Jump to content
Родени в България

mancheff

Потребител
 • Мнения

  37
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  8

mancheff последно спечели на 18 Ноември 2018

mancheff получи най-много харесвания!

Относно mancheff

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Siegen
 • Страна
 1. Най-после ни дадоха детските за 14 или 15 месеца назад, за цялото време, в което ме мотаха. Пуснахме молба от името на майката, която е в България с детето. Така искаха, така разглеждали случая, като че все едно и тя е тук в Германия. Повече няма да влизам да ви споделям в този форум, защото всички затова влизате, рядко някой помага на другите. Крякащата тайфа основно. Kristalina Karagyozova ми помогна този път, защото ми беше дошло догуша от разправии с касата. Таксата и е 170 евро и ги заслужи 100%. Ако искате помощ, платете си, ако не, поне изчетете темата преди да си повтаряте въпросите вместо да ви мързи. Всеки иска да си зададе наново въпроса и някой лично на него наново безплатно да му отговори
 2. Ето моя принос за форума, който на мен ми струва 115 евро за адвокат, защото тук никой не можа да ми отговори. Когато майката на детето ми е женена и работи в България и живее с детето, аз нямам право на детски явно, адвоката каза че в някои случаи отпускат, ако пусна декларация от майката, че се грижа за детето и полагам материални и нематериални грижи. Важното обаче е, че майката има право да получава детски от фамилната каса, въпреки че е в България и работи там, случаят се разглеждал, като че ли и тя е тук в Германия. Сигурен съм, че имаше хора които можеха да ми спестят 115 евро, но повечето искат само да получат информация тук и гледат себе си, ето на пук аз пък да дам нещо на форума.
 3. Възможно ли е да ги изплащат немските добавки на съпругата Ви в държавата, в която е отишла? Важно ми е да разбера, защото моята ситуация е много подобна и не знам дали да не пуснем молба от нейно име. Поне единия да ги взима искам, те пак отиват за детето, независимо кой. На мен категорично ми отказват вече, въпреки, че ние никога не сме били женени и не могат да се обосноват в писмото, просто казват, че детето е при майката в България и тя има право на детски, и това изключва моето право (ето отговор на Вашия въпрос, разбраха че се е омъжила, от което явно според тях следва, че сме разделени и ми спират на мен детските, отхвърлиха ми и възражението).
 4. Може би просто мъжът Ви трябва да получава детските, защото той работи, но не знам, само гадая. Може ли контакти на адвоката, да се консултирам и аз по моя въпрос. Колко струва консултацията при него?
 5. Не знам вече, майката ли да пусне молба, какво ли. Дали въобще има право тя да взима от немската фамилна каса се чудя.
 6. Всеки месец пращам на детето си в България по 300 евро, раборя в Германия и както на всеки работещ ми взимат данъци, следва и да ми дават това което се полага на другите плащащи данъци. До сега го правиха. Никъде в документите не питат за семейно положение на майката и не виждам. Моля както казах ако има някой отговарящ на гореописаните условия да пише. Искане да връщам сума няма, което ме кара да мисля, че не са прави, в писмото с отказа не дават тази причина за отказ, а неща които са непроменени от самото начало, когато ми отпуснаха детските.
 7. Питам точно и конкретно и моля за отговор, имам срок от по малко от 1 месец да наема адвокат и да съдя касата. Има ли някой сред вас, на който детето е в България с другия родител и този родител вече да е сключил брак с друг партньор? Именно това ми казаха, че била причината на мен в Германия да ми спрат детските надбавки. Детето било в домакинството на другия родител в България. Това досега не им пречеше да ми дават детски, а бракът е сключен година преди да ми ги спрат и не се връзва това да е причината.
 8. Ей mancheff, много и нетърпелив. За да бъде добре оформено възражението трябва да се ънае какво точно пише в писмото. Това, което си публикувал на български ли е целия текст?

  Ако е само това, мога да ти предложа един вариант с леки изменения.

  1. Покажи предишни коментари  %s още
  2. Крякащата тайфа

   Крякащата тайфа

   Отговор рано или късно трябва да дойде, защото точно от него ще стане ясно какви трябва да са следващите действия.

   Да се наема адвокат само защото се е забавил отговора им ми се струва, че е ненужно.

  3. mancheff

   mancheff

   Е случвало се е да не ми отговорят въобще, преди когато исках и остатъка да ми плащат. Един месец тъкмо мина и за това взех да се замислям вече какво следва.

  4. mancheff

   mancheff

   Ааа, ще ме побъркат вече. Обадих се, попитах защо нямам отговор на възражението след 5 седмици вече. Казаха, че имали срок още 3 месеца да ми отговорят. Казах им, че това не е нова молба, защо трае толкова много време, след като само нещо поискаха да им актуализирам и аз го направих. Защо 7 месеца им отне и ми отказаха накрая и сега още 4. Взе да ми обяснява служителката, че майката трябвало да пусне молба, казах и че тя си е пуснала в БГ и няма нищо общо с фамилната каса тук, че така са ни посъветвали от Байерн Норд касата, за остатъка да си го взимаме от БГ, че аз живея тук и на мен трябва да плащат разликата както винаги е било. Усети се че съм прави и измисли друго, казва детето е при нея, казах и винаги е било, тя каза "а наистина, ама виждам, че сега сте разделени", казах и винаги сте знаели, от първата ми молба още за детски. Видя че съм прав и взе да се чуди защо въобще имам право на детски аз и прекъсна разговора, тя ли ми затвори не знам. После пак се обадих и другата каза просто, че ме разбира и че трае много време защото са затрупани с работа, нямало какво да направим, трябвало да изчакам още до 3 месеца максимум.

