Jump to content
Родени в България

Класация на потребителите


Популярно съдържание

Най-харесвано съдържание от 28.04.2023 във всички раздели

 1. 2 points
  Добър ден, някои от Вас може да са видяли публикацията във Фейсбук на българите в Берлин, но да пусна и тук. Ако някой има нужда от немскоговорящ за превод на място и/или попълване на документи, обаждане в институции и прочие, общо взето каквото е нужно, за да Ви се помогне. Заплащане не изисквам, тоест "работя" безплатно. Не всичко е пари. Тъй като цялата процедура се случва в свободното ми време, при евентуална нужда се съобразявам с работния ми график. До края на месец Май съм свободен, освен на 23.05 между 8:45 и 11:00 (приблизително), както и на 24.05 11:30 до не зная колко ще отнеме. От съображения за сигурност, първоначален контакт се осъществява чрез имейл - ivaylo.dorovski123@gmail.com, споделяте за кога става дума, ако съм свободен ще оставя телефон за връзка. (За тези, които са в групата на българите в Берлин, могат да ми пишат лично съобщение там). На кратко за мен: Казвам се Ивайло на 32 години съм, живея от малък в Берлин (2005), тук съм завършил училище, както и професия. Работя, бил съм и на джобса, имал съм и аз вземане-даване с разни институции, което е неизбежно по принцип. Взимам активно участие в подпомагането на бездомните в Берлин, доброволно. Не помагам финансово. Не предлагам адресна регистрация, нито квартира. Общо взето с нищо материално, чисто и просто - превод. Обяснявам, ако има конкретни въпроси и това е. Става дума за Берлин и околността. Шофьор не съм, но се справям добре и с обществения транспорт. Съвета, който давам на всички, с които се срещам - учете немски. Срещах се с хора, които са тук от 10 години и все не намират време да го понаучат. Няма място за оправдания, време се намира, стига да има желание, а немски Ви трябва. Не се притеснявайте да го говорите. Берлин е мултикултурен, не сте единствените, които не знаят добре немски. Колкото толкова. Благодаря за вниманието и приятен ден!
 2. 2 points
  Еднообразието си е въпрос на личен избор! Аз живея по същия начин (е, добре 90%) както живеех в БГ. Събота и неделя общо 200км с колело. Липсват ми уличните чешми и кафеавтоматите само!
 3. 2 points
  Един човек да се похвали за достойното плащане, да не мрънка за големите данъци и щрафтове , а да е доволен от това. Колко са, като вас? Някаква мижава бройка сънародници, защото предишните умни и начетени избягаха от България веднага след 89г. Та чак до 2000г, когато България загуби третото място в света по образование. Зимата се прибирам и в автобуса наши сънародници говорят гласно, кой колко печелил и т.н.Викам си аз ли съм с такава никаква заплата сред тези с големите заплати. Писна ми и ги попитах - Има ли сред вас, агроном, инжинер, адвокат, счетоводител и т.н. Всички млъкнаха - Е тогава не ми говорете за заплати. Ний сме роби там. Почти всички бяха в сферата на чистотата .Само едно момче беше стругар. Завършил основното и средното с професия в Германия. Болшенството сме, като другите, но стойките големи. Логично е всеки във форума търси помощ за социал или подобно. Умния интелигентния, дори и без знания по немски ще си намери и преведе в нета. Не съм прочел някой да пита във форума, кога ще има концерт на Васил Петров в Германия:)
 4. 2 points
  Мнението което си цитирал е от 2017 и продължава да е актуално с все сила. Жена ми например през ден попада на някоя "новина" как българите масово се връщали в България, защото било по-добре от "гейския и пълен с травестити запад". Жалките опити на нисшите ни управляващи в България, да промиват мозъците на обикновенния човечец за щастие или не, все по-често се сблъскват с реалността. Истината е, че хората не се прибират масово в България, а типично по нашенски масово просто обичат да се оплакват и да обясняват колко е гадно тук и как държавата ги правила от уникални кадри на балъци... как ще се приберат...а всъщност си стоят тук и използват с удоволствие всички благини на държавата...за които също обясняват, че са тъпо направени...ама забравят да споменат, че в България и на 1/3 ги няма....Да плюеш по собствения си избор, лично за мен обаче е меко казано тъпо... За мен продължава да няма смисъл за момента от прибиране в България...не и с тази корупция и липса на държавност и контролни органи...
 5. 2 points
  AinStein, аз съм на мнение, че в Германия дори и без образование и с малко език има големи шансове за достойно заплащане без някой да те мачка, да работа на смени, обслужваш машина примерно, първо обикновено минаваш през цайта фирма, обаче после ако фирмата е на ниво, живееш достойно. Хората на социал ако са немци живурката ако са нашенци припечелват допълнително "законно" и са добре повече. Никой не може да те "натика" някъде, ако ти не го желаеш, винаги има изход, но човека трябва да е гъвкав, да си отворя ушите кой са добрите фирми, защото навсякъде има работа и за нетолкова знаещи език и с не толкова опит и квалификация. Масата много мрънкат, но не търсят решения, стоят на ниско заплащане, доверяват се на съмнителни "субекти", търсят "далаверата" и накрая "изяждат дървото". Всяко начало е трудно, но ако си целенасочен, всяка следваща работа е по-добра. Всеки има своя съдба, но каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи. Никога не съм била на социал, но, както и в България никакви малки, семейни фирми, задължително всичко на светло и големи фирми с ясна политика и стандарти или селбстендиг, във връзка с последното ще се радвам да разкажете с какво се занимавате и как се справяте, много ли е бюрукрацията, заслужава ли си?
 6. 1 point
  IZETOVA

