Jump to content
Родени в България
veronik_veronik

Записване на училище в Германия, дете завършило 4-ти клас в България

Recommended Posts

Здравейте, интересувам се дете, което е завършило 4-ти клас в БГ и има основни познания по немски език, предвид образователната система в Германия в кой клас е добре да се запише, да повтори четвърти клас или да е в интеграционен клас?

Това което прочетох е, че ако иска да продължи да учи в университет е добре да учи в гимназия, нали така, ако греша поправете ме.

Освен това, предвид, че се очаква края на септември аз и детето да сме там, пречка ли е тръгването на училище тогава?

И последен въпрос, удостоверението за четвърти клас, достатъчно ли е да бъде само преведено, необходима ли е легализация, може ли това да е проблем? Ще подготвя и за имунизациите....четох, че трябва да се представи и документ от лекар, за записване в училище, така ли е, мога ли да взема такава бележка от нашето Джи Пи тук, съответно написана на латиница? Благодаря предварително и съжалявам за многото въпроси и дългият текст.

средно образование Германия шести клас училище гимназия интеграция интеграционен клас записване ученик ученичка бележка свидетелство директор съученици директора класната

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, госпожо, според моят скромен опит тук с училищата,аз мога да ви дам няколко съвета.

Нашият син дойде в Германия след втори клас,  след като го регистрирахме тук на адрес, веднага дойде писмо от съответната служба в което ни поканиха на среща заедно с детето, там на място му провериха знанията по немски и ни насочиха къде да го запишем. Записахме го в интеграционно училище, трети клас. Така, вие казвате, че вашето дете има някакви познания по немски, трябва да ви информирам, че с "Hallo, Guten Tag, Ich bin" няма как да стане да го запишете веднага в 4-ти клас, ще се наложи да изкара поне една година в интеграционно училище и да повтори класа. Нашето дете, след като изкара една година, повтаря, сега е вече 5-ти клас, но въпреки, че говори много добре немски, не ни препоръчаха за гимназия. Защо ли? Ами защото има още много да учи и много от нещата не са му ясни, по математика например, много от задачите са текстови, като няма речников запас от думи, няма да може да се справя, това ще ви създаде допълнителен стрес и главоболия.Трябва да ви успокоя, че не само гимназията дава шанс за кандидатстване в университет, така, че спокойно. И още нещо, тук началният курс започват училище някъде около 20 август-15 септември( зависи къде ще живеете), ще изтърве малко от училище, не ви трябва преведено удостоверение, имунизационният картон ще ви е необходим само за информация при бъдещият ви личен лекар тук. За документ от българският ви лекар, не знам, на нас не са ни искали, все пак не идвате от Африка. :-) Ако имате други въпроси, питайте! Лек ден!

П.П. Ако все пак ви допуснат до пети клас, имайте предвид, че не се ли справя детето ви, а това според мен е почти сигурно, ще ви прехвърлят следващата година в друго училище, което е лошият вариант(излишен стрес).След пети клас децата, които са в обикновено училище, при добър успех пак могат да учат в гимазия,

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Дани, първо благодаря за бързият отговор.

Вие пишете: не ви трябва преведено удостоверение, имунизационният картон ще ви е необходим само за информация при бъдещият ви личен лекар тук.

т.е. да разбирам, че дори не го искат ли това удостоверение от училище?

А за имунизационният картон/паспорт прочетох, че може да се извади от ХЕИ, да се плати такса от 33 лв. на някаква европейска бланка и т.н, но си мисля, че всичко е абсолютно излишно. Ще купя имунизационен картон/бланка от книжарницата и Джи Пи То ще попълни на латиница всички имунизации, мисля, че това би трябвало да е достатъчно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, честно казано, когато записвахме малкия за училище, бяхме пълни новобранци и действително отидохме с бележника на детето от училище, оф, за удостоверението не си спомням, но превод на нищо не сме правили. За адресната му регистрация искаха акт за раждане, добре е да си направите нов, триезичен. Напълно е възможно да има разминаване в изискванията. Относно така нареченият" имунизационен картон", и такъв нямаме, на личния си лекар дадох здравният картон на детето( там са отбелязани всички заболявания, изследвания и имунизации), при необходимост, тук ще ви направят немски картон за имунизации. Не се впущайте в ненужни разходи, ако е необходимо, упълномощете си някой близък . Нашата баба има генерално пълномощно и при нужда ходи по инстанции.

