Jump to content
Родени в България

F.Dimitroff

Потребител
 • Мнения

  31
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  8

F.Dimitroff последно спечели на 16 Август

F.Dimitroff получи най-много харесвания!

Относно F.Dimitroff

 • Ранг
  Активен потребител

Обща нформация

 • Град
  München
 • Страна
 1. Здравей, на практика никой не избягва Сърбия, просто в летния отпускарски сезон вероятността да прекараш 6-7-8 часа в чакане на Калотина или после на границата с Унгария е огромна, затова особено, ако тръгваш от източна България , Румъния е по-добрия маршрут. Последно минах през Русе в началото на Август (Унгария-Румъния-България(Бургас). Пътя честно казано е...ужасен...не заради дупки, а липса на маркировка, знаци и спазване на елементарни пътни закони, което мен лично ме изморява и дразни много. Иначе все пак бих го предпочел пред Сърбия, където 8-9часа си без обхват заради скъпия роуминг и на границата, ако си с моя късмет ще те накарат да разтоварваш целия катун. Ако обичаш завои, тесни пътища и като цяло не бързаш, а искаш да го минеш като "пътешествие", а не пътуване, това е твоя път (Румъния). На Русе има такса "Мост" 5€. Ако искаш по-бързо(каране) и стегнато пътуване, което не измаря толкова...Калотина-Сърбия-Унгария. Най-гадния участък е от Питещи до Сибиу. Тръгни наистина отпочинал. Приятно пътуване.
 2. Връщам социалните пари или щрафт..

  Принципно аз подкрепям социалната им политика като цяло и не съм против да платиш повече, като изкарваш повече. А е малко глупаво. Парите които са ти дали, са ти трябвали в период в който ти е било трудно финансово и си имал нужда и за това и си ги похарчил. Сега получавайки повече, плащаш доста повече данъци и съответно връщаш своя Дан със тях. Не го намирам за логично да връщаш социални помощи освен, ако не става въпрос за изчислителна грешка и неправомерно отпуснати пари. А до колкото виждам се съмнявам да си кандидатствал "ей така" за да вземаш просто. Имал си нужда за децата, за семейството... При мен проблема си е чисто психологичен. Не обичам да получавам даром, не обичам да връщам даром (да давам даром е друго, за такива неща си отделям бюджет всяка година). За всяко евро предпочитам да се потрудя и да си го изкарам с ръцете и главата. Ако не ми стига....значи не се трудя достатъчно или не на правилното място.
 3. Връщам социалните пари или щрафт..

  Ужас...Според мен задължително се посъветвай с адвокат. 9000€ са си солидни пари...Детски ли искат да им връщаш? Kinderzuschlag или други социални? Аз за това имам страх да кандидатствам за всякакви пари които "не се полагат по правило", а трябва да кандидатстваш като социални помощи като Kinderzuschlag примерно, защото имам страх, че ще ме накарат да ги връщам един ден. защото някой някъде нещо не е сметнал правилно...
 4. Много на бързо, минаването през Румъния определено не беше грешка, въпреки отвратителните участъци при пресичането на Карпатите към Букурещ, липсата на пътна маркировка и доста натоварен трафик. Чакане по границите нямаше никакво, което за мен беше от ключово значение в предвид, че целия маршрут е около 2000км. Единствено по този маршрут не бих минал с децата, поради мноооогото завои, които иначе за мен сам бяха удоволствие. На връщане в края на месеца ще мина през Видин —> Калафат. Мисля, че все пак това ще е по оптималния маршрут и с по-качествен и спокоен път. Рижки проход който преди ми беше любим заради добрия път и леко минаване е станал отвратителен, дупки, липса на маркировка…карах го вечерта и беше …зле…
 5. Аз се спрях на маршрута през Букурещ и Русе. Тръгвам в петък вечер, ще драсна след това как е положението. Ти за колко време успя да минеш границата с България в крайна сметка?
 6. Мой познат, пътува редовно през Ботевград, Враца, Монтана. Под редовно разбирай веднъж седмично и твърди, че пътя е нормален към добър и скоро е бил ремонтиран. Вие кога последно минавахте от там.
 7. Майчинство от България, ясла в Германия

  Към момента мисля, че не се декларират, защото се получават от друга данъчна система. Иначе казано щом не влизат в немска банка, никой не го интересува или по-скоро, ако не се набуташ сам в устата на лъва, никой няма да се занимава с теб.
 8. Майчинство от България, ясла в Германия

