Jump to content
Родени в България

lazarus

Потребител
 • Мнения

  13
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  1

Скорошна репутация

 1. Благодаря!
  lazarus got a reaction from 1984 in Baukindergeld - някой има ли опит с това?   
  Здравейте, да споделя как мина при мене процедурата.
  Закупих имота на 23.04.2019, направихме предаването на 22.05.2019, на 01.07.2019 вече бях вписан като собственик и можех да си направя Meldebescheinigung - това е един от документите които се изискват при подаване на документите за Баукиндергелд. Подадох документите онлайн. Сайта беше много удобен и интуитивен.  Отговарях на всички критерии за получаване на баукиндергелд. И получих първите на 31.08.2019. Оттогава всяка година, докато изпълнявам условията, ги получавам на същата дата. Понеже живея в Байерн, имах възможност да подам и документи за Bayrische Baukindergeld plus. Това са допълнителни 300 евро на дете на месец в продължение на 10 години. За целта ти трябва да си вече одобрен за Баукиндергелд и след това се подават документите отново онлайн. Мисля, че ги подадох някъде Октомври 2019 и за първи път ги получих през януари 2020.

  Важно. Тези две процедури вече са изтекли. Бяха с ограничен срок. За Bayrische Baukindergeld срока беше до края на 2020 година (31.12.2020), а за Баукиндергелд срока също беше до 31.12.2020, но заради короната беше удължен до 31.03.2021.
  Да се кандидатсва за Баукиндергелд може обаче до 31.12.2023 година. Необходимото условие ( oсвен изброените от veronik-veronik ) е да бъде сключен нотариален договор за покупка на имот до 31.03.2021 или да имате Baugenehmigung ( разрешително за строеж) с дата до 31.03.2021 включително.
  Ако някой се интересува от подробна информация, ще споделя с радост
 2. Харесва ми
  lazarus got a reaction from Aleksander in Детско столче?   
  Здравей, намерих тази статия https://www.bussgeldkatalog.org/kindersitzpflicht/
  И аз знам за същите регулации. В Германия задължително столче за деца под 12 год и 150 см. Същите са за Швейцария.
  В Австрия обаче задължителното е  за деца под 14 години и 150 см.
  Относно дете на Beifahrersitz - трябва да е изключена въздушната възглавница и няма проблеми.
  Аз лично бих препоръчал и някое столче с възглавничка отпред за допълнителна сигурност. Наскоро пътувах по тоя маршрут с 3 деца и най-голямото - 5 години беше отпред, нямах проблеми никъде.
   
 3. Благодаря!
  lazarus got a reaction from 1984 in Транзитно преминаване с автомобил през централна Европа   
  Здравей Мr. T,

  Като цяло мисля, че е добре да се осведомиш за възможностите за подновяване на корона-теста ти в Прага.
  Ако го направите преди там преди да тръгнете за България, би трябвало да ви удължи прозореца.
  Не знам как си с немския, но намерих тази статия :
  https://www.landesecho.cz/index.php/gesellschaft/1798-wo-kann-ich-als-tourist-in-prag-einen-corona-test-machen
  Ако се затрудняваш с немския, по-късно ще се опитам да намеря време да преведа каквото те интересува
  Поздрави и лек път
 4. Благодаря!
  lazarus got a reaction from 1984 in Транзитно преминаване с автомобил през централна Европа   
  Здравей Мr. T,

  Като цяло мисля, че е добре да се осведомиш за възможностите за подновяване на корона-теста ти в Прага.
  Ако го направите преди там преди да тръгнете за България, би трябвало да ви удължи прозореца.
  Не знам как си с немския, но намерих тази статия :
  https://www.landesecho.cz/index.php/gesellschaft/1798-wo-kann-ich-als-tourist-in-prag-einen-corona-test-machen
  Ако се затрудняваш с немския, по-късно ще се опитам да намеря време да преведа каквото те интересува
  Поздрави и лек път
 5. Благодаря!
  lazarus got a reaction from 1984 in Транзитно преминаване с автомобил през централна Европа   
  Eто това ми изплю гугъл транслате . Като го прегледах набързо, ми се струва разбираемо. Аз бих избрал някое място където ще ти направят бърз антигенен тест за 15 минути. Този антигенен тест има валидност 72 часа което според мен е достатъчно да се стигне до България.
   

  Възможности за тестване на летище Вацлав Хавел
   
  Преди престоя си пътниците трябва да изяснят дали настаняването им предлага съоръжения за тестване. Ако случаят не е такъв, въздушните пътници могат да се тестват на летище Вацлав Хавел. В публичната част на летището има терминал за изпитване между терминал 1 и терминал 2 (отворен всеки ден от 4 сутринта до полунощ). Има и друга опция за тестване в непубличната част на Терминал 1 (отворен всеки ден от 7:00 до 19:00). Не е необходима предварителна регистрация. И на двете места пътниците могат да направят PCR тест за еквивалента на 32 евро. Резултат може да се очаква в рамките на 48 часа.