Така, за сега това е! Ако има нещо, питайте! Може някой друг също да има инфо по въпросите ви.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Предсти ни преместване в Германия. Притеснението ми е, че това по всяка вероятност ще се случи по средата на учебната година. Детето е на 11г. (сега ще е 5 клас в България). В момента ходи на уроци по немски, но е съвсем в началото. Моля миналите по този път да споделят опита си!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, veronik_veronik! (обръщам се на "ти", защото се познаваме задочно)

Здравейте, Deny!

Темата, която сте подхванали е изключително комплексна и сложна и трябва да се разглежда в светлината на цялостната немска образователна система. Има две основни неща, които не позволяват да се даде кратък отговор на въпроса ви, а именно:

  • немската образователна система система е доста по-различна от българската
  • всяка федерална провинция има собствена образователна политика

Второто е особено важно и по тази причина един и същи образователен казус изглежда по съвсем различен начин в различните федерални провинции.

Първо ще се опитам да отговоря с няколко думи на по-рутинните въпроси на veronik_veronik, а после ще поразсъждавам върху конкретната ситуация - преместване на ученик непосредствено след 4-ти клас от България в Германия. По тази тема ще говоря от личен опит, защото при пристигането ни през месец септември 2010 в Германия дъщеря ми вече беше завършила 4-ти клас в България. Все пак информацията ми може да ви послужи в много малка степен или дори изобщо да не ви послужи, точно поради по-горе посочената причина за автономност на образованието в различните провинции.

Здравейте, интересувам се дете, което е завършило 4-ти клас в БГ и има основни познания по немски език, предвид образователната система в Германия в кой клас е добре да се запише, да повтори четвърти клас или да е в интеграционен клас?

Това което прочетох е, че ако иска да продължи да учи в университет е добре да учи в гимназия, нали така, ако греша поправете ме.

На отговора на този въпрос ще се спра по-подробно малко по-надолу или ще му посветя отделно мнение, защото не може да се отговори с няколко думи.

Освен това, предвид, че се очаква края на септември аз и детето да сме там, пречка ли е тръгването на училище тогава?
Дете на имигранти може да бъде записано по всяка време на учебната година в образователната степен 5 - 9 (10) клас или т.нар. Sekundarstufe I (Hauptschule, Regionalschule, Regelschule, Gesamtschule, Sekundarschule, Mittelschule, Gymnasium). Има естествено определени условия, за да бъде едно дете допуснато до училище с по-високи изисквания (като Oberschule или Gymnasium), които ще спомена по-късно, но така или иначе все пак е възможно.

И последен въпрос, удостоверението за четвърти клас, достатъчно ли е да бъде само преведено, необходима ли е легализация, може ли това да е проблем?

Удостоверението за завършен 4-ти клас на моето дете го бяхме превели и легализирали, но до момента не са ни го искали при записване в немските училища (Mittelschule и Gymnasium), т.е. напъвали сме се напразно. Искаха ни само копие на паспорта и акта за раждане. Но нека още веднъж да подчертая - става въпрос за провинция Sachsen. На други места може да не е така. По тази причина те съветвам същото, което те е посъветвала и Dani Uzunova - не се занимавай да превеждаш и легализираш удостоверението. По-скоро упълномощи някой в България, за да може да го направи при необходимост.

Ще подготвя и за имунизациите....четох, че трябва да се представи и документ от лекар, за записване в училище, така ли е, мога ли да взема такава бележка от нашето Джи Пи тук, съответно написана на латиница?

...А за имунизационният картон/паспорт прочетох, че може да се извади от ХЕИ, да се плати такса от 33 лв. на някаква европейска бланка и т.н, но си мисля, че всичко е абсолютно излишно. Ще купя имунизационен картон/бланка от книжарницата и Джи Пи То ще попълни на латиница всички имунизации, мисля, че това би трябвало да е достатъчно.

