Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

Здравейте, 

много бих се радвала ако някой може да ми помогне с малко информация за здравното осигуряване на бебета с двойно гражданство.

Аз съм с българско гражданство, до раждането на бебето през Юни ще съм с двойно - българско и немско. Съпругът ми е германец. Държа бебето да получи българско и немско гражданство. 

Шест седмици след раждането смятаме да се отправим за поне 3-4 месеца към България. Въпосът, който ме занимава, е свързан със здравното осигуряване на новороденото. То със сигурност ще бъде осигурено в Германия, но по време на престоя ни в България ще трябва да бъдат направени първите имунизации. Въможно ли е това да стане само през европейската здравна каса (ние сме осигурени към Barmer GEK) посредством европейска здравна карта или трябва допълнително да осигурим детето в България?

Предварително благодаря за всяка полезна информация по темата! 

Поздрави,

Веси

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имате здравна карта, която по принцип е валидна в България. Добре е да се свържете с касата и да обясните, че ще бъдете в България 3-4 месеца, те ще ви дадат най-точна информация. Освен това в България всяко дете е осигурено, без каквито и да е формалности, независимо дали родителите са осигурени или не, съответно след издаването на българския акт за раждане, го записвате при педиатър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×