Jump to content
Родени в България

sabi

Потребител
 • Мнения

  12
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  4

sabi последно спечели на 4 Януари

sabi получи най-много харесвания!

Относно sabi

 • Ранг
  Член

Обща нформация

 • Град
  berlin
 • Страна
 1. Здравейте Вероник! Не, не предполагам, а аз работя с тях. Когато имам клиенти с трудово-правни проблеми ги препращам там. Моля, не бих искала на звучи едва ли не като реклама за тях, но исках да Ви отговоря-чувствах се задължена.. Та, колегите там са компетентни и ерудирани а адвокатите, които работят с тях са на много добро ниво. По мои знания процентът на печелившите им дела от трудово-правен характер е с успеваемост над 90 %. По-голяма част от случайте се разрешават преди да стигнат съда, но тези които са вече там, както писах по-горе са с голям % успеваемост. Консултацията в центъра им е напълно безплатна, но стигне ли се до адвоката, лицето трябва да се обърне към съда за Beratungshilfeschein- документ, който дава възможност на притежателя му или да ползва намаление за адвокатското възнаграждение, съдебни такси и т.н. или да бъде напълно освободено от тях. Съдът определя това според размера на доходите и разходите на лицето.Т.е. СЪДА РЕШАВА дали да плащате или не. Ако получавате социални помощи има по-голяма вероятност да се освободите от разноските, но не е гаранция, че няма да платите нищо.
 2. Много са добри, но те също работят с адвокати, на които някой трябва да плаща..Изключение са лицата на помощи..
 3. Здравейте! Първо дипломата от България трябва да получи апостил от България след което да се легализира в Германия.Продължителността на процеса на легализация е около 4-6 месеца. През това време може да изкарате езиковите курсове. И да, те са задължителни. Кандидатът трябва да има поне минимум езикови познания В1, в зависимост от профила на Ausbildung´a. Нормалният B1 курс е 6 м. Има и забавен курс на обучение, той е 1г..В2 е 3м. , а В2 с бизнес профил е 6-7 м. При всички положения езиковият курс е задължителен за да имате шансове да кандидадствате за Ausbildung. Самият процес на кандидадстване също е продължителен и сложен. Но на това ще Ви научат по време на В2 курса
 4. Пак питам - Това означава ли, че сте имали адресна регистрация в сервиза?Ако да, сте длъжна да платите. Ако не - периода до 01.01.2020 няма да плащате. Ще започнете да плащате от 01.01.2020 където Ви е официалната регистрация, а за миналият период ще им напишете обяснение. Дали има или няма телевизор е без значение. Всяко домакинство е длъжно да плати този данък.
 5. Зависи...за да Ви изискват плащане трябва да сте имали адресна регистрация на старият си адрес, а за да сте регистрирана Ви е нужен договор за наем...... Ако някой друг е бил основният наемодател то задължението е негово, а не Ваше. Тоест Вие трябва да им напишете писмо, в което да ги уведомите за другият човек и да посочите неговият Beitragsnummer. По закон данъка за телевизия и радио се плаща само и единствено от един в домакинството, без значение колко човека живеят в жилището. Това мога да Ви кажа за сега, защото не сте описали по-подробно нещата.
 6. Здравейте уважаема RadostB! Аз минах по същият път с баща ми. Пенсионер по жизненост и с рак на белият дроб. С формуляра от здравната каса от България S1 подадохме документи в тукашната здравна каса. Изчакахме около месец и бе одобрен. Възможностите тук са големи, но не се надявайте на чудо. Можете да осигурите на майка си безплатно такси и освобождение от такси за лекарствата. Ärtztliche Verordnung се нарича документа от личният лекар, с който трябва да отодете в здравната каса тука и да ползвате тези привилегии. Освен това ще Ви трябва и решението на пенсионната каса от България за размера на пенсията на майка Ви. Относно лечението на майка Ви- тук лекарите наистина се стараят и не са меркантилни, качеството на лекарствата е гарантирано но вярвайте ми ако ги няма машините и апаратурата им...те са нищо...нашите лекари са по-добри в това отношение. Вярвайте ми никак няма да Ви е лесно..преживах всичко това лично и все още се боря... Ако имате нужда от инфо, винаги съм насреща. Пожелавам Ви успех.
 7. Винаги и само per Einschreiben mit Einwurf. Това е по пощата препоръчано. След като го доставят и го пуснат в кутията им, се счита като предадено на ръка. Запазете бележката, която ще Ви издадат от пощата. Тя е доказателство, че сте пратили писмото. Ще Ви струва около 4 евро.
 8. Да, става въпрос за регистрацията му в България, но след като не живее там трябва да напишете както Ви казах, че не живее там и от кога е тук и т.н. Явно или са загубили удостоверението или въобще не са го получили за това Ви го изискват отново. Това се получава често защото потокът на документи е голям и все някъде има пропуски. Направете както Ви казах и не забравяйте да приложите тези неща към вторият лист - Отговор. Успех!
 9. Щом като съпругът Ви живее от година и половина в Германия, просто в полето Antwort auf Ihre Fragen напишете, от кога е тук и добавете копие от първата му адресна регистрация като доказателство към документите. Относно удостоверението Ви от социалните не знам какво пише в него, но изискват да е отбелязано кога са изплатени последните детски надбавки, размера им, да е посочено, че повече няма да бъдат изплащани и поради каква причина няма да бъдат изплащани. Ако го има това във Вашето удостоверение то просто го изпратете още веднъж . Особено важно е документите да бъдат прикрепени към този втори лист, който сте качили.
 10. Б1 не е достатъчен за Реалшуле с Abitur. С Хауптшуле не можеш да кандидатстваш в университет. При всички положения ще искат една година да те пратят в DAZ клас - подготвителна година за езика . Вярвай ми никак няма да ти е лесно с предметите. За гимназия забрави. Тук немците едва влизат в такава, а чуждениците още по-трудно. Деца родени тук масово се отказват след една -две години, защото не могат да се справят. Моят съвет е да се потрудиш за оценките си в България и да завършиш там училище. В същото време да изкараш и Б2 ниво на немски. След което, като си вземеш дипломата да я завериш в Министерството на образованието (апостил)- няма друг начин, иначе няма да я признаят тук - и да я изпратиш за Anerkennung, когато си тук. В повечето случай дипломите от България ги признават тук. Цялата процедура трае около 6 м. От там насетне във всички университети има пак подготовка за езика, един семестър продължава. Целта е достигане на ниво С1. При всички положения ще загубиш около 2 години ... Съжалявам, че съм толкова директна и може би си разочарован, но... системата е такава. Желая ти успех и не се предавай!
 11. Социално жилище