  Така, от това което успях да разбера до момента. Няма връзка между приемането на детето на ясла тук и майчинство в България. Тоест, ако детето се запише тук на ясла, може да сте си майчинство в България. Дали е редно или не, е отделен въпрос. Факт обаче, оказа се, че в България на никой не му пука какво прави детето ти когато си в чужбина. Така например може да се запише на детска градина в Германия и да си е още записано в България без проблем. Нито едната държава не изисква и не подава автоматично информация за това към останалите. Иначе казано...Дупка в системата...зимата на градина в Немско...лятото на градина в Българско...Пълен купон... А и един съвет към родителите търсещи ясла и градина. Бъдете НАХАЛНИ и не чакайте да ви звъннат от kitafinder...Обиколете всички градини и ясли които ви устройват и попитайте директорите (отивате си директно при тях, в повечето случаи термин не ви трябва) какво трябва за да ви запишат детето и има ли шансове изобщо. Не е никак лесно, но...е по вероятно вие да намерите нещо вместо да чакате те да ви намерят...
 9. Такааа, Започва разбора за новото пътуване. Маршрута този път е Мюнхен - Бургас. Като определено ще избегна минаването през Сърбия (не заради чакането по граници а, че не мога да си слушам там Apple Music) . Иначе познати са чакали средно по 4-6ч на Унгарско(Хоргош) - Сръбската граница тези дни и около 2-4ч на Сръбско-Българската (Калотина). Все си мисля, че на Румънската ще се минава доста по-бързо и ще мога да си спестя тези часове (между 6 и 8 в добрия случай, 10-12ч в лошия). Въпросите които си поставям сега са: (през Крайова няма да минавам, вече прочетох мнението на колегата по-горе) 1. Дали през Тимишоара --> Букурещ --> Русе ----->Шумен-------> Бургас ------ ~1946км 2. Дали през Тимишоара --> Видин --> Шумен ------> Бургас ----- ~1851км Вече видях, че румънската винетка е 7€ за месец, което си е супер цена, предвид 20€ и повече по Сръбските "магистрали". Отделно все ми се иска да вярвам, че ще е малко по-цивилизовано. Все пак страна от ЕС...алабала...Не съм бил в Румъния с кола от поне...15г...+ -, а тогава ми се видя пълна ко**на...да не обидя някой Румънски колега тук За момента клоня към вариант 2...но... Та, ако някой е минавал по маршрута ще се радвам да сподели впечатления, особено за Румънската страна. За другите е ясно.
 10. Здравейте, сблъсках се със следния проблем и съм в процес на намиране на решение и реших да попитам и за вашия съвет. Потърсих теми тук, но не открих. С жена ми имаме две принцеси. Едната от февруари е записана на детска градина и всичко е ок. За малката предстои да започне ясла или от септември или от януари. Въпроса е такъв, понеже жена ми влиза във втората година на майчинството си, ако запишем малката на ясла, губим ли парите които получаваме от България за втората година? Понеже жена ми все още е на трудов договор в България, ще трябва ли да си прекрати майчинството при записване на детето в ясла в Германия, както е по процедура в България? (В България при записване на детето в ясла ти се прекратява майчинството и трябва да се върнеш на работа). Ние започваме ново начинание (частен бизнес) и жена ми ще се самоосигурява тук в Германия от септември или надявам се най-късно октомври. Трябва ли да подаваме нещо в България когато се запишем в ясла. Благодаря на отзовалите се. Като събера категорична информация ще я обобщя в темата.
 11. Инфо от вчера. Прибрах се благополучно. Имам чувството, че следващия път ще взема маршрута без почивка :)) Та, Камерите които са пуснати по-горе са актуални и са супер помощник. Минах си през Хоргош без ядове (с изключение, че трябваше да разтоварям колата за проверка, добре, че нямах много багаж). На Калотина в посока Сърбия беше супер спокойно, в обратна посока чакаха по над 2ч. На Хоргош в посока Унгария чаках не повече от 10-20мин. (и допълнително 20мин товаро-разтоварни дейности и т.н.). В обратна посока(към Сърбия) се чакаше доста, опашката не беше голяма, но имаше хора които бяха послали софрите, което за мен значи поне 2-3 часа висене. На Австро-унгарската, на произволен принцип 1 на 10 горе долу ги отбиваха за документи, чакане не повече от 5мин...