Jump to content
Родени в България

Recommended Posts

Здравейте,

на първо място искам да ви кажа Браво на всички за страхотния форум и купищата информация която всеки от вас е споделил за да помогне на останалите.

Благодарение на нея успях да се ориентирам с доста неща за което още веднъж благодаря.

Нещата при мен стоят така.

1. Преди месец напуснах работа в България, заради по-добро предложение отново в България.

2. Успях в промеждутъка да си уредя два месеца почивка в които да се занимавам само със себе си, жена ми и детето.

3. В същия промеждутък реших, че времето което искам да изкарам само със себе си след 13г работа по 10-13ч на ден, ще го изкарам в учене и развитие в Германия (учене на немски).

4. Преди да дойда тук, за всеки случай си преводох официално с апостил дипломите, като експерт по темата си подготвих професионално CV, направих си европейска 

здравна карта, и в общи линии всичко което прочетох тук за да мога да се пробвам на работния пазар.

5. В момента нещата са така, че след втората среща ми предлагат да започна работа от януари и то с добри условия и на добра позиция. Управител филиал в търговска верига. (Дори аз не вярвах, че за три седмици ще науча немски толкова добре, че да се справя на интервю за управител в голяма търговска верига. Учил съм немски преди повече от 20г).

6. Въпросите които имам са:

  • с половинката не сме женени, но имаме чудесна малка принцеса на 2,5г. как ще се отрази това на Kinderfreibetrag (дано го казвам правилно). Имам в предвид, знам, че осигуровките на човек зависят от това дали има или няма дете и дали другата част от семейството работи. В случая половинката ми няма да работи, но със сигурност ще се запише в Arbeitsamt  и ще започне курс по немски.
  • Принципно за да получаваме детски доколкото четох тук ще трябват само документи от половинката ми. Да е регистрирана в общината, да търси работа и т.н. Тук ми трябва малко съдействие дали е само това и кои по точно документи да и подготвя. Как се процедира в случай, че е бременна и получава майчиство/болничнен от България. Доколкото четох, детските тук са си детски, но дали е така?!
  • По-лесно ли ще е ако сключим граждански брак?
  • Как се изчисляват данъците за служебен автомобил? В България ти начисляват само за километрите които го използваш лично и то за съжаление не много малко. Тук някой знае ли как стоят нещата? Става дума за чисто нов автомобил. Или, ако някой може да ми съдейства в подобна ситуация с изчислението на заплата от да кажем 4000€ бруто в нето. 
  • Понеже ще ми се пръсне главата от четене, тук и къде ли още не, а и самата ситуация,  моля, ако някой се сеща нещо супер дребно което може да е важно в подобен момент да го драсне на един ред. "Хей, това е много важно, не го забравяй".  Ще съм благодарен.

 

Та обобщено, имам готови дипломи, здравна карта, готовност да си изкарам мултиезичен акт за раждане до няколко седмици - 2-3 за мен половинката и детето. Имам и жилище, самостоятелно и обзаведено тук. 

 

Благодаря предварително.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като не намерих бутона за редакция за да добавя още малко инфо.

За тези които се чудят кой преводач за документите си да изберат.

Бих ви насочил със много положителни препоръки към Жени Петкова. Намира се в София срещу немското посолство на ъгъла между банката и жилищните блокове. Работи изключително бързо и коректно. През годините съм използвал услугите и и смело мога да кажа, че е изключително коректна.

Здравната карта се изкарва изключително лесно в банка ДСК. Трябва да се попълни на място едно заявление и да се предостави копие на лична карта, което може да се направи и там. Срока по спомен за изготвяне беше около 10 дни.

Предвид текущата ситуация с COVID-19, си отделих доста време в търсене на подходяща здравна застраховка преди да тръгна и намерих в България, че единствено за момента ЛевИнс предлагат застраховка която покрива в чужбина разходи в случай на заразяване с вируса. Застраховката може да се направи предполагам във всички брокери. Лично аз ползвах SDI. 