Бележката от личния лекар (ако изобщо ти я поискат), трябва да бъде от лекар в Германия. Има едни формални прегледи, които се правят на определени възрасти и с тях в детайли са запознати немските лекари. Но според мен всичко това е ала-бала - или изобщо няма да ти поискат тази бележка, или ще я поискат и ще трябва да минете през едни формални прегледи. По отношение на имунизационния паспорт - не са ми го искали нито в детската градина, нито в училище. Но при един престой в болница се оказа, че направеното от нас е било напълно достатъчно. Ние просто си купихме малките книжки, наречени ИМУНИЗАЦИОНЕН ПАСПОРТ и помолихме личната лекарка да прехвърли данните от картоните на децата. Тя нанесе цялата информация на латиница, като подписа и подпечата всеки запис. Единствения проблем, когато трябваше да използваме имунизационния паспорт в Германия беше, че някои от комбинираните ваксини не са познати в Германия и трябва да се уточнява допълнително срещу какви заболявания се поставят. Така че лично аз препоръчвам личният ви лекар да впише не само имената на комбинираните ваксини, но и заболяванията, за които се отнасят.

В следващото си мнение ще се опитам да формулирам мненито си по въпроса "Записване на училище в Германия, дете завършило 4-ти клас в България"...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново, ще се опитам да формулирам по-конкретно въпросите, който ме вълнуват. Става въпрос за провинция NRW.

Тъй като преместването ще е февруари, когато дъщеря ми ще е по средата на 5 клас, а ще ми трябва удостоверение за завършен клас (доколкото разбрах) - това удостоверение трябва да е за 4 клас или за записан 5 с хорариум на часовете и оценки за текущата година?

Някой знае ли, кога приключва 1ви срок в NRW?

От събраната информация стигнах до следните варианти за избор на училище, но не съм сигурна дали това действително е така (както и дали изобщо имам право на избор)

вариант 1: записване в Realschule с допълнителни часове по немски и при добри резултати 6 клас в Gymnasium (или повтаряне на 5)

вариант 2: направо в гимназия като гост ученик в 5 клас (този вариант не ми е много ясен как продължава)

и вариант 3: вилкомен клас (много противоречиви мнения) и след него според резултатите.

Повтарянето на клас ме притеснява само задади разликата в годините - ще е 2 години по-голяма от съучениците си (тръгна първи клас на 7, а и е родена в началото на годината). На тази възраст 2 години не са никак малко.

Извинявам се, ако изглежда много объркано, но точно така се и чувствам. Има още доста време до февруари, но искам до тогава да събера достатъчно информация и да си изясня нещата, за да знам конкретно за какво да настоявам.

Желая ви хубав ден :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и някои мои размисли върху въпроса "Накъде при завършен 4-ти клас в България?". Искам още в началото да подчертая, че изразеното по-долу е лично мое мнение по въпроса. Това не е препоръка, нито може да бъде универсално решение за всяка една житейска ситуация. Дадените в тази тема съвети само ще ви помогнат да се ориентирате по-добре, преди да вземете решението си.

Базова информация за немската образователна система след 4-ти клас

Първо малко базова информация за немската образователна система след 4-ти клас.

Със завършването на 4-ти клас децата напускат "месомелачката", наречена немско начално образование (Primarstufe).

Немското начално училище се явява месомелачката, след която за 4 години децата трябва да бъдат добре надъвкани и превърнати в ученици, "годни" за "правилните" училища.

Тези, които са неподатливи (останат недобре смлени от системата) поемат своя "естествен" път към "другите" училища.

Това е - казано просто, кратко и тъжно, като в стих на Вапцаров.

След Grundschule-то пред децата (и техните родители) има 3 основни възможности - Hauptschule, Realschule (най-общо понятие с много различни имена, именца и разновидности) и Gymnasium.

