се трупат. Ако ще се лекувате в България изискайте от касата ви в Германия Е 104 за да могат в България да заличат неплатените ви в осигуровки също за времето в което вие сте осигурявали в Германия. Прочетете повече, ползвайки търсачката.
 17. Вие езиков курс ли посещавате към това училище? Няма как да ви помогнем ако не давате ясна информация. Много неясноти има при вас, но при всички положения проверете дали трябва предизвестие за прекратяване на договора и договорете плащане.
 18. Преместване в Мюнхен.

  Радвам се, че сте в нашият форумл Благодаря, че споделяте нещо спонтанно, без някой да ви моли. И така. Намерили сте работа, а имате ли квартира? В Мюнхен да се намери е много трудно и много скъпо. Бракът в Германия има своите предимства. Тя ще бъдат към вашата здравна осигуровка, ако сте в брак, за целта се подава един формулар към здравната каса, където се осигурявате. Детето също. Има значение дали работи или не и колко изкарвал При рани доходи данл класове 4-4, при по–нисък доход или ако тя не работи, съответно вие 3, тя 5. Не чакайте да отидете и за започне да учи немски, понякога това отнема месеци, да се намери курс. Детски получават всички деца в Германия. Няма значение какво прави съпругата ви. В темата за детските е описано всичко, просто четете и изпратете документите, за да завдижите процедурата. Задължително в писмото, опишете какви документи изпращате и просто чакайте. Ако получава обезщетение за майчинснство в България, няма отвошение с детските, но данъчният ви консултат ще ви каже, какво да представите при подготовката на годишната данъчна декларация. Живейки в Германия сте длъжни да декларирате своя световен доход. Както писах вече, осевн здравното осигуряване, ще бъдете по-изгоден давънчен клас. Запознайте се подробно, защото независимо, че имате право на този клас ви слагат автоматично друг. В нета има и калкулатори, където може да изчислите, колко нето ще получавате. В калкулаторите в нета има такава отметка, ще го видите. Не сравнявайте с България няма смисъл. Имате нужда от: Актове за раждане и брак се издават в многоезичен вариант от Общината, за брак от общината къдете се е случило събитието, за раждане където е изваден първият такъв. Цената е 5 лв. до 3 дни, на момента цена 10 лв. Не се превежда и легализира. Ако сте разведен документът се привежда и сигурно легализира /не съм запозната/, няма многоезичен вариант. Акт за гр. състояние, документ за развод и актове за раждане на децата ги искат вече още при рег. в общината. Дават ви отсрочка, ако ги нямате. Имунизационият паспорт - 3 варианта: 1. Да бъде написан от лекар на латиница. Така направихме ние. 2. Да се занесе попълтения имунизационен паспорт в ХЕИ, където срещу такса от 30-тина лв. го издават на европейска бланка. 3. На български и после превод. За декларацията за пътуване с 1 родител, може да добавите опция за пътуване и само ако желаете важи до 18 г. Направете си копия иначе ще ви вземат оригинала. Ако все пак забравите в Германия във всяка община може да направите такава, безплатно и декларацията е на английски. немски и френски. Извадете си персонални код за интернет достъп на НОИ И НАП, различни са, така може да изискате документ PD U 1, когато трябва да докажете трудов стаж в арбайтс амт /бю. по труда/ от НОИ България , /не се превежда и легализира, независимо, че пише на български/, че сте работили в държава членка на ЕС. Заявявате го онлайн и го получавате безплатно по пощата на адрес в Германия. Заявявате и други документи, подавате данъчна декларация при необходимост, проверявате дължими данъци. Ако ви поискат справка от немската пенсионна система за стажа ви в България, влизате с кода ако всичко е ок, не е нужно да прилагате копия на тр.книжки и други документи удостоверяващи стажа ви в България. Такова писмо получихме от НОИ на немският ни адрес, че са получили писмо от немската пенсионна система и с кода потвърдих, че стажа в системата на НОИ е без пропуски. Така те върнаха актуалната информация и получихме потвърждение. Снимка паспортен формат. Добре да имате всички подготвени снимки ще ви трябв и за здр. карти, АОК правят и на място. Просто едно улеснение. Копия на документи. Прехвърляне на здр. осигуровки. Ако се осигурявате в България и искате да го докажете това става с фор. Е 104 от здравната каса. Същият формуляр е и когато се прибирате окончателна в България и прехвърляте правата си. Всички Евр. формуляри, независимо, че са написани на български език НЕ СЕ ПРЕВЕЖДАТ И ЛЕГАЛИЗИРАТ. Аз не го направих в темата във форума съм описала, как го направих впоследствие, защото ви трябваше документ в България, че нямам задължения. Сега отново текат и няма варинт да ги спра окончателно.За вас и съпругата ви дипломи, сертификати, препоръки може и на английски. Подгответе си св на немски още от България. Не забравяйте удостоверение за липса на щети от застрахователите. Може и на англ. език, някой го издават директно на немски, ако е на български само превод, легализация не е нужна. Ще ви спести доста средства. Така доказвате, че сте били добър шофьор и заплащате по-ниска застраховка. Удостоверение от КАТ не важи. Проверете си документите, при необходимост ги подновете преди да тръгнете. Л. карта е напълно достатъчно за да стигнете до Германия. Но ви препоръчвам да имате и валиден задграничен паспорт, в случай на загубена л. карта е все пак документ. И последно ако ви изтече шофьорската книжка и живеете в Германия, я подновявате в Германия срещу такса и снимка. В България ще ви откажат. Изчетет детайлно фолрума има много неща, които трябва да знаете и за които за първи път чух, като например, наемайки жилище трябваше да потърсим доставчик на ток и газ, застраховки, които не съществуват в България или поне аз не съм ги чувала, като адвокатска задсраховка примерно и т.н.
 19. Крякаща тайфа, май този договор е от доста време вече, тя пише, че трети месец и пишат. Ние също имаме едногодишен договор за обучение по математика и немски на детето ми, но три месеца преди изтичането му трябва да им изпратя предизвестие за прекратяване, защото се подновява автоматично. За съжаление тя не уточнява повече за какво е това училище и т.н. Ако е с нисък доход разходите може да бъде поет от социала, във въпросното училище където имаме договор, веднага предлагат съдействие в тази посока с документите, който има нужда и право на това.
 20. Адвокати с български език много, просто отворете интернета и ще намерите. Обадете се на "Справедлива мобилност", има координатите във форума и им обяснете случая. Не забравяйте да пишете как се размиват нещата, някой ще попадне в същата ситуация и затова е този форум.
 21. Здравейте, първо се успокойте. Намерете някой, който говори немски и отидете на място. Договорете от кога може да се прекрати договора, сигурно има предизвестие, обяснете, че не знаете език и не сте разбрали и се договорете да изплатите сумата на части. Опитайте се да намерите друга работа и да започнете да изкарвате повече, предполагам получавате допълнително пари от социала. Варианта е да вземете пари на заем. Не подценявайте обстоятелствата, един съд ще ви струва много. Да, голяма грешка сте направили, но може да избегнете поне това. Никога не подписвайте нещо, което не разбирате. Вижте тук във форума има организации, които помагат безплатно. Обадете им се и търсете решение. Пишете как се развиват нещата. Сумата е малка, сигурна съм, че може да намерите решение.
 22. Документи - KG55a-bg / KG 55a-bg