В случай, че някой има нужда от съдействие с изготвяне на добро - към професионално CV. Мога да съдействам с насоки и помощ при подготовката му. Разбира се не гарантирам на никой успех, но със сигурност добре оформеното и описано CV e изключително важно за първото впечатление. Абстрахирам се от стандартната форма "Европейска автобиография", която масово се използва в България и определено е далеч от добре подготвено резюме.

 

И нещо малко по-различно за тези които вече тръгват, но все още не знаят как се процедира с тестване за КОВИД и избягването на карантина. Още при кацането е добре да отворите сайта на lifecodexx и да си направите моментално заявка за тестване. Самия тест се прави на летището след като слезете от самолета вземете си багажа и излезете на вън. Смисъл самия пункт е след всички проверки. Малко е странно, защото реално някой, ако реши може да злоупотреби и изобщо да не отиде да се тества без значение дали е от рисков регион, никой не те спира, но после дали ще го хванат...предполагам да. Самия резултат от теста излиза за 2-3 дни. При мен за два в които стоях под карантина в къщи...никой не ме е проверявал дали не излизам или нещо подобно, но ако те спре полиция навън и направи справка кога си пристигнал, може да ти тресне глоба. Резултата от теста идва на e-mail и по пощата, ако си регистрирал и адреса на който живееш.

 

 

Редактирано от f.miteff

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че сте в нашият форумл Благодаря, че споделяте нещо спонтанно, без някой да ви моли.

И така. 

Намерили сте работа, а имате ли квартира? В Мюнхен да се намери е много трудно и много скъпо.

На 11/16/2020 at 18:21, f.miteff написа:

с половинката не сме женени, но имаме чудесна малка принцеса на 2,5г. как ще се отрази това на Kinderfreibetrag (дано го казвам правилно). Имам в предвид, знам, че осигуровките на човек зависят от това дали има или няма дете и дали другата част от семейството работи. В случая половинката ми няма да работи, но със сигурност ще се запише в Arbeitsamt  и ще започне курс по немски.

Бракът в Германия има своите предимства. Тя ще бъдат към вашата здравна осигуровка, ако сте в брак, за целта се подава един формулар към здравната каса, където се осигурявате. Детето също. Има значение дали работи или не и колко изкарвал При рани доходи данл класове 4-4, при по–нисък доход или ако тя не работи, съответно вие 3, тя 5.

Не чакайте да отидете и за започне да учи немски, понякога това отнема месеци, да се намери курс. 

На 11/16/2020 at 18:21, f.miteff написа:

Принципно за да получаваме детски доколкото четох тук ще трябват само документи от половинката ми. Да е регистрирана в общината, да търси работа и т.н. Тук ми трябва малко съдействие дали е само това и кои по точно документи да и подготвя. Как се процедира в случай, че е бременна и получава майчиство/болничнен от България. Доколкото четох, детските тук са си детски, но дали е така?!

Детски получават всички деца в Германия. Няма значение какво прави съпругата ви. В темата за детските е описано всичко, просто четете и изпратете документите, за да завдижите процедурата. Задължително в писмото, опишете какви документи изпращате и просто чакайте. Ако получава обезщетение за майчинснство в България, няма отвошение с детските, но данъчният ви консултат ще ви каже, какво да представите при подготовката на годишната данъчна декларация. Живейки в Германия сте длъжни да декларирате своя световен доход.

 

На 11/16/2020 at 18:21, f.miteff написа:

По-лесно ли ще е ако сключим граждански брак?

Както писах вече, осевн здравното осигуряване, ще бъдете по-изгоден давънчен клас. Запознайте се подробно, защото независимо, че имате право на този клас ви слагат автоматично друг. В нета има и калкулатори, където може да изчислите, колко нето ще получавате.

На 11/16/2020 at 18:21, f.miteff написа:

Как се изчисляват данъците за служебен автомобил? В България ти начисляват само за километрите които го използваш лично и то за съжаление не много малко. Тук някой знае ли как стоят нещата? Става дума за чисто нов автомобил. Или, ако някой може да ми съдейства в подобна ситуация с изчислението на заплата от да кажем 4000€ бруто в нето. 

В калкулаторите в нета има такава отметка, ще го видите. Не сравнявайте с България няма смисъл.

