Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

Здравейте, от 20 дни съм в Германия и започнах работа на мини джоб по2 часа дневно. Заплатата ми е 280 евро, зная че социалната застраховка се заплаща от работодателя, но здравната, която е 180 евро кой трябва да я заплати. Все още не съм се регистрирала в здравна каса, от два дни работя. Длъжен ли е работодателя да ми плащщща здравни осигуровки. Не съм омъжена за приятеля ми, така че не мога да се прикрепя към неговата здравна. Благодаря ви предварително!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мини джоб нямате нито здравна, нито пенсионна осигуровка. Намерите си или друга работа или още една, но не мини джоб само. Ще получите писмо от датата на регистрация със задна дата и ще трябва да плащате здравна осигуровка в Германия или да представите, че в България сте осигурявана. Писано е във форумът вече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте !

Студентка съм в Германия и работя от 1 година на мини джоб. Имам европейска здравна карта и платени осигуровки в България. Преди една година ,когато започвах работа, се консултирах със служители на АОК дали трябва да имам задължително  немски здравни осигуровки и те ми казаха ,че щом е на мини джоб и имам здравни в България не е задължително . Изкарах си документ за моя шеф ,че съм здравно осигурена и копие на синята карта и мислех ,че всичко е наред.

Преди две седмици реших да си направя немски здравни осигуровки,защото синята карта не покрива всичко ,а човек се разболява и понякога има нужда спокойно да иде на лекар ,а не само при спешен случай. В университета има офис на Techniker Krankenkasse и реших да попитам там какви съм и условията. Обясниха ми първо,че не  е задължително да се осигурявам щом съм от ЕС и след това като ме попитаха дали работя и аз казах ''да,на мини джоб'' и ми отговориха ,че трябва задължително ,защото има нов закон от тази година и че в момента даже синята карта вече не ми важи и  аз от 11 месеца си седя без здравни .И за да започна да се осигурявам трябва да заплатя повече от 1000 евро ,защото 11 месеца не съм плащала.

И сега не знам какво да направя. За момента нямам тези средства. Шефът ми не ме уведомил,че има нещо нередно ,а и когата започвах от АОК ме увериха  ,че няма от какво да се притеснявам,но това беше в края на миналата година и тогава законът е бил друг .

Служителят на ТК ми каза ,че е можело да му спестя тази информация ,че работя ,но аз не бих излъгала и подписала документи,защото това не е никак добра идея,особено в Германия.

Извинявам се за дългия разказ. Въпросът ми е има ли наистина такъв закон и как най-добре да постъпя?

Благодаря Ви за отделеното време и Ви желая весели празници ! :))))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте niki_mimi,

в общи линии нещата са така, както ги описва те - работещите български студенти трябва да имат немска здравна застраховка. Вариантите са три:

=> при доходи до 450 евро вие се длъжна да се самоосигурявате към немска здравна каса

=> при доходи 450+ евро следва нормално здравно осигуряване с обществена или частна здравна застраховка

=> някой да ви включи към семейна здравна застраховка (съпруг, родители) 

 

Ситуацията е неприятна, защото по някаква причина сте получили грешна информация и не мисля, че тази промяна е нещо ново. По-скоро смятам, че при първоначалната консултация в AOK или не са разбрали, че нямате покритие от семейна здравна застраховка (защото родителите ви са в България и няма как да имате такава), или сте консултиране от стажант.

 

Единствената утеха е, че дължите вноски със задна дата само от момента на започване на Minijob, а не от момента на пристигането си в Германия. За да платите по-малка сума, намерете здравна каса (колкото и непопулярна да е тя) с малък размер на вноската за самоосигурявате се. После се прехвърлете в избрана от вас здравна каса. И имайте предвид, че преминаването от privat към  gesetzlich не е лесна работа. Казвам го, защото вноските на самоосигуряващите се като privat са по-ниски и може да се подлъжете да започнете там. После обаче, ако искате да се прехвърлите към обществено здравно осигуряване, ще ви скъсват нервите. 

 

До скоро ... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×