Jump to content
Родени в България
Iliana Koceva

Обезщетение за безработица в Германия и в България

Recommended Posts

   Искам да отворя тази нова тема с идеята да съберем малко повече информация за обезщетенията за безработица не само тук в Германия ,но и в случаите,в,които решим да се приберем в родината си. И така с немските закони ,относно обещетения за безработица,не съм много запозната. От моята хазяйка ,тук в Германия, чух че трябва да имаш пълна непрекъсната работна година,т.е. 12 месеца,за да се възползваш от правото си на обезщетение за безработица.Ще бъда благодарна ако някой уточни точно как и с какви документи,за какъв период и на какъв размер имаме право в случай на напускане на работа след 12 работени месеца.

  Аз ще дам малко светлина за обезщетението за безработица ,ако след работа в чужбина ,решите да се приберете в България и там да се възползвате от това си право :

   1. Право  на такова  имате,ако в рамките на година и половина имате работни 9 месеца ,може и да са разпокъсани,но крайният резултат да е 9 месеца.

   2. Трудовият/вите договор/и и заповедта/ди за напускане от работодателят Ви.

   3.Фишовете със заплатата Ви,където е и посочено какви и колко осигуровки са ви удържани. Ако във вашите фишове не фигурира това,тогава Ви трябва и  извлечение от Финансцам ,в което са вписани  осигуровките ,които сте заплатили-здравни,социални,за безработица и др.,месец по месец.

    4.Попълнен формуляр Е102 от здравната каса ,в която се осигурявате  ( този  формуляр е по Европейска директива и трябва да е двуезичен-на немски и български)

    5.Попълнен формуляр У1. Е тук не съм особено сигурна от къде точно се взима,(по точно от Германия).От приятел ,работел в Англия,разбрах,че го е получил от работодателя си.По неговото описание ,това е документ в които са описани пак осигуровките,които сте заплатили,но вече сумирани в периода на трудовата Ви заетост.Заприлича ми на немската годишна декларация. Не съм стигнала до пълно проучване на този документ и ако някой знае за него ,ще съм благодарна да го опише. Пак е по европейска директива и е общовалиден за всички европейски държави.

  И така ,със всички тези преведени документи  МНОГО ВАЖНО!!!!!!! се прибирате в България и в СЕДЕМ дневен срок от напускането Ви в немската фирма ,трябва да се регистрирате в Бюрото по труда в населеното Ви място по БГ адресна регистрация. Изпуснете ли този седем дневен срок,изпускате си и правото на обезщетение. В Същият този седем дневен срок ,трябва да подадете и  формулярът Е102 в регионалната Ви здравна каса,за да се признаят платените здравните немски осигуровки и в българската здравна каса. От там в същият този седем дневен срок трябва да подадете и У1с останалите документи в регионалният НАП. Пригответе си повече копия на всички документи.

  И започвате да чакате,дали няма да Ви поискат да попълните допълнителни формуляри, Чакането е доста ,ходенето по институции доста, желанието да Ви откажат също,но с упоритост крайният резултат е 90%  от немската Ви заплата се изплащат за период от 6 месеца.Но не се настройвате реално за тези 90%, ,всъщност таванът е 1500 лв ( т.е.ако сте получавали 2000 евро заплата няма да вземете 1800 евро, а 1500 лв. ). Но за цели 6 месеца,така ,че си заслужава чакането и мотането.Ако имате малко стаж в трудовият си живот -месеците са 4. След 6 месеца на обезщетение за безработица,може да се върнете пак на работа в чужбина,до следващите 9 месеца за година и половина.Тази система може да практикувате само 3 години. Ако решите да започнете работа преди да изтекат тези 6 месеца,остатъкът Ви се натрупва за следващата година.

  Моят познат от Англия са го мотали и чакал цели 4 месеца,но в крайна сметка са му изплатили всичко със задна дата,т.е. от момента на регистрирането в бюрото по труда. ПАК напомням СРОКЪТ Е СЕДЕМ РАБОТНИ ДНИ! Изпуснете ли го ,нямате право на нищо!