 

На 11/16/2020 at 18:21, f.miteff написа:

Понеже ще ми се пръсне главата от четене, тук и къде ли още не, а и самата ситуация,  моля, ако някой се сеща нещо супер дребно което може да е важно в подобен момент да го драсне на един ред. "Хей, това е много важно, не го забравяй".  Ще съм благодарен.

 

Имате нужда от:

Актове за раждане и брак се издават в многоезичен вариант от Общината, за брак от общината къдете се е случило събитието, за раждане където е изваден първият такъв.  Цената е 5 лв. до 3 дни, на момента цена 10 лв. Не се превежда и легализира.  Ако сте разведен документът се привежда и сигурно легализира /не съм запозната/, няма многоезичен вариант.  Акт за гр. състояние, документ за развод и актове за раждане на децата ги искат вече още при рег. в общината. Дават ви отсрочка, ако ги нямате.
Имунизационият паспорт - 3 варианта:
1. Да бъде написан от лекар на латиница. Така направихме ние.
2. Да се занесе попълтения имунизационен паспорт в ХЕИ, където срещу такса от 30-тина лв. го издават на европейска бланка.
3. На български и после превод.   
За декларацията за пътуване с 1 родител, може да добавите опция за пътуване и само ако желаете важи до 18 г. Направете си копия иначе ще ви вземат оригинала. Ако все пак забравите в Германия във всяка община може да направите такава,  безплатно и декларацията е на английски. немски и френски.
Извадете си персонални код за интернет достъп на НОИ И НАП, различни са, така може да изискате документ PD U 1, когато трябва да докажете трудов стаж в арбайтс амт /бю. по труда/ от НОИ България , /не се превежда и легализира, независимо, че пише на български/, че сте работили в държава членка на ЕС. Заявявате го онлайн и го получавате безплатно по пощата на адрес в Германия. Заявявате и други документи, подавате данъчна декларация при необходимост, проверявате дължими данъци. Ако ви поискат справка от немската пенсионна система за стажа ви в България, влизате с кода ако всичко е ок, не е нужно да прилагате копия на тр.книжки и други документи удостоверяващи стажа ви в България. Такова писмо получихме от НОИ на немският ни адрес, че са получили писмо от немската пенсионна система и с кода потвърдих, че стажа в системата на НОИ е без пропуски. Така те върнаха актуалната информация и получихме потвърждение.
Снимка паспортен формат. Добре да имате всички подготвени снимки ще ви трябв и за здр. карти, АОК правят и на място.  Просто едно улеснение. Копия на документи.
Прехвърляне на здр. осигуровки. Ако се осигурявате в България и искате да го докажете това става с фор. Е 104 от здравната каса. Същият формуляр е и когато се прибирате окончателна в България и прехвърляте правата си.
Всички Евр. формуляри, независимо, че са написани на български език НЕ СЕ ПРЕВЕЖДАТ И ЛЕГАЛИЗИРАТ. Аз не го направих в темата във форума съм описала, как го направих впоследствие, защото ви трябваше документ в България, че нямам задължения. Сега отново текат и няма варинт да ги спра окончателно.За вас и съпругата ви дипломи, сертификати, препоръки може и на английски. Подгответе си св на немски още от България.
Не забравяйте удостоверение за липса на щети от застрахователите. Може и на англ. език, някой го издават директно на немски, ако е на български само превод, легализация не е нужна. Ще ви спести доста средства. Така доказвате, че сте били добър шофьор и заплащате по-ниска застраховка. Удостоверение от КАТ не важи. 
Проверете си документите, при необходимост ги подновете преди да тръгнете. Л. карта е напълно достатъчно за да стигнете до Германия. Но ви препоръчвам да имате и валиден задграничен  паспорт, в случай на загубена  л. карта е все пак документ.
И последно ако ви изтече шофьорската книжка и живеете в Германия, я подновявате в Германия срещу такса и снимка. В България ще ви откажат.

Изчетет детайлно фолрума има много неща, които трябва да знаете и за които за първи път чух, като например, наемайки жилище трябваше да потърсим доставчик на ток и газ, застраховки, които не съществуват в България или поне аз не съм ги чувала, като адвокатска задсраховка примерно и т.н. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×