  Търся автомонтьори

  Здравейте, имам нужда от български автомонтьор в град Карлсруе или областта. Ако може да ми помогнете, благодаря сърдечно!
 7. 1 point
  ID3960

  Помощ за незнаещи немски

  Не съм се интересувал, но може да се попита.
 8. 1 point
  ID3960

  Помощ за незнаещи немски

  Днес ходих да превеждам в AA и жената каза, че през BAMF може да се получи Zuschuss, лично не съм се интересувал, но явно има възможности. А за тези на Jobcenter знам, защото преди години "пращахме" една позната на курс така.
 9. 1 point
  ID3960

  Помощ за незнаещи немски

  Трябват усилия, да и това е така, не им се прави всичко наготово, помагам там, където има затруднения заради езиковата бариера. Чисто информативно отговарям на специфичните въпроси, като често аз самия трябва да се консултирам с гугъл. Колкото до писането тук - голяма част от нуждаещите се не знаят за съществуването на този форум, а от това, което прочетох и по-добре - само се засилва така или иначе наличната несигурност на много от новодошлите. Убеждават се, че са твърде нежелани и едва ли не, нямат абсолютно никакъв шанс за просперитет тук. Усилието, което всеки един трябва да положи е да научи немски и не говоря за hochdeutsch, а колкото да ги разбира и да може да отговаря, тоест криво-ляво да се справя без чужда намеса.Тези на Jobcenter имат варианти за безплатен курс по немски, финансиран от Джобс-а, другите имат възможност за финансово подпомагане чрез BAMF. И се отварят други врати, когато не си вече чужденеца, който не може да си каже името, а този, който може да води разговор без особени затруднения и притеснения. И да им се избие от главата, че са нежелани, вместо да се набива все повече и повече. Така сме устроени, където и да отидем, българина си мисли, че все него искат да опънат. Видиш ли от всички чужденци в Германия, той е най-натакован.
 10. 1 point
  Има една приказка "Който каквото си надроби, това ще сърба". Както има мързеливи немци, така има и мързливи българи, чужденци като цяло. Проблема на някои професии, че няма много немци, които да ги упражняват е заради огромния наплив от чужденци, които са съгласни да работят за по-малко пари. Немеца си има стандарт, не иска да работи за жълти стотинки, това го правят чужденците, които не знаят немски и нямат желание да го научат или имат желание, но вечно се оправдават, че нямат време. Общо взето винаги съм се чудил защо българите са с толкова негативно мнение за немците, а то било защото отделни субекти са твърде негативно настроени към тях и всячески се опитват да си наложат мнението. Видиш ли като чужденец си прецакан отвсякъде, германия не те иска и бла-бла.
 11. 1 point
  veronik_veronik

