Jump to content
Родени в България

Класация на потребителите


Популярно съдържание

Най-харесвано съдържание на 4.05.2021 във всички раздели

 1. 1 point
  Ето и малко актуално инфо. как се издава акт за раждане на бебе родено в Германия. След като вече имате многоезичният акт за раждане на детето в Германия, може да го изпратите на някой близък, заедно с копие на личните карти на родителите за да ке задвижи процедурата. Ако е само за подаване на документите, не е нужно да има пълномощно. Пълномощно със сигурност ще ви трябва обаче ако искате да получи някой друг акта за раждане. Подаването става не в общината, а в ритуалната зала към съответната община, да това е странно но е така. Проверих го в 2 общини в София. Ако и двамата родители са българи, по последен адрес на майката е водещото. Там трябва да подадете: Многоезичтият акт за раждане трябва да бъде преведен и легализиран. БЕЗ АПОСТИЛ. Абсурдно е да се превежда многоезичен акт, но това е заради начина на изписване на имената на български език . Копие на двете лични карти. Заявлението се попълва на място. Актът е готов за 1 седмица и се получава вече от общината. Вторник и четвъртък от мястото на подаване в ритуалните зали, подават документите към съответната община. Ако ще заверявате пълномощно в Германия, достатъчно е заверката само на един подпис. Аз се обадих първоначално в ЕСГРОН в общината, от където не ми дадоха на 100 % вярна информация. Дадоха ми номерът на ритуалната зала и там говорих със служителката. Голямо улеснение е липсата на пълномощно според мен. Така може след като сте България лично са си вземете Акта да раждане и да извадите паспорт. Името на детето се записва така както е записано на немският акт, така че прочете внимателно нещата преди да запишете името още в немският акт за раждане. После изменения не могат да се правят освен по съдебен път. Бащиното име може да се запише към основното име.
 2. 1 point
  За щастие Георги Трендафилов не е от тези елементи, които се появяват тук само при голяма нужда. Мисля си, че рано или късно ще се включи по темата. От известно време, може би от миналото лято, следя един процес - трайното преместване на германци в България. При това не става въпрос само за пенсионери, търсещи повече слънце и евтини услуги. Това са хора в активна възраст, като се местят цели семейства. Включих се в една фейсбук-група на такива изселници и съм изключително изненадан от добронамереното отношение на тези хора към страната ни като цяло, въпреки всичките неразбории, които си ги знаем. Това е групата bulgarien - einwanderungshilfe, но има и още много други подобни. През последната година имах възможност да се запозная с няколко човека от тази нова общост. Правят невероятни неща, за да се справят в България и в крайна сметка успяват. А ти щом гледаш с удоволствие "Да хванеш гората", бъди внимателна. Може да се окаже заразно
 3. 1 point
  veronik_veronik

  Да се завърнеш ... в родината!

  Жалко е, че повечето хора пишат само, като имат нужда и после забравят за форума. И на мен ми е интересно как се чувства. Забелязвам, че като се прибера в България макар и за кратко съм напрегната, многото хора, шума, лошото отношение ми се набиват все повече. Но гледам с удоволствие "Да хванеш гората" с Галя Щърбева, такива прекрасни места в България, но ги гледам през "очите" на чужденците и в крайна сметка проблема не е в територията, а в хората, манталитета и поведението. От както съм в Германия още повече го осъзнах.
×