Ето и разликата между трите вида училища, представена по много, много опростен начин (в действителност нещата са доста по-сложни):

Hauptschule

Учи се до 9-ти или 10-ти клас, след което учениците в общия случай преминават към 3 или 4 годишно професионално обучение (Berufsausbildung), в редки случаи продължават до спезиализирано професионално образование или в изключително редки случаи (след 14-15 г. престой в средното образование) единици от тях получават до възможността да се запишат във висше училище с професионална насоченост (Fachhochschule).

Realschule (Sekundarschule, Oberschule, Gesamtschule, Gemeinschaftsschule)

С много условности поставям всички тези училища в една категория. Има някои разлики между тях, но приликите са повече. В общия случай се учи до 10-ти клас. Има доста повече варианти за продължаване на образованитето в сравнение с Hauptschule. Основната част от учениците продължават към 3 г. професионално обучение (Berufsausbildung) или професионална гимназия (berufliches Gymnasium), като след 13-15 г. в системата на средното образование могат да получат право да учат в висше училище с професионална насоченост (Fachhochschule) и при определени условия дори в университет (Universität). Някои от тях успяват да се представят добре на приравнителните изпити и след 10-ти клас преминават в гимназия (Gymnasium) или професионална гимназия (berufliches Gymnasium), където ако желаят, завършват със зрелостен изпит (матура). Това им дава възможност да продължат безпроблемно към висшите училища (Hochschule) и университетите, като прави пътя до тях по-кратък, а прехода към обучение в новата среда – по-безпроблемен.

Gymnasium

Учи се до 12-ти или 13-ти клас. Тази образователна форма дава най-големи възможности за продължаване на образованието и е най-краткият път към висшите училища (Hochschule) университетите.

За да може дадено дете да продължи след 4-ти клас в Gymnasium, то трябва да достигне определен успех. При нас в Sachsen изискването е поне среден успех поне 2.00 от предметите Deutsch, Mathematik и Sachunterricht, като най-лошата оценка не трябва да бъде по-ниска от 3.00. Ако човек прецени, че детето му е подценено и оценките му са занижени, тогава детето може да се яви на допълнителен изпит в края на 4-ти клас. За да може едно дете да продължи в Hauptschule или Realschule не се изисква определен успех от Grundschule-то.

Графиките по-долу дават представа за образователната система на Nordrhein-Westfalen и на Германия като цяло.

Образователна система на Nordrhein-Westfalen

55d72cbe023f8.JPG

Образователна система на Германия

55d72ce35a659.jpg

Следва продължение ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможности за обучение в Германия на дете, завършило 4-ти клас в България

Едно дете, което е завършило 4-ти клас или е започнало (но все още не е завършило) 5-ти клас в България може да продължи обучението си в Германия по следния начин:

Повторение на 4-ти клас в немско начално училище (Grunfschule)

За мен това е изключително неудачен вариант, независимо в какво училище ще изберете да го запишете след това. Ако целта е гимназия (Gymnasium), дори и детето да има някакви езикови познания по немски, за половин година то няма да може да навлезе в образователната система (нова реда, нови правила, нови изисквания и т.н.). Въпреки че в повечето начални училища се предлагат допълнителни занимания за деца на имигранти (DaZ) и въпреки че началното образование в България върви с малко по-бързи темпове, детето няма да може да навакса учебния план, защото ще бъде по-напред само по математика и и евентуално английски (който обаче не участва във формиране на бала за гимназията). Ако целта не е гимназия, тогава също няма смисъл да се причинява излишен стрес, който ще дойде след няколко месеца поради поредна смяна на средата, когато запишете детето в Hauptschule или Realschule.

Записване на детето в интеграционен клас към Hauptschule или Realschule

Към доста от тези училища (но не е задължително във всяко) има интеграционен клас, който има за цел децата на имигрантите от 5-ти до 10-ти клас да научат немски на достатъчно добро ниво. Лично аз не препоръчвам интеграционен клас към Hauptschule – нивото е много ниско и напредъкът е много бавен. При интеграционен клас в Realschule , дори и детето няма никакви езикови познания, обикновено за 6-8 месеца успява да научи езика на достатъчно ниво, така че да може да участва в учебния процес наравно с немските деца. Добре е да имате предвид този времеви интервал, ако пристигате след края на 1-ви срок. Тогава детето ви ще има най-много 4-ри месеца за престой в интеграционен клас и ако целта след 5-ти клас е гимназия, има вероятност да не успее да научи езика.