  Помощ за незнаещи немски

  Явно имате желание да помагате, но аз съм на мнение, че и от другата страна трябва усилия. Апела ви за учене е чудесен, но чут от малцина. Внимавайте с помощта! Апелирам ви да пишете тук, да споделяте опита си, ако няма тема по даден въпрос, създайте нова, така не само се трупа информация на едно място, но и хората могат да четат и да се опитат сами да си справят. Не веднъж ми се случвало да посоча тема, където ако човек отдели време, почете и сам ще се справи. Пример детските в Германия, е даде ама ако може на готово, без усилия.
 12. 1 point
  Шестиците в училище, не означават шестици в живота. Точно хора, като теб успяват да се справят с живота.
 13. 1 point
  Орбан много хубаво го каза - миграцията в Германия - има ли Германеца страх че Африканеца/Сирийеца ще му вземе работата??? "НЕ, значи всичко ви е ясно".. В Германия има такова гигантско преразпределение от работещите и продуктивните към цялата сган която се изсипва всеки ден в Германия че просто никой не иска точни числа да обяви - тогава ще стане тя една... Просто случаите с по 3-4 Съпруги и 7-11 Деца - там са 8-9 хиляди Евро социални помощи всеки месец - без да имат образования и без да работят... смятай... Германеца има страх че източно-европейеца ще му вземе работата.. но вече има толкова много позиции че никой не се притеснява - на 100 възрастни бейби-буумъра идват около 60 млади (като от тези млади една трета не става за нищо и са "мигранти" или техните деца... та на 100 кадърни идат около 30-40 млади - дето не са като бейби-буумърите..) Професор Gunnar Heinsohn: DIE WELT BIS 2071 https://heinsohn-gunnar.eu/mt-content/uploads/2021/04/welt-bis-2071-heinsohn-18-04-2021-1.pdf Това е най-добрoto и кратко описание на бъдещето - Професора почина - но има някои силни видеa 78 Prozent mehr Flüchtlinge, aber keiner will für sie zahlen ... In den ersten vier Monaten des Jahres wurden in Deutschland laut Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) 101.981 Erstanträge auf Asyl gestellt. Das waren 78 Prozent mehr als im Vorjahreszeitraum. Würde sich diese Entwicklung fortsetzen, wären dieses Jahr mehr als 300.000 Asylanträge möglich – nach 218.000 Erstanträgen im vergangenen Jahr. Diese Menschen müssen in den Kommunen untergebracht werden – neben den rund eine Million Ukraine-Flüchtlingen. https://www.berliner-kurier.de/politik-wirtschaft/78-prozent-mehr-fluechtlinge-aber-keiner-will-fuer-sie-zahlen-li.346611
 14. 1 point
  ...а те мислят точно толкова колкото и работят ... ЕПТЕН
 15. 1 point
  Извършваш икономическа дейност, преди можеше и пенсионни осигуровки да не плащаш, сега вече трябва. Мои познат получи писмо със задна дата дори. Освен това при Гевербе здравната осигуровка ти е обвързана с оборота, а ти искаш да минеш с 20 Е в България.
 16. 1 point
  Ти изобщо в чужбина ли живееш или пишеш от България. Казваш нямало работа за неграмотни. Ела при нашите в DHL да видиш най-отличният им разтоварач на пакети от тирове е български циганин без образование.Иска се сръчност, мускули и желание, а не ядрена физика.Немското образование е направено така, че умни и мислещи да няма. Само 20% тръгват след средното към висшето, а от тях само 10% го завършват. Миналата седмица ремонтираха някаква повреда на канализацията. Повечето бяха румънски цигани с немец шеф.Свършиха си работата стриктно и чисто, дори не знаеха елементите от менделевата таблица в асфалта. Ама, като те гледам си от тези родени след демокрацията и изобщо не си в час с някои неща. Служил съм в строителни войски. Бях във взвод с 100 човека.От които 5 турчета и 5 българчета. Всичките други неграмотни цигани.Ама такива неграмотници дето не си мислил, че има в България.Не знаят да пишат и четат български, камо ли да ги питаш - кой е Аспарух.Тъй, като бях комсомолски и писар не работех, съботите провеждахме часове по образование на циганите. Та същите неграмотни цигани, като ги "пое" казармения живот къде "со кратце, къде с кютек"след 2 години станаха майстори, но в истинския смисъл на думата. Ето това бяха неграмотниците.Работливи и вече със занаят. Аусбилдунг дето уж му викаш.
