Декларация за пътуване на дете извън България с един родител или без родител

Започната от Николая, 27 Ное 2017 10:48:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Aleksander

Случката беше при посрещане в Хамбург. Всеки случай е частен случай. Доведен син и има разлика във фамилните ни имена. Трябваше да доказвам, че имаме нещо общо. Имали сме проблеми и при тръгване от Бг със самолет. Последно миналото лято. Тогава не признаха пълномощното от бащата, не помня по каква причина. Голяма разправия беше. За малко не изпуснахме самолета.

,,Стояха зверчетата край плета, / в тях стреляха и те умираха..." - бр. Стругацки

AinStein

Цитат на: Росен Арабаджиев date=1654238084

Не мисля, че е било късмет. Действително се оказва, че след като непълнолетен български гражданин е напуснал територията на Република България, после никой в чужбина не се интересува с кого и накъде пътува.

Значи горе бяха писали между БГ и ДЕ няма споразумение
Българското пълномощно важи само за границата на България.От написаното дотук се разбра,че от България задължително с пълномощно от Български нотариус.
От Германия за България - защо да няма? Или ще кажете трафика на хора, наркотици и проституция е посока Европа!И затова никой няма да ви провери като излизате от Германия.
Тръгваш от Германия за България.Спира те сърбина митничар БОЙКОвич и те пита някво пълномощно да имаш, а българското там не важи - ко праиш или му пускаш някое евро или щото си с твой транспорт търсиш друга граница, дето митничарите не са толкова стриктни.Да, но, ако си в бус,автобус, трактор- те не чакат!.Затова пише при проблеми с документите ви оставяме.А сега от Сърбия до Германия се върни и пълномощно ти си извади.Чудя се когато това пълномощно, както писаха ,че е безсплатно и се заверява в общината с подписа на даващия съгласие, защо не го правят? Излиза,че без съгласието иска да изведе детето.Колко семейства не се разбират, скарани или родили  без брак.Ами българка и немец, детето какво е?Немски гражданин - нали?
Разбирам ние от бг сме цънцари не ни се дава пари, но сега дори и безплатно ми намирисва на
любофта ни веке се изветри!
Ето блога на Българка в Германия, която е писала за този документ и още много полезна информация.
https://germany.sophista.info/patuvane-s-deca-izvan-germania/\" rel=\"external nofollow\">https://germany.sophista.info/patuvane-s-deca-izvan-germania/

veronik_veronik

Когато семейството не се разбира и бащата или майката каже не, няма да подпиша, детето няма как да излезе от България, гледах някакво предаване в което родители в такава ситуация се жалват как не могат да отидат на почивка в съседни държави.

Гледах по новините и събиране на мъже, чиито деца са \"отвлечени\" от майките си в чужбина и тези татковици не виждат децата си. Единя случай беше, майката заминава за Холандия  някак си е извела детето, умира при катастрофа и детето е в Холандия в приемно семейство, въпреки решение на български съд и очевидно бащата е с пълни права.  И всичко това в резултат на отношенията на родителите и детето е \"бушон\" на отношенията им.

Ти пишеш към Германия с българска декларация, пълномощно заверено от българските власти, на връщане с документ от общинат в Германия. Но в крайна сметка ако единя родител пътува просто на екскурзия из различни държави, минава граници  тогава какво се случва? 


AinStein

Цитат на: veronik_veronik date=1654425324

Когато семейството не се разбира и бащата или майката каже не, няма да подпиша, детето няма как да излезе от България

Но в крайна сметка ако единя родител пътува просто на екскурзия

Тук в темата честия въпрос е мога ли без пълномощно ..., а не къде да си изкарам пълномощното.Има две причини за питането-едната е несъгласие или да не дават \"излишни\"пари, а от темата се разбра, че е безплатна услугата.Зависи от кои сте.Хубаво сте го писали за \"отвлечените\" деца и именно някои въпроси клонят натам.Относно екскурзията митничаря не прави разлика екскурзия ли е или не-изисква ли се пълномощно не те пуска.
Оставам с впечатлението, че повечето сте съгласни от България за Германия да си извадите пълномощно, защото българския митничар е строг и спазващ законите, а немския не му дреме.
 
Пътуване с деца в чужбина
 

Информация за деца до 18 години, напускащи територията на Република България
 

Дете, пътуващо без придружител
В случай че детето тръгва от България, необходимо е то да притежава нотариално заверена и подписана от двамата родители декларация за тяхното съгласие то да пътува без придружител. При пътуване от чужбина към България, същата декларация  се изготвя, подписва от двамата родители и заверява в българска консулска служба.
 
