Jump to content
 1. Pod naem

 • 103 Завръщане в България

  1. 1. Бихте ли се завърнали в България?


   • Не, колкото и да ми е мъчно.
   • Да, бих искал.
   • Не мога да реша.

 • Статистика

  4739
  Публикации
  609
  Теми
  6
  Блогове
  38
  Файла
  0
  Галерия
  8084
  Регистрирани
  Зорница Анастасова
  Най-новият потребител
  Зорница Анастасова
  Регистрация
 • Кой е онлайн   0 Потребители, 0 Анонимни, 15 Гости (Виж всички)

  • В момента няма потребители на линия.
 • Последна репутация

 • Рожденици

  Няма потребители, празнуващи рожден ден на тази дата.
 • Топ изтегляния

 • Публикации в блоговете

      0 коментара
   Древноримският форум и неговият виртуален еквивалент
   В древния Рим форумът е бил мястото, около което се е развивал обществения живот на градското население. Обикновено го описват като просторен площад, чиято основна функция е била да служи като пазар. Постепенно форумите разширили своите функции и към чисто икономическите такива се добавили политически и обществени – там се празнували големи тържества, разисквали са се обществените въпроси, зараждали са се политически процеси.
   Трудно ни е да си представим значимостта на тази структура за древните римляни, както е трудно на децата ми да си представят, че съм живял например без мобилен телефон. Но има нещо в човека, върху което технологиите все още не са повлияли драматично - това е потребността от социални контакти (да не се бъркат с псевдоконтактите в социалните мрежи). Поведението ни е все така социално обусловено и почти непрекъснато се намираме в някакви малки или по-големи социални групи, които оказват влияние върху нас. Така че площадът, пазарът, риторите, врявата все още имат място в ежедневието ни, но просто са на друго място.
   Защо да пиша в интернет форум?
   За да може да се отговори на този въпрос е важно да се знае как човек възприема форумите - като място за празни приказки между самотници или като нещо повече. Повечето мои познати се отнасят скептично и дори с насмешка към това, че пиша във форум. Чудят се защо си губя времето там, след като и без това общувам ежедневно с толкова много хора. Ами ето защо:
   за мен форумите са място, на което свободно можеш да изразиш мнението си и можеш да го отстояваш докато сам решиш, че е уместно и правилно, като в същото време не ангажираш другите с него форумите са като земя, която е неизбродена - винаги откриваш нови и нови неща; невероятно е по колко много начини може да бъде интерпретиран даден факт и колко различни реакции може да предизвика въпреки че в реалния живот съм социално активна личност , вероятността да срещна там такова разнообразие и концентрацията от хора, мнения и гледни точки е много малка форумите са начин да погледнеш критично на себе си, докато наблюдаваш поведението на околните анонимността (макар и условна) те освобождава от задръжките на идентичността; свободен си да изразиш неща, които не би споделил в реалния живот винаги имаш втори шанс голям привърженик съм на свободния обмен на информация  
   В заключение - площадът "Български център" е отворен за всеки, който иска да напише нещо. Дали ще бъдете участници в събитията или ще си останете просто негови гости е въпрос на личен избор.
   Аз избрах да бъда участник в случващото се на този площад, а не просто преминаващ странник. А вие?
      1 коментар
   Случайна снимка от интернет, която казва достатъчно, и която обяснява целта и смисъла на сайта - Родени в България.