 17. 1 point
  Който иска работи! Знаеш ли, че в Германия идват бежанци, които никога не са стъпвали в училище и започват курс, където ги учат на ниво първи клас. Работа има за всички, фабрики колкото искаш, никакъв Аусбилдунг не ти искат да натискаш копчета и да вършиш работа, която е елементарна.
 18. 1 point
  Явно този учител по немски не е искал или не е можел да вземе сертификата и работеше, като чистач. След доста години работа учителите психясват. Този учител-чистач колкото и да работи повече от 1600 евро няма да изкара.Затова се примирява работа за 800 евро за 4 часа и другото от социала.Струва ли си за останалите 800 евро да бъхти-ами не.Тук говорим когато работиш и не ти стигат парите прибягваш до социал. Ако квартирата е 700евро, остават за ядене 100. И социала дава още 400евро за ядене. Пълния социал е докато ти намерят някаква работа. Във Вест-фалия болшинството немски турци са на социал и работят шварц арбейт.Тях никой не ги сочи! А нашите анатемосват българите дето лазят или пълзят в Германия поради липса на парични средства и взимат пари от социала. "Колко срамно е да си на социал" Когато сложиш неговите цървули и изминеш неговия път в сълзи, несгоди и немотия.Тогава имаш право да ги съдиш. В България почти винаги ме харесваха и после използваха , заради знанията и честността ми. И после разбираш изигран и използван. Тук тези качества не вървят.Тук негласно си от втора ръка. Затова, като си видиш фиша от заплатата имаш удръжка данък социално подпомагане.Твое право е да се възползваш.
 19. 1 point
  не че нещо ама да виснеш на държавата не трябва да ти е основна цел в живота ... Това е с цел да прескочиш трапа ако останеш без работа докато си намериш друга, не това закоето го ползват чалмарите и определен тип немски търтеи. Ако имам здрави ръце крака и глава ще ми е неудобно да си живуркам с шепа пари на месец от държавата които да стигат за филия и кисело мляко на ден! А в БГ хората работят болни, не смеят да пуснат болничен щото парите от здравната каса ги чакаш 6 месеца и са около 15лв на ден (моите толкова бяха 2013).
 20. 1 point
  Пълни глупости пишеш. Тези неграмотните ще работят там дето не се иска ценз.Точно за това ги вкарват, защото немците не им се работи. Или искаш да видиш български учител по немски работещ в чистотата, защото не признават дипломата и 28 години стаж в България.Дори български инжинер работещ, като куриер.Примери много. А социала се пълни от данъците, колкото повече печелиш, повече плащаш. Някъде четох от 80 милиона в Германия, чужденци са 10% с тези от ЕС.На помощи са 3,78%. Истината е, че Германия не е толкова социална. Класиране по даване на пари от социала:) 1.Норвегия 2.Финландия 3.Дания 4.Швеция 5.Чехия забележете 6.Германия скоро го писаха от Брюксел извадка Така, че младите ориентирайте се към по-социални държави!
 21. 1 point