  Тест за антиген на площад Вацлав
  На площад Вацлав 824/29 има и тестова станция. Това е отворено всеки ден между 8:00 и 18:00. В допълнение към извършването на PCR теста, има възможност и за провеждане на тест за антиген в тази тестова станция. След това резултатът е достъпен в рамките на 15 минути. Най-евтиният вариант на антигенния тест струва около осем евро. Среща може да бъде уговорена на уебсайта на GHC Genetics.
  Плащане само с карта - тест за антиген за около осем евро
  Има и други опции за провеждане на тест за антиген в пражкия квартал Smíchov, на Lidická 337/30 (отворен всеки ден между 8:00 и 15:00 и 18:00 и 22:00) и в Новия град на Прага в Hybernská 1033 (всеки ден отворен между 8:00 и 13:30 и между 14:00 и 22:00). И на двете места се изисква предварителна регистрация на http://www.scimed.cz/en/antigen-testing/.
  Ако обаче не се регистрирате, можете да вземете антигенния тест в близост до Националния музей в Краковска 804/26 на първия етаж (отворен от понеделник до петък между 8:30 и 16:00 и между 17:00 и 20:30, в почивните дни между 9 сутринта и 16:00 и 16:30 и 20:00). Тестът за антиген също струва около осем евро на тези три места и плащането може да се извърши само с карта.
 6. Харесва ми
  lazarus got a reaction from Крякащата тайфа in Избори за народно събрание (Парламентарни избори) 11.07.2021 г.   
  Здравейте, понеже в някои секции в Германия ще е възможно само гласуване с машина, си позволявам да постна ето това видео
   
 7. Благодаря!
  lazarus got a reaction from Крякащата тайфа in Предпочитаният от вас маршрут с автомобил на път за България   
  Здравей, Крякащата тайфа, благодаря ти за отговора. И до мен достигат същите противоречиви информации. От хората по групите всеки пътува както си иска и откъдето му падне, от официалната унгарска страна друго... Ще пътувам след месец, на 14ти август смятам да потегля като разделя пътя на две. Една нощувка в Кешкемет съм резервирал. До там са ми около 800 км от нас и се надявам на другия ден да пресека границите. Ще се радвам, ако успееш да намериш време да опишеш пътуването си, защото тръгваш преди мен. 

  Малко оффтопик. Темата е супер и много полезна информация извлякох за себе си. Благодаря на всички които са допринесли и допринасят за нея.
 8. Харесва ми
  lazarus reacted to Крякащата тайфа in Предпочитаният от вас маршрут с автомобил на път за България   
  Първо искам да благодаря за интереса. Преди да продължа за Сърбия, ще актуализирам част от информацията, дадена по-горе от мен в описанието за Унгария.
  Както сърбите, така и унгарците се постараха през последните 3-4 години да облекчат транзитното преминаване. Откриха се няколко нови ГКПП между тези две държави. В същото време оправиха и пътната инфраструктура към тези места, така че е удоволствие да се пътува. Ние като граждани на страна-членка в ЕС при нормални обстоятелства имаме право да преминаваме през всички тези ГКПП. При извънредни ситуации (актуална е корона-кризата) настъпват промени.

  Сърбия
  Както споменах, обикновено минавам границата между Унгария и Сърбия на някой от малките ГКПП. Фаворит ми е BÁCSALMÁS - BAJMOK (отворен е само от 7 до 19 ч.), но в близост до него е TOMPA - KELEBIA (отворен е 24 ч.). В краен случай използвам Röszke – Horgoš 2 (отворен е само от 7 до 22 ч.). Това е паралелният ГКПП на основния Röszke – Horgoš. През основния не минавам от години, дори и когато карам извън летния сезон. Независимо в коя посока се движа, слизам на подходящо място от магистралата и поемам към някои от малките ГКПП. Струва си!
  В самата Сърбия нещата за последните 2-3 години се промениха страшно много, все в положителна посока. В момента цяла Сърбия се минава по магистрала. Има само две путарини, на които се плаща - 11 € за участъка Белград-Пирот и 5,50€ за участъка Белград-Суботица. В посоката на движение първо се взима талонче, а след това то се предава в края на участъка и се заплаща таксата. Това упражнение се прави два пъти.
  Струва си да спомена само следните две особености:
  околовръстното на Белград все още не е съвсем завършено и аз карам задължително през града. Дори да попадна в Белград в пиков час, ако човек държи крайната лява лента успява да пресече града за 20-25 мин. когато пътувам в активен туристически сезон и наближа българската граница в светлата част на дена, често минавам през ГКПП Стрезимировци. За него е писала veronik_veronik. Човек може да спре на OMV около 40 км. преди Ниш, да си направи кратка почивка и да погледне на Web камерите (https://kamere.amss.org.rs) има ли струпване на ГКПП Градина-Кулата. Ако има дълги опашки, на Ниш продължавам по магистрала А1 в посока Скопие. Отклонението ми коства около 1 ч. повече, но обикновено като пристигна на Стрезимировци съм единствената кола, така че обикалянето си струва, когато опашките на ГКПП Градина-Кулата са големи. Пунктът е отворен 24 ч., но има едни 20-30 км., когато се кара през диви планински участъци и когато съм без придружаваща кола или съм в тъмната част на деня, не минавам оттам. Просто проява на разум. Ако някой се интересува от особеностите на минаването през ГКПП Стрезимировци, нека пише. Ще вметна само, че има два възможни маршрута за достигане на този пункт. Непременно трябва да се кара през Vladičin Han - Surdulica.
×