  Не искам да ме обвинят някои потребители,които ще прочетат това в расизъм -нищо подобно нямам в предвид,Но всичко това научих от българи с ромски произход ,които системно и целофамилно практикуват тази система с години. Аз си нямах и идея,моята братовчедка ,която от 3 години работи сезонно в Германия и всяка година се прибира в БГ-също. Много българи не сме запознати със социалната ни система. Бях предупредена да не разгласявам много,много "тази далавера",но немога да се стърпя! Моят познат от Англия също е разбрал от наши ромски сънародници,които директно са го свързали с "момчета с фирма",които набавят необходимите  документи срещу процент от сумата,която е получил от обезщетението за безработица. Е ,успял е ! Браво на нашите братя сънародници.

  Надявам се да съм била полезна,и се надявам някои с опит или информация също да се включи.  Колкото повече информация,толкова по-добре.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     Вече мога да допълня и информация ,относно формулярът У1.След вчерашен разговор с наш сънародник,разбрах,че въпросният формуляр се взима от Арбайтцам  и се дава да се попълни от работодателят. После отново ,вече попълнен ,се връща в Арбайтцам за удостоверителен печат.И същият този документ се носи в българският еквивалент-НОИ. Принципно ,дори да не сте си набавили този документ ,той се изисква по служебен път между двете институции,но това отнема доста време,около 4 месеца,които принципно не губите,а получавате после обезщетението накуп.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Нов съм във форума,но ми харесват темите тук. Работя във фирма в която бях 2 месеца на миниджоб след това ми дадоха нормален договор на пълно работно време за 5 месеца. Понеже работата се води сезонна след 31,10,17г (тогава ми свършва договора) от фирмата ми дават бележка за джоб център или арбайтзам незнам не съм наясно с която ми гарантират че от 01.02,18 г пак започвам работа. Та въпроса и е след като се регистрирам имам ли право на борса и покриват ли въобще нещо от разходите джоб центъра или арбайтзам и къде трябва да се регистрирам. Ако някой може да помогне ще съм Ви много благодарен. От скоро съм в германия и много неща не са ми ясни и няма и кои да ми обясни.

Благодаря Ви 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отиди в Арбайтс амт, трябва да се регистрираш 3 месеца преди да ти изтече договора по принцип.  Различно е от България.

Ако си работил в България, ще вземат предвид това, като представиш формуляр PD U1, с който доказваш трудният си стаж в ЕС. Разрови се и виж подробности за формуляра. Издава се от НОИ, могат да ти го пратят и по мейл, може и на адресът ти в Германия безплатно. Не се превежда и легализира. 

Има още специфики, но едно посещение в Арбайтс амт ще ти даде яснота какво да направиш, ще ти предоставят списък какво трябва да представиш. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е че няма с кои да отида до Арбайтс амт. Не говоря добре немски и ще ми бъде трудно да разбера какво се иска. Другото е че ми остават два месеца работа :) Но ще се опитам да говоря с някои от фирмата да проверят и да видят какво точно трябва да направя ако въобше ми обърнат внимание. Благодаря все пак за отговора. Ако има развитие ще пиша какво е станало.Ако някои друг може да помогне с инфо да пише.

Редактирано от Taib Peltek

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и да е 2 месеца пак отиди. Едни българи отидоха след като им изтече договорът, и понеже им е за първи път имаше някаква малка санкция само. Владееш ли друг език? От фирмата няма как да ти съдействат. Отива се на място регистрираш се и ти дават списък с документи, тогава може да са ти от полза евентуално. После насрочват среща и може да говорите за работа, курс....когато аз ходих имаше хора които говореха английски, турски.

За бюрото по труда в България , допълвам само, че вече регистрацията може и он лайн да се направи. И освен това сезонните работници масово го правят, не е нужно някой да те "открехва на далавери", защото това не е далавера, а законово положение. Просто човек трябва да влезе да чете и да пита. Колкото и странно да изглежда, запознах се с български, които не получават детски в Германия и всъщност това са вторите, които срещам. Нямам обяснение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 15.9.2017 at 14:59, lubcheto82 написа:

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Здравейте,

не са ви отказали защото сте българи, а защото не отговаряте на редица условия. Няма смисъл да ги изброяваме, може би само това, че за да се докоснете до немската социална система трябва да сте работила известно време, поне една година на трудов договор (мисля, че срока е вече променен). Иначе казано първо се дава и после се взима. Чувал съм, че в Берлин е доста по-лесно човек да вземе помощи, затова много нашенски цигани отиват натам. Добре е да знаете, че в Германия има 16 провинции и всяка си има собствени закони. Но така или иначе няма вариант да получавате пари защото няма кой да гледа детето ви понеже не сте намерили детска градина. Това се счита за ваш проблем. Относно това, че нямате брак, да, това тук има огромно значение. Засяга данъци и т.н. Във форума е писано много по този въпрос. Относо курса, не е задължително условие да ви го платят. Цената му е достъпна, а ако си вземете всички изпити дори ще ви върнат половината пари. И за това има доста информация по този въпрос във форума. За работата в хотела, предполагам, че е ставало въпрос за фермитлунгсгутшайн, това е документ, с който държавата стимулира наемането на нови служители. Иначе казано работодателят получава пари за да ви назначи, но ги получава само ако се задържите определен срок. Това не е условие за започване, но някои работодатели го предпочитат (естествено). Най-доброто, което може да направите е да започнете работа някъде и доколкото можете да учите докато си стъпите на краката. Всички сме минали през това. Аз работих четири години без да знам и дума немски. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 3 часа, Александър Узунов написа:

Здравейте,

не са ви отказали защото сте българи, а защото не отговаряте на редица условия. Няма смисъл да ги изброяваме, може би само това, че за да се докоснете до немската социална система трябва да сте работила известно време, поне една година на трудов договор (мисля, че срока е вече променен). Иначе казано първо се дава и после се взима. Чувал съм, че в Берлин е доста по-лесно човек да вземе помощи, затова много нашенски цигани отиват натам. Добре е да знаете, че в Германия има 16 провинции и всяка си има собствени закони. Но така или иначе няма вариант да получавате пари защото няма кой да гледа детето ви понеже не сте намерили детска градина. Това се счита за ваш проблем. Относно това, че нямате брак, да, това тук има огромно значение. Засяга данъци и т.н. Във форума е писано много по този въпрос. Относо курса, не е задължително условие да ви го платят. Цената му е достъпна, а ако си вземете всички изпити дори ще ви върнат половината пари. И за това има доста информация по този въпрос във форума. За работата в хотела, предполагам, че е ставало въпрос за фермитлунгсгутшайн, това е документ, с който държавата стимулира наемането на нови служители. Иначе казано работодателят получава пари за да ви назначи, но ги получава само ако се задържите определен срок. Това не е условие за започване, но някои работодатели го предпочитат (естествено). Най-доброто, което може да направите е да започнете работа някъде и доколкото можете да учите докато си стъпите на краката. Всички сме минали през това. Аз работих четири години без да знам и дума немски. 

Много ви благодаря за отделеното време.Явно са ни заблудили когато ме регистрираха или ние нещо не сме разбрали.При същите условия ,но с брак наши приятели италианци ги финансират.Ние не сме роми и никак не сме свикнали да живеем от помощи,но без език и с малки деца е трудно.А когато поисках да работя ми казаха,че не може.И все пак българите сме силен народ ще се справим :-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 15.09.2017 г. at 14:59, agapi82 написа:

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Привет,разбирам те напълно.Майчинството си е работа на пълен работен ден...Не бива да се чувствуваш виновна или под натиска на тръгналите си по градини деца ,и мъже ,очакващи и жените им са носят товари.На някои им е много лесно отстрани да дават акъл.Ти трябва да прецениш кои са приоритетите ти .Без законен граждански брак пред Бога и обществото...трудно ще е тук.На практика сте съжители.От там следват много проблеми.Щом бащата работи и сте под наем и с отговорности с малки деца. Ако нямаш баба нон стоп да ти помага за какво работа какви 5 лева. Не можеш да си зарязваш детето ,които и на училище до 13 часа предполагам.Кой ще ти го гледа а и малкото?Дори да тръгне на градина като се разболее на тоя студ тука кой ще те държи на работа мислиш и ще ти плаща болнични,кой ще го води и взема и едното и другото. Не става.Освен това ще ви разсипят от данъци и става танго за тунто.Мъжа трябва да е наясно ,че тук хората с пари и добра работа си дават детето на tag mutter или дневна майка това струва 450 евро на месец а ти си давай въпроса колко ще взимаш без език за да плащаш това.Голямо бреме и да гледаш малки деца тук, няма детски кът като бг да го оставиш да 2.3 часа и да имаш време за себе си.Достатъчно отговорна и да се отглеждаше децата,да готвиш,чистеш,възпитавани,аз лично уча щерка ми на английски и български тя е на 4.Ние приключваме тук и сме се ориентирали към англоговорящи топла страна.Владеем езика перфектно и още 2 и нямаме търпение да затворим страницата Германия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 20.09.2017 г. at 20:33, morningstar1 написа:

Привет,разбирам те напълно.Майчинството си е работа на пълен работен ден...Не бива да се чувствуваш виновна или под натиска на тръгналите си по градини деца ,и мъже ,очакващи и жените им са носят товари.На някои им е много лесно отстрани да дават акъл.Ти трябва да прецениш кои са приоритетите ти .Без законен граждански брак пред Бога и обществото...трудно ще е тук.На практика сте съжители.От там следват много проблеми.Щом бащата работи и сте под наем и с отговорности с малки деца. Ако нямаш баба нон стоп да ти помага за какво работа какви 5 лева. Не можеш да си зарязваш детето ,които и на училище до 13 часа предполагам.Кой ще ти го гледа а и малкото?Дори да тръгне на градина като се разболее на тоя студ тука кой ще те държи на работа мислиш и ще ти плаща болнични,кой ще го води и взема и едното и другото. Не става.Освен това ще ви разсипят от данъци и става танго за тунто.Мъжа трябва да е наясно ,че тук хората с пари и добра работа си дават детето на tag mutter или дневна майка това струва 450 евро на месец а ти си давай въпроса колко ще взимаш без език за да плащаш това.Голямо бреме и да гледаш малки деца тук, няма детски кът като бг да го оставиш да 2.3 часа и да имаш време за себе си.Достатъчно отговорна и да се отглеждаше децата,да готвиш,чистеш,възпитавани,аз лично уча щерка ми на английски и български тя е на 4.Ние приключваме тук и сме се ориентирали към англоговорящи топла страна.Владеем езика перфектно и още 2 и нямаме търпение да затворим страницата Германия.

Благодаря  за подкрепата!Желая ви успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравите,след седмица се прибирам в  България с мъжа си и искам да попитам дали ще мога да взема пълния размер на обезщетение ако преди 2 години съм била на борсата в България

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Галина, трябва да са минали три години от последното вземане на обезщетение, но от датата на получаване на обезщетението а не от последното взимане, което е добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет.Искам да попитам (ако някой знае разбира се) какво ще се случи ако загубя работата си.На нея съм от 4 месеца с заплата около 1200€.В Германия съм от 1 година от която имам общо 8 месеца трудов стаж.Женен съм с 2 деца.Скоро с съпругата ми се записахме на курс по Немски.Дали имам право на някакво обезщетение и къде трябва да се обърна.Благодаря ви.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако договорът ти е срочен, трябва 3 месеца преди да изтече да се регистрираш в Арбайтс амт. Ако не го направиш и останеш без работа, ще те лишат за някакъв период от обезщетение, защото не си го направила преди 3 месеца. Ако те махнат преди това по-рано от края на договорът, отиваш веднага. Мисля, че срокът беше 3 дни.

 Освен това ако имаш преди това стаж в България или друга държава от ЕС последните 2 години и искат да сумират това време, ще ти изискат европейски формуляр PD U 1. В България го издава НОИ и доказва трудовия ти стаж. Няма да влизам в подробности за формула, защото във форумът има достатъчно информация и можеш да прочетеш.

В Арбайтс амт при нас искат при регистрацията и автобиография. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.Договора ми е безсрочен а аз досега не съм се регистрирал нито в "Арбайтс амт" нито в "Джоб център".И друг въпрос-Понеже от 2 месеца получаваме"Kinderzuschlag",та ако влезна в Арбайтс амт ще ни спрът ли допълнителните детски(340 €) и каква точно помощ мога да очаквам от Арбайтс амт.Благодаря.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×