Jump to content
Родени в България
limon4e38

Помощ при дете с аутизъм в Германия

Recommended Posts

Здравейте, искам да попитам имаме дете аутист 80%, вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обясняват какво му се полага на дете то. Цяла година не е на училище, казват ни да чакаме и това е. Дали някой знае повече за тези деца тук. Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,искам да попитам имаме дете аутист 80%,вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обесняват какво му се олага на дете то.Цяла година не е на училище,казват ни да чакаме и товае.Дали някой знае повече за тези деца тук.Благодаря

Здравейте, дайте ми един ден да си събера мислите. Ако утре вечер сте отново тук ще имате малко повече информация от мен. Пратете ми като лично съобщение населеното място, в което живеете. Щом немският ви не е на добро ниво е препоръчително да намерите личен лекар и/или невролог с български език, за което също бих могъл да ви помогна.

До утре  :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да попитам имаме дете аутист 80%, вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обясняват какво му се полага на дете то. Цяла година не е на училище, казват ни да чакаме и това е. Дали някой знае повече за тези деца тук. Благодаря

Здравейте limon4e38,

преди всичко искам ди ви благодаря, че избрахте да споделите проблема си с нас. А сега по темата ...

Първото и най-важно нещо е да сте се записали към някоя немска здравна каса. Щом от една година сте в Германия, би трябвало вече да имате такава регистрация.

Второто изключително важно нещо (поради недостатъчните ви езикови познания) е да намерите личен лекар и/или невролог/психиатър с български език, който да е във вашия район и с когото спокойно да можете да обсъдите най-различни въпроси. Много вероятно е да намерите такъв.

Третото също важно нещо е да намерите човек с добър немски, който да е готов да обиколи с вас офисите на някои от големите здравни каси във вашия район. Запишете си часове за консултации и при разговорите с консултантите представете случая си и поискайте да ви информират какви предимства има тяхната здравна каса пред другите конкурентни каси, когато става въпрос за дете с аутизъм. Искайте да знаете колкото можете повече, за да може после да сравните различните здравни каси и да прецените дали да смените вашата (това е напълно възможно), ако някоя друга предлага по-добри услуги за пациенти с този проблем.

Понеже степента на инвалидност, определена от ТЕЛК в България не се приема в Германия, необходимо е да подадете молба до вашата здравна каса (Krankenkasse) за определяне на т. нар. Pflegestufe, което детето трябва да получи. Ще дойде писмо по пощата, с което ще ви уведомяват за дата, на която у вас би трябвало да MDK- Gutachter. Това е служебно медицинско лице, което ще проведе разговор с вас (опитайте се пак някой познат с добър немски да присъства на срещата), ще се запознае с конкретния случай и вероятно ще определи степента на инвалидност на детето. Добре е по време на срещата да разполагате с документите от ТЕЛК и епикризи, преведени на немски от заклет преводач (легализация не е нужна). Може да се наложи да се направят и допълнителни амбулаторни тестове при невролог/психиатър. Въз основа на определената степен на инвалидност детето получава безвъзмездна помощ за Eingliederungshilfe (от Jugendamt или Sozialamt), Pflege, Autismustherapeutin, Pflegegeld (от Krankenkasse), верооятно и за Pflegeversicherung, както и за technische Hilfe nach & 40 SGB 11. Не знам как по прост начин да обясня всички тези средства и услуги (предоставени ви безплатно). Би трябвало личният ви лекар или невролог/психиатър да ви помогне да придвижите документите.

Относно училищата - има вариант детето да посещава редовно училище и при необходимост  да получи прерсонален Integrationshelfer, както и Nachteilsausgleich (различни облекчения и улеснения по време на учебния процес. Може да бъде изпратено и във Förderschule, където учебният процес е много по-опростен. В някои провинции има специализирани училища, но те не са много и вероятността да има такова в близост до вас е малка. Работещите в тези училища не са просто учители. Транспортът до тези училища е организиран и вие не се грижите за това. Повече информация и по този въпрос би трябвало да получите от  личният ви лекар/невролог/психиатър.

