Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

Здравейте,

конкретният ми въпрос е:

Имам син със сериозно заболяване / левкемия/ и ни предстои трансплантация. Подразбрах, че има вариант да се регистрирам в Германия и да си внеса предварително осигуровките и така семейството ми / в случая синът ми/ да получи безплатно лечение там. Има ли я тази възможност? Проблема е, че чрез фонда май няма как да стане, а държим там да се направи

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Валери,

не твърдя, че мнението ми е единствено правилно, но все пак ще споделя своите съображение. Вие явно сте получил вече информация и от други места, така че е добре различните мнения да бъдат съпоставени. Само така ще можете да вземете информирано решение.

Ето моите съображения:

  1. След като дойдете в Германия, ако не започнете работа, през първите три месеца вие имате статут на "турист" и не е нужно да сте осигурен към немска здравна каса. Същото важи и за детето ви.
  2. Ако решите все пак да опитате да започнете доброволно здравно осигуряване за вас и детето ви (при положение че не работите), много вероятно е от здравните каси да ви напомнят за статута на "турист" и да не ви запишат. Естетствено, може да се намери някоя от 150-те здравни каси, която да е готова да сключи с вас веднага здравна застраховка, но трябва да се внимава какви точно лечения ще покрива тя.
  3. Ако приемем, че успеете да се включите в немската здравноосигурителна система като самоосигуряващи се, тогава може да започнете с посещенията/консултациите при немските лекари. Междувременно трябва да сте си осигурили немски адресна регистрация, немски телефонен номер и немска банкова сметка.
  4. Докато срещите с лекарите вървят,  неусетно ще минат три месеца и най-вероятно ще получите писмо от немската администрация, в което ще ви бъде поискано или да докажете, че ще започнете работа, или ще трябва да се прибирате в България. Този ход е нещо ново в немската политиката по отношение на имиграцията от ЕС и на много хора все още не им е известно това ново положение.

Моят съвет е да направите нещата по сигурния начин - намерете си каквато и да е работа в Германия, така че да може да наемете жилище и да имате нормална здравна застраховка. Не е лесно, особено ако не знаете езика, но за това са приятелите. Въпросът е да имате някакви доходи, адресна регистрация и банкова сметка. После всичко ще се нареди по най-добрия начин за детето ви.

До скоро ...

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×