Ако детето пристигне в края на 5-ти клас и няма време да напредне достатъчно с езика вариантите са два:

  • ако искате да го прехвърлите след 5-ти клас в гимназия, тогава най-добре е детето да повтори 5-ти клас., в което няма особена драма. Поради подобни причини в класа на дъщеря ми (9-ти клас) имаше деца на 15, 16 и 17 г.
  • ако целта не е гимназия, тогава детето може да си премине в 6-ти клас, като паралелно с това ще продължи да посещава и интеграционния клас.

Записване на детето в Gymnasium

От това действие има смисъл, ако действително сте убедени в предимствата, които предлага гимназията, ако планирате да му дадете възможност за последващо обучение във висше училище/университет и ако детето има някакви познания по немски език. Според мен са достатъчни някакви базови познания, така че детето да може да разбира елементарни неща от ежедневието. Останалото е пазарлък (това е точната дума!) с директора на гимназията, която сте избрали. Дори и да няма интеграционен клас, на тази възраст граматиката и новите думи се учат с лекота и в движение. Има достатъчно начини детето да бъде подпомогнато в процеса на интеграция (Förderunterricht, Schülernachhilfe). В 5-ти клас на гимназията все още натоварването е много по-малко от това в България. В зависимост от напредъка на детето, то може да продължи в 6-ти клас със съучениците си или да повтори 5-ти клас, което се случва дори и на немски деца при прехода Grundschule<->Gymnasium. Основният проблем при избора на този вариант е да убедите директора на училището, че детето има потенциал и трябва да продължи именно в гимназия, но тук нещата зависят 90% от вас и 10% от директора.

Какво да правим с четвъртокласниците/петокласниците, които нямат езикови познания по немски, но искаме да учат в гимназия?

Ако детето няма необходимите езикови познания, но вие сте убедени, че трябва да продължи образованието си в гимназия, тогава вариантът е то да бъде записано в 5-ти клас към Realschule с интеграционен клас, а от 6-ти клас да бъде прехвърлено в гимназия. Този преход е безпроблемен от гледна точка на образователния процес, защото децата в 5-ти клас в Realschule и Gymnasium учат едни и същи предмети точно с тази цел – прехвърлянето да е безпроблемно. Същото с малки изключения важи и след 6-ти клас, разликата е че от 6-ти клас в гимназията децата започват да учат втори чужд език (латински, френски, изпански, руски и др.), докато в 5-ти клас учат само английски. Преминаване от 7-ми клас в гимназия е почти невъзможно и трябва да се изчака завършването на 10-ти клас, след който отново има механизъм за преминаване към гимназия.

В следващото си мнение ще разкажа една лична история, която е свързана с темата  ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Немското начално училище се явява месомелачката, след която за 4 години децата трябва да бъдат добре надъвкани и превърнати в ученици, "годни" за "правилните" училища.

Тези, които са неподатливи (останат недобре смлени от системата) поемат своя "естествен" път към "другите" училища.

Това е - казано просто, кратко и тъжно, като в стих на Вапцаров.

Честно казано съм абсолютно несъгласен с това твърдение. Може би трябва да се започне от въпроса за смисъла на едно образование, а не от възможните "висоти", които едно дете може да достигне учейки. В България сме свикнали, че едва ли не висшето образование е задължително. Ежегодно българската образователна система бълва учени, недоучени ученици и висшисти, които после биват захвърлени в една идиотска реалност, която от своя страна ражда нас, емигрантите.