След това, ясно. Обобщено: задължително в посока БГ минете през Томпа. Пригответе се, че може да се наложи да разтоварите колата. Ако можете изберете друг вход за България от Сърбия(не,че има много алтернативи). Предполагам в следващите седмици ще стане още по-зле. Живи и здрави август ще пътувам пак и ще видим и тогава как е положението. ПС. Маршрута се дублира от поста ми по-горе, като определено мисля, че е оптимален вариант. На Белград не минавам по околовръстното, а през града. Общо път: 11:00 тръгване от Благоевград, 04:30 пристигане в Мюнхен. 17часа и 30мин. със 100% спазване на пътните ограничения (дори и малоумните 60км/ч в Сърбия и БГ). Разхода на колата няма да го пиша
 12. Иначе се порових и се оказа, че има още камери на вход-изход при Сръбско Унгарската граница. Включително камери на Томпа. Силно препоръчително да ги поглеждате предварително, но внимавайки с интернет трафика в роуминг. Благодарности на lazarus Камерите предават в реално време. ще ги проверя като минавам от там още веднъж за да съм на 100%. http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/kamerе/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziDY0sjTyM3Q18DAwtDA0CvY0cA4wCvI0MjMz1C7IdFQH3yjKr/#! http://alltrafficcams.com/live/border-crossings/serbia/hungary/roszke-horgos/
 13. Не е супер фрапантно, но обикновено около 10Е разликата за десет дневна винетка. В ASFINAG в момента е 9,6Е за десет дни. А в друг сайт, валидна от веднага е 19,6Е. Може ли да споделиш тук тези линкове. Аз разчитам само на показанията от навигацията, и не винаги е много достоверна.
 14. Аз за Унгария си я взех от tolltickets.com. Цената е същата. Въпрос на личен избор. За Австрия точно това имах в предвид, което е описал колегата. Винетките купени в последния момент, валидни от веднага са по-скъпи от тези купени по-рано. Сайта който е качил колегата за Австрия е актуален и аз го ползвам. Трябва да се внимава наистина обаче от кога е валидността за да не се получат после изненади… Аз винетки по пощата не искам, защото винаги е свързано с допълнителна такса и време за чакане. Всичко е електронно на мейла.
 15. Здравейте, малко информация от преди седмица. Пътуването - Мюнхен, Виена, Будапеща, Белград, България. Използвах 3 навигации ей така за справка...Google maps, Waze и оригиналната на Ауди с карта 2022г. И трите при първо пускане до Хоргош ме прекарваха по различни маршрути(през Залзбург, другата през Грац и после Унгария, другата през майната си(Гмапс). После се уеднаквиха. Най-вярно май си показваше навито на колата.... Минах през Мюлдорф, Линц (94-148-141-А8 - А25), после по А1 - А21 и по А4 - М1 към Будапеща. Към Сърбия по М5 и преди Хоргош свих за Томпа. На границата чаках 5мин. Проверката се свеждаше до - Отворете багажника, Благодарим Ви и лек път. На Хоргош нямам идея какво е било, но на навигациите показваше червено (трафик). През Сърбия всичко беше ОК с изключение, че на Путараните не можеше да се плаща с карта. Добре, че за сефте носех пари в брой, иначе мацката вика...ще чакаш да тръгне... Спане не съм резервирал никъде понеже бях сам и си направих две почивки за целия маршрут по 1,5ч в колата - Една при Будапеща и една при Белград. Горивата в Австрия са с луди цени от по 2.45Е...в Унгария е 1,19, но за местни. Иначе си е към 2Е. В Сърбия бяха към 1,90Е. Това само на бензиностанции по магистралата където знаем си е малко по-скъпо винаги. Просто не ми се отбиваше никъде да зареждам по селцата. На Калотина минах също много бързо и леко. Никъде не искат нищо, нито тестове или сертификати. След Калотина пътя е отврат до магистралата, просто се проклинаш, че си решил да си идеш до родината. После по магистралата има малоумно ограничение 110км/ч, а след него разбира се 60км/ч през 1км... Планувах и пътувах през нощта до Будапеща и през деня през Сърбия, оказа се чудесно разпределение. Отделно пътувах в делничен ден - вторник вечерта, трафик никакъв, никъде. Пътища ОК до отлични до Сърбия, после ни е ясно... След два дни тръгвам на обратно и после ще пиша пак как се случват нещата. ПС. Купих си месечни винетки тъй като престоят ми в родината е малко над 10 дни и седмичните излизат по скъпо. Купете си винетка по-рано поне 10дни за Австрия излиза по-евтино от винетките валидни от веднага.
×