Jump to content
Родени в България

Росен Арабаджиев

Потребител
 • Мнения

  791
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  243

Росен Арабаджиев последно спечели на 17 Юни

Росен Арабаджиев получи най-много харесвания!

Относно Росен Арабаджиев

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  Асеновград
 • Страна

Допълнителна информация

 • Интереси
  Просто човек

Последни посетители

20530 профилни разглеждания
 1. Здравейте.Аз се намирам в Германия в момента и много бих искала да се сварйа с вас ако е удобно на лично .

 2. Как да намалим ненужните разходи в Германия?

  Случвало ли ви се е да ви потрябват пари в брой, но в населеното място, в което сте попаднали, да няма банкомат на вашата банка или банкова група? На мен ми се е случвало. Нямаше начин да платя с карта за нещо, а парите които имах в брой не ми стигаха, така че трябваше да тегля. Банкомат на моята банкова група нямаше и трябваше да ползвам банкомата на друга банка, който ми взе 5 евро такса. По-късно разбрах, че има алтернативен вариант на тегленето от банкомат, който при това е безплатен. На касата на повечето магазини, след като направиш покупка на определена стойност (от 0 до 15 евро в зависимост от магазина), може да кажеш на касиера, че искаш да изтеглиш пари (Bargeld abheben). Така може да се теглят до 200 евро, като не се удържа такса. Услугата се казва "Cash-Back"-Service. На някой може тези спестени 5 евро да му се сторят нищо, но въпросът е принципен, защото лично аз не разбирам каква е причината да ти удържат 5 евро, когато си клиент на друга банка. Всъщност се сещам за една причина - да те доят.
 3. Zdraveite. Vidiah che predlagate marshruti germania - bulgaria. Molia napishete nai dobria i kade moje da se prespi predi Sarbia. Mersi predvaritelno.

  1. Росен Арабаджиев

   Росен Арабаджиев

   Здравейте, аз вече съм посочил едно добро място в тази тема:
   https://rodenivbg.com/index.php?/topic/699-mesta-za-pochivka-i-noschuvka-po-ptya-za-blgariya-i-obratno/&tab=comments#comment-4659

   Преди две седмици платихме 72€ за две стаи (5 души) без закуска.