Първоначално и аз имах доста забележки към немската система на образование до момента, в който не установих, че съм грешал. Основното, което видях тук е това, че се обръща огромно внимание на децата. Основните занимания са свързани с това да бъдат подготвени за живота. Голяма част от ежедневието в училище е свързана с това да се възпитат различни качества у децата като уважение, толерантност и морални ценности. Не всеки е роден да бъде откривател или гений. Целта на образованието тук е да подготви децата за живота и да им даде стабилна основа, благодарение на която веднага след завършване на училище те са готови специалисти в различни области научени и подготвени за работа. А за децата с изявени качества е дадена възможност за допълнително развитие.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Много интересна тема за мен! Защото ми предстои установяване в Германия в провинция Саарланд. Това, което мен ме интересува е същите ли са правилата и за деца завършили трети клас в България и как стоят нещата при децата на 5 годинки, който в България трябва да са в задължителна предучилищна първа група. И още един въпрос, къде мога да прочета повече за интеграционно училище към Realschule, по скоро дали в провинция Саарланд, може да се намери такова училище.

Благодаря на всички за отделеното време и оказана помощ!

Поздрави....

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, мъжът ми работи в Германия, ние с децата сме в България. Обмисляме и ние да заминем при него. Та...въпросите ми покрай образованието на децата са доста, но като за начало  ще започна с - как да разбера в какво училище трябва да ги запиша, има ли някъде нещо като списък на училища по градове? Децата не знаят немски, едното в момента е в 6-ти клас, учи в спортно училище , а другото - завършва втори клас. Предполагам, че трябва да посещават интеграционен клас, но не мога да се ориентирам в кои училища има такъв. И ако в селото , където ще отидем няма такъв клас, как се процедира? С много неща не сме наясно, моля, дайте ми някакви насоки от къде да започна! Всяка информация ще ми е от полза. Благодаря! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, първо ще ви препоръчам да изчетете темите свързани с образованието и те само, там има отговори на въпросите ви вече, аз лично съм писала, ще откриете и още много полезна информация.  И не правете асоциация с България, в селото в което аз живея, при това само частта в която живеем има 3 училища, една ясла, две детски градини и интеграционен клас от години. След като прочете и имате въпроси ще в отговорим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора! Доста четох, но явно има още какво да се прочете :) Извинявам се, ако с нещо в написаното от мен е прозвучало обидно. Изобщо не сравнявам Германия с България. С много неща не съм на ясно и понеже не открих училища за по-големи деца, нито в сайта , нито на друго място за това селце, затова попитах как стоят нещата с училището, понеже искаме да продължи и със футбола. Това ни вълнува най-много - има ли училища със засилено трениране или школи? Къде можем да проверим?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не става въпрос за обида, а затова, че пречупваме немското село, приз българската призма. Немските села са много "живи" и имат много активен социалин живот и мероприятия. 

Не е нужно детето да е в училище, където може да играе футбол. Моето дете, като дойдохме тръгна и на футбол в селото и почти всяка седмица през уикенда имаха срещи с други отбори и играеха в различни населени места, разделени по възраст. 

Ако точно във вашето селце няма училище или е до четвърти клас, в съседното ще има. Децата често пътуват и това е напълно нормално.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново,

Преместването ни в Германия малко се забави и децата ми вече са със завършен 4ти клас за голямата ми дъщеря, а малката ще навърши 6г. Объркана съм в кой вид училище, точно трябва да запиша децата си, те не знаят и дума на немски език и ми е доста притеснено дали ще разбират, какво трябва да учат. Ние се намираме в малко селце в провинция Саарленд.Съпругът ми се е интересувал за правилата за записване в училищата в Германия и от там получихме отговор, който прилагам, но един от документите, който изискват е за имунизациите на децата.  Може ли някой да ми даде съвет от къде се вади този документ. Ще се радвам ако споделите Вашите мнения, препятствия и препоръки. Благодаря Ви предварително!

Scan_20200517_142150.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Зададен (Редактирано)

Напишете в търсачката или се разровете, писала съм по въпроса. Имате цели 3 варианта. След като прочетете, ако имате още въпроси ще ви отговоря.

И отново апелирам да изчетете написаното от мен и други потребители, защото нещата не стоят така както си ги представяте, всъщност нещата са много лесни и ясни. Първата стъпка е да се информирате детайлно и имате възможността да ползвате опита на всички споделили, просто отделете време и четете.

Редактирано от veronik_veronik

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, някой има ли информация за град Глюгщад. Въпроса ми е дали там има гимназии. Обмисляме преместване там, но не намирам нищо за училищата.Детето ми е за 10 клас. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×