Jump to content
Родени в България
Крякащата тайфа

Любимият ви маршрут с автомобил на път за България

Recommended Posts

За онези от нас, които все още пътуват с автомобила си между България и Германия може би ще бъде интересно да сравним предимствата и недостатъците на основните маршрути. Вариантите не са кой знае колко много, но все пак има райони в Германия, от които разстоянията до България по различните маршрути е почти едно и също. Тогава кое в подобни случаи натежава при избора ви на един или друг маршрут?

Ето и основните варианти, за които се сетих:

Германия-Австрия-Словения-Хърватия-Сърбия-България

Германия-Австрия-Унгария-Сърбия-България

Германия-Австрия-Унгария-Румъния-България

Германия-Чехия-Словакия-Унгария-Сърбия-България

Германия-Чехия-Словакия-Унгария-Румъния-България

А за тези, които ще кажат "Че при тези цени на самолетните билети кой се мъчи да пътува до България с кола?", бих отговорил "Аз и много мои познати". И съвсем не се мъчим.

Така че аз вече подготвям описанието на моя фаворит!

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз предпочитам винаги Германия-Австрия-Унгария-Сърбия-България. Първо заради пътищата, второ задължително минавам през Виена. Любим град ми е. Има един мол, казва се Милениум център, там винаги хапвам азиатска кухня. Много ми харесва как го правят. Ако не отивам в Кент (турски ресторант). Другите маршрути, които изискват минаване през Чехия и др. не ги харесвам. Навигацията ми дава няколко пъти грешка. За мен това е предпочитаният машрут.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-долу описвам подробно маршрутът, който използвах през последните 3-4 години и съм го препоръчвал многократно на приятели.

Ето и причините, поради които до момента не избирах Чехия, въпреки че тръгвах от Erzgebirge:

  • като километри пътуването през Чехия ми е с около 200 км. по-кратко, но времето на пътуване се намалява реално само 1 час или дори няма разлика, ако попаднеш в задръстванията из Прага
  • през последните 2 години имаше непрекъснати ремонти на магистрала Прага-Бърно.
  • при дъжд на неремонтираните участъци с много неравности има места, където се получава ужасен аквапланинг
  • карането само в лявата лента, с цел избягване на деформацията на платното в дясната лента, е възможно, но наказуемо (чешките пътни полицаи не прощават)
  • друсането по магистралата е такова, че ти развързва обувките, падат ти чорапите, може дори да ти паднат панталоните. И дума не може да става за сравнение с немските/австрийските магистрали.
  • необходими са 2 винетки на обща стойност около 30 EUR (ако успееш да се прибереш в рамките на един месец и купуваш месечни винетки). Плащането на 14 EUR месечна винетка в Словакия за разстояние от 90 км си е просто рекет и лично мен ме дразни.

През последната година обаче чехите направиха много ремонти по магистралите си и това лято мисля да опитам маршрута през Чехия и Словакия. След някоя и друга седмица ще публикувам впечатленията си.

- - - - - - - - - - - - - - - -

А ето го и моя любим (поне до момента) маршрут. Важно е да се отбележи, че колата ми е с дизелов мотор, като максимално натоварена при пълен резервоар може да измине 900+ км, поради което спирам само за едно зареждане по пътя:

1. Passau (Германия) - Linz (Австрия)

При тръгване в Германия зареждам толкова гориво, колкото да стигна до Parndorf (Австрия). Защо?

Ами пада ми се приблизително по средата на маршрута и там цената на горивото е доста изгодна.

За пътуването през Германия и Австрия няма кой знае какво за казване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Бъдете особено стриктни на участъците в ремонт.

Не забравяйте да си купите австрийска винетка на ижода на Германия или на входа на Австрия.

2. Linz (Австрия) - Parndorf (Австрия)

В Parndorf на Outlet-а (GPS координати 47.979006,16.847362) се прави презареждане с гориво на бензиностанциите на JET. Виждат се от голямо разстояние.

Там има поне още една друга бензиностанция, но цените на тези 2 JET-а са най-атрактивни, с около 15-20 цента по-ниски от цените в Германия и на магистралата в Австрия.

Внимание - бензиностанциите там работят от 6:00 ч. до 24:00 ч., така че това трябва да се съобрази.

Ако стане разминаване, на изхода на Австрия има денонощна бензиностанция директно на магистралата, но с по-скъпото гориво.

3. Parndorf (Австрия) - Tompa (Унгария)

През Унгария може да се пътува с винетка (като се използват магистралите) или без винетка (само по първокласните пътища).

При спазване на ограниченията на скоростта има забавяне около един час, при каране по първокласните пътища.

Но в този случай пътя се намалява с около 50 км (икономия на гориво--->средства), кара се с по-ниска средна скорост (икономия на гориво--->средства) и не се плаща винетка.

Освен това шофирането извън магистралата внася разнообразие в пътуването, като по всяко време човек може да спре за 30-60 мин. почивка в центъра на населено място,

вместо на паркинг по автомагистралата. Експериментирал съм, като съм пътувал и по двата начина.

