Jump to content
Родени в България

veronik_veronik

Потребител
 • Мнения

  311
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  75

veronik_veronik последно спечели на 4 Май

veronik_veronik получи най-много харесвания!

Относно veronik_veronik

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  I
 • Страна

Последни посетители

4584 профилни разглеждания
 1. Дори и да не членувате в Mieterschutzverein,, може да се свържете с тях, да подпишете договора и да ви поемат случая. Договора е за 2 години и годишната такса не е висока. Аз се свързах с тях обясних им какъв е проблема и те ме посъветваха просто да си платя високата сметка и че, много обаждания са имали и няма смисъл да се боря с най-големия наемодател на жилища в Германия. Бяха коректни. Имам наблюдение от мой познат, който получи някакво писмо от наемодателя си с абсурдни искания, направи договор и те веднага поеха и му разрешиха случая. Внимание! Ако сключите договор с тях, трябва да знаете, че договора е за 2 г. и после се подновява автоматично, ако не подадете предизвестие.
 2. Достатъчно е пълномощно само от вас. В немския акт има, само име и фамилия, в българския ще се добави презиме. Изчетете написаното горе, мисля, че е достатъчно като информация.
 3. Да се завърнеш ... в родината!

  Жалко е, че повечето хора пишат само, като имат нужда и после забравят за форума. И на мен ми е интересно как се чувства. Забелязвам, че като се прибера в България макар и за кратко съм напрегната, многото хора, шума, лошото отношение ми се набиват все повече. Но гледам с удоволствие "Да хванеш гората" с Галя Щърбева, такива прекрасни места в България, но ги гледам през "очите" на чужденците и в крайна сметка проблема не е в територията, а в хората, манталитета и поведението. От както съм в Германия още повече го осъзнах.
 4. При нас причината беше уважителна и неотложна. На връщане се оказа, че теста е направен преди малко повече от 48 часа, гледат не просто датата, но и часа на теста на касовата бележка. Лабораториите работят до обяд, в събота не работят как да се спази всичко това. Наложи се на летището да се прави бърз втори тест при това на друг терминал, въобще стрес и още 80 лв. допълнително. Малко преди да изтичането времето за влизане, спряха да връщат за втори тест. На летището в България искаха и регистрацията в сайта, който съм посочила в горния пост. В Германия не ги интересуваше часа на теста, гледат датата и регистрацията в сайта. Работодателите не са наясно, затова взех потвърждение от общината, за срок на карантината. От 15.04. те взимат решения регионално, за карантина, срок и т.н. Bescheinigung über die Pflicht zur Absonderung gemäß& 5 Abs. 1 der Corona-Verordnung Absonderung. Факт е, че бяха много неориентирани. Общото взето им разказах какво са ми казали от Gesundheitsamt и те ми казаха, ами да така е.
 5. Документи - KG55a-bg / KG 55a-bg

  Kambana ЗАЩО с такава злоба, такива мисли и агресия си служите? Защо? Имате друга гледна точка, изкажете я, но защо по този начин без значение към кого. Крякащата тайфа за тези, които са си направили труда да изчетат форума и осъзнаят написаното, им е помогнал толкова много. Имайте елементарно уважение и сменете малко циничния си речник, ако не заради околните, то заради вас. Такива мисли, думи и разсъждения разболяват.
 6. Преди да заминете трябва да направите задължително тест. Обадете се в Gesundheitssmt във вашият район за да ви ориентират, къде до направите. Направете си теста възможно точно преди пътуването, като имате впредвид, че резултата излиза на следващия ден. Обикновенно лабораториите в събота и неделя не работят. Взимането на пробата може да е на едно място, а получаването на резултата може да е директно от лабораторията на друго място. Плащате два пъти, един път за взимането на пробата и втори път при взимане на резултата. Искат доплащане ако теста е на английски и ако вътре освен име и дата на раждане, фигурират и паспортни данни. Но за България тест на немски е достатъчен за летищните власти. При пътуване със самолет се попълват и две декларации. Едната на български, другата на английски. За пътуване с автомобил нямам представа. При връщане, задължителна регистрация https://www.einreiseanmeldung.de/#/ и негативен тест за Корона вирус от България. Към днешна дата карантината е 10 дни при влизане в Германия, като не може да бъде прекъсната на петия ден, ако се направи тест и той е негативен. 10 дневната карантина започна от следващия ден на влизане в Германия. След 10-ия ден не е нужно да се прави тест. Служителката с която говорих в Gesunheitsamt провери в Robert Koch Institut https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html България в каква рискува група се намира. Попитаха и за причината за пътуването каква е и дали наистина е основателна за предприемане на пътуването. Тъй като се обаждаш и на горещия телефон за информация, личния лекар и т.н. най-актуална информация се получавате от Gesundheitsamt.
 7. Киндергелд

  1. Kindergeld 2. Kinderzuschlag 3. Elterngeld Какво ви интересува по-точно? Ако става въпрос за Kinderzischlad то тази добавка получават не всички, само когато дохода на семейството е много нисък. Брутен доход на семейна двойка до 900 Е бруто и ако е един родител до 600 Е. Ето един линк, където може да видите повече има и препратки. С гугъл преводач лесно ще се ориентирате. https://www.finanztip.de/kindergeld/kindergeldzuschlag/
 8. Български алкохол

