Jump to content
Родени в България
veronik_veronik

Признаване на българските дипломи (Anerkennung). Моля споделете опита си?

Recommended Posts

Тази тема ми е още доста неясна и опита ми е само от познати. Чувам крайно противоречиви мнения от това, че няма нужда от каквото и да било признаване, до това, че нашите дипломи нямат никаква стойност. За лекари и мед. персонал е ясно. 

Но висше образование икономически, технически специалности каква е процедурата?

Моя позната испанка и признаха дипломата за педагог в детска градина и трабва да кара някакъв стаж една година.

Други със занаятчийски специалности се явиха на изпити в съответната камара. Други правиха Ausbildung.

Споделете вашият опит.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето моят опит по темата. Дипломата ми от България (ТУ-София) мина едва миналата година през процедура на признаване (Аnerkennung) в Германия. До момента работодателя ми не се интересуваше от официалното признаване на дипломата ми. Достатъчно му беше легализираното от преди 10 г. копие с превод на немски.

Миналата година обаче шефа ми разбра за някаква схема с финансиране от ЕС и се захвана по своя инициатива да прави Anerkennung на дипломата ми. Просто трябваше във фирмата да има инженери, които са с магистърска степен, а в работата ни единици са такива.

И така, секретарката на фирмата задвижи процедурата, защото се оказа, че професионалната ми квалификация (инженер по електронна техника и автоматика) е в списъка с регламентирани професии, за които се изисква Anerkennung . Въртя телефони, препращаха я от едно на друго място. Аз също й дадох едно рамо с разни информации и в крайна сметка, след пращане на оригинали и копия на документи напред и назад, на 5 или 6 месец получих документа от Ingenieurkammer Sachsen (институцията, която отговаря при нас за признаване на техническо образование от чужбина), че дипломата ми от България е призната и приравнена към съответната университетска степен от Германия. Цялата процедура струваше около 400 евро и моята фирмата пое всички разходи, защото имаше интерес от това. Официалното признаване на дипломата ми не се отрази на заплатата ми по никакъв начин.


На този сайт може да се намери списъка с т.нар. reglementierte Berufe, за които се изисква Аnerkennung на дипломата от чужбина. Самото признаване се извърша от различни институции в зависимост от областта. Освен това не става централно за Германия, а по провинции.

На сайта на anabin се дава най-общата информация за процедурата по признаване на дадена професионална квалификация или образователна степен. След това обаче човек така или иначе трябва да се обърне към съответната институция от дадената федерална провинция.


Информация в мрежата може да се намери като се търси за: Anerkennung Diplom или Anerkennung ausländischer Berufsqualifikationen, като се добави непременно и съответната федерална провинция

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за изчерпателна информация. И аз и съпругът ми сме завършили ТУ - София. Аз завърших Стопанският факултет и не съм инж., той е инж. електроника в медицината. Работи по специалността си и се чудехме единствено да направим това признаване и дали би имало някакво финансово отражение. Да, те му имат дипломата преведена и легализирана,  но какво от това. Доколкото знам има някакви тарифи, но доколко са задължени работодателите да се съобразят с тях и да има адекватно на образованието заплащане не съм наясно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×