Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

В връзка с другия ми въпрос -за автомобил с регистрация примерно 2000г. какви проблеми евентуално може да има ако се пътува всеки ден? Може ли без проблеми да се пътуват 40-50 км, около Мюнхен и да се оставя кола на някакъв обществен паркинг?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо точно Мюнхен? Имаш сигурна и добре платена работа ли там? Имаш някой там ли, който да ти помогне?

Ако искаш точни отговори, дай точно и повече информация. 

Да намериш кватира в Мюнхен и околността е почти невъзможно, в комбинация ако не знаеш и немски, сам прицени за какво става въпрос. Обществен паркинг, плюс допътуване с обществен траспорт до работа, ще ти струва твърде много, плюс някъде спане и пътуване 40-50 км.,???

Ако нямаш никой на когото да разчиташ, но просто искаш да работиш в Германия ти препоръчвам следното. 

1. Учи немски.

2. Търси фирма, която ще те вземе на работа и осигурява и жилище или някакъв вариант за нощувки. Жилището е проблем, който не подценявай.

3. Изчети форумът и когато прочетеш всичко, задавай доуточняващи въпроси. Много неща ще ти се прояснят.

4. Кола 2000 г. не уточняваш, но ако е дизел забрави. Отново чети във форумът по въпроса.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.

Благодарен съм за всякаква информация.

Ами имам едно предложение за Мюнхен и евентуално друго за Линц. Става въпрос за добре платена работа, за специалист. Но колкото и да е добре платена пак не виждам как ще стане с наем 1500 евро за едностаен апартамент. Не говоря и грам немски и не познавам хора в Мюнхен.

Така че си мислих докато видя как ще тръгнат нещата да отида в някое малко курортно градче в околността за 3-4 месеца в хотел или още по добре мотел. Така ми е по удобно защото си спестявам транспорт вътре в мюнхен и ще губя същото време аи няма да се блъскам по метрото. Колата е на газ и е икономична..

Но за мотели за разлика от други държави в Германия изобщо не намерих сайт или информация.В германия има ли като тук хора които дават само стаи, малки семейни хотели?

 

Редактирано от Anthony
правопис

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Anthony написа:

за 3-4 месеца в хотел или още по добре мотел. Така ми е по удобно защото си спестявам транспорт вътре в мюнхен и ще губя същото време аи няма да се блъскам по метрото. Колата е на газ и е икономична.

Очакват ви интересни преживявания и много изненади. Успех! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако работа е наистина за специалист, би трябвало и отношението към теб да е такова и биха ти съдействали за жилище. Не подценявай езикът и по-добре отложи с 3 месеца и седни яко да учиш. В Германия без немски не става, ако интелектуалното ниво, на човека е такова, че го осъзнава. Търси първо "подслон" и тогава работа. Има т.нар. Wohngemeinschaft или просто имаш собствена стая и ползвате обща кухня и баня. Това май ще ти е най-добре и като цена. Добре е от фирмата да ти намерят нещо такова. Не тръгвай без подсигурено жилище и без език.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, вероника

Още не е сигурно а и аз съм в момент на чудене между бг. и германия. Немския е проблем но повечето там са чужденци и приказват английски. Фирмата предлага релокейшън пакет но смятам ако е чак толкова трудно да ги питам да ми намерят апартамент. Така обаче ставам съвсем зависим от тях.

По принцип се чувствам по добре с кола и мисля да отида с кола. Не разбрах какво чак толкова страшно има при вас ако пътуваш с кола всеки ден? В бг пътувам по 40-50на ден км до София и обратно, и съм свикнал. Няма къде да се паркира ли? Или глобяват чужденци? Какви ли ше са тези "преживявания"? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фирмата съдейства за наемане на жилище, а не го наема тя. Едно е да се обадят и да кажат, търсим за наш служител. За едно жилище се явяват много кандидати и собственикът избира, често огледите са масови, искат няколко наема предплата, сигурна работа, доказване на доход, справка от специализиран регистър, нещо като аналог в България, на Кредитният регистър, но ти нямаш история така и така. Вече разбрах, че го искат още при регистрацията в агенциите за търсене на жилище.

Проблемът за колата е следният, макар, че иронията ти се дължи на нереална представа на обстоятелствата, затова ще ти отговоря, не е проблем, че си чужденец, а че си със стара кола, с български регистрация и на газ и да живееш и да си я караш в Германия може, но за кратко. Няма как да минеш пререгистрация с такава кола.

В Мюнхен един обществен паркинг струва много и надали се намира така лесно, ако се налага допътуване с обществен транспорт също е много скъпо. Отново можеш да провериш в нета, колко ще ти струва. 

Сега сметни прогнозните приходи и разходи. 

Мисля, че отделих достатъчно време и ти дадох нужната начална информация. Ако си и изчел форумът, на база споделеният опит ще си по-подготвен за това, какво да очакваш. Аз нямак какво повече да ти пиша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 6.12.2018 г. at 20:23, Anthony написа:

В връзка с другия ми въпрос -за автомобил с регистрация примерно 2000г. какви проблеми евентуално може да има ако се пътува всеки ден? Може ли без проблеми да се пътуват 40-50 км, около Мюнхен и да се оставя кола на някакъв обществен паркинг?

Ето ти един конкретен отговор, който по мое мнение е доста безполезен сам по себе си. 

Проблеми, когато се пътува всеки ден до Мюнхен с кола с българска регистрация:

  1. Рано или късно ще дойде момента, в който ще те попитат защо автомобила не е пререгистриран, след като живееш в Германия. Какви главоболия следват - това е отделен въпрос и не е по темата
  2. Не може да се предвиди кога в какви задръствания ще попаднеш, колко дълго ще стоиш и дали изобщо ще успееш да стигнеш до работата. Трябва доста време, докато се изучат особеностите на трафика по твоя бъдещ маршрут.
  3. Ще ти е необходимо да си поставиш Umweltplakette, за да може да влизаш до определени места в Мюнхен и околността. Проблемът е дали сервиза, до който ще отидеш, ще бъде в състояние да определи твоята еко-норма само по документите, които ще имаш в теб. А да караш в Umweltzone без Umweltplakette е забранено и следва солена глоба.

Колата може да се оставя без проблем на обществен паркинг. Той може да е безплатен, но е по-вероятно да е платен. Ето ти сайт, който дава информация за малкото налични все още безплатните места за паркиране: http://www.gratisparken.de/bayern/muenchen. Там обаче истински безплатни са само местата, за които продължителността на паркирането не е ограничено по време.

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря!

Не е безсмислен отговора и това вече ми помага. Фирмата за която съм кандидатствал се намира в северните покрайнини на Мюнхен, не е в центъра. Лесно се стига по Леополдщрасе, от вашето околовръстно е на 3-4 километра. Те май си имат техен паркинг.

За пререгистрацията - дали не може по дълго време да се използва кола от бг? Тоест ако ме спре полиция те откъде ще знаят че не съм на гости в Германия а живея там. Преди 2 години пообиколих доста с колата Австрия за 2 седмици и нямах проблеми, макар че е доста стара марка.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 12/7/2018 at 18:07, Anthony написа:

Какви ли ше са тези "преживявания"? :)

Та стоя си на една спирка и чакам автобус. Наизустил съм и си повтарям постоянно думичките, които трябва да кажа на шофьора за да си купя билетче и подскачам от притеснение. Автобуса дойде, постоя и си тръгна, а аз стоя като ударен с мокър парцал. От къде да знам, че трябва да натисна копче за да се отвори вратата?!? От тогава минаха 8 години и няколкостотин подобни случки ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×