  Питайте в Спиди и Еконт. Знам, че отказват да приемат цигари и мед, но за алкохол не съм питала.
 9. SMS измама със съобщение за пратка

  Браво, че си се сетил да го споделиш. И аз получих смс и го отворих, но не кликнах върху линка. Блокирах номера и го изтрих.
 10. Само да ви уточня, без да се заяждате, че има различни посреднически фирми и това, че българина винаги е в позиция, че някой ще го излъже и измами е друга тема и какво казал някой си и т.н. Основният проблем на експлоатираните в месопреработвателни сектор и не само е ниското ниво на хората и незнанието на език, но незнам защо го пишете въобще, като не търсите работа в този бранш. Първата фирма, чрез която намерихме работа в Германия, която работеше, като цайт фирма предлагаше много добро възнаграждение, което нарастваше и накрая почасовота ставка беше повече от мечтана. Паралено с това продължавах да ровя посредническите фирми и намерих няколко, които се занимават с директни назначения, заплащането е същото, като на директно назначените. Посредника получава от работодателя в началото голяма комисионна. Назначаването директно в някоя фирма е трудно и често става с препоръка от някой, който работи там. След 2 отказа, вече съм на такова работно място, благодарение на това, че бях препоръчана. Освен това ако някога цайт фирмите са ползвани само за работа за кратко време някъде и после могат да те изпратят някъде другаде, защото основно е било по заместване, днес има фирми, които назначават само и единствено с посреднически фирми и след година те назначават директно, ако те харесат и това го минах. Част от служителите в тази фирма в която работех подобно на теб не знаеха немски, но във фирмата се ползваше английски на всички нива и дори тези в производството нямаха проблем и работеха на английски и говорим за добро заплащане. Питала съм собственика на фирмата не му ли е неизгодна и защо е взел това решение. Той ми каза, че за него това е голямо улеснение, две от изпратените служителки след няколко месеца бяха бременни, друг излезе в болничен, но за него това няма никакво значение, защото цайт фирмата поема отговорността и веднага намира заместник. Моя приятелка германка напусна работа си с постоянен договор и започна работа в желана от нея от фирма, топ работодател в региона чрез цайт фирма, защото това беше единственият път към желаната фирма и днес вече е директно назначена. Така че, нещата въобще не стоят както си ги представяте. Научете се да изслушвате различните гледни точки и да уважавате, че някой е отделил време и внимание на проблема ви и споделя опита си, на база казаното вземете най-доброто и правилно решение за вас. И тъй като и аз като дойдох бях регистрирана в бюрото по труда и знам как притискат да се започне работа и да те отпишат от системата, за социала имам само индиректни наблюдения, но и там бумащината, мотаенето и натиска не си заслужават. В предходен пост бях написала посредническа немска фирма, която намира работа и осигурява квартира. Същата тази фирма работи на различни езици, включително търсеха и представител с български език. И в заключение ви пожелавам да намерети най-добрия изход за вас и да търсите решението, възможностите а не проблема в една ситуация.
 11. Имате право доколкото знам и за помощ за плащане на наема Wohngeld. Най-добре би било да си намерите работа, по мои наблюдения посредническите фирми в момента предлагат работа, явно при вас проблем е немския. Може да търсите и ebay kleinanzeigen. Получаването на помощи, обезщетения е свързано с много проблеми и неясноти.
 12. От датата на прибиране в България, до датата на започване на нова работа в Германия, е необходимо да плати в НАП здравните осигуровки, да изиска Е104 от здравната каса в България и да го представи в немската здравна каса. Изпробвано е и работи. Епикризи, болна ли е била или не, това няма значение.
 13. Доверете се на казаното от Крякащата тайфа, незнам защо българите масово разказват някакви легенди и въвеждат в заблуждение. Моля ви споделете какво е станало, този проблем е масов. И пак апелирам ако някой знае за управлението на автомобил с български номера и плащането само на данък тук, да сподели.
 14. Отрегистрирайте се от общината задължително, докога ви е договора за наем няма значение. Просто отивате и се отрегистрирате. Договорете с банката закриване на сметката може и с по-късна дата, прекратете отношения с доставчици на газ, ток....каквото ползвате, ако имате доплащане и т.н. Направете си в пощата Nachsendeauftrag, за да препращат писмата ви в България, не забравяйте да впишете имената на всички, включително и деца ако имате. Също и към други доставчици на пощенски услуги, често писмата от инститиции не идват през немските пощи. Като се отрегистрирате си вземете E 104 от здравната каса, за да представите в НАП формуляра и да имате здравни осигуровки в България за миналитете периоди.
 15. Мои познати имаха такъв проблем, отидоха в полицията и заявиха, че колата ще бъде изпратена с репатрак в България веднага, така и направиха и глобата им беше намалена драстично, но им помогна тяхна позната с юридически познания, тя писа писма и въобще се занимава със случая. Проблем не е застраховката, тех. преглед и т.н. проблем е че, вие постоянно живеете в чужбина и нямате право да управлявате автомобил с български номера, независимо на чие име е, дали управлявате автомобил с пълномощно на друго име и т.н. ползвайки немската инфраструктура. Има вариант да сте с български номера и да плащате данък в Германия, но колко работи това незнам. Пишете как се развиват нещата, много хора имат този проблем.
×