  Една особеност на социалните системи е че бързо издишат когато повече хора ги ползват отколкото пари има... Та дали пенсиите или здравната каса или социала... всичко издиша... Swedish gangs growing by 1,000 new recruits a year, and it’s only going to get worse, warns police chief https://rmx.news/crime/swedish-gangs-growing-by-1000-new-recruits-a-year-and-its-only-going-to-get-worse-warns-police-chief/ Та Германия ще заприлича много бързо на Швеция... Überraschung: 70 Prozent der Asylberechtigten sind Analphabeten | 30. April 2023 | 15:35 Uhr https://www.oe24.at/oesterreich/ueberraschung-70-der-einwanderer-sind-analphabeten/554049774 Die Integration von Asylbewerbern stellt in Österreich eine große Herausforderung dar, da ein Großteil von ihnen weder lesen noch schreiben kann. Laut aktuellen Zahlen des österreichischen Integrationsfonds (ÖIF) waren sieben von zehn Einwanderern im Jahr 2022 Analphabeten, vor allem Syrer und Afghanen. Das erschwert den Eintritt in den Arbeitsmarkt und somit die Selbsterhaltungsfähigkeit. Та познайте на тези хора кой ще им изработва помощите.... Германците ще орежат пенсиите вместо да ги депортират... проверете след време този пост...
 22. 1 point
  Мммммм да след твойта тирада от думи в стил ала Меркел ОСТАВАМЕ В ГЕРМАНИЯ и в този ред на мисли, имам пълното право да се възползвам от тяхното богато и спокойно черноморие - Социала:)
 23. 1 point
  А защо не се знае колко реално са в чужбина? Агенция за българите в чужбина? Къде другаде по света има такава безсмислена институция. Къде по света от септември имитират дейност и обясняват как хиляди деца не посещават училище, всъщност това да деца, които реално са в чужбина и посещават училище, някои не са и стъпвали в България и никога не са били част от българската образователна система. Мръкането е ясно, всяко нещо си има скрита причина, при българите в чужбина по мое мнение е неразбирането как функционира системата и държавата, незнанието на език, дошли доброволно, но все недоволни, щом някой е дошъл тук, се съобразяваш с правила, независимо дали ти харесват или не, завист и прословутата черта "на българите или нещо им е вповече или нещо не им стига". Иначе медиите са страшни манипулатори, незнам кой се прибира, но гледах някакво интервю с момиче завършило немската гимназия. Целият клас е заминал за Германия, няма един останал в България. Ето и другата страна на реалността.
 24. 1 point
  Вярно е и са си прави! Ама мога да кажа че Германия не е нищо от това което разправят ОБАЧЕ след 30 години в БГ и 5 в ДЕ - Германия е много по-гостоприемна от България! Ден не минава без да се чудя на тъпите немци ама България си е същата клоака каквато беше и не е мръднала...
 25. 1 point
  Има хора, които се завръщат, защото България е вече не по-добро, но по-облагородено място за живеене (по-добро ще стане, когато корупцията бъде драстично намалена, както е в Германия ). Има и хора, които се завръщат, защото ги мъчи носталгия или защото не са успели в чужбина. Мнозинството от хората обаче НЕ СЕ завръщат! Живея в Германия от 12 години и често се връщам в България. Някой ден може и да се завърна, но засега не го планирам. Всичко зависи от това какво си оставил (загубил) в България и какво си намерил в чужбина. Стабилните доходи и устойчив начин на живот, които много Европейски ( а и други) държави предлагат обаче задържат хората извън границите на България. Нямам деца с мен, но знам, че повечето от семействата емигрират най-вече за да осигурят добро бъдеще на децата си. Някои го намират в България, разбира се, но повечето го намират в чужбина. Това дори не зависи толкова от това, че сме "бедна страна". Германия като не е бедна, защо толкова много германци работят в Швейцария, Дания... и т.н. Ами по същата причина: По-стабилни и добри доходи идващи от по-високия стандарт на живот в другата страна. Единствената разлика е в броя на германците и българите, които работят извън родината си. Е, тука вече няма как да ги сравняваме, особено ако се има предвид процент от хората в страната, а не абсолютен брой...
 26. 1 point
