Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  579
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  109

veronik_veronik последно спечели на 19 Май

veronik_veronik получи най-много харесвания!

2 Последователи

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  I
 • Страна

Последни посетители

6865 профилни разглеждания
 1. Търся информация за подмяна старите отоплителни системи с нови, подпомагащи програми от държавата. С кого и как се съгласува смяната. Това което прочетох е, че до края на годината уредите на газ и нафта могат да се подменят, а това отопление може да се ползва до 2024 г., след този период нафтовите и газовите системи излизат от употреба. Ако някой е по-наясно, нека да сподели.
 2. Попаднах на едно видео, в което обясняваха как с попълването на този формуляр има опция с увеличаване на пенсията с около 100 Е за всяко едно дете. Потърсих информация, но така и не ми стана ясно при които случаи е приложимо. Процедурата не става автоматично, само след представянето на този формуляр. Някой знае ли нещо повече по въпроса?
 3. Помощ за незнаещи немски

  Покриват ли по-високи нива?
 4. Моите впечатления от германците

  Аз в такива случаи казвам, то немци не останаха. За всеки има място и всичко е въпрос на личен избор и решения, но други фактори са водещите за така наложеното мнение.
 5. Помощ за незнаещи немски

  Прав сте, но ученето на език е не само пари, а желание. И в момента съм на поредния двумесечен курс, цената е едва 80 Е. Дори не съм се интересувала, дали може някой да ми поеме разхода. Освен това е много лесно да си жертва и всички да са виновни, това е масов модел на поведение. Просперитет без език трудна работа.
 6. Помощ за незнаещи немски

  Явно имате желание да помагате, но аз съм на мнение, че и от другата страна трябва усилия. Апела ви за учене е чудесен, но чут от малцина. Внимавайте с помощта! Апелирам ви да пишете тук, да споделяте опита си, ако няма тема по даден въпрос, създайте нова, така не само се трупа информация на едно място, но и хората могат да четат и да се опитат сами да си справят. Не веднъж ми се случвало да посоча тема, където ако човек отдели време, почете и сам ще се справи. Пример детските в Германия, е даде ама ако може на готово, без усилия.
 7. Има ли смисъл от завръщане в България

  Това имах впредвид, явно двойкар в училище, успешен в живота. И аз имам такива примери.
 8. Има ли смисъл от завръщане в България

  Шестиците в училище, не означават шестици в живота. Точно хора, като теб успяват да се справят с живота.
 9. Има ли смисъл от завръщане в България

  Уж навсякъде търся персонал, като тръгнеш да търсиш едно размотаване, да се чудиш. Да те извикат на интервю поне 2 седмици, после месец до отговор. Не го разбирам. А ти намери ли си работа само с английски? Аз работех в една фирма и шефа беше назначил хора само с английски при това не в офиса, а в производството и с тях си говореше на английски, иначе бяха през цайт фирма.
 10. Фирма в Германия със здравни от България?

  Имам две познати с козметични процедури се занивамат и имат Гевербе, което е с доход до Миниджоб и доколкото разбрах, не плащат допълнително нищо. Работят на Teilzeit и от там им е осигуровката. Не ми е удобно да разпитвам в детайли, но ако някой знае повече да каже.
 11. Има ли смисъл от завръщане в България

  Много се "разговорихте" не смогвам да ви , прочета за което се радвам. По мои наблюдения доста правят Ausbildung, защото получават пари. Като учат висше е трудно, може мини джоб и фериен джоб. След Ausbildung също може да се учи висше, но не всяка специалност. Освен това няма място за толкова висшисти. На ръководни позиции са хора с Ausbildung също. Българите масово са мнение Гимназия, другото е за простолюдието, но не е така. Това е много крайно мнение. Видях свястно дете как рухна след натиск да учи в Гимназия, просто не е за всеки, особено дете дошло от България, което трябва да навакса език и допълнително да учи два чужди езика още.
 12. Фирма в Германия със здравни от България?

  Извършваш икономическа дейност, преди можеше и пенсионни осигуровки да не плащаш, сега вече трябва. Мои познат получи писмо със задна дата дори. Освен това при Гевербе здравната осигуровка ти е обвързана с оборота, а ти искаш да минеш с 20 Е в България.
 13. Има ли смисъл от завръщане в България

  Който иска работи! Знаеш ли, че в Германия идват бежанци, които никога не са стъпвали в училище и започват курс, където ги учат на ниво първи клас. Работа има за всички, фабрики колкото искаш, никакъв Аусбилдунг не ти искат да натискаш копчета и да вършиш работа, която е елементарна.
 14. Има ли смисъл от завръщане в България

  Знаеш ли, всичко е въпрос на гледна точка и много неща опират до желание и нагласи, до разбирания за живота. За парите в едно семейство, то не е по-различно от това да управляваш фирма, сметки, разходи, покупки...затова едни са успешни други не, живота е резултат на нашите решения. Що се касае до честността, това е чудесно качество, което рано или късно ще ти се върне. Колкото и някой да хитрее все му идва края. По-скоро помисли защо при теб така се получава, факт е, че когато човек е честен и добронамерен хората злоупотребяват, затова трябва да сложиш границата и кажеш Не, това не те прави лош, напротив, просто казваш, че не могат "да ти се разхождат по главата". И повярвай ми, не сме "втора ръка",, по-скоро това е усещане по други причини, да не влизам в любимата ми тема "Психология". В момента чета книгата на Мадлен Алгафари " От "Какво ще кажат другите" до "Какво избирам аз", отлично отразява и показва нашият манталитет и причините за тези възприятия. Всичко е в главите ни и "лещата" през която виждаме света, затова и не се чувствам така. Всеки да живее, както иска, със социал без социал няма значение, важното е да е в баланс със себе си и околните.
 15. Има ли смисъл от завръщане в България

  AinStein не съм съгласна с теб, ако знаеш немски винаги можеш да си намериш работа и какво значи да ти признаят дипломата. Знаеш ли, колко учители по немски са без висше образование, а просто положен изпит със съответния сертификат за да имат право да преподават. Инж. същата работа, реален пример и двамата са с висше инж. образование, дори не му поискаха дипломата, водещо беше опита от България в големи фирми, съответно той беше на топ позиция, тя почти не работи нищо, не се адаптира, но можеше да си го позволи. За съжаление образование без други качества е нищо. Оцеляват не най-умните, а най-адаптивните. Всеки си е своя вселена. Има го и другия момент, масово мъжете работят, а жените отказват и да работят и да учат език. Масово клише е "Аз не съм дошъл/а тука да чистя." Аз не виждам нищо лошо и срамно да се чисти, напротив, всяка работа е стъпка напред, трупа се опит, учи се езика, срещат се нови хора. Като се върна назад във времето какво ли не съм работила за да стигна до настоящата ми работа, но не ми пука, стига да не прекрачва моите принципи най-вече морални.
×