Каране извън магистралите има смисъл само през пролетно-летния сезон (ремонтират магистралите, няма сняг) и ако е през нощта (няма трафик).

Препоръчвам КПП Tompa (Унгария), защото преминаването обикновено става за три минути, за разлика от Horgos, където съм разтоварвал

цялата кола и съм чакал по 1 час (през месец март, не през отпускарския август) някой да благоволи да провери багажа.

Ако изберете КПП Tompa е добре да имате предвидд, че при последните 30-ина километра се излиза от магистралата и се кара по първокласен път.

4. Tompa (Унгария) - Калотина (България)

Тук няма кой знае какво за казване. Единственото по-важно е, че не минавам по новия околовръстен път на Белград, а си карам през града.

По-бързо, по-спокойно и по-удобно е.

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и някои нови неща по темата. Последните 2 години смених препочитанията си и ще споделя впечатленията си за пътуването по маршрута Германия-Чехия-Словакия-Унгария-Сърбия-България.

 

Чешка република

Понеже тръгвам от Sachsen имам избора и мога да вляза в Чешката република от най-различни места. Изпробвал съм всякакви варианти, като целта винаги е да се стигне до околовръстното на Прага, след което да се поеме по D1 към Бърно. После е ясно какво следва.

За тръгващите от северна/източна Германия, влизането в Чехия през А17 е оправдано, ако началната точка на пътуването се намира източно от линията Лайпциг-Магдебург. За всички други, тръгващи западно от Лайпциг-Магдебург препоръчвам влизане през Chemnitz(по В174) в посока Chomutov (R7) и после Прага (D7). Пътува се по-малко като километри, времето за пъуване е същото или дори по-кратко, няма трафик и задръствания, минава се доста встрани от Прага.

При управление на МПС до 3,5 тона се пътува с винетка. Необходима е само, ако се използват магистралите, като някои участъци са безплатни. На сайта  http://www.tolls.eu/czechia има актуална информация за цените и други подробности.

 

Словашка република

Преминавайки през тази държава всеки път се чудя дали да остана на магистралата или да сляза от нея. Причината е, че ако използва човек магистралата е длъжен да  даде безобразно високата цена на винетката. За 80 км. участък по магистрала D2 ти прибират минимум 10 евро. Алтернатива е успоредно вървящия покрай магистралата първокласен път I/2. Дължината му е около 85 км., а забавянето като време е само около 15 мин. (като отчетем факта, че не се спира за покупка на винетка).

Изпробвал съм и двата варианта. Лично аз давам предпочитание на минаването извън магистралата, не защото нямам 10 евро, а защото искам да бойкотирам по някакъв начин своеобразния рекет от страна на словашкото правителство.

При управление на МПС до 3,5 тона се пътува с винетка. Продават се на специални пунктове, терминали за самообслужване на бензиностанциите, на касите на бензиностанциите и от разни частници. За да ви я издадат е необходимо да покажете талона на превозното средство (поне на мен ми го искат), за да се впише регистрационният номер в системата. Винетката е необходима, ако се използват магистралите, като някои участъци около Братислава са безплатни. На сайта http://www.tolls.eu/slovakia има актуална информация за цените и други полезни неща.

 

Понеже стана доста дълго, очаквайте скоро продължение за втората половина на маршрута (Унгария-Сърбия).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ви една подобна тема от друг форум. Мисля, че ще се допълнят много добре;)

 

  http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=52&t=19805&hilit=пътуване+към+родината

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Mitaka FU написа:

Ето ви една подобна тема от друг форум. Мисля, че ще се допълнят много добре;)

 

  http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=52&t=19805&hilit=пътуване+към+родината

Едва ли може да се счита за уместно дадена тема в интернет форум да се допълва с тема от преди четири години от друг форум. Когато това се случва повече от един път се пораждат въпроси.  Едва ли е за да се генерира трафик към "Заедно", най-малкото, защото сме все още далеч от значимостта и големината на този страхотен интернет форум. Остава варианта, според който искате да "натриете нечий нос" по известни само на вас причини или да искате да кажете нещо на всяка цена, но да не знаете какво. И в двата случая това е неприемливо. Приемете го като предупреждение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, Mitaka FU написа:

Ето ви една подобна тема от друг форум. Мисля, че ще се допълнят много добре;)

 

Здравей Mitaka FU,

знам че имаш какво да споделиш по темата. Защо не го направиш и тук, в този форум? С теб пътуваме по сходни маршрути и ще бъде добре, ако личните ти мнения се появят и тук и допълнят или опровергаята подаваната от мен информация. В момента подготвям продължението на предишната ми публикация с информация за Унгария и Сърбия, но ми отнема много време, защото със слизането на юг нещата стават много по-интересни.

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До госпoдин администратора, който пак  си вади  неверни заключения:

Не съм дощъл в този форум, за да всявам разкол и разделение, нито да ви бъркам в супата на администраторите...! Нямам нужда от това... 

