Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

Здравейте, имам нужда от информация.

Първо искам да благодаря на хората правещи този сайт възможен и за подкрепата която оказват на всички.

Благодаря ви!

На въпроса, аз и семейство ми изпаднагме в интересна ситуация (все още не съм сигурен добра или лоша).

На кратко, аз и жена ми отидохме да работим в Англия преди 4 години. 2 години и половина по-късно се преместихме в Германия. И 2-та започнахме работа в една и съща фирма и няколко месеца по-късно половинката ми забременя.

Жена ми беше на временен договор който изтече един месец след като тя излезе в болничен заради раждането и въпреки обещанията на работодателя договора не беше подновен. Въпреки това се оказа че тя има право на майчинството (различно от минималното).

Към момента сме подали документи и чакаме за отговор.

Аз бях на постоянен договор (безсрочен), но преди преди няколко дни (на 29.08.) работодателя ми връчи заповед са освобождаване, без спазване на предизвестието, като ще ми бъде платена заплата и за следващия месец. 

Сега и двамата сме безработни и си мислим че нищо повече не ни задържа тук. Аз се консултирах с адвокат и според него имам право на обезщетение за безработица в България (летя във вторник за да се регистрирам в бюрото по труда)

Интересуват ме няколко неща.

1. Трябва ли първо да се отрегистрирам като пребиваващ в Германия?

2. Възможно ли е жена ми да получава майчинството на което има право в България.

Това което аз си мисля е, тъй като живеем с родителите на жена ми тук в Германия. Дори и да се приберем в България тя може да остане регистрирана като пребиваваща на този адрес и да си получава майчинството. Тогава обаче как стои въпроса с прегледите на детето?

В момента за мен идеалния варянт е да се върнем в България (по-евтино е, а и нямаме проблема с незнанието на езика). Аз да получавам обезщетение за безработица (според адвоката би трябвало да е за около година). Жена ми да получава майчинство от Германия и двамата да се грижим за детето.

Благодаря предварително на всички.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искате две дини под една мишница да носите. Откажете се от "идеите" докато е време, че да не се налага да връщате много пари после. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се опитваме да "носим" каквото и да е, чисто и просто се интересувам какви са ни правата. За годините в които сме работили в чужбина сме плащали данъци и осигуровки .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента в който ви връчат предизвестието отивате в арбайт амт и тъй като сте работили доколкото разбрах в Германия а преди това в Англия, което е ЕС имате право на обезщетение за безработица впредвид стажа, който имате. Жена ви също има право да се регистрира в бюрото по труда. Имате прано на курс и вредвид, че сте работили в Германия имате право  и на социални помощи, помощ за плащане на наема, допълнителни добавки за детето и други. Ако си бяхте напранили труда да изчетете форума, тези неща щяхте да ги знаете. Да не говорим за възможностите да получите консултация на български език от различни организации. Правите някакви абсурдни схеми от незнание та чак и с адвокат се консултирате. И след всичко, което ви изброих, евтиното в България май не е чак толкова евтино.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×