 9. Не съм писал от доста време и преди пак да пиша изчетох всички нови страници. Преди проблемът ми преди беше "бял кахър". От сумата на немските детски ми удържаха българските, защото никой не ни бил отказал от България да си получаваме 18-те евро. В крайна сметка се пимирих, а и майката, която е в България си пуснала там молба и стана, точно както искаше фамилната каса, от БГ - 18 евро, а остатъка от фамилната каса. Сега имам голям проблем и съм във фаза, когато трябва да пусна възражение. Ето какво се случи: напуснах работа и се преместих преди 7 месеца грубо и от тогава се водя в арбайтсамта, че търся работа. Знам, че когато съм регистриран, като търсещ работа, не трябва да ми спират детски. Уведомих ги за всичко и ми поискаха да им актуализирам някои документи, което и направих. Отговориха ми, че след като майката в България получава детски и детето живее при нея, на мен ще ми спрат тук детските, а точно те бяха, които по-рано ми казаха разликата да си ги търсим от БГ институцията. Цитират ми закон 64 абз. 1 - че само на 1 човек щяло да се плаща и абз. 2 - че детето живее при майката и този човек е тя. Налага ми се да оформя много ясно и точно възражение и ще се върна назад в темата да видя за съвети, но мисля да им цитирам информационната брошура за детски надбавки, където се казва: "Чуждестранни помощи, касаещи деца, изключват правото на получаване на детски надбавки и тогава, когато са по-ниски от германските детски надбавки. Това обаче не се отнася за семейни помощи, които се отпускат от друга държава членка на Европейския съюз" "Ако детски надбавки са платими от няколко държави на същите основания, винаги е компетентна с предимство държавата, в която живее детето. Държавата, която е компетентна с предимство първостепенно съгласно правилата за предимство предоставя детски надбавки в пълен размер. Във второстепенно компетентната държава обаче претенцията за изплащане на детски надбавки се спират до размера на сумата, предвидена сългасно законодателството на държавата, която е компетентна с предимство." Крякаща тайфа, не съм задал конкретен въпрос, но ако имаш съвет или коментар, винаги е добре дошъл, благодаря ти! Ще ги попитам, след като само един човек трябва да получава детски, как така аз когато получавах, те никога не са ми изплащаха пълния размер.
 10. Птоверих и мисля, че от фамилната каса са прави да ми удържат размера на българските детски и го правят според закона: Ако детски надбавки са платими от няколко държави на същите основания, винаги е компетентна с предимство държавата, в която живее детето. Примери. - Майката упражнява дейност като заето лице в държава А. Бащата упражнява дейност в държава Б. Детето живее в държава А, която поради това е компетентна с предимство. Държавата, която е компетентна с предимство първостепенно съгласно правилата за предимство предоставя детски надбавки в пълен размер. Във второстепенно компетентната държава обаче претенцията за изплащане на детски надбавки се спират до размера на сумата, предвидена сългасно законодателството на държавата, която е компетентна с предимство. Ето и целия документ: file:///C:/Users/DowJones/Desktop/egov-content446615.pdf Крякаща тайфа, потвърди моля и да пускам молба и в България. Изникна ми нов въпрос обаче. Когато си получа Lohnabrehnung-a, там в графа деца пише 0. Разбрах, че трябвало да пише 0.5 защото детето все пак не живее в Германия. Когато отидох във Финанцамта ми казаха, че за България не можели да попълнят 0,5 и можело, ако искам да си попълня данъчна декларация и така евентуално да получа обратно, това което съм платил в повече. Проверих и пак важи правилото за 4 години назад. Някой да знае нещо по въпроса? Мога ли и от тук да взема някакви добавки/облекчения, след като вече взимам и от Фамилната каса?
 11. Крякаща тайфа, да продължавам да получавам 173 евро и вчера след като не можах да се свържа по телефона със съветниците в дортмунд, писах имейл на госпожата - Валентина Димовска. С фамилната каса не мога да се разбера, последно ако си спомняш ни дадоха нов срок за решение. На официални писма не ми отговярят, а по телефона на мен последно ми казаха да си търся от БГ разликата, ако не ми я дадат тогава те ще ми плащат пълния размер. Успях да се свържа с г-жа Димовска. Каза ми, че не "помагат" на гора, които не са от Дортмунд и да намеря сайта на AWO Siegen. Намерих го, но не мисля, че се занимават с проблеми от този сорт.
 12. Е401 и Е411 им трябват, за да отпуснат детските с минала дата, трябва сами да си ги набяват, но не го правят, обяснявахме им с един германец по телефона и въпреки законите, които им цитирахме казаха, че аз трябва да им ги попълня. Не само по телефона, официално с писма пак не стана, само ме забавиха. Аз ги занесох в България лично до институциите да ми попълнят полетата, които са предназначени за тях, а останалото, което е за попълване от фамилната каса предварително аз лично го попълних. Накрая ми отпуснаха детските, но удържат 18 евро, въпреки че в България не сме получавали никога и продължават да ми превеждат по-малко. Още чакам някой от форума, ако знае какво да правя да каже или да ме свърже с някой, който знае.
 13. Не знам къде си писала, че само чужденци трябва да плащат, защото е изтрито и не мога да проверя. Май не си. Може би останах с такова впечатление, защото беше писала против германците нещо. От Крякаща тайфа съм прочел написаното за осъдената германка, нали за това казвам, че и от тях ги искат. Дали са на наш гръб или не са, това е съвсем друга тема, която не съм подхващал.
 14. Ама те искат и от германците тия пари за радио и телевизия, не знам как така го извъртя, че от нас ги искат, за да са добре германците. Но с две думи, нямат право да ми продават нещо на сила, в случая възможността да гледам телевизия. Така мисля аз де, от морална гледна точка, то ако са приели закон, буквално имат право.
×