Сметнах, че двете теми много се застъпват, и би било от полза да се комбинират-Ако съм направил нещо нередно,  направо викайте взвода за екзекуцията ми!!!:D 

Да цитирам любимият ми поет:

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

                                                      толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

 

                Приятна вечер на всички желаещи да пътуват към Родината

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, Mitaka FU написа:

До госпoдин администратора, който пак  си вади  неверни заключения:

Не съм дощъл в този форум, за да всявам разкол и разделение, нито да ви бъркам в супата на администраторите...! Нямам нужда от това... 

Сметнах, че двете теми много се застъпват, и би било от полза да се комбинират-Ако съм направил нещо нередно,  направо викайте взвода за екзекуцията ми!!!:D 

 

Добре де, Mitaka FU, големи хора сме и все си мисля, че е ясно какво има предвид администратора. Не става въпрос изобщо въпрос за гонене, наказания, глоби - и без това пишешите тук сме единици. И не, не си направил нещо нередно, щом то не е включено в правилата на този форум. По-скоро може да се нарече по друг начин, но не съм тук , за да раздавам квалификации.

И понеже съм чел мненията ти в другия форум, ако действително искаш тази тема тук да бъде интересна и полезна, по-добре щеше да е, ако споделиш с няколко думи своя опит. Защо не го направиш? За втори път ти задавам този въпрос.

До скоро ...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     Извинявай,  исках да ти отговоря,  но исках  първо да видя дали ще бъда най-позорно изгонен от този форум...!  

        Модераторите и админите по българските форуми ( това ти го казвам от личен опит, като бивш админ на най-голямата и богата страница във фейсбука за Берлин( по онова време  и в Германия за българските групи -  унищожена само за секунди, заради егото на една Герберистка вещица( всъщност политически нерелевантно, важното е да сме по байганьовски на софрата;)),  която се движи в обкръжението на търтеите от посолството ни!),  притежават много рядко така наречената ,,социална компетенция"( техническа -ДА), като не визирам  изобщо този сайт!

 

   На мен не ми се искаше да се преповтарям, и отново да пиша всичко отначало.... А да правя копи-пейст, не ми се стори удачно!

 

          Като имам време и желание пак, ще дам моето мнение по  темата...

 

     Но, има доста подобни теми в различни групи, защо да е лошо да се взаимодопълват?!;)

 

                                                     Нека силата бъде с вас!

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Mitaka FU написа:

Извинявай,  исках да ти отговоря,  но исках  първо да видя дали ще бъда най-позорно изгонен от този форум...!

Има една хубава немска дума - sprachlos. Описва отношението на "админите" към гореказаното :). Очевидно не сте наясно с идеята на "Родени в България". Като отговор ви предлагаме следното предизвикателство:
http://rodenivbg.com/index.php?/forum/77-berlin/ Разбира се, може да откажете.

Извиняваме се на Крякащата Тайфа за спама в темата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 2/20/2018 at 13:50, Крякащата тайфа написа:

Словашка република

Преминавайки през тази държава всеки път се чудя дали да остана на магистралата или да сляза от нея.

Къде се слиза от магистралата - в Чехия или в Словакия?

За да съм полезен и аз - вече никога не спирам за покупка на винетки. За Австрия, Чехия и Словения си ги купувам от ADAC.

За Унгария си я поръчвам от тук - https://www.virpay.hu/index.html

За Словакия си я поръчвам от тук - https://eznamka.sk/selfcare/purchase/?sessionexpired=False&frompayment=False

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 15 часа, Гълъбов написа:

Къде се слиза от магистралата - в Чехия или в Словакия?

 

Когато пътувам в посока от Чехия към Словакия слизам от магистралата след Brno на изхода за Breclav (Чехия), след което се кара в посока Kuty (в Словакия). Около Братислава има безплатен участък на магистралата, който може да се използва (виж картата). Все пак, ако човек е решил да премине без винетка, но няма актуални карти на навигацията и не му се занимава да си настройва маршрута, е по-добре просто да си стои през цялото време извън магистралата.

След влизането в Унгария има две възможности - или да се качи на международния път още на Rajka и да кара 12 км. в интензивен трафик до магистрала М1, или да продължи до Mosonmagyarovar (около 20 км.) и след това да се качи на магистрала М1. Предимството на втората възможност е, че човек може да си купи бързо винетка от крайпътните бензиностанции, ако не го е направил предварително онлайн.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 23 часа, Гълъбов написа:

Ако правилно разбирам - https://goo.gl/maps/KchDDMr5M542

Мерси!

Да, това е пътя. Безплатните участъци от магистралата около Братислава също са коректно посочени.

Единствената разлика е, че аз влизам към Breclav и после карам по път 425, а не както ти си показал по път 424. Но това е дреболия. Дано словаците не променят междувременно безплатните участъци. Аз ги поглеьдам преди всяко тръгване, особено ако карам извън платените магистрали в Унгария. Там промените са доста динамични.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×