Дете, придружавано от един родител
Родителят, придружаващ детето при пътуването, трябва да притежава пълномощно/декларация от другия родител. Завереният пред нотариус документ отразява съгласието на непътуващия родител, детето да пътува с другия родител.

Дете, придружавано от трето лице
Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация - документ, подписан от двамата родители, в който декларират, че дават съгласието си детето да пътува, придружавано от това лице. Когато в основа на съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителите, единствено от този родител се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител, или придружавано от другия родител или от друго лице. В този случай е необходимо да бъде представено копие на самото съдебно решение. Съдебното решение следва да е преведено на български и заверено.

При пътуване към България, пълномощното/декларацията за даване на съгласие за пътуване на детето се заверява в консулската служба. Подписът на пълномощното/декларацията се поставя лично от упълномощителя/декларатора пред длъжностното лице в консулската служба. Копие на пълномощното/декларацията следва да остане в консулската служба.

Текстът е Информация от Министерството на външните работи на Р. България.

https://www.citytoursofia.com/%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0_32_10\" rel=\"external nofollow\">https://www.citytoursofia.com/с-деца-в-чужбина_32_10

fmafa

Imam edin vupros ako sinut mi kato e na 16 godini moje li da patuva sam s samolet ot germania do bulgariq s bulgarsko pulnomoshtno

 


veronik_veronik

Декларация за пътуване на дете в чужбина само, заверено пред български нотариус, посолството или в общината ако живеете в  Германия, съгласие от двамата родители по принцип, ако не е друг случая. Има двуезични бланки, мисля, че бях дала линк някъде из форума  на ADAC в сайта ги има. 


F.Dimitroff

Да не отварям нова тема.

Проблема сами си го направихме и сега ще трябва да питам...

Паспорта на детето изтича в края на май месец и естествено няма свободни часове за пасаван в Консулството. Планувахме февруари половинката като се прибере в България  с Генерално пълномощно да направи паспорт и готово, но...оказа се, че искат изрично пълномощно в което пише, че е за издаване на паспорт на дете. Въпроса е като направя пълномощно от тук (заверен подпис  на български) дали ще бъде зачетено от нашите инситуции? Правил ли е паспорт някой с таков документ? Не ми се иска да пътувам до БГ за 4 дни и да се окаже, че не мога да го направя...

Изисква ли се някакъв специален превод. Четох вече тук там, че искат Апостил, заверки в министерства...което само по себе си е малоумно, но самата реалност. 

Вече обмислях да звъня в паспортна служба в България, но след последните разговори февруари, не желая да водя с тях никаква комуникация. Нивото на компетентност и желание за съдействие на служителките е около 0,4 по десетобалната...

 

Благодаря


Aleksander

Имахме подобна ситуация, макар, че не ставаше дума за паспорт, а за пътуване на самó дете. Написах документа в две колони едната на български другата на немски в два екземпляра. Така спестих 190 евро от преводачески услуги ?. Отидох при нотариус и помолих едното копие да завери нотариално, а другото да направи заверка с апостил. Проблемът с апостила е, че отнема около месец. Понеже ситуацията беше инфарктна, защото детето трябваше да замине спешно, изпратихме го с нотариално завереното копие с идеята, че за връщането апостила ще е готов и ще го изпратим по някой. Естествено апостила отне повече от престоя на детето в България. На летището в София изобщо не обърнали внимание, че пълномощното е заверено без апостил. Видели, че нещо там е с печат и предположили, че е апостил. Предвид \"нивото на компетентност и желание за съдействие\" номера може и да мине в паспортнтата служба. 50/50

,,Стояха зверчетата край плета, / в тях стреляха и те умираха..." - бр. Стругацки

veronik_veronik

Обадете се в посолството и обяснете ситуацията, на нас ни дадоха термин след няколко дни само по телефона. Мъжът ми се обади, обясни ситуацията за спешност и просто казаха, елате. Ставаше въпрос за загубен паспорт, издадоха посаван с 6 месечна валидност.

По принцип и година по-рано може да смените паспорт, лична карта така човек си спестява много стрес.

От нотариус го знам, генерално пълномощно няма, пълномощното е за всеки конкретен случай. Прежалете се и се обадете, защото всеки си прави, каквото си иска и изискванията за вашата община може да са различни от прочетенето от вас. Освен това изрично беше написано в общината, че в пълномощното трябва да пише, както за подаване, така и за получаване на паспорт, внимавайте с текста.


При проблеми с логванете кликнете върху "Забравена парола"!