  Към параграф 5 принадлежат социалните жилища- тоест те са малко по-евтини и принадлежат на общината, така да се каже. За да получите такова трябва да отидете в определената община и да подадете документи за Wohnberechtigungsschein. Необходими са личните карти (паспорти за децата)на лицата, които ще се нанесат в жилището и актуален Bewilligungsbesheid от Джобцентър. В случай, че има лица с увреждания - Schwerbechindertenausweis. Условието за пристъствие на лицата е задължително. Wohnberechtigungsschein е със срок от 1 година. След изтичането му трябва да се поднови по същият начин. Освен него издават и още един документ, който има валидност 2 години. Същността му е, че Общината сключва с Вас договор, че в рамките на 2 години се "задължават" да Ви осигурят жилище. Тъй като ситуациата с жилищата е малко трудна, повечето пъти сроковете просто си минават. Ако има свободно жилище, Общината Ви изпраща по пощата Mietangebot и Вие трябва незабавно да се свържете с посочените в ангебота лица, забавите ли се с няколко дни вероятността да бъде дадено конкретно на Вас намалява, защото Общината този ангебот изпраща не само на Вас, но и на още няколко лица. В случай, че фирмата-Vermieter Ви одобри, сключвате договор за наем с Общината, който е също срочен- 6 м. Всеки 6 м трябва да се удължава. През това време се задължавате да си търсите нормално жилище, като се изисква да събирате подписи от различните фирми, че сте се регистрирали там, след което ги предоставяте в Общината.
 12. Регистрация в Jobcenter

  Да, документите важат, но трябва да искате разрешение от Джобцентъра за преместване в друг град и след като отидете на новото място там ще подадете един-два формуляра, като посочите и БГ номера си. Останалото следва автоматично. Относно детските надбавки трябва да се обадите във Фамилиенкассе -те работят на жентрално ниво и да ги уведомите за промяната на адреса Ви. Съответно ще Ви изискат новата адресна регистрация.
 13. sabi

×