Jump to content

bloodlessness

Потребител
  • Мнения

    8
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дни на първо място

    3

bloodlessness последно спечели на 30 Август 2020

bloodlessness получи най-много харесвания!

Обща нформация

  • Град
    Sofia
  • Страна
    BG

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

Постиженията на bloodlessness

  1. Здравейте! Оказа се, че просто фирмата посредник между мен и наемодателят е получила партидата и е направила договор за една година. Протакането се е получило заради лоша организация от тяхна страна. Просто не са ни известили за това. Платихме си и сме с наш си договор за определен период. Благодаря! ...и съжалявам за късния отговор.
  2. Здравейте, съфорумници! Моля да ме извините, но след направена проверка, не намерих това което търся. Затова, имам следното питане: наясно ли сте как стои въпроса с превозване на дете на предна седалка С детско столче? В Германия масово си превозват децата по този начин. Не открих да е забранено. Предстои ни пътуване по маршрут Германия - Австрия - Унгария - Сърбия - България. Има ли хора, които са минали през това и са наясно със законите на всяка страна? Залавям се да чета, ако намеря отговорите сама, ще приложа. За момента чета регулации, за задължителен колан и детско столче за деца под 12 г. и под 150см. Благодаря предварително!
  3. Благодаря за информацията! Предполагам същото важи и за транспортни разходи до езиков курс (курсът, обаче не е за наша сметка, а е от работодател). За Елстер все още чакам верификационни кодове, идват по физическата поща. За съжаление ще уча и пиша в движение. Ако има какво да споделя, ще пиша. За класовете, да, забравих да спомена, че трябва 4/4 само ако и двамата работят на пълен работен ден. Т.е. ако единия е на пълен, другия на нещо като mini job, няма смисъл от промяна на класа.
  4. Трябва да се споделя, все на някого. За да ти олекне на душата. Това е призив към всички А на нас те първа ни предстоят мноооого неща. Просто ми е мъка за роднините в България. !offtopic За Baukindergeld, нямах представа, че има такова нещо. Действително обаче, ако е до края на 2020, не съм сигурна дали ще ни свърже. Ще почета още. Подавам микрофона на следващия съфорумник.
  5. Много благодаря за предложенията и за разбирането! Децата са на 5г., а другото 5 мес. Не съм останала съвсем депресирана в ъгъла. Тук сме вече от година, имахме различни трепети, премествания - много бързо изтече времето. Запознахме се с готини хора. Сблъсквахме се с интересни и не толкова натоварващи ситуации. Мисля всякакви занимания, за да не ни е скучно. Имаме няколко приятелски семейства - българи, много свежи хора. С германци обаче контактът ми се вижда много сложен - трябва днес да се чуем, за да се видим след 2-3 седмици. Няма ги тези спонтанни срещи. По паркове и градинки се разменят някои думи с мамите, но до там. Определено не търся само български контакт. Има хора, които избягвам естествено, не ми се понравиха на аурата. Знам, сигурно звучи, че живея в балон, близо до дъгата, но просто искам човек, с който мога да обсъждам идеи, а не хора... Да не е вечното слушам, за да отговоря, а не за да те разбера и да ти помогна. За момента се въздържаме от струпване на много хора на едно място, освен детската градина и детските площадки. Наясно съм, че няма как в стерилна среда да живеем, то не е здравословно. Радвам се, че децата се развиват добре. Доволна съм, че голямото (ходи от скоро на детска, защото чакахме много време след преместването ни от едно в друго населено място) се справя много добре, социално животно и винаги бърбори с когото си пожелае. Всеки ден има разходки, каране на колело. Решихме да последваме и правилото "Няма лошо време, има неподходящи дрехи". Езикът не е особен проблем. Вкъщи се натискам с учебниците от училище. С приятелка през седмица събота или неделя. Ниво B1 поне, ако не - включвам английски, при много крайна ситуация. Не ме и страх да говоря, нищо че дори не е много правилно на моменти. Трябва да се говори, за да се научи. В момента търся възможност за интеграционния курс, със скрита надежда да се закача B1 или B2. Надявам се, че скоро ще споделя нещо позитивно и по тази тема. За работа мислех, но считам, че е по-добре да си кърмя детето докато мога. Записано е за малка група и ще чакам до догодина, да го настаня първо него, та после да може да се работи. Гледаме да се занимаваме с нещо, че на едно място да се тъпче - то човек се не развива. Няма кой да ни гледа децата, ние сме си само. Опитваме мнооого да съчетаем нещата и да мислим доста по-напред. Ама то и ако беше лесно, нямаше да ни е толкова интересно да го живеем този пуст живот. !Offtopic може би, но днес попаднах на темата за Baukindergeld - някой има ли опит с това?, която много ме заинтригува,защото и ние сме се ориентирали към инвестиция. Просто е нечовешко с тези пари за наеми тук... Всеки ден,всеки води своята тиха битка със себе си и зоната си на комфорт. Не казвам, че е трудно, ама не е и лесно. Хубаво е, че има приемане и подкрепа. Надявам се, да се доразвие темата. Благодаря @veronik_veronik !!!