  Хм, някой така като започне да ми пуска такива видея за Германия или други източно европейски страни се чудя дали е пътувал из България. Аз, като човек който е живял в повече от 5 града по повече от година в България, смея да кажа, че имам опит...и картинката прави всичко което се вижда по-горе да изглежда като разходка в парка...Има места където е просто БРУТАЛНО. Работата ми беше свързана с много пътуване и просто се нагледах на за съжаление тази омразна за мен дума МИЗЕРИЯ и ИЗРОДИ. Тези изнасилвания, побоища, боклуци, градове на "Живите мъртви", не са сценарии или просто нещо рядко срещано на 1-2 места, а са масови прояви и места в цяла България....Райони като М.Търново, Радомир, Лом, някой села в централен Балкан и в Родопите...гледките са направо потресаващи...Като караш иначе само по "новите" магистрали всичко изглежда сякаш тъкмо е потръгнало....
 27. 1 point
  Трудно е да се отговори еднозначно, защото животът е доста шарен и предлага различни ситуации. Мисля, че съм го казвал и преди, но пак ще го кажа. От подаване на годишна данъчна декларация за подоходно облагане (Lohnsteuererklärung) са освободени единствено несемейните с данъчен клас I и семейните с данъчен клас IV и то при положение, че доходите им са само от трудова дейност по трудов договор. Дори и хората с тези данъчни класи обаче подават данъчни декларации, ако имат и други доходи (вложения, наеми, допълнително работно място и т.н.) Няма комбинация от данъчни класове при семейните, която да гарантира абсолютно коректно данъчно облагане, така че да се следва корекция. При комбинацията 3/5 почти винаги следва доплащане, защото авансово удържания данък върху дохода е по-малко от полагаемото. Точно по тази причина е задължително и подаването на данъчната декларация. При комбинация 4/4 обикновено удържаният авансово данък е в по-голям размер от необходимото и точно поради това подаването на данъчна декларация не е задължително, защото ако човек го направи, данъчните ще трябва да връщат пари. Обикновено когато някой се хвали, че си е намерил страшен счетоводител и си е върнал много данъци: или е бил поставен в грешната данъчна класа (например 1 вместо 3) и са го драли известно време яко с данъка. В този случай не е особен проблем да се върне значителна част от данъка. или предишният данъчен консултант не си е разбирал от работата или предишният данъчен консултант просто е отбивал номера, но пък си е взел от вас таксата за услугата или човекът е семеен в комбинацията 4/4, при която не е чудно, че му връщат, след като са надвзели данък през годината или е частен случай на семеен в комбинацията 3/5 (направени са твърде много непредвидени разходи през годината) или човекът е некоректен данъкоплатец За други варианти не се сещам. Това, че един данъчен съветник успява да ти върне повече пари от друг, не го прави по-добър. Първо - година с година не могат да се сравняват. Приходите и разходите са други, данъчното законодателство се променя и т.н. Второ - и при данъчните съветници има тарикати, които се движат по ръба, особено ако не слагат подписа си под данъчната декларация, а само се огранишават до "съветване". Данъчното законодателство подтиква някои да се опитат да бръкнат в кацата с меда - например чрез лесното признаване на определени разходи, без да се очаква да ги доказваш с касови бележки/фактури. Иначе казано, до определен момент данъчните не се задълбочават да те проверяват обстойно дали декларираното от теб е абсолютно точно и се разчита на взаимната коректност. Имат си техни си стратегии, които преценяват риска. Усъмнят ли се обаче в нещо, ще започнат детайлна проверка (при това за години назад) и ще ти разкажат играта. Вероятно не го обясних добре, но няма как да се изразя по-ясно, без да давам идеи на хората, готови да нарушат правилата.
 28. 1 point
  Дори и да ми дават немската ми заплата в България,никога не бих се върнал да работя в БГ!!!
 29. 1 point
  Aleksander

