Jump to content
Родени в България

tonic

Потребител
 • Мнения

  7
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  1

tonic последно спечели на 9 Юли

tonic получи най-много харесвания!

Относно tonic

 • Ранг
  Новак

Обща нформация

 • Град
  heidelberg
 • Страна
 1. Здравейте. Вчера ни бяха изплатени детските със задна дата. В крайна сметка бях приложила само исканите от мен документи, а именно фишове от заплати, в случая от България,тъй като до април тази година се водих на договор там + доказателство за прекъснат трудов договор. От тези документи, само споразумението с работодателя дадох за превод на лицензиран преводач. Все пак, реших да не изпращам фишовете от заплатите на мъжа,тъй като изрично ми бяха казали, че търсят информация само от лицето,подало молбата. И тъй като имаше малко полемика тук,дали имам право на тези детски,след като не работя и не съм работила в Германия, явно - да. Не съм прилагала формуляри от социалните в БГ, но ние и тримата живеем тук.
 2. прекрасно ви разбрах,но понеже вие зададохте въпроса с какво допринасям на немската държава,та ви отговорих.Да,знам,че таксите за клубове нямат отношение към детските. Въпреки че от Фамилиенкасе ми казаха да не изпрашам фишовете на мъжа(да,той е служител към немска фирма),все пак смятам да го направя. Благодаря ви за съветите.
 3. до колкото знам не е задължително условие да работя,ако например съм домакиня,нямам право на детски ли? Ние сме трайно установени тук,аз въпреки,че нямам социално и пенсионно осигуряване все още,плащам здравно осигуряване,данъцит,наем на жилище,немско частно училище,спортни такси към немски клубове на сина ми,имам банкова сметка и т.н. Не съм съвсем съгласна,че с нищо не допринасям тук,плащам си точно и коректно за всичко. Както и да е,ще приложа и фишове от заплатите на мъжа ми и ще видим.
 4. Точно така,договорът ми не беше немски. Бях изпратила по пощата попълнена молба,адресни регистрации,сл.бел.от немското училище на сина ми,данъчните номера и на трима ни,здравни застраховки и т.н. В отговор-писмо те поискаха фишове от мои заплати. Тогава се обадих по телефона и обясних,че мога да приложа такива от БГ работодател и обясних как съм работила до сега.Помолиха всичко това да им върна описано в свободен текст. Да,бих могла да приложа фишовете на мъжа ми,но служителката ми обясни,че няма смисъл,след като молбата е от мое име.
 5. да,съпругът ми работи,но както казах,цялото семейство живеем в Германия. Детето е ученик,приложих сл.бележка от училището. Днес говорих с фамилиенкасе,казаха,че тъй като молбата е от мое име,съответно не са им необходими фишове от заплата на мъжа ми.Помолиха да им опиша в свободен текст от какво естество са доходите ми,но забравих да ги попитам,дали искат превод на гражданските ми договори и фишовете,а свързването с тях се оказа почти мисия невъзможна.
 6. Здравейте,живея със семейството си от септември 2019 в Германия.Миналата седмица подадох всички необходими документи. Във формуляра бях посочила,че не съм работила досега в Германия,аз до 01.04.2020 работех homeoffice на трудов договор за българска фирма,както и на свободна практика. Искат да им представя фишове за заплата.Ок,ще ги приложа,мисля и копия от гражданските ми договори да приложа. Според вас необходимо ли е да се превеждат тези документи?
 7. Здравейте, мога ли да прехвърля обезщетение за безработица от България в Германия. Подадох молба за издаване на U1 от България,което ще е готово другата седмица. След това към коя институция трябва да се обърна и какви други документи трябва да подготвя? Търсих инфо на сайта на arbeitsagentur,но не откривам нищо,както и тук във форума.Намирам информация само за случаи,при които обезщетението се прехвърля към България.
 8. ivanova.eva

×