      4 коментара
   На 12.03.2015 г. бе създаден сайта Български център / Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de
   За изминалите 13 месеца и 19 дни, сайтът бе посетен точно 896.101 пъти или средно по 2201,72 посещения на ден. Бяха създадени 745 публикации по 185 теми от общо 291 регистрирани потребителя. Сайтът бе създаден с цел взаимопомощ между българи, като това се изразяваше най-вече чрез обмяна информация. Смятаме, че за изминалото време сме помогнали на доста хора. Проблемът е, че горепосочените цифри водят до въпроси, които не могат да останат без отговор. Висока посещаемост и крайно ниска активност. Точно 2,06 публикации на ден при средно 2200 посещения. В един момент нещата се сведоха до това да се задават въпроси, повечето повтарящи се, а един всеотдаен потребител да се старае да отговаря изчерпателно на всички. Забележете, основно един човек, на когото дължим много за успеха на сайта.
   Получи се така, че идеята за български център в Германия бе сведена до задължението да консултираме нуждаещи се. Това, несъмнено е добро за нуждаещите се, но е липса на диалог, което не е добре за другите след тях. Например зададен въпрос остава дни наред без отговор от страна на други посетители, които имат възможност, но не и желание да отделят от времето си и да отговорят. Тук трябва да се споменат и десетките лични съобщения в страницата във Фейсбук, някои от които с безцеремонен тон и грамотност под всякаква критика буквално изискват отговори, които спокойно могат да бъдат намерени във форума. На няколко пъти това бе съпроводено с обиден тон. Истината е, че ние не сме длъжни на никого. Въпреки това отстоявали сме идеята взаимопомощ до край. Само един пример: Жена, пострадала във фабрика, с разпрана ръка. Било й казано, че за времето, което е необходимо да се възстановява ще си стои в къщи под формата на неплатен отпуск. Въпросът й бе дали това е законно. Спешно, същата нощ, се свързахме с адвокат, които си направи труда и напълно безплатно, в шест сутринта, отговори изчерпателно, писмено, изброявайки всичките й права в качеството й на работник съгласно закона. Жената каза -"mersi" и повече нищо не се чу за нея. Редно бе да сподели с останалите историята и проблема за да могат и други хора да научат и да знаят правата си в подобна ситуация. 
   Това развитие на нещата доведе до идеята за смяна на концепцията за Български център. Ако при, приблизително 200.000 българи в Германия успяхме да намерим само един истински безкористен българин (Крякащата тайфа), воден от желанието да помага на останалите, то това означава, че или трябва да се откажем или да разширим търсенето. За това решението бе създаване на нов сайт, чиято цел е да търси и обединява добри и всеотдайни хора, българи в помощ на българи не само в Германия, а навсякъде където има българи по света. Ако чувствате желание да бъдете част от една такава общност сте добре дошли в сайта наследник - "Родени в България". 
   Днес, 21.04.2016, Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de ще бъде спрян и ще отстъпи мястото си на Родени в България - rodenivbg.com
   Цялата информация ще бъде прехвърлена, вкл. и потребителите, т.е. ако сте бил регистриран потребител на bgzentrum.de, ще можете да влезете по същият начин в rodenivbg.com.
   По-долу са приложени снимки, които ще останат за спомен от сайта Български център / Bulgarisches Zentrum. Домейнът bgzentrum.de ще остане действащ и на първо време ще сочи директно към новият сайт.
    
   С уважение,
   Александър Узунов
   Създател на "Български център" и "Родени в България"
   21.04.2016, гр. Хамбург
    
