Jump to content

kurty

Потребител
  • Мнения

    2
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Дарения

    0.00 EUR 

Мнения от kurty

  1. Благодаря за отговорите. междувременно намерих още информация. 

    Фирмата, която продава колата в България купува онллайн автомобили от голям немски(холандски) дилър, който продава само онлайн. Та този немски(холандски) дилър оперира в цяла Европа. И когато продава кола от Холандия, задължително я е пререгистрира в немско с немски талони и после я транспортират до държавата от която е купена. В случая - България. Доколкото разбрах колата изобщо не ходи в немско, а само документално се пререгистрира от холандски с немски талони.  Показаха ми немските талони, дори ги имам снимани. Понеже съм от града в който е колата се оказа, че се познавам малко с продавача. И ми обясниха тези подробности. Немските талони(малък и голям) са от дата 06.03.2020 г. В полето където пише HU - 11.2020. Доколкото разбирам това е ТЮВ. Т.е. е изтекъл 11.2020 ?  

    И това означава, че трябва да се ходи за нов ТЮВ, нали ?

    Относно показанията на таблото, отговорът беше  - "ами не си спомням точно, може и да е нещо правено ама съм забравил......"

    Та така както ги виждам нещата, тези роднини като си дойдат след два месеца, да вземат да си я регистрират в България и да си се връщат в немско с българските номера/талони и там както му е реда за регистрация с немски талони ?

  2. Здравейте. Имам такъв въпрос.

    Каква е процедурата при закупуване на автомобил в България от автокъща и регистрирането му в Германия?

    По принцип колата е с немски талони, без номера. Намира се в автокъща. Ще се купува с фактура, договор и всички документи необходими за издаване от нашия КАТ на транзитни номера за извън България. И с тези номера и документи ще се пътува да Германия. Там ще се регистрира с немски номера. Има ли някаква разлика от описаното в началото на темата?

    Благодаря....и дано съм обяснил разбираемо.

    И още нещо....тази гимнастика ще я правят мои роднини, които живеят и работят в немско. Искат да я купят от тук.....тяхно решение, но се притесняват, дали показанията на километража са реални. В смисъл, дали ако имало интервенция на километрите от родните "автотърговци" и като отидат в немско да я регистрират, няма нещо да ги натиснат тях? 

    Интересна ситуация....колата била купена и докарана от Германия. Ако там е записано някъде на някакви километри и сега се върне обратно с транзитни номера и немските талони обратно в Германия, ама с друг километраж....както се казва " и к'во прА'йм с'Я" ?

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..