  6. Здравейте! Предстои ми да попълвам данъчна декларация за мъжът ми, но се колебая дали тази или догодина (тук сме от 2019 с минимални доходи и разходи миналата година). Мноого е сложна и дълга историята, ако някой проявява интерес, ще разгърна. Ще се опитам каквото мога, но ако не се справя, ще се обърна към специалист. Въпросът ми е, малко излишен сигурно, но - разходи за транспорт до мед. услуга - включват ли женска консултация при бременност? Ако да, трябва да се обърна към гинеколога ми и да направи детайлна справка, кога съм ходила на преглед, и на база къде съм живяла да се направят калкулации (това не разбирам как се регулира, защото половината бременност бяхме на един адрес, после се преместихме на друг)? Същю разходи до болницата за настаняване и изписване след раждане, напр.? Благодаря предварително! П.П. Забравих да споделя, че позната ми препоръча ел. форма на ЕЛСТЕР. Ставало супер лесно, според нея. Подадох необходимата информация, трябва да получа цифров сертификат, както и по пощата допълнителни кодове за сигурност. Като се сблъскам по-подробно ще пиша. А още по-хубаво ще е, ако някой вече е минал през това. П.П. 2 За първи път ни е всичко това, така че проба/грешка. П.П. 3 По темата за Steuer класовете 5/3 проблемът е, че ако неработещият от двамата започне да работи, веднага трябва да се сменят класовете. Повечето хора това им убягва и затова се получава това връщане не връщане на пари.
  7. По повод написаното от Iliana Koceva и на мен ми отне дълго време, за да се включа във форума. Първо винаги имам навикът да прочитам всичко написано преди това, защото със сигурност има отговор на това което ме тормози. Благодарна съм на този форум! Ще опитам занапред да съм по-активна. Да се сблъскам малко повече с институции и други закачки... По повод темата: не съм се прибирала със семейството ми от година в България. Душата ми се сви. Всичко ме натъжава. Голямото дете ме пита за някоя песничка или по спомен започва да пее "Високи сини планини..." - сърцето ми се разцепва на милиони малки парченца. По непланирана радост станах мама на второ дете тук. Все още съм си домакиня, няма как. Ежедневието те смачква, допълнително и липсата на контакт с други хора тук (езикът, вирусът, отдръпнатите и вечно заети хора). Опитвам се да балансирам, като се ядосам, изнервя, натъжа се опитвам да наблегна на спорт (разходки, упражнения вкъщи, дори и чистене). Но понякога просто не намирам сили и по-тъмната страна надделява... Благодарна съм, че имам страхотен, любящ и подкрепящ съпруг. Осъзнавам, че сме на едно много по-добро място - главно заради децата. Получаваме така бленуваните тишина, спокойствие, чистота, ред и дисциплина. Неща, които в скъпата ни родина... липсват. Наистина има моменти, в които се чувствам много подтисната и не мога дори и открито да си излея всичко, което ми е - пред когото и да е. Просто, защото не искам да изглеждам така, че все едно се лигавя или и други имат същите проблеми - трябвало да се стегна. Благодаря за темата! Бъдете здрави всички!
  8. Привет и от мен! Най-сетне да се включа със запитване и аз. Накратко мъжът ми е в Германия от февруари 2019, при приятели. С детето дойдохме юни, 2019. С немския не сме толкова скарани, но опре ли до нещо неразбираемо - включваме английски, защото просто не искаме да го караме насляпо. Намерихме си жилище и... Проблемът е следният: живеем от декември 2019, под наем. Жилището ни беше предадено, както следва с протокол. Описани бяха топло/електомери и съответните им стойности. Човекът, който задвижва нещата (собственикът на жилището използва посредник), ни увери, че със съответния протокол, отиваме при който и да е доставчик на ел. енергия и сключваме договор. Звучеше на теория супер лесно, НО! Влязох във verivox.de и започнах да сравнявам цени, условия, мнения (кой доволен, кой не). Избрах си една фирма, изпратих документите, които изискваха. Така три месеца не могат да ми одобрят данните, накрая ми изясниха, че този електомер се води на друго лице, че има и активен договор на всичкото отгоре. Обясних на посредника, който се занимава с апартамента. Изчаках да направи нещо той - без резултат. Преди две седмици, направо се обърнах към EnBw, от там ми отговориха, че електромерът е на името на мъжа ми (много странно как преди това ми беше обяснено от др. доставчик как е на друго име...), активен договор до септември, 2021 (включително). Не могат да ми кажат коя е компанията доставчик, не били виждали това нещо в системата. Обърнах се отново към посредника, който движи нещата с апартамента, чакам отново отговор. Тук вече разбрах, че нещата стават охлювски бавно... Та, питането ми е - какво мога да направя в този случай според вас? В правото ли съм да натискам посредника? Предполагам, че по ред, предишния наемател е трябвало да прехвърли/прекрати или поне да остави някаква информация за ел. доставчика, за да може да продължим ние както си му е редът (уж). Благодаря много предварително!
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..