                                              
 • Статистика

  Видео категории

  1

  Видеоклипове

  0

  Гледания на видео

  0

  Форуми

  93

  Forums topics

  609

  Forums posts

  4739

  Четене на форумите

  2315335

  Блогове

  6

  Прегледи на блогове

  19522

  Записи в блогове

  10

  Четене на блогове

  119909

  Категории за изтегляне

  7

  Изтеглени файлове

  38

  Свалени файлове

  4603

  Прегледи на файлове

  131923

  Галерия албуми

  0

  Снимки в галерията

  0

  Прегледи на снимки

  0

  Регистрирани потрбители

  8084

  Най-много онлайн

  97


 • Последни мнения

  • Това, според мен, не е задължително, защото Zulassungsstelle-то информира застрахователната компания, когато дадено МПС е отрегистрирано.
  • А защо не поръчвате безплатната версия - Datenkopie nach Art. 15 DS-GVO – die kostenlose Selbstauskunft https://www.meineschufa.de/de/datenkopie?etcc_cmp=schufa.de&etcc_med= Link/Referrer-schufa.de&et_cmp_seg5=themenportal&et_cmp_seg4=dako
  • Аз използвам същото и също съм "доволен". От това да плащам по 4€ месечно.... гадовете им мръсни
  • Здравейте, вероятно повечето са запознати, но. Тъй като намерих информация само как да докараме кола в Германия, а на мен ми се наложи да направя обратната процедура понеже си продадохме немската кола в България. Реших да напиша кратко за"преживяването". Процедурата е проста и не изисква кой знае какво. Така в случай, че продавате кола с немска регистрация в България или друга страна от ЕС и тя ще пътува на собствен ход към страната ви трябва: 1. Малък талон 2. Голям талон 3. Старите номера на колата 4. Договор за покупко продажба 5. Запазен термин в избраното от Вас Zulassungsstelle за: отписване на автомобила (Auto abmelden/asuerbetrieb setzen) издаване на Ausfuhrkennzeichen ТРЯБВАТ ВИ ОТДЕЛНИ ТЕРМИНИ ЗА ДВЕТЕ УСЛУГИ - внимавайте, защото, ако бюрото което сте избрали изисква отделен термин за всяка услуга може да ви се наложи да отидете и друг ден.  6. Купувача заедно с личната му карта. (принципно, ако му носите документа със себе си мисля, че може да стане и без той да присъства, но...въпрос на риск) 7. Докумети за TUV - за да си тръгне колата на ход е нужно да има валиден преглед!!! Самите стъпки Отивате в уговорения час и първо отрегистрирате автомобила. Това според мен е единствения правилен и единствен начин да продадете автомобила. Не отлагайте за по-късно защото, ако стане инцидент с колата да не ви занимават вас. След отрегистрирането, отивате в някой от не малкото места на които изваждат регистрационни табели и си правите застраховка за период който прецените. Във всички случаи хората там знаят какво правят и е нужно само да им кажете, че колата ще се изкарва от Германия и ще ви трябват транзитни номера и застраховка. Трябва да платите и данък за периода на застраховката, защото се приема, че автомобила е в Германия до края на застраховката. Отивате на термина за Ausfuhrkennzeichen и им давате документите със застраховката. В общи линии служителите си вършат всичко, а от вас се иска само да си платите таксата и да се върнете когато са готови. Трае около 15-20мин. Когато са готови Ви изпращат към тези които правят регистрационни табели (същите които ви направиха застраховката по-рано) Вземате си табелите и се връщате да им сложат печат. След печата отивате за вече готовите документи с новите имена на собственика и сте готови. Лично на мен доста спретнато и без моткане ми отне около 30-45мин цялата процедура. Като се има в предвид, че я правя за първи път и не съм питал никой какво и как да правя.  Не забравяйте да си вземете копие от договора за покупко продажба и да го изпратите на застраховката си за да не плащате. Данъка автоматично ще бъде преизчислен и възстановен.    ПС пълномощни не се изискват. Ние продадохме колата на жена ми, а цялото прехвърляне го направих аз без никой да ме пита каквото и да е. Малко си е глупаво това, но...хората си имат явно доверие...    
  • Според мен опитай, но след многократно прочитане и чекване с транслатор мисля, че са си оставили вратичка и няма как да се избегне плащането. Казват, че е според § 356 Abs. 4 Nr 2b BGB. Чукни го в гугъл и ще ти излезе точният текст на закона, а те са уточнили т. 2 където са си вързали гащите.  Аз в такива случаи си поемам дълбоко въздух, пия една чаша студена вода, плащам на измамниците и засичам времето преди голямото псуване. Колкото е по-дълго, толкова силен се чувствам.  Преди време бях в подобна ситуация когато платих за свидетелство за съдимост и срещу парите си получих емайл с инструкции, че трябва да отида в общината и да си го поръчам срещу същата сума. Разбира се всичко беше законно.  Заради експеримента - попълни формуляра и го прати. Те ще кажат да, ама вече сме почнали изпълнението.  Срещал съм и съм се парил десетки пъти от подобни схеми. Просто Германия е страна на измамниците. 
 • Предстоящи събития

 • Разкажете за нас!

  Харесвате ли Родени в България? Разкажете за нас на приятелите си!
×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Terms of Use.