Linab765 1 Докладвай · #1 Публикувано 14 Декември, 2020 Здравейте. Живея от 5 години в Германия като самоосигуряващо се лице (selbstständig). Налага ми се спешно да се прибера в България поради здравословни причини. Проблема е, че имам неплатени дългове към АОК. Могат ли да ми ги търсят, докато съм в България или само когато се върна в Германия. Моля за съвет ако някой има информация. 1 alexbont реагира към това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
veronik_veronik 209 Докладвай · #2 Зададен 14 Декември, 2020 Незнам дали ще прораработи варианта да си платите здравните осигуровки в България и да им представите Е 104 европейски формуляр. Писано е и в търсачките може да откриете повече информация. Този вариант работи при хора, които по някаква причина дължат здравни осигуровка в Германия, не са работили или са били с адресна регистрация в Германия и не са се отписали, но те не са били самоосигуряващи се. Попитайте вашият щойербератер и попитайте в здравната каса. Ако се прибирате в България е добре да прекратите дейността и да се отрегистрирате от общинската. Ако не го направите задълженията ви ще продължават да се трупат. Ако ще се лекувате в България изискайте от касата ви в Германия Е 104 за да могат в България да заличат неплатените ви в осигуровки също за времето в което вие сте осигурявали в Германия. Прочетете повече, ползвайки търсачката. 2 alexbont rodenivbg реагира към това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Linab765 1 Докладвай · #3 Зададен 15 Декември, 2020 преди 12 часа, veronik_veronik написа: Незнам дали ще прораработи варианта да си платите здравните осигуровки в България и да им представите Е 104 европейски формуляр. Писано е и в търсачките може да откриете повече информация. Този вариант работи при хора, които по някаква причина дължат здравни осигуровка в Германия, не са работили или са били с адресна регистрация в Германия и не са се отписали, но те не са били самоосигуряващи се. Попитайте вашият щойербератер и попитайте в здравната каса. Ако се прибирате в България е добре да прекратите дейността и да се отрегистрирате от общинската. Ако не го направите задълженията ви ще продължават да се трупат. Ако ще се лекувате в България изискайте от касата ви в Германия Е 104 за да могат в България да заличат неплатените ви в осигуровки също за времето в което вие сте осигурявали в Германия. Прочетете повече, ползвайки търсачката. Благодаря ви за отговора. И аз имам същата информация, но за съжаление не можах да открия нищо относно самоосигуряващите се лица. Steuerberater-а ми не можа да ми отговори. Надявам се да няма проблем в България, не съм и чувала някой да има проблеми с АОК докато е там, но исках да съм сигурна. Благодаря ви още веднъж за информацията. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
alexbont 15 Докладвай · #4 Зададен 2 Април Здравейте Мен също ме вълнува тази тема. Много българи са допуснали тази грешка да си тръгнат за България без да си спрат адресната регистрация и здравните осигуровки в Германия. Моя позната също по здравословни причини се прибра внезапно за България без да си спре адресната регистрация и здравните осигуровки към АОК. За същия период от както не е в Германия се е самоосигурявала в България. Разполага със епикризи удостоверяващи че действително е било нужна спешно да се прибере за България. Тя иска отново да се прибере за Германия но не знае дали още не се трупат задълженията и към АОК до ден днешен. Има ли вариант тези задължения към АОК да отпаднат ако действително си искара нужния формуляр от НОИ удостоверяващ че се самоосигурява в България? Този формуляр се издава на лицето от НОИ Или се праща по канален ред ? Много моля за информация Благодаря Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
veronik_veronik 209 Докладвай · #5 Зададен 2 Април От датата на прибиране в България, до датата на започване на нова работа в Германия, е необходимо да плати в НАП здравните осигуровки, да изиска Е104 от здравната каса в България и да го представи в немската здравна каса. Изпробвано е и работи. Епикризи, болна ли е била или не, това няма значение. 1 rodenivbg реагира към това Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове