Jump to content
Родени в България
Крякащата тайфа

Моята идея за намиране на работа в Германия, докато все още сте в България

Recommended Posts

Моята история по тази тема е свързана с намирането на квалифицирана работа. При неквалифицирана работа намирането на свободна позиция от разстояние е сложна задача. Прочетете написаното от мен по-долу и може би ще разберете защо.

И така, ето как аз си намерих работа в Германия, докато бях още в България. Става въпрос за нещо, което мога да определя като разновидност на Initiativbewerbung. Не съм използвал посредници, нито връзки, нито познати:

[*]Малко информация за мен - специалист съм в областта на електронната техника. Целия ми трудов стаж (около 12 години) в България беше само по специалността ми, но не бих се определил като уникален специалист в областта си.

[*]Първата стъпка беше да запиша езиков курс. Започнах да уча немски език от нулата. За две години покрих ниво B1, след което вече имах увереност да опитвам комуникация на немски език

[*]Преведох си автобиографията на немски (с помощта на приятели) и малко преди да завърша последното ниво на езиковия курс се регистрирах в няколко онлайн борси за търсене на работа в Германия.

[*]След около 6 месеца безрезултатно чакане (нямаше нито едно запитване от работодател) реших, че трябва да сменя тактиката.

[*]Регистрирах си безплатен e-mail с немски домейн. Това го направих, след като разбрах, че писмата ми от един български домейн отиват директно в спам-а на немските получатели

[*]Реших да вляза в директен контакт с потенциалните работодатели и да кандидатствам за реално работно място.

[*]Намерих данни на немски фирми от моя бранш (интернет сайт, e-mail, имена на шефове и лицата от „Подбор на персонала”). Не можете да си представите колко много информация има в интернет. Ориентирах се към фирми от не толкова атрактивни райони на Германия (северна и източна)

[*]На фирмите, които имаха обявени работни места (повечето фирми имат страница за свободните работни места на сайта си) изпратих мотивационно писмо и автобиография на немски език.

[*]На фирмите, които нямаха обявени работни места просто изпратих една кратка презентация за себе си и автобиография.

[*]Разделих фирмите на две групи, според географското разположение. Надявах се това да ме улесни в последствие при евентуално пътуване за повече от едно интервю за работа.

[*]Пуснах първата серия писма от немския си e-mail едновременно до всички фирми от първата (по атрактивна) група.

[*]След известно време получих първия отоговор. Започнах кореспонденция по e-mail и се стигна до покана за интервю. Трябваше само да си организирам транспорта.

[*]За първото интервю тръгнах с голямо очакване, защото всичко беше съгласувано предварително. За съжаление интереса на място към мен беше „вял”.

[*]Опитах се да направя анализ и да разбера къде съм сбъркал, но не открих нищо конкретно. Не промених почти нищо в тактиката и изпратих писма до втората група фирми. Единствено добавих изречение с което заявявах готовността си за една седмица безплатна пробна работа, за да покажа на място какво мога. Не знам дали това е дало някакво отражение, но две фирми проявиха интерес, като едната беше по-активна. Отново се стигна до покана за интервю и 2 дни пробна работа. Този път фирмата ми предложи да поеме разноските за пътя в едната посока, но аз отказах. Организираха ми само пренощуването. Този път нещата се получиха.

Времевият интервал между началото и края на историята е около 2,5 години. Времевият интервал между т.14 и започването ми на работа беше около 5 месеца, което не е нито много, нито малко.

Допълнителни съвети:

  • изпращайте писма или давайте за връзка електронна поща от немски домейн
  • не изпращайте писма непосредствено преди или след големи празници (Рождество Христово, Възкресение Христово и др.), по възможност прескочете и периода на летните отпуски (юли-август)
  • при изпращане на електронни писма винаги използвайте функцията „Потвърждение за прочитане”, ако е налична. Така ще знаете дали, от кого и кога е прочетено писмото ви
  • след като получите евентуалния първи отговор и започне кореспонденция не оставяйте периоди, по-дълги от две седмици, през който да не сте разменили e-mail с бъдещия си работодател. За целта използвайте разни формални поводи, за да му напомняте за себе си
  • бъдете честни в собствената си преценка за нивото на владеене на езика. Дори и отсрещната страна да е склонна към провеждане на писмената кореспонденция на друг език, изпращайте писмата си винаги на немски - прави по-добро впечатление
  • не забравяйте, че в онлайн-борсите е пълно с фиктивни обяви, зад които не стоят реални работни места
  • правете разлика между директен работодател и Zeitarbeitsfirma, която е нещо като ваш агент и ви преотстъпва на различни крайни работодатели, като междувременно заделя за себе си голяма част от вашето трудово възнаграждение

Щом аз успях, вие също имате шанс, така че действайте!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×