 4. Защо старите емигранти не общуват с новите имигранти

  Е, тези 10 г. не са чак толкова много и от моя гледна точка вие също сте новодошла. Не бих сложил всички дошли наскоро под общ знаменател, а и AinStein има предвид една особена категория българи в Германия, дошли преди 2007. Като се замисля, идващите през последните 10-15 г. са горе долу 50:50. Повечето имат нужда от първоначална помощ, но половината от тях до 2-3 месеца спират да са зависими от по-отдавна дошлите българи. Другата половина като че ли никога няма да успее да достигне до самостоятелност. Моят опит е следния. Първите 5 г. живяхме в много изолиран район. През първите месеци така и не успяхме да се свържем с българската общост, която после се оказа, че не е никак малка за толкова забутано място. Но пък след няколко месеца бяхме намерени. Заговори ни един човек, докато пазарувахме в магазин. След време разбрахме, че във въпросния ден ни е наблюдавал доста дълго, докато ни прецени и реши да ни се разкрие. Лично на мен ми стана малко тъпо, но така или иначе бяхме допуснати до затворената им общост. Почти всички бяха дошли преди 2007 г., а някои от тях и преди 1989 г. Имаха си редовни сбирки, йерархия, културна програма и т.н., но до тях бяха допускани само онези, които бяха преценени като подходящи. А това силно противоречи на моята житейска философия Не се чувствахме добре там, макар че имаше и качествени хора. Има няколко неща при тях, които много ме дразнеха: елитарното им поведение, като почти всички се държаха сякаш са нещо изключително при всеки един разговор питаха дали жена ми най-после е почнала работа, макар че никога не сме висяли на Jobcenter, а по онова време можеше да се закачиш от момента на пристигането като им се обадиш по телефона първите им думи бяха "Какво става? Какво искаш? Случило ли се е нещо?" В групата им имаше около 20-30 души, но само с двама от тях поддържаме връзка и до момента. Спирам за момента, защото написаното ще стане много дълго. До скоро ...
 5. Аз искам да споделя впечатленията си от място за нощувка в Унгария, на което попаднах случайно. Просто собтвеникът на предишното място, което бях резервирал за пътуването ми миналата седмица, ми изигра номер и се наложи в последния момент (3 дни преди пътуването) да сменя резервацията. Мястото се казва Berger Pince és Vendégház и се намира в Császártöltés. Представлява две къщички, които някога са били винарни, а сега са къща за гости. На приземния етаж е запазена автентичната кръчма с мебели и декорации на поне 100 г. Домакините говорят немски и са изключително любезни. Идват да ти дадат ключовете, а когато си тръгваш, просто трябва да ги пуснеш в пощенската кутия. Колкото и да е странно, в момента стаите изглеждат по-добре от показаното на снимките. Гостите могат да ползват допълнително кухнята, навеса с пейки, огнището, грила или помещението на бившата кръчмата, което има около 20 места. Цената бих определил като символична - преди седмица беше около 14 евро за легло (без закуска). Има достатъчно място за паркиране дори и на по-голямо превозно средство. Eдинствената "забележка" е, че едната стая трябваше да бъде с изглед към езеро. И тя беше, но "езерото" беше доста далеч от представите ми за езеро, по-скоро изглеждаше като голяма локва, останала след проливен дъжд. Разположението на мястото го прави подходящо за пътуващите до вътрешността на България, защото се намира по средата на маршрута (като се отчете престоя по границите).
 6. Това при пристигането в Хамбург от България ли е станало или при излитане от Хамбург за България? Ако е пристигал от България, как са го пуснали да излети с неизрядни документи? Или германците и българските власти изискват различни документи? В крайна сметка какъв документ е липсвал или е бил грешен?
 7. Информация от миналата седмица - при смяна на изтичаща лична карта не ми искаха нищо друго, освен валидната все още стара лична карта. Действието се разви в 1-во РПУ в София. Бяха направили някои промени, които много улесняват процеса - всичко стана на гишето, на което правят снимките. Там ми извадиха заявлението от системата, там платих и на ПОС-терминал. Преди 2. се минаваше на три гишета - първото за получаване на заявлението, второто - плащане по банков път, третото - за снимка и биометрични данни. Освен това искам да кажа няколко добри думи и за дежурната полицайка. Жената дойде 10 мин. преди началото на работата на гишетата. Усмихнато ни каза "Добро утро" и направи веднага организация, като раздели чакащите на две опашки, така че да е ясно кой за какво е. Иначе обстановката в самите помещения е все така подтискаща - с тапети от 80-те години, провиснали кабелни канали, течове под первазите на прозорците и т.н.
 8. Не мисля, че е било късмет. Действително се оказва, че след като непълнолетен български гражданин е напуснал територията на Република България, после никой в чужбина не се интересува с кого и накъде пътува. Освен това изготвяната в България декларация е само на български език и практически няма как да послужи на други граници. Споделената от теб информация е от Германия и касае немските граждани. Също така, макар че немският вариант на декларацията е многоезичен, няма никаква стойност пред българските власти.
 9. Предпочитаният от вас маршрут с автомобил на път за България

  Здравей Гълъбов, колкото пъти съм минавал Унгария по магистралите, толкова пъти съм карал и извън магистралите. Съображенията ми са почти същите като твоите. Към тях мога да добавя още постоянните задръствания в летния сезон на околовръстните на Будапеща и Гьор. Теоретично би трябвало да караш 1 час повече, ако си извън магистралите. На практика няма разлика, дори в някои случаи съм минавал по-бързо (когато съм минавал Унгария вечерта или през нощта). Имам следните коментари към алтернативния маршрут, който си избрал: минаването през Гьор губи много време, особено в светлата част на деня. Последно пробвах да избегна Гьор, като останах в Словакия чак до Komárno / Komárom. Там една част от пътя е (все още) безплатната магистрала R7 и после шосе 63. После се включвам в твоя маршрут на Kisbér. Участъкът Komárom-Kisbér, но после има някои отсечки шосета 62 и 53, които не са реновирани скоро. Но унгарците подновяват непрекъснато настилката и като цяло пътуването минава леко предлагам ти някой път да пробваш да влезеш през Bácsalmás-Bajmok, а не през Tompa-Kelebija. Препоръчвам го силно, при положение, че човек кара извън магистралите. Ако извън летния сезон на Tompa-Kelebija се минава за 20 мин., то на Bácsalmás-Bajmok се минава за 2 мин. А в сезона чакането на Tompa-Kelebija не е под 1 час, защото доста хора го използват като алтернатива. Малцина все още избират Bácsalmás-Bajmok. когато минавам през Bácsalmás-Bajmok, в последната част на маршрута карам по шосе 51, а не по шосе 53. Там като че ли има по-малко населени места, през които се минава. според сайта на Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (унгарската пътна агенция) посоченият от теб участък от М15 е платен. Аз също мисля, че вече има поставени камери. До скоро ...
 10. Предпочитаният от вас маршрут с автомобил на път за България

  Маршрутът, по който пътувам, съм го описвал вече в темата. Той не е постоянен. Непроменими са само следните неща: преминаване през Словакия извън магистралата. Местата на излизане/влизане са Brechlav (Чехия) и Rajka (Унгария) в Унгария карам по М6 вместо по М5 влизане в Сърбия / излизане от Сърбия през Topma/Kelebija или Baja/Bajmok винаги карам директно през Белград, а не по околовръстното му ако пътувам в активен сезон (летни отпуски, новогодишни празници) влизам в България през Стрезимировци, а не през Калотина Това е линка с точния маршрут от границата на Чехия до границата на България: https://goo.gl/maps/UyTNQ3nURkd39JLn9. Теоретично пътуването е с около 1,5 часа по-дълго, сравнено с карането само по магистрала и влизане през основните ГКПП Хоргош и Калотина. Но реалността, особено през отпускарския сезон е друга. Така и не стигнахме до пътуване със самолет. Когато си на 400 км. от най-близкото летище в Германия, от което има евтини полети до България, и малкото предимствата на полета със самолет се губят. После следват въпросите - как да стигна до летището? Ако отида с колата си, къде да я оставя, така че да не хвръкнат 300 евро за 3 седмици паркинг? Как да съберем личните си неща само в два куфара, когато искаме да отидем и на море, и на планина? А после как ще се продвижваме в България - защото искаме да отидем и тук, и там, и за защо не и за няколко дни в Гърция? Освен това пътуването с кола дава на мен и съпругата ми усещане за свобода. В това отношение и двамата сме на една вълна. До скоро карахме директно, като се сменяхме през няколко часа. В последните години използваме възможността да спираме за нощувка и опознаваме градове по маршрута. Една вечер не е достатъчна да се вид кой знае какво, но все пак дава възможност да почувстваш атмосферата на мястото.
 11. Предпочитаният от вас маршрут с автомобил на път за България

  Завчера паднах в клопката на собствената си глупост и още ме е яд, така че пак ще пиша за неща, за които не един и два пъти съм писал. Преди два дни се прибирахме с колата от България за Германия. И аз не знам защо, но реших да вляза в Унгария през Хоргош - това е основният ГКПП с до 9 ленти в посока. След Нови сад почти нямаше коли на магистралата и реших, че след като е месец май, вероятно и границата няма да е натоварена. През този пункт за последните 20-ина пътувания съм минавал общо два пъти, като вторият път се бях зарекал никога повече да не минавам през него. И така, карам си аз. На 1 километър пред и зад мен няма никакви коли, така че нищо не предвещаваше какво ни чака на границата. Опашката на сръбската част беше около 20 коли на лента и преминаването ни отне около 30 мин. И после дойде ничията земя. Не минах и 200 метра и се сблъсках с грозната реалност - очакваха ни две стройно подредени ленти с автомобили, като на лента имаше поне около 200-250 автомобила. Имах точно 2 мин. да реша дали да се омитам и да мина през някой от другите ГКПП. Когато реших да обърна, вече беше късно. Няколко коли се наредиха зад мен и ме затвориха. Чаках "само" 2 часа и половина. В началото унгарците бяха отворили само 2 гишета (имам чувството, че го правят нарочно). След около 2 часа чакане последваха няколко вълни от клаксони на изнервени шофьори. Интересното беше, че това като че ли даде резултат. В рамките на 15-20 минути отвориха още две гишета. Но като цяло картинката беше много грозна. Още по-ужасно беше, когато после трябваше да карам 200 км. по претоварената магистрала М5. Още не мога да си обясня защо така се подлъгах. Имам линковете към web-камерите, които показват в реално време какво е положението на пункта, но въпреки това не го проверих. Оф, много ме е яд. Сега вече съм сигурен, че повече няма да мина през това място, освен ако няма друга алтернатива. А алтернатива има - на отиване към България влязох през Томпа и всичко стана точно за 3 мин. - това беше общото забавяне на двете гишета.
 12. Преди няколко дни научих нещо, което смятам за много полезно. Трябваше да изготвя едно пълномощно и да го заверя нотариално. Бяхме отседнали в една къща за гости в малко село. Докато си приказвахме със собствениците на къщата за това-онова, стана въпрос за това, че трябва да отида до града при нотариус, за да ми направи заверката. Тогава хората ми казаха, че цялата работа може да я направи и кмета на селото. Бях доста изненадан, но информацията се оказа съвсем точна. Много документи могат да бъдат заверявани от съдията по вписванията при съответния районен съд; кметът на населеното място (което не е общински център); кметът, заместник-кметът, секретарят на общината (когато е общински център); кметският наместник, когато в района няма нотариус. Впрочен жената в кметството (на възраст 50+) беше учудващо компетентна и компютърно грамотна. Подготви всичко и само се обади на кмета да дойде да се подпише. Цялата услуга по съставяне и заверка на пълномощното ми струваше 6 (шест) лева.
 13. Ето информация от миналата седмица - аз, съпругата ми и синът ми (непълнолетен) пътувахме от Германия към България с две коли. Минахме през Унгария и Сърбия. Синът ми се возеше при съпругата ми, а аз карах другата кола, т.е. той реално пътуваше само с единия си родител. На нито една от границите (унгарска, сръбска, българска) не попитаха жена ми дали има декларация от мен, за да може синът ни да пътува само с нея. През лятото ще повторим подобно упражнение, но тогава синът ми трябва да пътува без нас с други българи от Германия за България. Докато бях в България ходих при нотариус по друг повод, но използвах възможността да го попитам как стои въпроса с декларациите за пътуване на дете само с едининия или без придружаващ го родител. Той каза, че тази декларация е нужна единствено и само при напускане територията на Република България и че тя няма стойност никъде другаде в Европа.
 14. Телефонна измама - обаждане от Интерпол, Европол

  Пробва ли да натиснеш "1" и да си поговориш с "оператора" На мен също след това ми звъняха още два пъти. Винаги от различни номера, но не успоях да им вдигна. Много са бързи и затварят на третото позвъняване. Ако успея пак да ги хвана, мисля да натисна "1". В момента съм с предплатена карта и една стара Nokia 1110, така че няма да се случи кой знае какво. Много ми е любопитно да чуя кой е отсреща.
 15. Пускам предупреждение за нова измама, която изглежда върви от няколко месеца. Днес ми се обадиха и на мен. Дойде позвъняване от номер +49157832691 и като вдигнах направо започна да върви запис на английски като от телефонен секретар. Съобщението гласеше, че обаждането е от Европол, че с личната ми карта има някакъв проблем и че трябва да натисна "1", за да ме прехвърлят към оператор. Аз по природа съм експериментатор, но от време на време разумът надделява, така че затворих без да натискам "1". После реших щеднага да върна обаждането и естествено се оказа, че този номер не съществува. После потърсих информация в интернет дали върви подобна телефонна измама и се оказа, че действително има. Ето накратко за какво става въпрос: идва обаждане от номер на немски мобилен оператор. Номерът е подозрително кратък и реално обаждането може да е от другия край на света при вдигане се включва предварителен запис на съобщение на английски или немски. Обаждането гласи, че се свързват с вас от Интерпол или Европол. После може да стане въпрос за най-различни проблеми: проблем с личната ви карта, проблем с банковата ви карта, проблем с банковата ви сметка, открадната самоличност и какво ли още не целта е да предизвикат вниманието ви и да ви накарат да се свържете с "оператор", който ще се опита да измъкне от вас колкото е възможно повече лични данни. Това е и крайната цел. Ето какво препоръчва полицията в Германия: по възможност затворете веднага, без да се свързвате с техния оператор блокирайте незабавно номера ако все пак са ви подвели и са взели ваши лични данни (адрес, рожденна дата, имена) или номера на документи, сметки, карти и т.н., незабавно подайте сигнал в полицията Ето и два материала по темата на намски език с малко по-подробна информация: Telefon-Anruf von Europol: Das steckt dahinter Neue Betrugsmasche: Angebliche Interpol- oder Europol Mitarbeiter wollen an Ihr Geld До скоро ... и бъдете предпазливи!
×