Има още много неща за казване, така че ще пиша, ако имате интерес.

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съдействието,сега аз да уточня ,ние имаме издадена епикрза от Клиника в Гоппинген.Там се признава българската епикриза и пак никой не ни обръща внимание,казват ни да чакаме,незнам какво.......Така аз не мога да ходя на работа,само мъжът ми и естественно няма ак да ни стигнат парите.Детето не може да седи само в къщи,за сега не ни казват какво му се полага

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съдействието, сега аз да уточня ,ние имаме издадена епикрза от Клиника в Гоппинген.Там се признава българската епикриза и пак никой не ни обръща внимание,казват ни да чакаме,незнам какво....... Така аз не мога да ходя на работа,само мъжът ми и естественно няма ак да ни стигнат парите.Детето не може да седи само в къщи,за сега не ни казват какво му се полага

Здравейте отново,

най-напред да ви кажа следното - в никакъв случай не продължавайте да чакате някоя немска служба да предприеме каквото и да е по вашия случай, като например да поеме инициатива, да ви насочи с информация, да ви включи в някаква програма. В Германия системата очаква вие да движите нещата.

Мисля, че една година е твърде много загубено време, така че е време за действие. Недостатъчните ви познания по немски език не трябва да бъдат повече причина. Сигурен съм, че ще се намерят хора, за които възможността да помогнат с превод не е просто бизнес. Ето и моите съвети по отношение на следващите ви действия. Дано имате търпение да изчетете всичо написано от мен по-долу ...

Първоначално събиране на информация от общ характер

Вероятно има доста неща, които се правят по подобен начин при хора с тази диагноза в България и Германия, но със сигурност има и доста различия. Материали по темата на немски има в изобилие в интернет. Вярно, вие за момента не използвате свободно немски, но точно тук форумът ни може да помогне.

Уговаряне на среща с български лекар (личен лекар и специалист)

Това би трябвало да го направите веднага, особено ако се касае за среща със специалист. Не ви е нужно направление от личен лекар. Причината е, че при специалистите може да ви предложат свободен час чак след месец или два. Така че не губете това време и запишете час възможно най-скоро. Поговорете с лекаря, попитайте го какви са неговите съвети/препоръки за хора във вашата житейска ситуация. Не приемайте веднага каквото и да е негово предложение. Дайте си време за размисъл, споделете и тук какви са препоръките. Като лично съобщение съм ви изпратил адреси на лекари във вашия район. Не намерих лекари с български език точно във вашия град, но в околността (20-30 км.) има няколко такива. Предполагам, че имате личен автомобил на разположение, така че тези разстояния не би трябвало да са проблем. Може подобно пътуване да е свързано с известни неудобства, но пък възможността да обсъдиш проблема си с лекар в Германия на български език определено компенсира подобни неудобства.

Време е за действие

По-долу давам превод от немски на няколко най-общи препоръки към родители във вашето състояние. При вас положението е малко по-сложно, защото детето е в чуждоезикова среда. Но пък попаднете ли на хора, това няма да бъде кой знае какъв проблем. Изброявам няколко неща, които е добре да бъдат свършени. Не са подредени по важност:

Намерете сънародници с добър немски език във вашия град

Първоначално ще имате нужда от такива хора, които да ви придружават при първоначалните ви контакти с немската администрация. Просто по този начин нещата ще се придвижат по-бързо. Искрено се надявам, че ще се намерят поне 2-3 души, които да бъдат с вас и да помогнат с превод. Може би очакването ми е доста нереалистично, но все пак става въпрос човек да отдели един час седмично от свободното си време.

Определяне на Pflegestufe

Определянето на степента от допълнителни грижи е първото и най-важно действие. След като получите необходимия документ, на негова база може да се подават заявления за всички други неща, на които имате право. Предполагам, че от клиниката в Göppingen сте получили подобен документ. Все пак е добре да споделите какво точно е името на документа на немски, за да видя дали става въпрос за същото нещо. Ако нямате такъв, непременно заявете определяне на Pflegestufe на детето ви при вашата здравна каса. Ако не се ориентирате как да го направите, просто споделете с каква здравна осигуровка сте (обществена/фамилна или частна) и коя е здравната ви каса? Аз ще проуча въпроса и ще ви обясня кое, къде и как се прави.