  Този формуляр се предоставя персонално от касата. Ще се радвам да го вземете и да го качите за да могат и другите да го ползват. Радвам се, че сте тук. Ако има нещо, които липсва във форума, но вие сте се сблъскали и имате опит вече. Просто го споделете.
 23. Преброяване

  Поинтересувах и прочетох, че преброяването не касае българите в чужбина, но ние така и не заявихме постоянен адрес в чужбина и всъщност вероятно ще сме в списъците. От друга страна в КАТ в България беше ясно за служителката от системата, че сме в чужбина. Предполагам доста от вас са в подобна ситуация, трябва ли някого да уведомим, има и някакви глоби? Ще се радвам да обсъдим темата.
 24. Може ли някой да ме ориентира за тв оператори в Германия, към които да се обърна за пакет тв програми. Визирам само немски такива, без български програми. Честно казано не можах много да се ориентирам. Видях и някакви годишни карти с пакет предплатени тв програми, но така и не можах много да се ориентирам. Надявам си някой да сподели полезна информация.
 25. Много интересна тема. Разликата между Kindergeld и Kinderzuschlag e, че първото имат право на всички деца без оглед на дохода, а второто е добавка, която се ползва при ниски доходи. За данъчно задължено лице, ви препоръчвам да се поинтересувате повече и ви моля да споделите тук. Вие обявявате доходите си в България, плащате си задълженията, но тъй като живеете повече от 6 месеца в Германия, вие сте данъчно задължено лица на Германия и трябва да обявявате тук, своя световен доход. Да, в България съпругът ви развива дейност, като юридическо лице. https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-bg/граждани-на-европейския-съюз/инфотека/нов-живот-в-германия/данъци Освен това, до сега не сте ли получили писмо как се издържате в Германия и източник на доходи? Ако вие работите, дори почасово, нещо малко може да се осигурявате здравно цялото семейство и да подадете за детски надбавки документи, излизайки от този казус. Но мисля, че при всички положения живеейки тук, да плащате само здравни осигуровки? Надявам се и други да се включат в темата.
×