  Работа с Гевербе (Gewerbe)

  Много внимавай с това, да не те задърпат към съда. Тук на тези неща се гледа доста строго. До известна степен всичко е въпрос на тълкуване, но тълкуването се прави от други хора Относно неоправданите и неоптимизирани разходи, мисля, че след време ще си промениш виждането. В началото и аз бях много впечатлен, но после видях, че всичко това е част от голямата схема, която движи икономиката. Не знам дали се изразих правилно, но това е много дълга тема.
 30. 1 point
  Като алтернатива на Gewerbe-то ти предлагам да помислиш за варианта Kleinunternehmer. Имам един колега, който упражнява в свободното си време подобна дейност и според него това бил перфектния вариант за допълнителна работа на хора с трудов договор. До 17.500 € годишен оборот не се Umsatzsteuer, но Einkommensteuer си остава. Този вод дейност не е вариант, ако трябва например да наемеш помещение под наем, други работници и т.н., а си е за часпром, насочен основно към малки (частни) клиенти, но е едно добро начало, заради опростения начин, по който се управлява дейността (вкл. счетоводно). Не могат да се пускат сметки с ДДС, каквито фирмите очакват, но пък ако се завъртят по-големи клиенти, тогава естествено минаваш на Gewerbe, което може да ти стане дори основната дейност. Обратният път - да започнеш с Gewerbe, с което да начисляваш ДДС и после, ако работата не потръгне, да искаш да се върнеш към Umsatzsteuerbefreiung чрез Kleinunternehmen мисля, че е невъзможен. Т.е. идеята е да започнеш от нещо малко и ако бизнеса потръгне, преминаваш към следващата стъпка с 19% Umsatzsteuer (или дори GmbH, като дойдат сериозните поръчки), но там управлението на фирмата доста се усложнява, като счетоводството (Buchhaltung) и данъчния специалист (Steuerberater) са нещо, без което не можеш.
 31. 1 point
  Aleksander

  Работа с Гевербе (Gewerbe)

  Да, просто е необходимо да се подаде отделна данъчна декларация. Също така е добре да се уведоми работодателя, защото в някои случаи имат против. Да, може да питаш допълнително когато правиш гевербето, но много трябва да се вниммава с компота. Аз бях писал уеб дизайн, почистване, гипсокартон, рушене и т.н.. После се оказа, че за някои от дейностите се изискват специални разрешителни и застраховки демек такси и в един момент дължах много пари за нищо от незнание. Най-добре е при възникване на необходимост от допълнителна дейност, тя да се добавя към гевербето или да се прави ново. И за двете има предвидени възможности.
 32. 1 point
  Aleksander

  Работа с Гевербе (Gewerbe)

  Гевербе е най-общо казано, разрешително за извършване на стопанска дейност. Равносилно е на това да се отвори фирма, всъщност е едно и също. Обикновено се отваря за минути и струва 20 евро. При отваряне се изброяват дейностите, които ще се извършват. Известно време на посочен адрес се получава анкетна карта от данъчното, която съдържа въпроси от рода на очаквани приходи и т.н. След, което ви се издава данъчен номер. От там нататък трябва много да се внимава всичко да е изрядно като документи, вкл. здравни и социални осигуровки, подаване на данъчни декларации, съответно приходи, разходи и т.н. Това беше единствения легален начин за работа тук, преди 1-ви януари, 2014 г.
×