Насочване към Autismus-Beratung

Става въпрос за намиране данни за контакт на съветници по проблемите с аутизма във вашия район. Техните адреси ще намерите в Schulamt и/или Jugend- und Sozialamt. Лично при мен е имало случаи, когато съм бил крайно недоволен от помощта на съветник по даден въпрос, но пък е имало и моменти, когато съм получавал най-неочаквано изключително ценни съвети. При консултация с такъв съветник би трябвало да бъдете насочени и към подходяща форма на обучение/училище за вашето дете. Важното е обаче да се отчете, че детето е с Migrationshintergrund и немският не му е майчин език.

Заявяване на Pflegegeld и Betreuungsleistungen (при обществените здравни каси)

Грижите за деца с подобен проблем са доста повече, защото нуждите им са много по-специфични. След като имате документа за определеното Pflegestufe, може да заявите Betreuungsleistungen под формата на Verhinderungspflege. Ще получите право на доъплнителна годишна сума, която да бъде използвана за наемане например на продружител (с необходимата квалификация), който да бъде с детето, когато вие имате някакъв ангажимент. Размерът на сумата зависи от вида на вашата здравна осигуровка и здравната каса. При организации като Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung също може да се намерят предложения за допълнителна помощ. Става въпрос за т.нар. Familienentlastende Dienst (FED) и Familienunterstützender Dienst (FUD). Това са данните за контакт с регионалния офис в Göppingen: Lebenshilfe - Beratungsstelle Göppingen. Вземете някой познат с вас да ви превежда и ги посетете.

Заявяване на Schwerbehindertenausweis (инвалидна карта)

Притежаването й дава редица облекчения (например при плащане на улуги, употреба на автомобил и т.н.). За да бъде издадена тази карта се подава заявление в съответния Versorgungsamt или Landesamt. Отива се на място, взима се съответния формуляр (на информацията ще ви упътят), попълва се, прилагат се необходимите копия на документи и се предава. За вашия град всико това се прави в (по информация на Sozialverband VdK Deutschland e. V.):

Landratsamt Göppingen

Lorcher Straße 6

73033 Göppingen

Tel. 07161/202-0

Tel. 07161/ 202-441

E-Mail: lra@landkreis-goeppingen.de

Kinderheilbehandlung

Представлява пакет услуги (курорт, рехабилитиация), които могат да бъдат заявени при Deutschen Rentenversicherung. Отново се попълва комплект формуляри Antragspaket Kinderheilbehandlung, които могат да бъдат изтеглени от интернет.

За момента спирам с информацията по темата. Надявам се, че съм успял да я поднеса сравнително систематизирано. Много от термините умишлено съм ги оставил на немски. На много от места, които ще посетите, тези термини ще са ви достатъчни като ключови думи и веднага ще бъде ясно защо сте поискали срещата.

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 27.05.2015 г. at 19:34, Крякащата тайфа написа:

Здравейте, дайте ми един ден да си събера мислите. Ако утре вечер сте отново тук ще имате малко повече информация от мен. Пратете ми като лично съобщение населеното място, в което живеете. Щом немският ви не е на добро ниво е препоръчително да намерите личен лекар и/или невролог с български език, за което също бих могъл да ви помогна.

До утре  :)

Как мога да се свържа с Вас? Къде се намирате в Германия? По темата за децата с аутизъм,  защото моето също е аутист. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 5.12.2018 г. at 21:57, nadia1978 написа:

Как мога да се свържа с Вас? Къде се намирате в Германия? По темата за децата с аутизъм,  защото моето също е аутист. 

Здравейте nadia1978,

и да ви дам данни за контакт, едва ли мога да ви помогна повече от това, което правя, като пиша в този форум. Нито съм специалист в областта, нито работя нещо подобно. Но пък познавам хора, които мога да попитам, ако имате конкретни въпроси.

Редактирано от Крякащата тайфа

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×